Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Garancia
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2, 3
krlnea
Üdv,
nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy márkaszervízben végzett javítás járhat-e garanciavesztéssel?

a szituáció a következő:

vettem egy telefont és sikerült viszonylag csúnyán összekarcolni a kijelzőjét. írtam a márkaszervíznek, hogy mit lehet ilyenkor csinálni? Azt mondták h ki tudják cserélni ennyi meg ennyi pénzért, de elvész a garancia. Gondolom érthető, hogy nem szeretnék több mint 22 hónap garanciát kidobni az ablakon, és az a furcsa, hogy ha valami gyári hiba folytán kéne kijelzőt cserélni az nyilván garanciális javításnak minősülne, ugyanebben a szervizben, ugyanezt a javítást végeznék el és megmaradna a garancia.
előre is köszönöm a választ!
Mozigépész
Ha ők szerelik garanciálisan, akkor miért ugrana a garancia? Sőt a kicserélt cuccra is járhat!
krlnea
(Mozigépész @ 2009.01.02, 23:24) *

Ha ők szerelik garanciálisan, akkor miért ugrana a garancia? Sőt a kicserélt cuccra is járhat!

Õk mondtak h ugrik a gari. nem is ertettem miert, ezert kerdeztem meg itt h vajon letezik-e ilyen.
krlnea
(Mozigépész @ 2009.01.02, 23:24) *

Õk mondtak h ugrik a gari. nem is ertettem miert, ezert kerdeztem meg itt h vajon letezik-e ilyen.
Hulk
Sziasztok!

Olvasgattam a topikot, és nekem olyan kérdésem lenne, hogy karácsonyra kaptam egy új mp4 lejátszót, amit kibontottam akkor, és nem volt jó. 27-én rögtön vissza is vittük, és kértük a cserét, és közölték a Tesco-ban, hogy cserére küldik csak el! Ez szabályos?! Egy vadonatúj készülék rossz, és javítva kapom vissza valamikor?! A 15 napos javítási idő tényleg igaz?
Köszi
Blade
Az ilyen szutykot javítani sem szokták, mert nem éri meg. naughty.gif
Ez inkább csak időhúzási stratégia a bolt részéről.
Ha a vásárlástól számított három MUNKAnampon belül visszavitted, akkor CSAK cserélhetnek vagy a pénzt adhatják vissza, hacsak te nem kérsz cserét. Nomármost ha te belemész, hogy javítanak, azt úgy fogják később értelmezni, hogy te magad kérted a javítást, mivel ilyenkor jegyzőkönyvet nem vesznek fel...
Magyarul, ha még nem adtad le, és még nem telt le a három munkanap a hiba bejelentésekor, és ezt valamivel igazolni is tudod, akkor menj be, és követeld a cserét. Ha visszautasítják, akkor kérd a vásásrlók könyvét, és abban követeld a cserét. Ne hagyd ott a készüléket, csak ha másik új működőképeset kapsz helyette, új garanciajeggyel, vagy a vételárat készpénzben!
Ha már letelt, vagy nem tudod igazolni, hogy még nem telt le, akkor kénytelen vagy lenyelni a békát: a gyakorlatban bármeddíg javíthatnak és bárhányszor, ki vagy téve a bolt jó(?)indulatának... naughty.gif
SOAD19
Hello!

Van egy 20k-s mp3 lejátszóm, aminek főleg aksijával és a vezérlőszervével voltak gondjaim. Az aksi üzemideje a kezdeti 12 óráról kb. a felére csökkent. Visszavittem az üzletbe, ahol az eladó egyből rávágta, h az aksira, csak fél év gari jár (ami már persze lejárt), úgyhogy ezt le se írta a garipapír hibajelentésébe. (át akart b@szni) Ezután utánajártam e-mailen, a forgalmazó/szerviz-nél és kiderült, h 1 év vonatkozik az aksira is. Visszamentem a boltba és azt mondták, h majd rácsörögenk a szervizre, h az aksival is gondok vannak. Nov. 18-án küldték fel Pestre és majdnem egy 1,5 hónap múlva dec. 30-án szóltak, h megérkezett. Érte mentem és kérdeztem, h mit javítottak a lejátszón, de az eladó nem talált semmi info-t róla. Hazavittem, gyors feltöltés és szintén csak 6 órát bír, ezután vissza az üzletbe és mondtam, h az aksija ugyanolyan sz@r és kérdeztem, h van mód cserére, természetesen az eladó határozottan elutasította ezt. Erre, azt mondták, h a szerviz már zárva van (érthető, mivel dec.30-a volt) és teszteljem még egy kicsit, aztán, ha nem változik vigyem vissza 6-án, vagyis holnap. Természetesen nem változott semmi, úgyhogy holnap viszem vissza, csak az a bajom, h nem akarok megint több, mint egy hónapot várni rá. Kérhetek cserét, vagy muszáj lesz visszaküldeni a szervizbe. Van hibás javításra vonatkozó jogszabály.

Köszi, Marci!
Mozigépész
Csak ismételni tudok, cserét bármikor kérhetsz, de javítani annyiszor javítják ahányszor akarják.
Viszont 15 napra kell törekedni a javításnál, és ha ez 30 napon belül sem készül el, jelentős kellemetlenségre hivatkozhatsz és elállhatsz a szerződéstől, a vásárlás helyén kell ezt érvényesítened a vásárlók könyvében, vagy tértivevényes ajánlott levélben, erről minta van a főoldalon!
SOAD19
(Mozigépész @ 2009.01.05, 17:10) *

Csak ismételni tudok, cserét bármikor kérhetsz, de javítani annyiszor javítják ahányszor akarják.
Viszont 15 napra kell törekedni a javításnál, és ha ez 30 napon belül sem készül el, jelentős kellemetlenségre hivatkozhatsz és elállhatsz a szerződéstől, a vásárlás helyén kell ezt érvényesítened a vásárlók könyvében, vagy tértivevényes ajánlott levélben, erről minta van a főoldalon!

Köszi! Azt mondta a srác, mint ahogy írtam, h vigyem vissza ha nem javul meg és felhívja a szervizt. Megpróbálom majd vhogy kicsikarni a cserét vagy egy rövidebb időtartamú szervizt. Az ellállás nem valószínű, h kivitelezhető, nem hiszem, h belemennének. Pereskedni meg nem nagyon szeretnék, az is eltarthat évekig ebben az országban.
interception
Az alábbi eset miatt kérem segítségeteket. 2007.12.20.-án vásárolam egy Grundig 82 colos LCD tv-t. A Tv 2008.11.10-én meghibásodott (1 éven beül), melyet még aznap eljuttattam a szakszervízbe az érvényes jótállási jeggyel. Ott hamar megállapították a hiba okát, és cserealkatrészre várva a mai napig nem történik semmi. A szerviz a gyártóra mutat, miszerint alkatrészre vár.
Azt mondják a szervízben, hogy a gyártó nem ad nekik választ (lassan 2 hónapja), ezért áll az ügy
Én úgy gondolom, hogy valamilyen korlátozásoknak létezniük kell, hiszen a majdnem 2 hónap nevetségesen hosszú idő. Amíg nem tudok konkrét infót nem akarok keménykedni.
Tudtok ezzel kapcsolatban segíteni? Mik az ide vonatkozó szabályok?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Jukuc
Sziasztok!

Tavaly augusztusban vettem szüleimnek egy Indesit kombinált tűzhelyet, ami karácsonyig kifogástalanul működött, aztán egyszer csak zárlatos lett, levágta az áramot. dry.gif Pár nappal később hívtuk az ügyfélszolgálatot, hogy akkor melyik szervíz stb, amikor is azt mondták, hogy mivel nem szakszervíz üzemelte be, ugrott a garancia. Mint kiderült a szakszervíz BP-en volt legközelebb (ami kb. 50 km) és a beüzemelés is saját költségre ment volna, (ami kb. 5-6000 Ft-nál kezdődött) így nem a szakszervízt hívták ki a bekötéshez. A garanciapapírok egyébként teljesen rendben vannak, lepecséltelve stb, anno egy webáruháztól lett rendelve.
Ilyenkor már tényleg nincs lehetőség a garancia érvényesítésére az alkatrészre vonatkozóan sem?
Mozigépész
(interception @ 2009.01.07, 16:16) *

Az alábbi eset miatt kérem segítségeteket. 2007.12.20.-án vásárolam egy Grundig 82 colos LCD tv-t. A Tv 2008.11.10-én meghibásodott (1 éven beül), melyet még aznap eljuttattam a szakszervízbe az érvényes jótállási jeggyel. Ott hamar megállapították a hiba okát, és cserealkatrészre várva a mai napig nem történik semmi. A szerviz a gyártóra mutat, miszerint alkatrészre vár.
Azt mondják a szervízben, hogy a gyártó nem ad nekik választ (lassan 2 hónapja), ezért áll az ügy
Én úgy gondolom, hogy valamilyen korlátozásoknak létezniük kell, hiszen a majdnem 2 hónap nevetségesen hosszú idő. Amíg nem tudok konkrét infót nem akarok keménykedni.
Tudtok ezzel kapcsolatban segíteni? Mik az ide vonatkozó szabályok?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Ha olvasnál mielőtt írnál már tudnád a választ! És csak a kettővel fölötted lévő hozzászólást kellene elolvasnod!
Blade
(Jukuc @ 2009.01.07, 20:39) *

ügyfélszolgálatot, hogy akkor melyik szervíz stb, amikor is azt mondták, hogy mivel nem szakszervíz üzemelte be, ugrott a garancia.

Ugyan ez a gyakorlat, de szerintem továbbra is bizonyítania kellene az eladónak, hogy a hibát a nem szakszerű beszerelés okozta.
Mindenesetre küldj nekik egy tértivevényes levelet, vagy menj be és írd bele a vásárlók könyvébe, hogy a készülék meghibásodott, követeled a javítását vagy cseréjét. Hívd fel a figyelmüket, hogy ezen kötelezettségük alól csak akkor mentesülnek, ha független akkreditált bevizsgáló szerv szakvéleményével bizonyítják, hogy a hibát a nem megfelelő beszerelés vagy használat okozta. Amennyiben nem készíttetnek ilyen szakvéleményt, illetve nem javítják vagy cserélik a készüléket 30 napon belül, el fogsz állni a szerződéstől, és követeled vissza a vételárat, illetve a készülék működésképtelenségéből származó károdat.
Igazából veszítenivalód nincs a dologgal, a határozott fellépés pedig az esteek 95%-ban sikerre vezet...
Jukuc
Kedves Blade,
Köszi a választ. Közben kiderült, hogy a meghibásodott fűtőszál kb. annyiba kerül, mintha kihívnánk a szakszervízt vidékre, mert persze közelebb nincs, mint Bp. És ebben még nincs benne az új alkatrész.
De még meglátjuk.

Üdv.
SOAD19
Hello!

Pár hete írtam az mp3-as lejátszómmal kapcsolatban, h a szervizből javítatlanul jött vissza (aksi). Végül mégis csak visszament szervizbe a lejátszóm, de szerencsére nem kellett várnom rá még 1 hónapot, "csak" 17 napot. Kértem az eladót, h sürgesse már meg a szervizt, törekedjenek arra a bűvös 15 napra, ha már szarul jött vissza a szervizből a lejátszom és lám ugye, h meg tudják javítani közel ennyi idő alatt is. Kicserélték az aksit. 99,9999999%-ban biztos vagyok benne, h ilyenkor az aksira vonatkozó gari újrakezdődik (1 év), de erősítsetek már meg benne.

Köszi!
uhuhu
nem kezdődik elölről.... annyival hosszabbodik az eredeti garancia, amennyi napot töltött a szervizben a gép
ityam
jogszabaly szerint a kicserelt dologre ujraindul a gari.es a nem kicserelt dolgora hosszabbodik meg annyival amennyi napot a szervizven toltott a gep.
SOAD19
Kellene még egy döntő vélemény. Eddig 1:1, de én is a gari újraindulása mellett vagyok a kicserélt aksira vonatkozóan, de az én szavazatom nem számít.

Köszi!
tim
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy ügyben.
Lányomnak karácsonyra vettem egy mp4 lejátszót, az ünnepek előtt két héttel. Karácsonykor megkapta, egyből használatba vette, majd mikor lemerült, kb 3 óra múlva, töltőre tette. Másnap reggel amikor használni akarta ismét, kiderült, hogy nem töltött fel, hiába volt töltőn egész éjjel.
Ünnepek után, mivel előbb nem volt lehetőségünk rá, visszavittük az üzletbe. Nem cserélték ki, mivel letelt a 72 óra. Ez korrekt, ezt elismertem, hogy így van, ezért beadtam ott helyben szervízelésre.
Mondták hogy majd értesítenek, ha elkészült.
Két hét elteltével, mivel semmi nem történt, visszamentem az üzletbe, ahol látszólag fogalmuk nem volt, hogy
hol tart az ügyem, közölték hogy még nincs kész, legyek türelemmel, majd értesítenek. Ennek két hete.
Összesen 4 hete hogy beadtam javításra az mp4 lejátszót. Hétfőn letelik a 30 nap. Szeretném visszakérni a pénzem, mert elfogyott a türelmem, a kislányomé pláne, szeretné használni a karácsonyi ajándékát.
Kérdezném, hogy milyen lehetőségeim, ill. jogaim vannak az eladóval szemben. Kérhetem-e vissza a készülék árát, mivel cserét nem szeretnék, többé nem szeretnék velük semmilyen módon kapcsolatba állni.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Mozigépész
Csak a #108-as hozzászólásomat kellet volna elolvasni!
cris78
Sziasztok!
Kérdésem lenne.
2008.06.23-án vettem a Tescoban egy orion ht500hc házimozit. Ha átkapcsoltam aux-ra vagy rádióra akkor elkezdet üvölteni hiába volt minimumra levéve a hangerő. Találtam még egy sorstársamat is,úgyhogy nem egyedi a probléma. Az Orionnal telefonon beszéltem és azt mondták szoftverhibás,de segít rajta a szoftver frissítés,de új szoftverük még nincs. Erre vittem vissza a Tesco-ba 2009.01.11-én és azt mondták hogy elküldik szervizbe. Az lenne a kérdésem,hogy a 15 nap honnan számít? Mikor bevittem vagy mikor elküldték a szervizbe? A 15 nap az munkanap vagy naptári?
Köszönöm a választ!
Blade
Naptári nap, de előre mondom, hogy a törvények szerint * gyakorlatilag * semmi sem kötelezi őket ennek a betartására.
Egyébként jól tetted, hogy rájuk bíztad a frissítést: a legtöbb helyen garanciavesztéssel jár, ha hozzányúlsz a készülékhez... (amit mindaddíg meg is tudok érteni, amíg ez okozza a hibát).
cris78
Blade köszönöm válaszod!
Megcsináltam volna én a frissítést mert csináltam már,de ha nincs új akkor mit frissítsek? De a 30 napon kezdjek már idegeskedni gondolom. Már csak annyi,honnan számit az idő kezdete? Mikor a boltban leadtam?
dutyi
Üdv! A problémám az alábbi: 2008.01.24.-én az intersparban vásárolt thomson dvd lejátszóm, 2009.01.24.-én elromlott bangin.gif Gondoltam hogy mivel hétvége van beviszem hétfőn a szervízbe...de már nincs mo.-i szervíz. Ilyen esetben érvényes a szavatosság? Kivel szemben tudom érvényesíteni? Gondolom a boltba kellene visszavinni. Az számít hogy 9900.- Ft.-volt az ára, 10000.- alatt más szabályok vonatkoznak? Garancialevél+blokk megvan.
Captain Crash
A szavatosság és a garancia (jótállás) nem ugyanaz. Szavatosság ilyen esetben 3 év, a jótállás pedig alapesetben 1 év, azonban kérdés a garancialevél. Szavatosság esetében az szavatol, és jótállás esetén az áll jót, azért hogy termék hibátlanul fog működni, akivel a szerződést kötötted, a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálat ilyen esetben az ő teljesítési segédjük. A teljesítési segéd munkájáért a kötelezett (akivel a szerződést kötötted) úgy felel, mintha azt ő végezte volna.

A jogszabály szerint bruttó 10 e Ft vételár alatt nem kötelező jótállást vállalni, de ettől függetlenül vállalhattak, amelyre utalhat a jótállási jegy is. Ezt tisztázni kellene. Mielőtt kérdeznél kérlek olvasd el az összefoglalóinkat:
dutyi
Van garancialevél és blokk is. Ezek szerint menjek vissza a boltba és kérjem a dvd javítását? Ha ezt nem vállalják írjak be a panaszkönyvbe és hivatkozzak hibás teljesítésre?
SOAD19
(cris78 @ 2009.01.30, 17:28) *

Blade köszönöm válaszod!
Megcsináltam volna én a frissítést mert csináltam már,de ha nincs új akkor mit frissítsek? De a 30 napon kezdjek már idegeskedni gondolom. Már csak annyi,honnan számit az idő kezdete? Mikor a boltban leadtam?

Legjobb tudomásom szerint, akkortól számít a 15 nap (ne nagyon számíts arra, h ezt tartani is fogják, mivel csak törekedni kellene a 15 napra és hát nem nagyon szoktak), amikor visszaviszed az üzletbe és felveszik a jegyzőkönyvet és naptár szerinti 15 nap, de inkább 30 nap múlva kellene visszakapnod. De nálam már 2* is előfordult, h a 30 napot se tudták tartani. De reméljük nálad nem lesz problema.
Jorob
Sziasztok
Tanácsra lenne szükségem.

Karácsonyra kaptunk egy ETA márkájú kenyérsütőt, ami nov. 15-én lett megvásárolva. Egyből kipróbáltuk, de semmi, meg sem nyekkent.
Két ünnep között visszavittük az Elektro World-be, de mivel a vásárlástól számított 3 nap jócskán eltelt ezért, csak szervíz jöhetett szóba. Az eladó hölgy mondta, hogy gyorsabb ha Mi visszük el a szervízbe ezért nem hagytuk ott. Utána az ünnep, és egy betegség miatt csak jan. 10.-én tudtuk elvinni javításra. Ahol átvételkor közölte a szerelő, hogy Ez általános probléma ennél a tipusnál, és kb. egy hét múlva kész, attól függően hogy a gyártó mikor küldi az alkatrészt.
Megjegyzés: 25000 Ft. a kenyérsütő, és direkt nem "noname" lett véve, hogy biztos nem lesz vele gond!

A köv. hetekben telefonos érdeklődésemre, mindig azt a választ kaptam hogy a gyártó nem küld alkatrészt. Ezt megunván bementem a szervízbe , ahol a hölgy közölte , nyugalom a gyártó állítólag küldeni fog csereutalványt, és telefonál hogy menjünk be átvenni. Mikor?? -ezen a héten! -amiből nem vszinű hogy lesz vmi, hiszen már péntek van.

Kérdéseim:: Mit tegyek, ha a 15 nap csak irányadó??? Hogyan tudnék mihamarabb törvényesen pontot tenni az ügy végére?? Meddig várjak??

Nagyon rossz, hogy mint a mesében van is, és mégsem.
Az oldal böngészése közben arra jöttem rá, hogy elég rendesen ki vagyunk szolgáltatva még mindig a forgalmazóknak.

A segítségeket előre is köszönöm.

Üdv.

Blade
Én adnék a szervíznek még egy-két hetet. Ugyanis egy kenyérsütő gép hiányáról nehezen bizonyítható, hogy jelentős kellemetlenséget okoz. 30 nap után érdemes csak visszamenni a forgalmazóhoz, és az ottani vásárlók könyvében követelni a javítást, vagy cserét, és elállással fenyegetőzni.
Jorob
Blade köszönöm a választ, de.... írásom óta tovább bonyolódott a helyzet. sad.gif

Amikor ünnepek között visszavittük a gépet az üzletbe, az eladó a blokkhoz csatolt "jótállási jegyet" (ami egy semmitmondó papír volt) kicserélte, mondván nem a kenyérsütőé.
A kicserélt jegy egy fénymásolt pároldalas papír, ezen már a szervizek listája is rajta volt, amivel még így is visszakelett menni lepecsételtetni és aláíratni.

A napokban bementem újra a szervízbe, ahol mivel közöltem hogy nincs kedvem tovább várni, a szervizes felhívta a forgalmazót, hogy küldje a csereutalványt, és megadott minden adatot......és a lényeg blink.gif

Felhívtak a szervízből ma, hogy a forgalmazó tett egy nyilatkozatot , miszerint ők ezt a tipusú készüléket nem adtak el az Elektro World-nek , így a felelősség nem terheli Őket semmilyen téren.
Menjek be a szervízbe, és átvehetem a rossz készüléket és a nyilatkozatot, és vihetem vissza az üzletbe.

A forgalmazó is nézett, hogy az üzlet azt hitte, hogy majd nem veszik észre a turpisságot ermm.gif vagy az eladó tévedett volna, amikor kicserélte a jótálássi jegyet, és nem a kenyérsütőét adta volna ide.

Nem értem most azt egészet, és nagyon felháborít, hogy egy országos hálozattal rendelkező üzlet ilyet tesz!

Nálam az biztos hogy hitelét veszítette teljesen az Elektro World, akár az eladó hanyagsága, akár az üzlet átveréséről van szó.
Úgyhogy most kezdődik előlről minden sad.gif
szivesen veszem , és köszönök minden észrevételt az üggyel kapcsolatosan.

Jorob
Még egy dolog eszembe jutott a fentebb leírtakkal kapcsolatban rolleyes.gif

Ha visszaviszem a készüléket, és az üzlet kitalálja hogy megjavítatja, akkor nekem kötelező újra várnom???
-vagy jogomban áll kérni a kicserélést vagy levásárlást egyből??
Blade
(Jorob @ 2009.02.18, 15:52) *

Még egy dolog eszembe jutott a fentebb leírtakkal kapcsolatban rolleyes.gif

Ha visszaviszem a készüléket, és az üzlet kitalálja hogy megjavítatja, akkor nekem kötelező újra várnom???
-vagy jogomban áll kérni a kicserélést vagy levásárlást egyből??

A legfontosabb, hogy te nem a nagykerrel, vagy a szervízzel vagy jogviszonyban, hanem az eladóval (EW).
Ezt a jogviszonyt nem a garanciajegy, hanem a számla vagy blokk igazolja.
Ezzel bármikor visszamehetsz az eladóhoz, és követelheted a javíttatást vagy cserét: egyrészt alapból se küldhetnek el, másrészt meg megmondhatod, hogy a szervíz elég ideig szórakozott veled, elfogyott a türelmed, és el fogsz állni a szerződéstől, ha nem csinálnak sürgősen valamit.
Szóval ahhoz semmi közöd, hogy honnan vették, ki milyen jótállási jeggyel szórakozik, amíg a számla megvan a készülékről - addíg a bolt problémája. (Eredetileg azért mehetsz rögtön a szervízhez, hogy ezzel is csökkenjen az ügyintézési idő - a gyakorlatbn úgy tűnik ezt inkább időhúzásra használják fel...)

Sajnos ha a bolt kitalálja, hogy újra próbálkozik a javítással, akkor csak annyit tehetsz, hogy elállsz a szerződéstől, levásárlást a jog nem ismer. Esetleg megpróbálhatsz egyezkedni a bolttal, de másra nem kényszerítheted őket.
De reméljük ha meghallják hogy mennyit packázott veled eddíg a szervíz, azonnal cserélni fognak, vagy visszaadják a vételárat...
bate
Egyenlőre még várnod kellene szerintem, mert a 15 napos javítási határidőre csak törekedni kell. A szolgáltatók akkor értesítenek általában ha elkészült a telefonod, és átveheted, illetve ha a vállalt határidőre nem készült el, és ne menj be feleslegesen.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.