kabocza
2008.01.25, 19:42
Sziasztok!
Majd' 2 éve életem vágya teljesült, hogy vettem egy csúcskategóriás lcd tv-t, amiben az akkori legjobb dolgok benne voltak. Mindez fél milkába került. Azonban a tv nem volt tökéletes, az elejétől fogva gond volt a hangjával, ami miatt most javíthatatlannak is nyilvánították és beírták a szervízben a jegyzőkönyvbe, hogy csere szükséges. Mondták is az urak, akik visszahozták a készüléket, hogy jól járok, mert ma ezért egy sokkal jobb tv-t kaphatok. Ugyanis az adott típust már másfél éve nem forgalmazzák. Természetesen ehhez az első út, hogy visszakaphassam a pénzt. Azonban a kereskedő azt mondja, hogy csak nem gondolom, hogy pénzt ad vissza, hisz ma már feleennyiért is vannak tv-k, amik sokkal többet tudnak. Ad egy olyat és kész passz. Én azonban ragaszkodom a visszaadáshoz. Elolvastam a leveleket, megerősítést kérek, hogy miután nincs ugyanolyan típus a piacon, ezért tényleg elállhatok a szerződéstől, ugye? Nem vagyok köteles elfogadni még egy hasonló, többet tudó készüléket sem, ugye? Erősítsetek meg vagy cáfoljatok!
köszi
kabocza
Kenderice
2008.01.26, 10:16
Sajnos nagyon sok az ilyen kereskedő, aki megpróbálja ezzel az ürüggyel egy (vitathatatlanul olcsóbb és többet tudó) másikfajta készülékre rábeszélni a vásárlót.
Viszont a fogyasztóvédelmi törvénybe benne van, hogy:
"Kicserélés csak ugyanolyan típusú új termékre történhet. Ha sem kijavítani, sem kicserélni nem tudják megfelelő határidőn belül, jelentős kényelmetlenség nélkül, akkor el lehet állni a szerződéstől. Elállás esetén a termék visszaszolgáltatásával visszajár a teljes kifizetett vételár, nem lehet levonni a rendeltetésszerű használat során bekövetkezett értékcsökkenésre semmit. A vételárat kell visszafizetni, nem lehet kötelezni a vevőt, hogy levásárolja."Gyakori kérdések: Javítás, Csere, Levásárlás, Pénz visszafizetése...Viszont nem mindent értek a leírásodban. Mi az, hogy visszavitték a kijavíthatatlan készüléket? Ha javíthatatlan, akkor csak egy csereutalványt szoktak adni.
Írj egy papírt, hogy elállsz a szerződéstől. Ha nem akarják elfogadni, akkor békéltető testülethez fordulhatsz, legvégső esetben bírósághoz. Mivel a kereskedő sem hülye és tudja, hogyha eddig elmegy az ügy, a visszafizetendő vételáron kívül ez sokba lesz neki, valószínűleg inkább fizetni fog.
kabocza
2008.01.26, 13:55
Köszi a segítséget. Nos, ami a kérdést illeti, visszahozták a készüléket is (merthogy nem helyszíni vizsgálat és szerelés volt), meg odaadták a papírt is, hogy javíthatatlan. Gondolom, a nekem a kereskedőnek kell leadni ilyenkor a készüléket, azért is csinálták így.
kabocza
lazurdeak
2008.01.30, 10:49
(kabocza @ 2008.01.26, 13:55)

Köszi a segítséget. Nos, ami a kérdést illeti, visszahozták a készüléket is (merthogy nem helyszíni vizsgálat és szerelés volt), meg odaadták a papírt is, hogy javíthatatlan. Gondolom, a nekem a kereskedőnek kell leadni ilyenkor a készüléket, azért is csinálták így.
kabocza
Igen, a kereskedővel kell rendezned az ügyet. Miután a készülék nem javítható, cserét kérhetsz ugyanolyan típusra. Ha ezt nem kapod meg, akkor elállhatsz a szerződéstől (a pénzedet vissza kell kapnod, a tévét pedig visszaadod).
kabocza
2008.02.03, 16:53
Még egy kérdésem lenne a tapasztaltakhoz.
Mi a helyzet akkor, ha pl. egy internetes vállalkozásnál veszek egy készüléket, ami elromlik, miközben a cég is megszűnik. Ilyenkor kin lehet/kell behajtani a kárt? Azért is fontos kérdés ez, mert a kis internetes vállalkozásoknál talán ez egy nagyobb kockázat, mint a hagyományos nagy üzleteknél.
Köszi előre is
kabocza
lazurdeak
2008.02.04, 14:13
(kabocza @ 2008.02.03, 16:53)

Még egy kérdésem lenne a tapasztaltakhoz.
Mi a helyzet akkor, ha pl. egy internetes vállalkozásnál veszek egy készüléket, ami elromlik, miközben a cég is megszűnik. Ilyenkor kin lehet/kell behajtani a kárt? Azért is fontos kérdés ez, mert a kis internetes vállalkozásoknál talán ez egy nagyobb kockázat, mint a hagyományos nagy üzleteknél.
Köszi előre is
kabocza
Ha van jogutódja a cégnek, akkor azon lehet követelni a jótállási / szavatossági kötelezettségeket. Ha jogutód nélkül szűnik meg, akkor senkin nem tudod leverni, ez a Te kockázatod. Amikor kereskedőt választasz, ezt a lehetőséget célszerű észben tartani, ha ismeretlen társaságról van szó.
kabocza
2008.02.04, 17:48
Sziasztok!
Nos a legutóbbi fejlemény a mai 2 órás időtöltés után a boltban, hogy a boltvezető vmi ügyvédszerűt kapcsolt be a telefonba, aki próbaperről beszélt, amit ilyen esetben elveszett az, aki a bírósághoz fordult. Ezzel fenyegetett, hogy fogadjam el az ajánlatát.
Azt mondta a telefon másik oldaláról az ürge, hogy nála vannak ennek az ügynek az iratai, de csak akkor mutatja meg, ha meg az eljárás, hogy nekem kelljen fizetni a költségeket. Tényleg volt ilyen döntés vmikor a bírósági gyakorlatban, hogy garanciális időtartamon belül el kellett fogadni MÁSIK TÍPUSÚ cserekészüléket, csak mert többet tud (azaz pénz vissza nem adnak)? Kinek van ebben jogi gyakorlata? A békéltető testületnél nekem mennyit kell fizetnem egyébként? És ekkor mi a menetrend? Nagyon úgy tűnik, ebbe az irányba megy el a történet.
köszi
kabocza
A bekelteto ingyenes, dontesuk nem kotelezo ereju, ha nem hajtjak vegre, akkor birosagra lehet menni.
bartaszili
2008.02.04, 20:51
(kabocza @ 2008.01.25, 19:42)

Sziasztok!
Majd' 2 éve életem vágya teljesült, hogy vettem egy csúcskategóriás lcd tv-t, amiben az akkori legjobb dolgok benne voltak. Mindez fél milkába került. Azonban a tv nem volt tökéletes, az elejétől fogva gond volt a hangjával, ami miatt most javíthatatlannak is nyilvánították és beírták a szervízben a jegyzőkönyvbe, hogy csere szükséges. Mondták is az urak, akik visszahozták a készüléket, hogy jól járok, mert ma ezért egy sokkal jobb tv-t kaphatok. Ugyanis az adott típust már másfél éve nem forgalmazzák. Természetesen ehhez az első út, hogy visszakaphassam a pénzt. Azonban a kereskedő azt mondja, hogy csak nem gondolom, hogy pénzt ad vissza, hisz ma már feleennyiért is vannak tv-k, amik sokkal többet tudnak. Ad egy olyat és kész passz. Én azonban ragaszkodom a visszaadáshoz. Elolvastam a leveleket, megerősítést kérek, hogy miután nincs ugyanolyan típus a piacon, ezért tényleg elállhatok a szerződéstől, ugye? Nem vagyok köteles elfogadni még egy hasonló, többet tudó készüléket sem, ugye? Erősítsetek meg vagy cáfoljatok!
köszi
kabocza
Nézd! Én nem vagyok ügyvéd, de nem kell nekik bedőlni elsőre, mert az ő példáját egy másik ügyvéd szintén 5percen belül megcáfolja egy másik példával. És azt se felejtsd el, hogy 500.000Ft-ról beszélgetünk, ami nekik sem mind1. Mindenesetre ezek szerint 2 évig jó volt, természetes dolog, mint a számítógépeknél, hogy ma már ugyan-azt megkapod a töredékéért. De én sem 2 évre vettem TV-t, még szép, hogy zabos lennék. Igen, igen, a törvény kimondja a tutit, de ha belemennek egy perbe, az évekig elhúzódhat, attól még nem lesz TV-d. Előbb próbáld meg a normális utat, állj el a vásárlástól, kérd vissza a lóvét. Ha így nem megy, ilyessz rájuk, ahogy ők tették veled! Ha biztos vagy az igazadban 100%-ig, megér 10.000Ft óradíjat egy ügyvédnél az 500.000Ft-od!
Magánvéleményem az, hogy ha már nem beszerezhető ez a TV, a bolt teljesen jól csinálja, hogy felajánl egy tudásban, stb-ben nem rosszabbat helyette, legjobban teszi, ha még a márka is azonos. Ráadásul újraindul a garancia is ha nem tévedek már az új készülékedre. Sajnos most te vagy szar helyzetben, mert 6hónap után, ami eltelt, neked kell bizonyítanod, hogy már a vásárláskor megvolt ez a hiba, és most csúcsosodott ki. Segítségedre lesz a szervízkönyv. Persze nem vagy köteles elfogadni a felajánlott készüléket, ezesetben...

Akkor lehetsz biztos a dolgodban, ha a KERMI bevizsgálja a készüléked, és ad rá egy szakvéleményt, amin az áll majd, hogy nem a te hibádból ment tönkre, hanem eleve kaka. Ha nem ez lesz rajta, akkor a csere TV-t is elfelejtheted és ki kell fizetned a bevizsgálást és a fuvarozgatását is a rossz TV-dnek.
kabocza
2008.02.05, 07:47
Nos ez viszonylag könnyű ügy, mert először kevesebb, mint egy éves korában volt szervizelve ugyanezzel a problémával. Tehát nem hivatkozhatnak arra, hogy a 2. év végén hirtelen kitaláltam vmit. Csak miután mindig kicseréltek egy elemet, a hiba nem jelentkezett, csak 3-4 hónap múlva. Összesen 4x volt szervizelve, mire kiadták a "nem javítható" minősítést. De tényleg, már írom is a beadványt a békéltető testületnek. Köszi az eddigieket is!
üdv
kabocza
Sziasztok. Van egy laptopom amin bizonyos hanghiba jelentkezik rögtön a bekapcsolás után /sistergés/. 02.14-ig még garanciás. A szervíz nem ad csere készüléket a javítás idejére.
Nekem munka ezközöm a laptop, vagyis nélkülözhetetlen a munkámnál. Autónál, mobilnál jár a csere javítás idejére, laptoppnál miért nem?
bartaszili
2008.02.05, 10:07
(frizi @ 2008.02.05, 09:32)

Autónál, mobilnál jár a csere javítás idejére, laptoppnál miért nem?
Mert sehol sem jár, csak adható! Így addig szerelnek, amíg akarnak, mert nem szab határt neki a törvény, hiszen te továbbra is használhatod a csere eszközt. Ha nem adnak, akkor 15 nap alatt meg kéne javítsák (törekedni kell a 15 napon belüli....blablabla). Mivel neked nélkülözhetetlen munkaeszközöd, ha tovább húzzák keménykedhetsz, ahogy az előző bejegyzésekben is föntebb olvasható.
lazurdeak
2008.02.05, 10:27
(asdf @ 2008.02.04, 19:38)

A bekelteto ingyenes, dontesuk nem kotelezo ereju, ha nem hajtjak vegre, akkor birosagra lehet menni.
Nem teljesen ingyenes, van valami jelképes díja (asszem 1000 forint).
(frizi @ 2008.02.05, 09:32)

Autónál, mobilnál jár a csere javítás idejére, laptoppnál miért nem?

Nem jar, adhato.
Masreszt gondolj bele, mennyi idobe telne a te (szoftverileg, beallitasilag) belakott notebookodat atultetni a kolcsonkeszulekbe? Dokumentumok masolasa, kedvencek masolasa, levelek masolasa, levelezoprogram konfiguraciojanak atmasolasa (nem mukodo gep eseten a jelszot rogton nem lehet kilopni, a juzer meg jellemzoen nem tudja), az osszes igenybe vett wireless halozat beallitasa szinten bukos, ha mondjuk chellozik a joember akkor mas mac address miatt nem megy neki a gep, ofcoz a szervizbe fog telefonalni, hogy nem megy az internet, mert goze sincs a mac address alapjan torteno dhcp-rol estebe estebe estebe. Tehat bazira maceras, nem 100%-os, es igencsak idoigenyes dolog egy juzer migralasa egyik geprol a masikra, na -tobbek kozott- ezert nem.
Autoba beulsz, kulcsot elforditod es megy, elmesz vele barhova. Telefonba berakod a sim kartyat, szam beut, zold gomb megnyom es mar beszelsz is. Szamitogepnel, notebooknal baromira nem ilyen egyszeru a dolog.
kabocza
2008.02.12, 14:08
Ma megtette az ürge az ajánlatát, már hajlandó kp-ről beszélni, csak a saját marzsáról nem hajlandó lemondani. (menet közben kiderítettem ugyanis, hogy a gyár ilyenkor visszafizeti az eredeti vételárat, ez ellen nem tudott mit lépni) Úgyhogy a nagyker árat hajlandó megfizetni. Talán közelednek az álláspontok? Lehet, hogy megtudta, hogy a békéltető testülethez már megérkezett a beadvány. Még tovább kell nyereg alatt puhítani ezek szerint... :-).
kabocza
Nem ertem az ilyet. Gyakorlatilag mintha ingyen hiteleztel volna neki egy haszonresnyit evekig. Siman csak vissza kene adnia kamat nelkul. Nem is ertem hogy gondolja... (teljesen fuggetlenul attol, hogy a jogszabalyok egyertelmuen arrol rendelkeznek, hogy a _vetel_arat kell visszafizetni.
Mozigépész
2008.02.12, 22:07
(asdf @ 2008.02.12, 17:13)

Nem ertem az ilyet. Gyakorlatilag mintha ingyen hiteleztel volna neki egy haszonresnyit evekig. Siman csak vissza kene adnia kamat nelkul. Nem is ertem hogy gondolja... (teljesen fuggetlenul attol, hogy a jogszabalyok egyertelmuen arrol rendelkeznek, hogy a _vetel_arat kell visszafizetni.
A kereskedő mindenből hasznot akar, nem akar "null"-ba lenni, csak +-ba!
kabocza
2008.03.06, 14:38
Kösz a segítségeteket, a Békéltető Testület megítélte az összeget, és szerencsére a kereskedő is csak jogtudatlan ember volt korábban. Ezért sztán alávetette magát az eljárásnak, elfogadva az ítéletet, ami persze a fogyasztónak (azaz nekem) kedvezett. Már csak a pénzt várom a szla-ra.
üdv
(asdf @ 2008.02.12, 18:13)

Ez igy nem teljesen igaz, mert a kereskedonek lesz egy javithatatlan lcd tv-je, amit esetleg a nagyker kicserel neki egy ujra, ha szerencseje van. Viszont ezesetben is a 2 eves tv-t mar harmadaron se tudja eladni, igy bukott az egeszen 2-300 000 Ft-ot. Ez nem keves penz, ezert gondolom ertheto, hogy nem adja vissza egybol a penzt.
kabocza
2008.04.17, 07:15
"Ez igy nem teljesen igaz, mert a kereskedonek lesz egy javithatatlan lcd tv-je, amit esetleg a nagyker kicserel neki egy ujra, ha szerencseje van. Viszont ezesetben is a 2 eves tv-t mar harmadaron se tudja eladni, igy bukott az egeszen 2-300 000 Ft-ot. Ez nem keves penz, ezert gondolom ertheto, hogy nem adja vissza egybol a penzt".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Azért nem ennyire borús a kereskedő helyzete. Ő ugyanis, ha a nagykerrel szemben a garanciát választotta (ennélfogva drágábban hozta el a tv-t), akkor ebben az esetben érvényesíti is, azaz visszakapja ő is a gyártól a vételárat és az ezzel kapcsolatos költségeket. Amennyiben persze kockáztatott a nagyobb haszon reményében és ő vállalta be a garanciát, akkor bukóban van. No de ha elég sok árut ad el, akkor összességében valószínű jobban jár. Nem kell őket sajnálni. Ebben a helyzetben a vevő az, akinek nincs sok választása. Egyébként az ő kártérítése mindenképpen attól az időtől fogva kezdődik, amikor megállapodott a vevővel és rendezte tartozását. Tehát attól, hogy húzódozik, ő maga nem kapja meg hamarabb a pénzt, ez csak packázás.
Estevao
2008.12.20, 16:19
Sziasztok.
Vásároltam egy LG LCD televíziót. A készülék mikor be van kapcsolva folyamatosan zúg, és elég zavaró, ezért be is jelentettem az LG szervizben. A szerelő ki is jött megnézte a tv-t, és mondta hogy már találkozott ilyen jelenséggel, de nem tudnak vele mit csinálni, most "fent" van a kérdés az LG gyárban talán Lengyelországban, és mondta hogy majd február elején érdeklődjek hogy van e már megoldás rá. A készülékem még nincs egy hónapos se! A készülékre amúgy 2 év garancia van.
És az lenne a kérdésem hogy mit tegyek, a bolttal beszéljek ahonnan vásároltam (ami egy internetes bolt) és lehet kérni a cserét mivel nem tudják orvosolni a hibát, vagy mit lehetne tenni?
Remélem kapok hasznos információt. Előre is köszönöm
Üdv
Mozigépész
2008.12.20, 17:48
Ezerszer le lett írva, hogy semmi közöd a szervizel, te a bolttal vagy szerződésben, és ha nem tudják a készüléket javítani vagy ugyanarra cserélni, elállhatsz a szerződéstől és az eredeti vételárat visszakövetelheted.
Géza777
2008.12.21, 14:06
Sziasztok!
Segítség kellene, nagyon fontos, ezért könyörgöm, bárki, aki ért a dologhoz és van ötlete, írjon, akár privátban is.
Vásároltam egy LCD tévét, nem olcsón, abban az áruházláncban, amely nevében és logójában is az Európai Unióra utal. Hazahoztam, és mielőtt bármi komolyabbat kezdtem volna vele, bekapcsoltam. A képernyőn pókhálószerű törés van, az egész LCD meg van folyva és el van csúszva.
Fizikai sérülés sem a tévén, sem a dobozon nincs, még egy apró karcolás sincs sehol, de még egy újlenyomat sem a panelen.
Visszavittem a boltba, ott is meglepődtek. Először el is kezdték bonyolítani a cserét, de aztán valami főmufti telefonon utasította őket, hogy szervízbe kell küldeni, mindezt anélkül, hogy látta volna magát a készüléket. Készültek fotók ott is és itthon is, a tévé külsőleg valóban sértetlen.
Kérlek adjatok tanácsokat, mert nem akarom, hogy rámverje a kereskedő ezt a hibát. Nem ez az első LCD-m, sose volt egyikkel sem hasonló gondom, ki merem jelenteni, hogy értek hozzá, s nem szakszerűtlen kezelés miatt történt a dolog. Hogy járjak el a kereskedővel szemben? Mit tegyek?
Köszi.
Estevao
2008.12.22, 19:45
(Estevao @ 2008.12.20, 16:19)

Sziasztok.
Vásároltam egy LG LCD televíziót. A készülék mikor be van kapcsolva folyamatosan zúg, és elég zavaró, ezért be is jelentettem az LG szervizben. A szerelő ki is jött megnézte a tv-t, és mondta hogy már találkozott ilyen jelenséggel, de nem tudnak vele mit csinálni, most "fent" van a kérdés az LG gyárban talán Lengyelországban, és mondta hogy majd február elején érdeklődjek hogy van e már megoldás rá. A készülékem még nincs egy hónapos se! A készülékre amúgy 2 év garancia van.
És az lenne a kérdésem hogy mit tegyek, a bolttal beszéljek ahonnan vásároltam (ami egy internetes bolt) és lehet kérni a cserét mivel nem tudják orvosolni a hibát, vagy mit lehetne tenni?
Remélem kapok hasznos információt. Előre is köszönöm
Ujra itt vagyok. Ma beszéltem az üzlettel, és mondták hogy kicserélik de csak akkor ha a szerviz ad rola szakvéleményt. Ezután felhivtam a szervizt, és elmondtam nekik hogy mire lenne szükségem, de mondta a szerviz hogy nem adhat ki szakvéleményt a készülékröl amig a gyártól nem kap visszajelzést hogy mit lehet csinálni a TV-vel, hogy lehet e javitani vagy komplet készüléket kell cserélni. Ezek után visszahivtam a boltot és elmondtam hogy a szerelö mit mondott, és mondták hogy akkor beszéljek az LG központtal. Persze öket is felhivtam, és elmeséltem nekik hogy mi a helyzet, és mondták hogy várjak mert még nagyon uj ez a TV modellsorozat és azert nem tudják még orvosolni a hibát és addig nem ad ki a gyár utasitást, amig ki nem vizsgálja hogy mit lehet vele tenni. És mondták hogy legyek türelmes és várjak mig a gyárbol nem jeleznek vissza. A visszajelzés a szerelö szerint január vége február eleje körül lesz.
Most akkor ezt kénytelen vagyok ezt megvárni??? Vagy mit lehet tenni?
Mozigépész
2008.12.23, 00:29
(Géza777 @ 2008.12.21, 14:06)

Sziasztok!
Segítség kellene, nagyon fontos, ezért könyörgöm, bárki, aki ért a dologhoz és van ötlete, írjon, akár privátban is.
Vásároltam egy LCD tévét, nem olcsón, abban az áruházláncban, amely nevében és logójában is az Európai Unióra utal. Hazahoztam, és mielőtt bármi komolyabbat kezdtem volna vele, bekapcsoltam. A képernyőn pókhálószerű törés van, az egész LCD meg van folyva és el van csúszva.
Fizikai sérülés sem a tévén, sem a dobozon nincs, még egy apró karcolás sincs sehol, de még egy újlenyomat sem a panelen.
Visszavittem a boltba, ott is meglepődtek. Először el is kezdték bonyolítani a cserét, de aztán valami főmufti telefonon utasította őket, hogy szervízbe kell küldeni, mindezt anélkül, hogy látta volna magát a készüléket. Készültek fotók ott is és itthon is, a tévé külsőleg valóban sértetlen.
Kérlek adjatok tanácsokat, mert nem akarom, hogy rámverje a kereskedő ezt a hibát. Nem ez az első LCD-m, sose volt egyikkel sem hasonló gondom, ki merem jelenteni, hogy értek hozzá, s nem szakszerűtlen kezelés miatt történt a dolog. Hogy járjak el a kereskedővel szemben? Mit tegyek?
Köszi.
A vásárlástól számított 3 napon belül a készüléket cserélniük kell! Ezt neked a vásárlás helyszínén kellene jelezned! (hisz velük állsz szerződésbe, semmi közöd a szervizhez!)
L_Matyi
2008.12.26, 11:00
(Estevao @ 2008.12.22, 19:45)

Semmiképp se vagy köteles kivárni, sőt!
Egy dolognak olvass utána, hogy miként kell szállítani az ilyen készülékeket (ha te vitted haza), mert a nagy képernyő asszem nem szereti, ha pofával lefelé szállítják. Természetesen biztos vagyok benne, hogy te jól szállítottad, de akkor ezzel legyél is tisztában, ha megkérdeznék.
Menjél be a boltba, írjál be a vásárlók könyvébe, hogy te karácsonyra vetted a készüléket, és szeretnéd is használni. Ha három napon belül vitted vissza cserét kérsz (pont ugyanolyan készülékre), vagy adják vissza a pénzed. Ha három nap után, akkor meg javítsák meg 15 napon belül, vagy cseréljék ki. Ezt is írjad be a vásárlók könyvébe.
Ne hagyjad magad, nekik kell bizonyítani, hogy te okoztad a sérülést, méghozzá egy független szakértővel kell bevizsgáltatniuk. A saját szervizük véleménye annyit ér mintha én most itt leírnék valamit a fórumban. Teljesen lényegtelen mit mondanak. Amennyiben megoldható, legyen papírod róla, hogy a készülék teljesen sértetlen volt amikor visszavitted, ettől fogva lehetetlen bizonyítani, hogy mikor történt a hiba, így a jog szerint feltételezni kell, hogy az már a vásárlás pillanatában fennállt.
Estevao
2008.12.27, 10:41
(L_Matyi @ 2008.12.26, 11:00)

(Estevao @ 2008.12.22, 19:45)

Semmiképp se vagy köteles kivárni, sőt!
Egy dolognak olvass utána, hogy miként kell szállítani az ilyen készülékeket (ha te vitted haza), mert a nagy képernyő asszem nem szereti, ha pofával lefelé szállítják. Természetesen biztos vagyok benne, hogy te jól szállítottad, de akkor ezzel legyél is tisztában, ha megkérdeznék.
Menjél be a boltba, írjál be a vásárlók könyvébe, hogy te karácsonyra vetted a készüléket, és szeretnéd is használni. Ha három napon belül vitted vissza cserét kérsz (pont ugyanolyan készülékre), vagy adják vissza a pénzed. Ha három nap után, akkor meg javítsák meg 15 napon belül, vagy cseréljék ki. Ezt is írjad be a vásárlók könyvébe.
Ne hagyjad magad, nekik kell bizonyítani, hogy te okoztad a sérülést, méghozzá egy független szakértővel kell bevizsgáltatniuk. A saját szervizük véleménye annyit ér mintha én most itt leírnék valamit a fórumban. Teljesen lényegtelen mit mondanak. Amennyiben megoldható, legyen papírod róla, hogy a készülék teljesen sértetlen volt amikor visszavitted, ettől fogva lehetetlen bizonyítani, hogy mikor történt a hiba, így a jog szerint feltételezni kell, hogy az már a vásárlás pillanatában fennállt.
Nem én hoztam haza a készüléket, internetes boltbol lett rendelve, futár hozta el, és arra emlékszem hogy nem fektetve volt az autoba.
Sajnos én kb egy hét után jeleztem hogy a készülékem rossz, igy ugye nem cserélték ki, de akkor létezik olyan is ha 15 napon belül nem tudják javitani akkor ki kell cserélniük vagy a vételárat vissza kell adniuk? Vagy csak irtad ezt a 15 napos dolgot???
Köszi szépen a hozzászólásod.
L_Matyi
2008.12.27, 11:45
(Estevao @ 2008.12.27, 10:41)

Sajnos én kb egy hét után jeleztem hogy a készülékem rossz, igy ugye nem cserélték ki, de akkor létezik olyan is ha 15 napon belül nem tudják javitani akkor ki kell cserélniük vagy a vételárat vissza kell adniuk? Vagy csak irtad ezt a 15 napos dolgot???
A jogszabály azt mondja ki, hogy törekedniük kell a 15 napon belüli javításra ÉS, hogy ne okozzanak neked jelentősebb kellemetlenséget.
A 15 nap nincs kőbe vésve, ha neked ez az egyetlen TV-d akkor ez jelentősebb kellemetlenség lehet egy hét után is (kis túlzással), ha több TV-d is van, akkor valószínűleg nem mondhatod, hogy jelentősebb kellemetlenséget okoz ennek a TV-nek a hiánya.
Ha azt mondják, hogy három héten belül kész lesz, akkor nem érdemes erőlködni, ha eleve egy hónapos haladékot kérnek a bevizsgáláshoz, akkor jelezzed, hogy ez neked nem elfogadható. Azt is jelezzed nekik, hogy nem fogadod el a szerviz véleményét, mert nem független vizsgálóintézet, így nyugodtan álljanak neki javítani/cserélni vagy küldjék el egy független vizsgálóintézetnek, ha azt kívánják bizonyítani, hogy nálad sérült meg a készülék. (Amit lehetetlen bizonyítani, hiszen szállítás közben is megsérülhetett, elázhatott stb.)
Nem tudom a konkrét időket, mikor vetted, mikor vitted vissza stb., így nem tudok ennél konkrétabb javaslatot adni. A lényeg, hogy legyen nyoma mindennek egy jegyzőkönyv formájában, vagy a vásárlók könyvében, és neked is legyen belőle egy példányod.
Estevao
2008.12.28, 12:34
(L_Matyi @ 2008.12.27, 11:45)

(Estevao @ 2008.12.27, 10:41)

A jogszabály azt mondja ki, hogy törekedniük kell a 15 napon belüli javításra ÉS, hogy ne okozzanak neked jelentősebb kellemetlenséget.
A 15 nap nincs kőbe vésve, ha neked ez az egyetlen TV-d akkor ez jelentősebb kellemetlenség lehet egy hét után is (kis túlzással), ha több TV-d is van, akkor valószínűleg nem mondhatod, hogy jelentősebb kellemetlenséget okoz ennek a TV-nek a hiánya.
Ha azt mondják, hogy három héten belül kész lesz, akkor nem érdemes erőlködni, ha eleve egy hónapos haladékot kérnek a bevizsgáláshoz, akkor jelezzed, hogy ez neked nem elfogadható. Azt is jelezzed nekik, hogy nem fogadod el a szerviz véleményét, mert nem független vizsgálóintézet, így nyugodtan álljanak neki javítani/cserélni vagy küldjék el egy független vizsgálóintézetnek, ha azt kívánják bizonyítani, hogy nálad sérült meg a készülék. (Amit lehetetlen bizonyítani, hiszen szállítás közben is megsérülhetett, elázhatott stb.)
Nem tudom a konkrét időket, mikor vetted, mikor vitted vissza stb., így nem tudok ennél konkrétabb javaslatot adni. A lényeg, hogy legyen nyoma mindennek egy jegyzőkönyv formájában, vagy a vásárlók könyvében, és neked is legyen belőle egy példányod.
Köszönöm szépen a segítségedet! Lehet hogy akkor várok még egy kicsit, mert azert nézni lehet a tv-t, ha hangosra veszem akkor nem hallani úgy a zúgását, de nem mindig szeretem ha nagyon hangos. Majd meglátom mit mondanak ha felhívom öket januárban, hogy mire jutottak a "nagy okosak".
További kellemes ünnepeket
Mozigépész
2008.12.29, 00:22
Általában 30 nap után már jelentős a kellemetlenség, és a bíróságon is megállja a helyét a követelés!
Csumi! Én is vettem egy 37LG5000est és nekem is zúg, ha halkan hallgatom! Jutottál már valamire? Megcsinálták?
Imre_39
2009.01.28, 12:33
Hello,
Bár a kettes számú post-ban ez elég világos azért rákérdezek, mivel egy újabb fogalommal találtam szemben magam az én esetemben:
Garanciális LG LCD TV-m három hete meghibásodott. Most hivtak fel a szervizből, hogy alkatrész probléma miatt nem tudják javitani, igy menjek be egy csereutalványért. Ezzel menjek be az üzletbe ahol vásároltam és ott kapok egy új cserekészüléket.
Az üzlet egy internetes bolt ahol már többször vásároltam, de ilyen jellegü problémával még nem jártam náluk.
Felhivtam ezért őket is előzetesen, hogy mi a teendőm.
A telefonban azt a tajékoztatást, hogy ez a tipus már nem beszerezhető de van helyette ennek a "kiváltó modellje".
A kérdésem az az, hogy létezik ez a fogalom a törvényben és köteles vagyok-e ezt az új tipust elfogadni a régi helyett?
Nem néztem még a paramétereit, de feltételezem hasonló tudásu lehet mint az előző tipus.
Előre is köszi,
Imre
L_Matyi
2009.01.28, 12:55
(Imre_39 @ 2009.01.28, 12:33)

A kérdésem az az, hogy létezik ez a fogalom a törvényben és köteles vagyok-e ezt az új tipust elfogadni a régi helyett?
Nem néztem még a paramétereit, de feltételezem hasonló tudásu lehet mint az előző tipus.
Csak teljesen azonos típust vagy köteles elfogadni, egyébként vissza kell, hogy fizessék a vételárat. De ha szeretnéd, vagy megéri neked, mert jobbat ajánlanak, elfogadhatod, azt senki se tiltja.
Imre_39
2009.01.28, 15:02
Köszönöm a gyors választ!
Közben megnéztem és a paramétereiben sem ugyanaz.
Ma megyek a szervizbe a csereutalványért. Ha jól értettem az elözőeket akkor a hibás készüléket is visszakapom majd, amit a boltban kell leadjak.
Minek kell lennie egy ilyen "elállási nyilatkozatban/szerződésben".
Én szivesen levásárolom ugyanott a visszakpott pénzt egy új készülékre, de olyanra amit én választok. A telefonon kapott információ alapján ez nem igérkezik egyszerű ügynek.
Captain Crash
2009.01.28, 20:01
Azt hiszem az alábbi linkek között megtalálsz egy mintát az elállási nyilatkozatra:
Imre_39
2009.01.28, 21:54
Köszönöm a linkeket, nézem őket!
További fejlemény, hogy ma személyesen is elmentem a vásárlás helyére.
Megmutattam a csereutalványt és megkérdeztem az általuk kínált lehetőségeket.
Két típust jelöltek meg mint kiváltó modelljét az eredeti készüléknek.
Tudásban gyakorlatilag ugyanolyanok, így ez rendben is volna.
Árban ˝természetesen˝ fele az eredeti majdnem két évvel ezelőtti vételárnak.
Azt is felajánlották, hogy cserére ajánlott készülékek árában választhatok akár más gyártó készülékét is.
Arra kérdésemre, hogy köteles vagyok-e ezt elfogadni és nem választhatok-e egy korszerűbb, persze ezzel drágább de az eredeti árától még így is jóval alacsonyabb készüléket azt a választ kaptam, hogy ebben az esetben az árkülönbözetet meg kell fizetnem.
Egyelőre ezt nem fogadtam el.
Olvasgatom a belinkelt törvényt, de abban valahogy úgy fogalmaznak, hogy ˝tulajdonságában megfelelő és a felhasználó igényeinek megfelelő˝ cserét kell biztosítani. A 2. postban leírt ugyanaz a tipust szöveget nem találom így leírva sehol.
Jimmy123
2009.03.27, 09:30
Sziasztok!
2008.05.21 vásároltam egy Toshiba LCD TV, 3 év garanciával.Minden rendeben volt év végéig, mikor is elkezdett zúgni a TV, és nem minden bekapcsolásnál jelenített meg képet csak hangot. Igaz, utóbbi, csak ritkán jelentkezett (kb 15-20 bekapcs. 1x nincs kép) Kikapcs-bekapcs, minden ok van kép.Felhívtam a kijelölt szervizt, mondom mi van, tudnak az e féle hibákról, jönnek elviszik megjavítják, készülék vissza, mindenki HAPPY

. Három hétig volt szervizbe, nem találták a hibát (bekapcsol fény nélkül)mivel nagyon sok minden okozhatja ezt (mondták Ők) a zúgásra meg azt mondták EZ ILYEN!

Tény hogy csak ha halkan hallgatom, akkor vehető észre a zúgás , de akkor viszont zavar, mert a család alszik (kislányom),én meg nem hallom a Tv rendesen. Mondja a srác aki szállította a Tv, hogy ha sűrűbben jelentkezik a ki-be kapcs. hiba jelezzem újra.
Leteltek az Ünnepek, a TV mind a négy sarka kezdett kivilágosodni, azaz úgy néz ki mintha valaki ellem lámpával mind a 4 sarkát megvilágítja.Telefon a szerviznek. Jönnek is a megbeszélt időben, nézi a srác, majd azt mondja, "ez képernyő hiba, a beszállítónak nem fog tetszeni, mert többe kerül rendelni új képernyőt mint amennyi volt a TV, és Ő szerinte el fog húzódni az ügy". Nemtetszésemet fejeztem ki, viszont azt tudom hogy nem a szállítóval kell vitatkozni. Azóta (03.10) eltelt több mint 2 hét, és már 2-szer érdeklődtem, mindkét alkalommal azt mondták, hogy leadták a rendelést a beszállítónak, de nem jött még alkatrész. kértem adják meg a beszállító elérhetőségét, hadd kérdezzem meg mikor lesz kész a TV. Felhívtam, viszont egy hölggyel beszéltem aki szinte semmit nem tudott mondani, csak az elérhetőségem kérte, hogy majd az illetékes fel fog hívni.
Összességében a készülék több mint 5 hetet volt-van szervizben, úgy hogy az első 3 hét után ugyan úgy kaptam vissza mint ahogy leadtam.
Mit tehetek, hogy felgyorsítsam a folyamatot, illetve milyen tanácsokat adtok?
Köszönőm!
Mozigépész
2009.03.27, 17:13
Ha kicsit visszaolvasnál megkaptad volna a választ.
1. annyiszor javítják amennyiszer akarják, de ugyanazzal a hibával többször, az is jelentős kellemetlenségnek számít, elállhatsz, a vételár jár vissza.
2. 15 napra kell törekedni, de 30 nap után már szintén jogos a jelentős kellemetlenségre hivatkozás, elállás.
3. a javítás idejével meghosszabbodik a garanciális idő, amíg te nem tudtad rendeltetésszerűen használni a készüléket!
4. mid ezeket a vásárlás helyén, nem a szervizben kell érvényesítened!
Jimmy123
2009.04.06, 10:45
Múlt héten beszéltem újból a forgalmazóval, cserekészüléket ajánlottak fel, de azon nincs PC bemenet, így nem felel meg. Mondtam az nem jó, így felajánlottak egy másodikat, viszont ma mondták,hogy az csak 4 hét múlva jön meg, és arról semmi leírást nem találtam a neten. Mondták hívjam fel a márkaképviseletet, mert Ők biztos tudnak mondani nekem technikai adatokat. Hát nem tudtak!
Köteles vagyok kivárni a 4 hetet, vagy szerződést bonthatok, mivel nem azt a típust ajánlották ami volt, hanem másikat.
Motoros
2009.04.15, 06:58
Sziasztok!
Olvasva a fórumot, valószínűsítem, hogy választ kapok a kérdésemre...
Egy hete vettem egy 42 LG 6000 plazma tv-t. Egy internetes, de ismert kereskedő mellett döntöttem, persze az ár miatt. A Tv-t átvettem, a helyszínen kibontattam a csomagolást, sérült-e. Nagyvonalúan néztem meg, kint voltunk a szabadban, tűzött a nap, nem láttam rendelleneset. Kérdeztem, hogy ki lehet-e próbálni, de mondták, hogy erre nincs lehetőség, de 3 nap cseregarancia van a készülékre. (2009. április 6-ot írunk).
Az ünnepek alatt volt lehetőségem, hogy a készüléket kivegyem a csomagolásából és beüzemljem.
Nincs kép, nincs hang, nincs menű, csak viszonylag hangos zúgás. Azt hallotam, hogy a plazma TVnek enyhe zúgása van a működési elvből adódóan, de ez nagyon hangos volt. Sajnos kémlelve árnyékos helyen a képernyőt repedéseket vettem észre a képernyőn. A szállítás az én feladatom volt, de mint hímes tojás bántunk a készülékkel.
A hétvégén húsvét volt, nem tudtam jelezni, jobb híján emailt írtam a problémámról a kereskedőnek. A keddi napon felvettem velük a kapcsolatot, de mondták, hogy lejárt a 3 nap, megnézik mit tudnak tenni. Nem túl bíztató volt a hangja a kollegának.
Kérdéseim:
Mit várhatok így, hogy letelt a 3 nap? Gondolom, nem áll meg az élet...
Mivel tudom bizonyítani, hogy a képcsőrepedés nem az én hibámból történt?
Lehet valami követelésem a készülékkel kapcsolatban?
Nekem nem kell vissza a pénz, de már mondták, ha esetleges csere lesz, nincs már ilyen készülék ( 1 hete vettem)...
Próbálom higgadtan kezelni az ügyet, de ha elutasítanak, biztos, hogy vmi jogorvoslattal szeretnék élni. Milyen lehetőségeik vannak, mire tudok hivatkozni? (békéltetőn és peren kívül) A készülés vásárlási értéke 160e Ft volt, ha ez számit...
Várom építő jellegű hozzászólásaitokat.
Köszönöm előre is,
Motoros