Sziasztok!
A következő ügyben szeretném kérni tanácsotokat. Szombaton vásároltam egy LCD tv-t (teljes áron, nem volt akciós). Miután hazavittem és kicsomagoltam, akkor vettem észre, hogy a készülék kerete és a talpa csúnyán össze van karcolva. Ez elég látványos, lévén mindkettő fényes fekete. A tv egyébként jól működik, engem viszont zavarnak a karcolások. Ilyen esteben lehet élni a 72 órás cseregaranciával? Mi a helyzet, ha nem tudnak cserekészüléket adni?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv, Andor
(LCD58 @ 2008.08.25, 01:16)

A következő ügyben szeretném kérni tanácsotokat. Szombaton vásároltam egy LCD tv-t (teljes áron, nem volt akciós). Miután hazavittem és kicsomagoltam, akkor vettem észre, hogy a készülék kerete és a talpa csúnyán össze van karcolva. Ez elég látványos, lévén mindkettő fényes fekete. A tv egyébként jól működik, engem viszont zavarnak a karcolások. Ilyen esteben lehet élni a 72 órás cseregaranciával? Mi a helyzet, ha nem tudnak cserekészüléket adni?
Előre is köszönöm a választ!
Igen, ha visszaviszed, és cserét kérsz, akkor azt nem tagadhatják meg arra vonatkozóan, hogy a javítás olcsóbb lenne nekik.
Viszont ha csak simán beintenek ("nincs is annak semmi baja"), akkor nem tudsz mit csinálni, ugyanis elállni a vásárlástól nincs jogod, csak árleszállítást idényelhetsz. Annak az összege meg erősen vitatható.
Ettől még megteheted, hogy visszaviszed, és kéred a cserét, és lehet, hogy kicserélik; ha nem cserélik ki, kérhetsz árleszállítást, és lehet, hogy visszakapsz valamit a vételárból. De ha erre nem hajlandóak (rosszhiszeműek), akkor csak az árleszállítást lehet kikényszeríteni, és azt sem éri meg, mert hosszadalmas procedúra.
Azt javaslom, feltételezd, hogy jóhiszeműek, és kérj cserét, vagy árleszállítást; de ne add ki a TV-t a kezedből, csak akkor, ha azonal kapsz helyette másikat!
vinczej
2008.09.06, 13:27
Bár már hallottam róla, de eddig nem hittem el, hogy a TESCO ennyire képes figyelmen kívül hagyni a jogszabályokat.
Tavaly karácsonykor vettem egy Thomson DVD felvevőt. Most augusztusban elromlott. Bevittem a megadott garanciális szervizbe, amiről kiderült, hogy már nem garanciális szervize a Thomsonnak. (Áprilisban még az volt). Visszavittem a készüléket a TESCO-ba, ahol átvették. Tegnap jelezték, hogy nem tudják javíttatni, ugyanis minden szervizzel megszűnt a Thomsonnak a kapcsolata.
Mivel sem javítani nem tudják, sem cserélni (amúgy 2 db még mindig ki volt téve a polcokon, más típusú nem is volt készleten), ezért
egy vásárlással levásárolhatom a műszaki osztályon (40.000 Ft)! Se készpénzt nem voltak hajlandók visszaadni, de még TESCO utalványt sem akarnak adni.
Természetesen írtam a Fógyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek.
Természetesen ezek után már nem kívánok semmilyen műszaki készüléket vásárolni a TESCO-ból.
(vinczej @ 2008.09.06, 14:27)

Bár már hallottam róla, de eddig nem hittem el, hogy a TESCO ennyire képes figyelmen kívül hagyni a jogszabályokat.
Tavaly karácsonykor vettem egy Thomson DVD felvevőt. Most augusztusban elromlott. Bevittem a megadott garanciális szervizbe, amiről kiderült, hogy már nem garanciális szervize a Thomsonnak. (Áprilisban még az volt). Visszavittem a készüléket a TESCO-ba, ahol átvették. Tegnap jelezték, hogy nem tudják javíttatni, ugyanis minden szervizzel megszűnt a Thomsonnak a kapcsolata.
Mivel sem javítani nem tudják, sem cserélni (amúgy 2 db még mindig ki volt téve a polcokon, más típusú nem is volt készleten), ezért
egy vásárlással levásárolhatom a műszaki osztályon (40.000 Ft)! Se készpénzt nem voltak hajlandók visszaadni, de még TESCO utalványt sem akarnak adni.
Természetesen írtam a Fógyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek.
Természetesen ezek után már nem kívánok semmilyen műszaki készüléket vásárolni a TESCO-ból. 
A levásárlás fogalmát a jog nem ismeri. Ha sem javítani, sem cserélni nem tudnak, a teljes vételárat kell visszaadniuk!!!
Javaslom neked, hogy nyomtasd ki az idevonatkozó jogszabályokat (ezeket megtalálod az oldalon) és mutasd meg nekik! Ha azt elolvassák, nem hiszem, hogy tovább próbálkoznának, mert tudják, csakis ők húzhatják a rövidebbet! Hajrá!
fmfarkas
2008.09.07, 01:27
Üdv mindenkinek!
2 napja vettem egy Logitech Z4 hangfalat. Interneten mindenhol 2 év garanciát írnak, a gyártó honlapján is és a bolt honlapján is ahol vettem. A használati utasításban is 2 évet írnak. Na most ennek ellenére az eladó srác adott nekem 1 év garanciás papírt, amin importőrnek a BSC van megjelölve. Mondtam, hogy én 2 évre emlékszem, de ő erősködött, hogy nem ez csak 1 év. Hazajöttem és látom 2 év van a honlapjukon, most megnéztem a BSC honlapját és ott is 2 évet írnak a termékre:
http://www.bsc.hu/views/webshop/details.as...did=970175-0914Szerintetek ha odamegyek a számlával és a gari papírral hajlandóak lesznek adni 2 év garanciát vagy ők csak úgy önkényesen kijelentik, hogy 1 évet adnak? Bízom benne, hogy csak az eladó volt béna. Csinálhat egy bolt olyat, hogy levonnak 1 év garanciát? Köszi előre is!
(fmfarkas @ 2008.09.07, 02:27)

Üdv mindenkinek!
2 napja vettem egy Logitech Z4 hangfalat. Interneten mindenhol 2 év garanciát írnak, a gyártó honlapján is és a bolt honlapján is ahol vettem. A használati utasításban is 2 évet írnak. Na most ennek ellenére az eladó srác adott nekem 1 év garanciás papírt, amin importőrnek a BSC van megjelölve. Mondtam, hogy én 2 évre emlékszem, de ő erősködött, hogy nem ez csak 1 év. Hazajöttem és látom 2 év van a honlapjukon, most megnéztem a BSC honlapját és ott is 2 évet írnak a termékre:
http://www.bsc.hu/views/webshop/details.as...did=970175-0914Szerintetek ha odamegyek a számlával és a gari papírral hajlandóak lesznek adni 2 év garanciát vagy ők csak úgy önkényesen kijelentik, hogy 1 évet adnak? Bízom benne, hogy csak az eladó volt béna. Csinálhat egy bolt olyat, hogy levonnak 1 év garanciát? Köszi előre is!
A gyártói garancia számít, a kereskedő nem adhat kevesebbet, csak többet!
A 151/200-as Korm. rendelet 1§ (4):
151/2003
(DTF @ 2008.09.07, 11:56)

A gyártói garancia számít, a kereskedő nem adhat kevesebbet, csak többet!
A 151/200-as Korm. rendelet 1§ (4):
151/2003Ezzel annyiban tudok vitatkozni, hogy ez:
(4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a
jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában
átszállnak a fogyasztóra.
az én olvasatomban annyit jelent, hogy a gyártó által biztosított "márkagarancia" a fogyasztót illeti meg, nem a nagykert vagy a kiskert; a kötelező törvényi garancia minimális ideje továbbra is csak 1 év.
De mivel a kereskedők ezt minden további nélkül tudnák érvényesíteni 2 évig is, igazából nekik is előnyt jelentene, hogy hosszabb garanciát adnak... de úgy tűnik, ma Magyarországon nem ez a jellemző hozzáállás...
vinczej
2008.09.08, 14:51
(DTF @ 2008.09.06, 15:38)

...Javaslom neked, hogy nyomtasd ki az idevonatkozó jogszabályokat (ezeket megtalálod az oldalon) és mutasd meg nekik! Ha azt elolvassák, nem hiszem, hogy tovább próbálkoznának, mert tudják, csakis ők húzhatják a rövidebbet! Hajrá!
Kösz a választ. Nem kellett kinyomtatnom a jogszabályt. Bementem az ügyfélszolgálatra, és kértem egy fénymásolatot a szombaton bejegyzett panaszkönyvi beírásomról, hogy
szeretném azt a fogyasztóvédelmiseknek átadni...Udavriasan időt kértek...Diszkrét telefon a (gondolom) vezetőnek..."
Elnézést, szeretné készpénzben visszakapni?...Természetesen lehet..."Pénzt megkaptam, panaszkönyvi bejegyzést visszavontam (fenének van kedve valami vizsgálatban tanúként a drága időmet tölteni.) De ezek után már messze óvatosabb leszek a TESCO-val (Mert soha ne mondd, hogy soha!) Azért összességében ritka arcátlanok.
(vinczej @ 2008.09.08, 15:51)

Kösz a választ. Nem kellett kinyomtatnom a jogszabályt. Bementem az ügyfélszolgálatra, és kértem egy fénymásolatot a szombaton bejegyzett panaszkönyvi beírásomról, hogy szeretném azt a fogyasztóvédelmiseknek átadni...Udavriasan időt kértek...Diszkrét telefon a (gondolom) vezetőnek..."Elnézést, szeretné készpénzben visszakapni?...Természetesen lehet..."
Felveszem a vásárlók könyvét a varázseszközök közé!
(közvetlenül a mobiltelefon és a bankkártya mellé...)
fmfarkas
2008.09.08, 16:03
Köszönöm a gyors választ! Bementem a boltba az eladó megint le akart rázni, de nagy nehezen hajlandó volt megkérdezni a forgalmazót. Elmondása szerint ők 1 évet adtak a doboz mellé, aztán megadtam a telszámom és 2 óra múlva hívott, hogy jöhetek a 2 éves gariért. Nem tudom véletlen volt vagy szándékos, a lényeg, hogy résen kell lenni! Kösz mégegyszer.
Sziasztok!
Egy igen speciális, nemzetközi problémával küzdök. A történetem: vettem németországban egy ameriki Sonim márkájú (nem sony) telefont. Ez egy amojan mindent kibíró cucc, ütés, por, víz, mikrohullám, hő, hideg, tehát mindent bír. kaptam rá 3 év teljsekörű garanciát is. (érdemes megnézni a honlapot
http://www.sonimtech.com/ )
Ahogy ez szokott történni, a telefon eltörött, egy szerencsétlen görkoris akciómban. Ezt elvileg bírnia kell, mert kibírja ha egy 5,1 tonnás rakodógép rááll.
Gondoltam egy nagyot, és a német bolt megkerülésével egyből a gyártóhoz fordultam, ahol nagyon lelekesen elmagyarázták, hogy töltsem ki az RMA nyomtatványt, amit meg is tettem, elküldtem emilben nekeik. Ezekután kérésükre feladtam az ő DHL accukkal a készüléket is (tehát fizették a szállítást). Ígéretük szerint mihelyt megérkezik a tela küldik a csere készüléket.
immáron 20-30 napja nincsen történés. elküldtem nekeik 2-3 emilt is 3 külömböző címre, semmi válasz.
Na erre varjatok gombot! Mit csináljak??? Köszi a választ előre is!
Sajnos amit Németországban vettél, arra a német törvények vonatkoznak.
(Blade @ 2008.09.12, 14:35)

Na van fejlemény... leírom, elkezdtem bejárni egy nagyon rögös utat. Felhívtam ez EUvonalat, ahol tályékoztattak, hogy, ez nem az ő feladatkörük (még szép). De ajánlották hogy az efk-t nézzem meg (efk.hu). ott található számot felhívtam,. ezekután küldtem nekiek emilt, minden információval, és ígéretet kaptam, hogy a külföldi fogyasztóvédelmen (efk) keresztül tudnak nekem vmit intézni.
Azért ha van esetleg ötlet - mit tudnék csinálni - szoljatok!
THX
Sziasztok!
Utolsó ötletként fordulok hozzátok, hátha valaki mond valami okosat:
2006. karácsonyán vásároltunk egy Sony lcd tv-t 500 e Ft-ért. Fél év múlva az 1/3 részén jelentkezett egy fekete folt. Hívtuk a szervízt, a szerelő látta a helyszínen a hibát, elszállította, majd 1 hónap múlva visszahozták, hogy náluk a hiba nem jelentkezett, tehát a tv jó. Nyuszik voltunk, nem tettünk semmit, de pár hónap múlva újabb hiba jelentkezett a meglévő mellé, a kép és a feliratok időnként beremegnek, elcsíkozódnak. Újból szervíz, kijöttek, látták a hibát, elvitték a tévét, igéretett tettek arra, hogy felhívnak, mi lesz vele. Két hét után mi telefonáltunk, mire közölték, hogy lcd csere lesz, majd újabb három hét után visszhozták a készüléket. Mi azonnal beüzemeltük a szerelő jelenlétében, s rögtön beremegett a kép, amit ő is látott. Hivta a főnököt, aki azt mondta, hogy akkor vigye vissza. De neki támadt egy ötlete, hogy a kocsijából behoz egy másik tévét, bizonyítandó, hogy nem a tévében van a hiba, hanem a jelforrásban. Ez lett a veszte, mert a másik tv jól működött, míg mellette a mién rángatózott. Erre megint hívta a főnököt, majd visszavitte a tévét. Közben felvettük a kapcsolatot a Sony Hungária Kft-vel, akik a szervízmanagerhez továbbították a dolgot, aki a mai napig nem hívott fel minket, nem tájékoztatott, hogy hol tart az ügy, pedig már többször telefonáltunk.
Közben már a második hónapon is túl vagyunk tv nélkül. Felhívtuk a szervízt megint, ahol közölték, hogy a készüléken nem látszik a hiba, de rátesznek egy szoftverfrissítést.
Az az érdekes, hogy a hibát a szerelő itt mindig látja, látta a különbséget a másik készülékkel együtt is, ott bent pedig soha nem látják ugyanazok az emberek.
Nem tudjuk mit tudnánk tenni, mi lehet a folytatás. Most valószinűleg holnap bemegyünk a boltba, ahol vettük, és megpróbálunk elállni a szerződéstől, ahogy itt már többször olvastuk, de előre borítékolom, hogy elküldenek majd.
Ha van valakinek valami ötlete, kérem írja le, hátha segít...
(kyara @ 2008.10.01, 21:10)

Sziasztok!
2006. karácsonyán vásároltunk egy Sony lcd tv-t 500 e Ft-ért. Fél év múlva az 1/3 részén jelentkezett egy fekete folt. Hívtuk a szervízt, a szerelő látta a helyszínen a hibát, elszállította, majd 1 hónap múlva visszahozták, hogy náluk a hiba nem jelentkezett, tehát a tv jó. Nyuszik voltunk, nem tettünk semmit, de pár hónap múlva újabb hiba jelentkezett a meglévő mellé, a kép és a feliratok időnként beremegnek, elcsíkozódnak. Újból szervíz, kijöttek, látták a hibát, elvitték a tévét, igéretett tettek arra, hogy felhívnak, mi lesz vele. Két hét után mi telefonáltunk, mire közölték, hogy lcd csere lesz, majd újabb három hét után visszhozták a készüléket. Mi azonnal beüzemeltük a szerelő jelenlétében, s rögtön beremegett a kép, amit ő is látott. Hivta a főnököt, aki azt mondta, hogy akkor vigye vissza. De neki támadt egy ötlete, hogy a kocsijából behoz egy másik tévét, bizonyítandó, hogy nem a tévében van a hiba, hanem a jelforrásban. Ez lett a veszte, mert a másik tv jól működött, míg mellette a mién rángatózott. Erre megint hívta a főnököt, majd visszavitte a tévét. Közben felvettük a kapcsolatot a Sony Hungária Kft-vel, akik a szervízmanagerhez továbbították a dolgot, aki a mai napig nem hívott fel minket, nem tájékoztatott, hogy hol tart az ügy, pedig már többször telefonáltunk.
Közben már a második hónapon is túl vagyunk tv nélkül. Felhívtuk a szervízt megint, ahol közölték, hogy a készüléken nem látszik a hiba, de rátesznek egy szoftverfrissítést.
Az az érdekes, hogy a hibát a szerelő itt mindig látja, látta a különbséget a másik készülékkel együtt is, ott bent pedig soha nem látják ugyanazok az emberek.
Nem tudjuk mit tudnánk tenni, mi lehet a folytatás. Most valószinűleg holnap bemegyünk a boltba, ahol vettük, és megpróbálunk elállni a szerződéstől, ahogy itt már többször olvastuk, de előre borítékolom, hogy elküldenek majd.
Bőven túllépték a 15 napot...tértivevényes levélben elállhatsz a szerződéstől és követelheted vissza a készülék vételárát. Bőven kimeríti a jelentős kényelmetlenség fogalmát. Az, hogy ők mit szarakodnak vele az az ő saját problémájuk.
(riccio @ 2008.10.04, 17:12)

Sziasztok!
Bőven túllépték a 15 napot...tértivevényes levélben elállhatsz a szerződéstől és követelheted vissza a készülék vételárát. Bőven kimeríti a jelentős kényelmetlenség fogalmát. Az, hogy ők mit szarakodnak vele az az ő saját problémájuk.
Szia, köszi a hozzászólást! Közben az történt, hogy felkerestük a Westend Vevőkört, ahol nagyon segítőkészek voltak, kinyomtattak törvényi hivatkozásokat, elláttak tanácsokkal, ezután pedig felkerestük a Sony szalont, ahol vettük a tv-t. Ők is elég normálisan álltak a dologhoz, rögtön felhívták a Sony Hungáriát, továbbítanak nekik az üggyel kapcsolatban mindent, és még a szervíz manager telefonszámát is megadták, aki elméletben keresni fog jövő hét elején. Állítólag a szervíznek már régen ki kellett volna állítania egy csereutalványt, nem értik miért nem tette meg, hiszen a költség nem őt terheli, hanem a forgalmazót. Tehát most igérgettek mindent, de azért én még mindig pesszimistán állok a dologhoz (valahogy már nem hiszek a mesékben), ha nem fognak keresni, akkor mostmár tényleg beírok a panaszkönyvbe, aztán visszamegyek vele a westend vevőkörös sráchoz, ő pedig elindítja a dolgot a fogyasztóvédelem felé. Egyenlőre marad a remény...
(kyara @ 2008.10.04, 19:55)

(riccio @ 2008.10.04, 17:12)

Sziasztok!
Szia, köszi a hozzászólást! Közben az történt, hogy felkerestük a Westend Vevőkört, ahol nagyon segítőkészek voltak, kinyomtattak törvényi hivatkozásokat, elláttak tanácsokkal, ezután pedig felkerestük a Sony szalont, ahol vettük a tv-t. Ők is elég normálisan álltak a dologhoz, rögtön felhívták a Sony Hungáriát, továbbítanak nekik az üggyel kapcsolatban mindent, és még a szervíz manager telefonszámát is megadták, aki elméletben keresni fog jövő hét elején. Állítólag a szervíznek már régen ki kellett volna állítania egy csereutalványt, nem értik miért nem tette meg, hiszen a költség nem őt terheli, hanem a forgalmazót. Tehát most igérgettek mindent, de azért én még mindig pesszimistán állok a dologhoz (valahogy már nem hiszek a mesékben), ha nem fognak keresni, akkor mostmár tényleg beírok a panaszkönyvbe, aztán visszamegyek vele a westend vevőkörös sráchoz, ő pedig elindítja a dolgot a fogyasztóvédelem felé. Egyenlőre marad a remény...

Nem tudom mit szeretnél a westend vevőkörrel meg a fogyasztóvédelemmel...a fogyasztóvédelem gyakorlatilag semmit sem tehet, én a helyedben visszakérném a készülék árát és a feléből vennék egy sokkal jobbat. Jogod van követelni a teljes vételárat, itt a fórum főoldalán van egy elállási nyilatkozat minta ami alapján te is megírhatod a sajátodat, ezt tértivevényesen elküldöd annak az üzletnek ahol vetted és várod h utalják a pénzt.
(vnorca @ 2008.09.12, 19:37)

Na van fejlemény... leírom, elkezdtem bejárni egy nagyon rögös utat. Felhívtam ez EUvonalat, ahol tályékoztattak, hogy, ez nem az ő feladatkörük (még szép). De ajánlották hogy az efk-t nézzem meg (efk.hu). ott található számot felhívtam,. ezekután küldtem nekiek emilt, minden információval, és ígéretet kaptam, hogy a külföldi fogyasztóvédelmen (efk) keresztül tudnak nekem vmit intézni.
THX
sziasztok
a nemzetközi eu-s fogysztóvédelem rájukszolt, figyelmeztette kérésemre a céget, és holnap érkezik a törhetetlen széttört telefonom cseredarabja. az amerikai marketinges írt nekem emilt, és bocsánatot kért a szlovák kollégák hibájáért. az ügyvitel lassu volt nagyon az eu-s fogysztóvédelmisekért.
Mozigépész
2008.10.06, 16:37
(vnorca @ 2008.10.06, 12:44)

(vnorca @ 2008.09.12, 19:37)

THX
sziasztok
a nemzetközi eu-s fogysztóvédelem rájukszolt, figyelmeztette kérésemre a céget, és holnap érkezik a törhetetlen széttört telefonom cseredarabja. az amerikai marketinges írt nekem emilt, és bocsánatot kért a szlovák kollégák hibájáért. az ügyvitel lassu volt nagyon az eu-s fogysztóvédelmisekért.
Gratula!
Sziasztok,
az volna a kérdésem, hogy volt-e valaki aki vásárolt az electro-store-nál, Budapest Izabella út 68/b. vagy www.electrostore.hu-n bármit, amivel baja volt?
Mivel átvertek a garanciával, ezért fontos volna tudnom, hogy más is járt-e így.
Köszönöm.
(mkata @ 2008.10.07, 06:53)

Sziasztok,
az volna a kérdésem, hogy volt-e valaki aki vásárolt az electro-store-nál, Budapest Izabella út 68/b. vagy www.electrostore.hu-n bármit, amivel baja volt?
Mivel átvertek a garanciával, ezért fontos volna tudnom, hogy más is járt-e így.
Köszönöm.
Szia!
Mit jelent pontosan, hogy "átvertek a garanciával"? Nem tesznek eleget a kötelezettségeiknek vagy pedig kevesebb jótállást adtak, mint amennyit hirdettek?
üdv.
Azt a szakvéleményt adták ki a tévéről, hogy mechanikai hibát szenvedett. Ami lehet is, de nálunk nem történt ilyen, hanem a szállításkor sérülhetett meg a tévé. Nem akarnak fizetni, azt mondják menjek a bíróságra. Mennék, de sajnos a céget fel fogják számolni, így nem lesz aki fizessen nekem.
(mkata @ 2008.10.08, 21:25)

Azt a szakvéleményt adták ki a tévéről, hogy mechanikai hibát szenvedett. Ami lehet is, de nálunk nem történt ilyen, hanem a szállításkor sérülhetett meg a tévé. Nem akarnak fizetni, azt mondják menjek a bíróságra. Mennék, de sajnos a céget fel fogják számolni, így nem lesz aki fizessen nekem.
Az ő szakvéleményük nem független!!! A bizonyítási teher rajtuk van (ha jól értem, akkor a TV még garanciális) így kérjél egy független vizsgálatot (pl. KERMI).
Mivel a cég felszámolás alatt van, így valószínűleg már nem törődnek az ügyfelekkel.
Ha a TV nem "szürke-importos", és van hozzá gyári garanciajegy, akkor fordulj a gyártó szakszervizéhez!!!
Vásároltam 2008.06.28.-án egy EXPERT IMPAKT DRILL 710W fúrógépet, nem akartam vele építkezni csak néha napján kicsit furkálni, de ez az álmom szétfoszlott, vásárlás óta nálam nem volt még csak vagy 15 napot, de szervizben már 5-ször járt, vajon lehetséges hogy valamikor működő képes "szerszámot" kapjak vissza.
A miskolci bolt korrekt elküldik szervizbe majd visszajön, majd két fúrás után visszaviszem a boltba és kezdődik előröl. Tegnapi nap hoztam el az szervizelés után, ma fúrtam vele
4 lyukat és már ismét használat után hibák jelentkeztek, nem lehet ütvefúrásból visszakapcsolni, hagyományos verzióba, illetve használat után grillezni lehetett a készüléken, már szándékosan nem nevezem fúrógépnek, mennyi szervizelésnek kell eltelni ahhoz hogy a szerviz belássa hogy, nem javítható a gép, és válthassak más típusra, én az ügyfelesektől azt hallottam hogy ezen tipus gyakorlatilag mindenki hasonló rendszerességgel hordják vissza, vajon ez kinek üzlet a szerviznek? a futárszolgálatnak?
Help!!
Kenderice
2008.10.18, 11:37
(jég @ 2008.10.17, 21:55)

Vásároltam 2008.06.28.-án egy EXPERT IMPAKT DRILL 710W fúrógépet, nem akartam vele építkezni csak néha napján kicsit furkálni, de ez az álmom szétfoszlott, vásárlás óta nálam nem volt még csak vagy 15 napot, de szervizben már 5-ször járt, vajon lehetséges hogy valamikor működő képes "szerszámot" kapjak vissza.
A miskolci bolt korrekt elküldik szervizbe majd visszajön, majd két fúrás után visszaviszem a boltba és kezdődik előröl. Tegnapi nap hoztam el az szervizelés után, ma fúrtam vele
4 lyukat és már ismét használat után hibák jelentkeztek, nem lehet ütvefúrásból visszakapcsolni, hagyományos verzióba, illetve használat után grillezni lehetett a készüléken, már szándékosan nem nevezem fúrógépnek, mennyi szervizelésnek kell eltelni ahhoz hogy a szerviz belássa hogy, nem javítható a gép, és válthassak más típusra, én az ügyfelesektől azt hallottam hogy ezen tipus gyakorlatilag mindenki hasonló rendszerességgel hordják vissza, vajon ez kinek üzlet a szerviznek? a futárszolgálatnak?
Help!!
Annyiszor javíthatják (akár ugyanazzal a hibával is), amennyiszer akarják.
DE!
TE ezt nem vagy köteles tűrni. Jelentős kényelmetlenségre hivatkozva (bőven belefér az, hogy rövid időn belül ötször volt szervízben) tessék elállni a szerződéstől ha legközelebb vissza kell vinni, és kérni a vételár visszafizetését (és venni egy másik, jobb minőségű gépet). A szerződéstől való elállás mikéntjéről itt a fórumban lehet olvasgatni.
Sziasztok !
Vettem 2007.09.21-én egy Whirlpool 6-ik érzékes mosógépet 99.999 Ft ért.
6 hónap után bejelentettem a következő problémával: hangos és zörög centrizésközben .
( cserélgettek benne üstszájgumit, csapágyat is de nem szünt meg)
7 hónapon keresztül többször is be lett jelentve ez a probléma ! A szervíz nem tudta megjavítna, mivel a hiba a mai napig is fennál.
Legutolsó alkalommal a szervíz azt mondta ismét mikor bejelentettem, hogy ha ugyanez a problémája ami eddíg, akkor csak akkor jön ki, hogyha kifizetem a kiszállási díjat meg az 1 óra munkadíjat,miközben 3 év garancia van a gépre, és ők nem tudják javítani !
Mellesleg mikor ezelőtt utoljára kintvolt, elismerte szóban, hogy tényleg van benn ez a hang és ha tudná, hogy mi ez és mi okozza ezt , akkor már rég nem lenne benne !
Mindeközben volt egy zajszint mérés, ami ( ÁLLÍTÓLAG )a normális értékeket mutatta. Nem egy hitelesített géppel lett bemérve, a szennyes tartóra téve mérte be a zajszintet !
Többször voltam bent a szervízben is, négyszemközt mindíg elismerte a hibát, de írásban nem hajlandó elismerni amit mondott !
Beszéltem a szervíz főnökkel, mondván hogy ő mennyire segítő kész, hogy nekem ezt a forgalmazóval kell lebonyolítsam, és a paragrafusokat fírtatta, hogy nézzek utána !
A munkalapok másolatán kívül semmilyen papírokat nem hajlandók kiadni, és ők az üggyel tovább nem hajlandók foglalkozni !
Közben elmentem a fogyasztóvédelemhez, ott azt tanácsolták, hogy írjak egy levelet cserekérelem iránt az üzletnek ahol vásároltam, és azzal eltudok indulni a békéltető kisbíróságnál.Tanácsként mondta még a fogyasztóvédelmis,hogy a szerződésben 2 pontot is megszegtek ! 1: a jótállási jegy nincs rendesen vezetve/kitöltve 2: Nem teljesítették a készülék kijavítását több mint 7 hónapja ! Eztuán kaptam egy telefont az üzlet egyik alkalmazottjától, hogy csak úgy tudok elindulni, hogyha független szakvéleményt kérek ! Felkerestem egy független mosógép szerelőt, meghallgatta és kipróbálta a gépet, azt mondta, hogy ettől a géptől ez nem természetes hang, amit egy szakvéleményben meg is fogalmazott írásban.
Eztuán bementem a forgalmazóhoz a boltba, ezzel a szakvéleménnyel, ott aztmondták, hogy ez nem jó, olyan embertől kell szakvélemény, akik rajta vannak egy bizonyos listán . A listán szereplő emberek szakvélemyéért nekem kellene fizetnem, de ha beigazolódna visszafizetnék, mivle nincs pénzem erre jelenleg, de ha lenne sem fizetnék ezért, mikor 3 év garancia van rá, és az ő dolguk lenne elintézni ezeket !
Amit tettek az üzletben: írtak egy jegyzőkönyvet hogy átvették ezt a szakvéleményt, és a Whirlpool szerint nem hibás a gép !
Most folytatódik a kálváriám ! Nem tudom mi tévő legyek !
Mindenki nagyon "SEGÍTŐKÉSZ"nek mondja magát, mondván, hogy el is zavarhatna . Mindenki mutogat a másikra, és nem hajlandó senkise tenni semmit !
Ezek szerint csak akkor vagyok ügyfél/vevő amíg fizetek ? Amikor vállalni kell a szerződésben foglaltakat akkor már nem vagyok ügyfél ?
Akinek van hasonló esete, és tapasztalata és ment valamire( vagy esetleg nyert ügye van) az kérem ossza meg velem !
Előre is köszönöm a segítségeteket !
lazurdeak
2008.10.19, 10:53
(flh @ 2008.10.18, 14:13)

Sziasztok !
6 hónap után bejelentettem a következő problémával: hangos és zörög centrizésközben .
7 hónapon keresztül többször is be lett jelentve ez a probléma ! A szervíz nem tudta megjavítna, mivel a hiba a mai napig is fennál.
Legutolsó alkalommal a szervíz azt mondta ismét mikor bejelentettem, hogy ha ugyanez a problémája ami eddíg, akkor csak akkor jön ki, hogyha kifizetem a kiszállási díjat meg az 1 óra munkadíjat,miközben 3 év garancia van a gépre, és ők nem tudják javítani !
Mellesleg mikor ezelőtt utoljára kintvolt, elismerte szóban, hogy tényleg van benn ez a hang és ha tudná, hogy mi ez és mi okozza ezt , akkor már rég nem lenne benne !
Mindeközben volt egy zajszint mérés, ami ( ÁLLÍTÓLAG )a normális értékeket mutatta. Nem egy hitelesített géppel lett bemérve, a szennyes tartóra téve mérte be a zajszintet !
Többször voltam bent a szervízben is, négyszemközt mindíg elismerte a hibát, de írásban nem hajlandó elismerni amit mondott !
Beszéltem a szervíz főnökkel, mondván hogy ő mennyire segítő kész, hogy nekem ezt a forgalmazóval kell lebonyolítsam, és a paragrafusokat fírtatta, hogy nézzek utána !
A munkalapok másolatán kívül semmilyen papírokat nem hajlandók kiadni, és ők az üggyel tovább nem hajlandók foglalkozni !
Közben elmentem a fogyasztóvédelemhez, ott azt tanácsolták, hogy írjak egy levelet cserekérelem iránt az üzletnek ahol vásároltam, és azzal eltudok indulni a békéltető kisbíróságnál.Tanácsként mondta még a fogyasztóvédelmis,hogy a szerződésben 2 pontot is megszegtek ! 1: a jótállási jegy nincs rendesen vezetve/kitöltve 2: Nem teljesítették a készülék kijavítását több mint 7 hónapja ! Eztuán kaptam egy telefont az üzlet egyik alkalmazottjától, hogy csak úgy tudok elindulni, hogyha független szakvéleményt kérek ! Felkerestem egy független mosógép szerelőt, meghallgatta és kipróbálta a gépet, azt mondta, hogy ettől a géptől ez nem természetes hang, amit egy szakvéleményben meg is fogalmazott írásban.
Eztuán bementem a forgalmazóhoz a boltba, ezzel a szakvéleménnyel, ott aztmondták, hogy ez nem jó, olyan embertől kell szakvélemény, akik rajta vannak egy bizonyos listán . A listán szereplő emberek szakvélemyéért nekem kellene fizetnem, de ha beigazolódna visszafizetnék, mivle nincs pénzem erre jelenleg, de ha lenne sem fizetnék ezért, mikor 3 év garancia van rá, és az ő dolguk lenne elintézni ezeket !
Amit tettek az üzletben: írtak egy jegyzőkönyvet hogy átvették ezt a szakvéleményt, és a Whirlpool szerint nem hibás a gép !
Mindenki nagyon "SEGÍTŐKÉSZ"nek mondja magát, mondván, hogy el is zavarhatna . Mindenki mutogat a másikra, és nem hajlandó senkise tenni semmit !
Ezek szerint csak akkor vagyok ügyfél/vevő amíg fizetek ? Amikor vállalni kell a szerződésben foglaltakat akkor már nem vagyok ügyfél ?
Akinek van hasonló esete, és tapasztalata és ment valamire( vagy esetleg nyert ügye van) az kérem ossza meg velem !
A mosógépre egy év jótállás (más néven garancia( jár. Ezen időszakon belül nem a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a termék hibás, hanem a kereskedőnek, hogy nem az. (Független, akkreditált szakértő z általad említett "lista" hivatalos neve.)
Miután Te a hibát bőven a vásárlástól számított egy éven belül jelentetted be (remélem, tudod bizonyítani), ezért a jótállás szabályai vonatkoznak rá. Csak akkor lenne igaza a kereskedőnek, ha eltelt volna egy év az átvétel és a bejelentés között, mert akkor már csak a szavatosság él, tehát a vásárlónak kell bizonyítania.
Abban a szerviznek igaza van, hogy a kereskedőtől kell az igényedet követelni.
Ha nem javítanak, akkor kérhetsz cserét, ha erre sem hajlandók, akkor árleszállítást. (Elvben az is megoldás, hogy a saját költségeden javíttatod, és ennek díját követeled rajtuk, de ezt inkább nem javaslom.)
Ha a hiba nem jelentéktelen (pl. a készülék tartósságát lényegesen befolyásolja) -ezt a leírtak alapján nem tudom megítélni-, akkor végső esetben visszakérheted a pénzedet (elállás).
Minden kommunikáció írásban történjen, ne telefonon, hogy később bizonyítható legyen.
Bővebben lásd:
Önvédelmi kézikönyvHa van fejlemény, vagy további kérdésed, írd meg.
(lazurdeak @ 2008.10.19, 11:53)

(flh @ 2008.10.18, 14:13)

Sziasztok !
A mosógépre egy év jótállás (más néven garancia( jár. Ezen időszakon belül nem a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a termék hibás, hanem a kereskedőnek, hogy nem az. (Független, akkreditált szakértő z általad említett "lista" hivatalos neve.)
Miután Te a hibát bőven a vásárlástól számított egy éven belül jelentetted be (remélem, tudod bizonyítani), ezért a jótállás szabályai vonatkoznak rá. Csak akkor lenne igaza a kereskedőnek, ha eltelt volna egy év az átvétel és a bejelentés között, mert akkor már csak a szavatosság él, tehát a vásárlónak kell bizonyítania.
Abban a szerviznek igaza van, hogy a kereskedőtől kell az igényedet követelni.
Ha nem javítanak, akkor kérhetsz cserét, ha erre sem hajlandók, akkor árleszállítást. (Elvben az is megoldás, hogy a saját költségeden javíttatod, és ennek díját követeled rajtuk, de ezt inkább nem javaslom.)
Ha a hiba nem jelentéktelen (pl. a készülék tartósságát lényegesen befolyásolja) -ezt a leírtak alapján nem tudom megítélni-, akkor végső esetben visszakérheted a pénzedet (elállás).
Minden kommunikáció írásban történjen, ne telefonon, hogy később bizonyítható legyen.
Bővebben lásd:
Önvédelmi kézikönyvHa van fejlemény, vagy további kérdésed, írd meg.
Szia !
Köszönöm a választ !
Akkor gyakorlatilag, most hol/hogy folytassam ?
Mert én már nem tudom ...
lazurdeak
2008.10.20, 16:46
Szólítsd fel a kereskedőt (nem a szervizt), hogy javítsák az ekkor és ekkor bejelentett hibát. (Tértivevény vagy fax)
Ha nem javítanak vagy nem reagálnak ésszerű időn (kb. 15 nap) belül, kérj cserét - írásban.
Ha ezt sem teljesítik, akkor el kellene dönteni, hogy a hiba jelentős vagy jelentéktelen. Ezt innen nem tudom megállapítani. Ha pl. a zörgés olyan hibára utal, amely miatt a gép várhatóan hamarabb tönkre tud menni, akkor jelentős a hiba. Ha csak a zaj van, akkor szerintem nem.
Jelentős hiba esetén ha sem javítást sem cserét nem végezték el, akkor elállhatsz a szerződéstől (írásban: tértivevény vagy fax). Jelentéktelen hibánál nem állhatsz el.
Ha még nem rendeződött az ügyed, akkor elmehetsz Békéltető Testülethez vagy bíróságra. Akik ha javadra döntenek, kötelezhetik a keredkedőt a pénzed visszafizetésére, a javítás elégzésére vagy a cserére. Viszont a peres eljárás egy somó pénzbe kerül, nem hiszem, hogy megéri egy zörgés miatt. a BT-tel inkább próbálkoznék. De ha nagyon nem akarnak javítani, akkor nehéz dolgod lesz.
Bővebben lásd a Kézikönyvben.
Sziasztok.
Az alábbi eset vajon árukapcsolás?
Ha vásárolok pl egy fejegységet autóba, a garancia csak akkor él, ha azt szakszervízben szereltetem be. Legalábbis ez az üzletek álláspontja.
Természetesen ez jelentősen megnövelheti a költségeket.
A tapasztalataim alapján bátran ki merem jelenteni, hogy sok esetben a "szakértő" szerelők minősíthetetlen munkát végeznek.
Ha a vásárló ezt szóvá teszi, jó esély van arra, hogy a munkadíj jelentős mértékben tovább növekszik. Mert hát valljuk be, a szerelő az Úr, ha garanciáról van szó.
Ha viszont ezeket a bosszúságokat el szeretném kerülni, és magam szerelem be a terméket, sajnos nem kapok rá garanciát.
Ez szerintetek korrekt?
Előre is köszi a véleményeket.
Kenderice
2008.11.08, 14:15
(Zeze @ 2008.11.08, 12:23)

Sziasztok.
Az alábbi eset vajon árukapcsolás?
Ha vásárolok pl egy fejegységet autóba, a garancia csak akkor él, ha azt szakszervízben szereltetem be. Legalábbis ez az üzletek álláspontja.
Természetesen ez jelentősen megnövelheti a költségeket.
A tapasztalataim alapján bátran ki merem jelenteni, hogy sok esetben a "szakértő" szerelők minősíthetetlen munkát végeznek.
Ha a vásárló ezt szóvá teszi, jó esély van arra, hogy a munkadíj jelentős mértékben tovább növekszik. Mert hát valljuk be, a szerelő az Úr, ha garanciáról van szó.
Ha viszont ezeket a bosszúságokat el szeretném kerülni, és magam szerelem be a terméket, sajnos nem kapok rá garanciát.
Ez szerintetek korrekt?
Előre is köszi a véleményeket.
Igen, ezen már én is gondolkoztam. A fenti szabályozás alapján azt is meg lehetne tenni, ha pl. veszel egy alaplapot, vagy VGA-t és nem a boltban rakatod bele a gépedbe, elveszne a garancia. De hál' istennek, ez nem kötelező, a garancia így is él.
Szerintem nem kötelezhet egy cég sem, hogy szakszervízben szereltesd be. Pér éve vettem egy fejegységet (Westend, Media Markt), de az ott lévő beszerelőműhelyben ingyen beszerelték (akkor még nem EURO csatlakozós volt az előző egység, át kellett alakítani a csatlakozást). Tavaly vettem egy másikat ugyanott, de azt már itthon raktam be. Egység ki, csati ki, másik be, újat a helyére. Ennyi. Ehhez nem kell szerelőműhely.
Szerintem nem veszhet el a garancia.
Úgy tudom, a garanciajegyet már nem pecsételik le az üzletben. A szervíz bélyegez. Persze csak azután, hogy leperkáltad a több ezres beszerelési díjat.
Viszont, tudomásom szerint a törvény úgy szól, hogy minden 10000 ft-ot meghaladó műszaki cikkre 1 év kötelező garanciát kell vállalni.
A beszerelésről szó sincs benne.
A legbosszantóbb az, hogy az 50000 Ft értékű erősítő és hangfal beszereléséért 15000 Ft szerelési díjat akarnak még kifizettetni.
Természetesen meg kell még vennem a kábelszettet úgy 8000-ért.
A kábelek csacsatlakozóval szereltek, tehát azért kell fizetnem a szerelési díjat, hogy ezeket betegyék a kárpit alá.
lazurdeak
2008.11.09, 10:59
(Zeze @ 2008.11.08, 23:54)

Úgy tudom, a garanciajegyet már nem pecsételik le az üzletben. A szervíz bélyegez. Persze csak azután, hogy leperkáltad a több ezres beszerelési díjat.
Viszont, tudomásom szerint a törvény úgy szól, hogy minden 10000 ft-ot meghaladó műszaki cikkre 1 év kötelező garanciát kell vállalni.
A beszerelésről szó sincs benne.
A legbosszantóbb az, hogy az 50000 Ft értékű erősítő és hangfal beszereléséért 15000 Ft szerelési díjat akarnak még kifizettetni.
Természetesen meg kell még vennem a kábelszettet úgy 8000-ért.
A kábelek csacsatlakozóval szereltek, tehát azért kell fizetnem a szerelési díjat, hogy ezeket betegyék a kárpit alá.
Szerintem az nem jogszerű, hogy jótállást csak beszereléssel együtt vállalnak. Az adott termékre egy év jótállás kötelező, ettől a fogyasztó hátrányára nem megengedett az eltérés. Márpedig a plusz feltételek szabása esetén a fogyasztó hátrányára térnek el. (Ha a jótállás időszaka alatt elromlik a kütyü, nekik kell bizonyítani, hogy azt szakszerűtlen beszerelés okozta.) Más kérdés, hogy próbáld ezt elmagyarázni nekik, ha mégis baj van. Hiába van jogilag igazad, ha ezt ők nem ismerik el, mit csinálsz?
Megjegyzés: az árukapcsolást alapból nem tiltja a törvény, ezért az már jogszerű lenne, ha azt mondanák, hogy a kütyüket csak beszereléssel együtt árusítják és a beszereléssel együtt adnának meg árat. Az is jogszerű, ha azt mondják, áraik tartalmazzák a beszerelést, és a teljes árat hirdetnék meg (esetedben 73.000 forintot, ha jól számolom). Csak akkor nem lehetne annyi olcsóságra bukó balek-jelöltet becsábítani az "alacsony árakkal".
Lehetőségeid:
1. Még a vásárlás előtt megegyezel velük írásban, hogy esetedben jótállást vállalnak akkor is, ha más szakemberrel kötteted be a kütyüt. Ha erre nem hajlandók, feljelentheted őket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nevű intézménynél, akik elvileg bírságolhatnának hasonlókért, de nyilván nem fognak ezzel foglalkozni.
2. Összeadod a kütyü és a beszerelés összes költségét és ezt hasonlítod össze a más üzletekben hirdetett árakkal. Ha még így is jónak találod az árat, náluk veszed meg, ha nem, máshol. (Elég nyilvánvaló, nem?)
3. Beírsz a Vásárlók könyvébe, mely szerint gyakorlatuk jogsértő, és otthagyod őket a bánatos, bús pitlibe. Másik, normálisabb cégtől veszel egy hasonló kütyüt, feltételek nélküli jótállással, és kész. Miért akarnál egyáltalán ilyen céggel üzletelni? Látszik, hogy nem korrektek, különben nem számítanának fel ilyen irreális beszerelési árakat.
Egyebek:
Tévedés, hogy a jótállás szabályai minden műszaki cikkre vonatkoznak 10.000 forint felett Sajnos, tele van a fórum ehhez hasonló hozzászólásokkal, ahol az egy éves jótállást és a három munkanapos cserekötelezettséget tücsökre-bogárra "ráfogják" a hozzászólók.
A kötelező jótállás szabályait a 151/2003 kormányrendelet szabályozza, kérem olvasd el. Az ott írtak
csak a rendelet mellékletében felsoroltakra vonatkoznak. Tehát nem jár minden 10.000 forint feletti műszaki cikkre egy év jótállás és három munkanapon belül bejelentett hiba esetén csere. A legtöbbre igen, egyesekre értékhatár nélkül van jótállás, másokra egyáltalán nem. Egyes nem műszaki cikkekre is érvényes a rendelet (pl. bútorok 10.000 forint felett), másokra nincs ilyen (cipő, ruha stb.).
A pecsételés nem feltétele a jótállási jegy érvényességének.
A 151/2003. (IX. 22.) Kormányrendelet szerint:
3. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztónak a fogyasztási cikkel együtt - külön kérés nélkül - jótállási jegyet átadni.
(2) A jótállási jegyet közérthetően és egyértelműen, magyar nyelven kell megfogalmazni.
(3) A jótállási jegyen fel kell tüntetni:
a) a forgalmazó nevét és címét,

a fogyasztási cikk megnevezését, típusát, gyártási számát, továbbá - ahol alkalmazható - azonosításra alkal-mas részeinek meghatározását,
c) a gyártó és - külföldről származó termék esetén - az importáló nevét, címét,
d) a fogyasztót a jótállás alapján megillető jogokat, azok érvényesíthetőségének határidejét, helyét és feltételeit,
e) a vásárlás vagy az üzembe helyezés időpontját.
(4) A jótállási jegynek utalnia kell arra, hogy a jótállás a fogyasztó törvényből eredő jogait nem érinti.
4. § (1) A jótállási igény a jótállási jeggyel érvényesíthető.
Ugye Te sem látsz benne bélyegzőt előíró részt?
Köszönöm a felvilágosítást.
A mai nap során én is beálltam az olcsóságra bukó balekok körébe, és megvettem, amit kiszemeltem.
Lehet hogy nem a legdrágább, és nem is a legjobb, de sajnos csak erre futotta.
A terméket majd beszerelem magam, aztán keresek valakit, aki hajlandó a szerelési díj töredékéért adni egy pecsétet.
Ha meg nem ad senki, majd faragok krumpliból.

Akkor már úgyis csak abban reménykedhetek, hogy nem romlik el a cucc.
Sziasztok !
Én is segítséget kérek.
06. 30.-án vettünk egy tv-t. 07. 07.-én a szervíz elvitte a hibás panelt.. Többszöri érdeklődésünkre a válasz: nem érkezett meg az alkatrész. Később a szervíz a javítási szerződést is felmondta a gyártóval. 10. 07.-én felmondtuk a vásárlási szerződést és kértük a vételár visszafizetését. Ezt 10. 19.-én a vásárlók könyvében megismételtük. 10. 20.-án telefonon ígéretet tett az áruház, hogy rövid időn belül megkapjuk a csereutalványt és felvehetjük a vételárat. 11. 11.-én vásárlók könyve bejegyzés és megkiséreltük a tv-t visszaadni az áruháznak, nem kívánjuk többet kerülgetni. Jegyzőkönyv: a tv-t nem hagyhatjuk ott, 72 óra türelmet kértek. 11. 12.-én levél az NFH-nak, majd telefon értesítést kaptunk az áruháztól, hogy az alkatrész megérkezett, a szervíz jelentkezni fog.
Kérdésem, ha már felmondtuk a vásárlási szerződést köteles vagyok-e elfogadni a javítást ( 4 hónap után )?
Köszi előre is.
lazurdeak
2008.11.14, 08:48
(fzsike @ 2008.11.12, 17:12)

Sziasztok !
Én is segítséget kérek.
06. 30.-án vettünk egy tv-t. 07. 07.-én a szervíz elvitte a hibás panelt.. Többszöri érdeklődésünkre a válasz: nem érkezett meg az alkatrész. Később a szervíz a javítási szerződést is felmondta a gyártóval. 10. 07.-én felmondtuk a vásárlási szerződést és kértük a vételár visszafizetését. Ezt 10. 19.-én a vásárlók könyvében megismételtük. 10. 20.-án telefonon ígéretet tett az áruház, hogy rövid időn belül megkapjuk a csereutalványt és felvehetjük a vételárat. 11. 11.-én vásárlók könyve bejegyzés és megkiséreltük a tv-t visszaadni az áruháznak, nem kívánjuk többet kerülgetni. Jegyzőkönyv: a tv-t nem hagyhatjuk ott, 72 óra türelmet kértek. 11. 12.-én levél az NFH-nak, majd telefon értesítést kaptunk az áruháztól, hogy az alkatrész megérkezett, a szervíz jelentkezni fog.
Kérdésem, ha már felmondtuk a vásárlási szerződést köteles vagyok-e elfogadni a javítást ( 4 hónap után )?
Köszi előre is.
A válasz egyszerű: nem vagy köteles. Ha a szerződéstől elálltál, akkor vissza kell kapnod a pénzedet. A készüléket vissza kell adnod, ezt Te megkísérelted, nem a Te hibád, ha nem vették át. A négy hónap az kirívóan, pofátlanul hosszú idő. Már régen esedékes lett volna a szerződéstől való elállás, örülhetnek, hogy csak októberben tettétek meg.
szekeres.anett
2008.11.14, 16:29
Sziasztok!
Én is segítséget szeretnék kérni, van egy lassan 3 hónapja húzódó jótállással kapcsolatos ügyem.
2007. augusztusban vettünk egy Indesít hűtőt az Intersparban. Visszamentem oda, ott azt mondták, forduljak az Indesit ügyfélszolgálatához. Felhívtam ezt az ügyfélszolgálatott, ott jegyzőkönyvbe vették a bejelentést, és elmondták, hogy 2 napon belül a szervíz jelentkezni fog. Másnap fel is hívtak este 7kor, hogy jönnének egy fél óra múlva, én mondtam, hogy persze jöjjenek. Egy kis idő múlva megint felhívtak, hogy nincs meg a lakás, persze rossz házszámot írtak fel. Mondta a fickó, hogy mindjárt ott lesz. Róla azóta sem hallottam.

Egy hét elteltével felhívtam ismét az Indesit ügyfélszolgálatot, azt mondták szólnak a szervíznek, persze az elérhetőséget nem adták meg. Addig húzódott az ügy, mire szeptemberben megkaptam a szervíz telefonszámát, és felhívtam őket. Vissza is hívtak, hogy majd hétfőn(már nem tudom pontosan hanyadika) fél 8 és 8 között kijönnek. 9-ig vártam rájuk, majd elmentem dolgozni. Megint felhívtam őket, hogy most már mi a francot képzelnek, hogy kétszer vágtak át. Erre nekem esett a fickó, hogy mit képzelek én, hogy ilyen időpontkban akarom, hogy kimenjenek, mikor nekik csak 8-tól 16-ig van munkaidő. Gondoltam, ok, csak mondják meg mikor jönnek és én hazamegyek, akármikor, csak jöjjenek végre. Erre rávágja , hogy 5 óra.

Ennyit a munkaidejükről. Nagy meglepetésemre ekkor (szept.18.) meg is jelent az illető egy órás késéssel. Először meg akarta magyarázni, hogy az normális, hogy a hűtő olvaszt kétnaponta magától , és minden megromlik benne.

Én elmagyaráztam neki, hogy azért hülyének ne nézzen már, erre azt mondja, hogy jól van, kicseréli a teljes elektronikát, majd jelentkezik, ha megérkezik az alkatrész. Persze 1 hónap elteltével nem jelentkeztek. Időközben elhagytam a szervíz telefonszámot, így felhívtam az indesit ügyfélszolgálatot, s elmondtam mi van. Két hete telefonálgatok, mindig azt az igéretet kaptam, hogy visszahívnak, ha megbeszélték a szervízzel. Ma elegem lett eből, és megint felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol az "úriember" tájékoztatott arról, hogy nekem kellene hívogatni a szervízt ,nem nekik. Hát ezzel csak az a probléma, hogy nincs igaza, illetve ha azt igérgetik, hogy visszahívnak, meg hogy ők veszik fel a kacsolatot a szervízzel, akkor ne mondjon már ilyet. Megadta a szervíz telefonszámát, és fel is hívtam őket.
A szervizes csávó egyből nekem esett, mit gondolok én, az normális ha a hűtő olvaszt, mert vannak olyan hűtők, amik maguktól leolvasztanak. Persze vannak, a mienk nem olyan, illetve ne magyarázza meg nekem, hogy az normális, hogy néha akár naponta kétszer is leolvaszt, és a diletáció miatt meg egyfolytában pattog. Ok, majd a kolléga aki kint volt szeptemberben, ma visszahív. Persze letelt a munkaidő, nem hívott.
A kérdésem az lenne, hogy ezek után mit tehetek, hogy minél hamarabb legyen egy jól működő hűtőm?
Előre is köszönöm!
Szekeres Anett
A garanciális kötelezett - amennyiben a hűtő még garanciális - a bolt, ahol vetted, nem a szervíz.
Természetesen intézheted közvetlenül a szervízzel is a problémát, hiszen a bolt se tehetne mást;
de ez nem kötelező.
Ha viszont a szervíz nem képes kijavítani a hűtőt éppeszű időn belül (az éppeszű idő az, ami még nem jelent neked jelentős kellemetlenséget... egy hűtő esetén már egy hét kiesés is igen kellemetlen), szóval ekkor a forgalmazót kell megkeresned. Ha vissza akarnának küldeni a szervízhez, akkor kérd a vásárlók könyvét, írd bele azt, amit ide leírtál. írd bele, hogy nincs kétséged afelől, hogy a szervíz nem képes jelentős kellemetlenség okozása nélkül kijavítani a hűtőt: követeled a hűtő azonnali cseréjét, vagy el fogsz állni a szerződéstől, és a hűtő hibájából keletkezett károdat is követeled majd rajtuk.
Javaslom, hogy olvass utána a jogaidnak
itt.
A_senki
2008.11.22, 22:04
Elolvastam minden ajánlott olvasmányt, mégis konkrét ügyben kérném a segítségeteket, illetve a véleményeteket:
Júniusban vásároltam a piros alapon fehér betűs műszaki árúházláncban egy Nintendo Wii-t, gyermekeimnek. November elején észrevettük, hogy a képen zagyva oszlopok jelennek meg.
Összecsomagoltam, a vásárlás helyére elvittem és leadtam javításra. Erről készült jkv/átvételi, november 06-n.
Persze, vastagon ki van emelve a "törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést 15 napon belül elvégezze" szöveg.
A 15 naptári nap tegnap járt le, persze nem hívott senki, hogy kb. mikorra lesz kész a javítás.
(megjegyzem ezt javítani valószínű nem lehet, csak alaplap cserével).
Svédcsavar, hogy az eredeti jótállási jegyet elvették (persze másolatom van), azon ez szerepel:
"A készülék cseréjét lehet kérni: ..... -Ha a javítást a hiba bejelentésétől számított 15, ... , nap alatt nem tudjuk befejezni"
Nekem igazából az lenne a kedvezőbb, ha kicserélnék az egészet, de akkor sem megyek a falnak, ha "csak" megjavítják.
Kérdéseim:
-Mennyi naptári napot "illik" várni, a 15 nap után azzal, hogy felvegyem a kapcsolatot az üzlettel?
-Hivatkozhatok-e a jótállási jegyen feltüntetettekre és kérhetem-e a cserét?
Előre is köszönöm!
Kenderice
2008.11.23, 00:53
(A_senki @ 2008.11.22, 22:04)

...
Kérdéseim:
-Mennyi naptári napot "illik" várni, a 15 nap után azzal, hogy felvegyem a kapcsolatot az üzlettel?
Előre is köszönöm!
Ha a jótállási jegyen az áll amit leírtál, akkor elég egyértelmű a dolog. 15 nap után kérhetsz cserét.
A fogyasztóvédelmi törvény meghatározza a jótállási feltételeket. Ettől eltérni csak a fogyasztó javára lehet.
Egy játékkonzolnál nemigen lehet már a tizenhatodik napon jelentős kényelmetlenségre hivatkozva pénzvisszafizetést vagy cserét kérni, ellenben egy fűtőtest vagy egy hűtőgép esetében már igen. Ha a kereskedő vállalja, hogy automatikusan cserél a 15 nap eltelte után, ezt számon lehet rajta kérni.
lazurdeak
2008.11.23, 21:37
(A_senki @ 2008.11.22, 22:04)

Elolvastam minden ajánlott olvasmányt, mégis konkrét ügyben kérném a segítségeteket, illetve a véleményeteket:
Júniusban vásároltam a piros alapon fehér betűs műszaki árúházláncban egy Nintendo Wii-t, gyermekeimnek. November elején észrevettük, hogy a képen zagyva oszlopok jelennek meg.
Összecsomagoltam, a vásárlás helyére elvittem és leadtam javításra. Erről készült jkv/átvételi, november 06-n.
Persze, vastagon ki van emelve a "törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést 15 napon belül elvégezze" szöveg.
A 15 naptári nap tegnap járt le, persze nem hívott senki, hogy kb. mikorra lesz kész a javítás.
(megjegyzem ezt javítani valószínű nem lehet, csak alaplap cserével).
Svédcsavar, hogy az eredeti jótállási jegyet elvették (persze másolatom van), azon ez szerepel:
"A készülék cseréjét lehet kérni: ..... -Ha a javítást a hiba bejelentésétől számított 15, ... , nap alatt nem tudjuk befejezni"
Nekem igazából az lenne a kedvezőbb, ha kicserélnék az egészet, de akkor sem megyek a falnak, ha "csak" megjavítják.
Kérdéseim:
Előre is köszönöm!
A jótállási jegyen a jogszabályban előírtnál kedvezőbb feltételeket vállaltak. (Az általános szabály az, hogy "törekedni kell" a 15 napon belüli javításra - ezt a hajára kenheti a fogyasztó.) Ezért ez az érvényes, azaz kérheted a cserét a 16. napon.
Más kérdés, hogy ha ezt nem teljesíti a kereskedő, akkor nem sokat tehetsz. Persze ha sokáig nem javítanak / cserélnek, akkor "elállhatsz" a pénzedet visszakérve, de egyébként sok szankciója nincs az ilyen vállalások megszegésének - kivéve, ha kárt tudsz igazolni, ami egy játékgép esetén kevéssé esélyes.
A_senki
2008.11.28, 16:17
Köszönöm a tanácsokat!
A jövő héten már a 25 napon túl leszünk, persze eddig még semmiről sem értesítettek (mikor lesz kész, stb).
Megfogalmaztam nekik egy levelet, amelyben kérem a cserét.
A_senki
2008.12.08, 21:24
Nos ma megkaptam a válaszlevelüket.
Teljesen korrekt módon leírták, hogy fáradjak be és kicserélik teljesen újra a konzolt.
Remélem állják is a szavukat!
Mav76erick
2008.12.09, 23:42
Sziasztok,
a számítógépem elromlott, amit a munkámhoz használnék. Ma a 14. nap volt és azt mondta a meglehetősen flegma szervízes, hogy a gyár leltározott, alaplap meg van rendelve és fogalma sincs, mikor érkezik meg az alkatrész, mikor lesz kész a vas. Nekem viszont meglehetősen kellemetlen a kézzel írott ajánlatok leadása, kávézókba járni az e-mailjeimet megválaszolni. Holnap jár le a 15. naptári nap. Az a kérdésem, hogy kérhetem-e a cserét vagy a vételár visszaadását?
A szervízben kell ezt bejelentenem vagy ahol vásároltam? Ha flegmán jön a szokásos szöveg, hogy TÖREKEDNI kell a 15 napra (hülyegyerek...), akkor elég bejegyzést tenni a vásárlók könyvébe? Lehet, hogy mire válaszolnak 2-3 hét, addigra a gép is kész, de nekem már tegnap is hiányzott a laptopom.
Kérlek segítsetek!
üdv,
Mav
kissmis
2008.12.17, 22:36
Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni.
Márciusban, egy játékboltban vásároltunk egy triciklit, 1 éves kisfiúnknak, 9560 Ft-ért. Októberben eltörött a váza, így visszavittem a boltba, természetesen blokkal együtt, hogy cserélni szeretném. Első válaszként azt kaptam, hogy megkérdezik a nagykert, hogy visszaveszi-e. Megkérdezték; választhatok helyette másikat, azonban, mivel ekkor már nem volt szezonja, nem rendeltek újat ebből a fajtából, a boltban lévő 1 db pedig nem tetszett, így nem cseréltem ki. Azóta többször bementem, nincs másik, azonban azt mondták, hogy le kell vásárolnom másra, mert márciusban(mikor újra lesz választék) a nagyker már nem veszi vissza. Kérdésem, hogy megtehetik-e ezt? Erre a termékre nincs garancia, jótállás, szavatosság vagy valami?
Sajnos, a fent leírtakról; ígérgetésekről nincs semmiféle papírom, mert nem vettek fel jegyzőkönyvet.
Mit tehetek, ha nem szertnék közel 10ezer Ft-ot elvásárolni olyan dolgokra, amire nincs szükség?
Választotokat előre is köszönöm!
Mozigépész
2008.12.18, 22:37
Mint már annyiszor mindenhol leírtuk nem ismer a jog olyat, hogy levásárlás. Cserénél ugyan olyanra kell cserélni a terméket, ha ezt nem tudja teljesíteni a vételár jár vissza!
Magyarul, vagy kapsz egy ugyan olyat, vagy a pénzt. Igazából nem válogathatsz a rendeletek szerint, viszont szerződést módosíthattok azzal, hogy másra cserélitek, vagy levásárlod, de ez kettőtökön múlik, alap esetben az ugyan arra csere az elfogadható!
Sziasztok, keresgéltem a fórumon, de ilyen esettel sajna nem találkoztam. A problémám a következő:
12.24-én vásároltunk egy Orion HT-800C típusú 5.1-es dvd-s lejátszót. Karácsonykor a az illető megkapta az ajándékot. Kibontottuk, kipróbáltuk, és hát szörnyű dolgokat vettem észre. A mélyláda egy vicc, alig szólt, a rádió a helyi jelet is recsegve fogta be, sláger és danubius rádióról ne is álmodjunk. Visszavittük a mai nap, amikor is még érvényes a 3 napos garancia. Elálltunk volna a vásárlástól, de a kedves vevőszolgálati igazgató nem volt hajlandó teljesíteni a követelésünket. Arra hivatkozott, hogy hiába van 3 napos gari, érvényesített jótállással nem kötelezhetjük, hogy visszavegye. Kikértük a jegyzőkönyvet, s felírtuk a panaszunkat. A kérdésem az lenne, hogy mi a teendő? Mit tudunk tenni? Minőségi problémákat tüntettünk fel a panasznál.
Köszönöm a segítséget. Úgy gondolom, hogy ilyen gyatra készüléket nem fogok megtartani, ez a vásárló átverése...
Üdv: Tomszy
Mozigépész
2008.12.29, 00:19
Annyiszor le lett írva, hogy a három nap arra vonatkozik ha a termék hibás (a jelen esetre is ráfoghatjuk, hisz nem veszi a rádió adókat), nem javíthatják, cserélni kell! Itt nincs semmilyen elállási lehetőség! Ne keverjük össze a dolgokat!
Első körben 3 napon belül csere, ha akkor sem jó, vagy három nap után vagyunk szervizelhetnek, ilyenkor törekedniük kell a javításnál a 15 napra. Ha 30 nap után sem készül el akkor jelentős kellemetlenségre hivatkozva elállhatsz a boltban a vásárlástól, és a vétel ár jár vissza. Nem egyből pénzt vissza, mert nem teszik a termék! Ezért kell kipróbálni vásárlás előtt, ha nem lehet nem érdemes ott vásárolni!
(Mozigépész @ 2008.12.29, 00:19)

Annyiszor le lett írva, hogy a három nap arra vonatkozik ha a termék hibás (a jelen esetre is ráfoghatjuk, hisz nem veszi a rádió adókat), nem javíthatják, cserélni kell! Itt nincs semmilyen elállási lehetőség! Ne keverjük össze a dolgokat!
Első körben 3 napon belül csere, ha akkor sem jó, vagy három nap után vagyunk szervizelhetnek, ilyenkor törekedniük kell a javításnál a 15 napra. Ha 30 nap után sem készül el akkor jelentős kellemetlenségre hivatkozva elállhatsz a boltban a vásárlástól, és a vétel ár jár vissza. Nem egyből pénzt vissza, mert nem teszik a termék! Ezért kell kipróbálni vásárlás előtt, ha nem lehet nem érdemes ott vásárolni!
Értem, annyit kérdeznék még, hogy a mi esetünkben mit tudunk tenni? a 3 nap tegnap már lejárt, tudunk valamit tenni?
Köszönöm.
Tomszy
Mozigépész
2008.12.29, 18:23
Sajnos le kell adni javításra, és a fent említett határidős javítás betartása mellet kell javíttatni, ha nem megy 30 nap után visszakérheted a vételárat. Ezt vagy a Vásárlók könyvébe beírva vagy-és tértivevényes levélben teheted meg. Minta van az oldalon erről!