Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Spórolnak A Fűtéssel
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Építőipar
matiro
Sziasztok!

Az alábbi problémában keresek megoldást:
Testvéremék előszerződést írtak alá egy új építésű lakásra. A cég nevét egyenlőre nem emlegetném, amúgy komoly, nagy beruházásokat csináltak már, tehát itt nem ez a gond.
Véletlenül szúrtuk ki a méretarányos tervrajzokon, hogy kicsik a radiátorok. Ezért elkezdtünk utána járni a dolgoknak. Én is egy 6 éves új építésű lakásban lakom, a fűtés szuper, a lakás kifűthető, gondom soha nem volt. Ez példának azért is jó, mert a két lakás paraméterei abszolút hasonlóak. Ezért bekértem az "én" építtetőmtől a radiátorok teljesítményét, mert nekünk nem volt ilyen rajzunk, míg a Testvéremék megkapták. Döbbenten tapasztaltuk, hogy még a harmadát sem terevzték az ő kb 3. nm-rel kisebb lakásukba, mint az enyémbe! Ismerőseinktől (szakemberek) megtudtk, hogy hogyan is számítják ki egy lakásra a fűtés teljesítményt. Számolni kezdtünk. Eredmény: Nálam: nm * belmagasság = légköbméter * 50= lakásra jutó fűtés teljesítmény, aminél nálam még többet is raktak végül be, több, mint 1000 kw-tal. Testvéremék esetében a fenti szorzó 50 helyett 17!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Állítólag erre SEM létezik olyan jogszabály, ami védené a vevőt, hogy ne menjen rá majd a fizetése arra, hogy fűt mint az őrült, de nem tudja kifűteni a lakását! Azaz a "kedves" építtető cég azt mondta, hogy mindent kérhetnek, de fizessék ki!!!! Én meg kiakadok azon, hogy amikor befizetsz egy x milliós lakást, akkor olyan alapvető dologért, hogy a fűtésed megfelelő legyen, vajon miért is kell külön fizetned????????? Mellesleg míg nálam 8 db radiátor van, náluk 4 db van tervezve.
Felvettük egy gépésszel a kapcsolatot, aki megerősítette a problémát, és szakvéleményt ad, de sajnos ez sem jelent semmit, mert az építtető ettől még nem fog hasra esni!!!!!!!!

Tud valaki valamilyen megoldást????? (azon kívül, hogy álljanak el a szerződéstől.....mert sajnos én is azt mondtam, hogy egy ilyen céggel nem állnék le, mert ha a fűtést ilyen pofátlanul kispórolják, akkor mi jön még??????)

Köszönöm!

matiro
asdf
Haaaaaaat, azert az 50W/m3 az azert ujepitesu haznal enyhe tulzas lenne szerintem, azt a hotechnikailag fos 10-20 eves csaladi hazaknal "lehet" okolszabalykent alkalmazni. Most, amikor 10 centi EPS-t tolnak a vakolat ala, meg erosen hoszigetelo ablakokat epitenek be, kevesebb is eleg (plane, ha az ember alatt, folott, mellett is laknak). Bar a 17 valoban kevesnek tunik (ha neadjisten egy kondenzacios kazannal fejelik meg a dolgot (nem fogjak, mert draga), akkor meg plane. Gepesszel ki kell szamoltatni mennyi a hoigenye a keronak es ezt fedi-e a betervezett cucc. Ezugyben javaslom meg korbekerdezni az index viz- gaz- futesszereles topicjat, ezugyben ott nalam sokkal okosabb emberek tudnak sokkal okosabbakat mondani smile.gif Amugy hany W-nyi radiatort terveztek be hany m3-ra, es foleg mekkora teljesitmenyu kazannal?
matiro
Köszönöm a választ! De azt ne felejtsd el, hogy én is egy 6 éve épült lakásban lakom, ahol mint írtam hasonlóak a paraméterek....pl: 1 emeleti szintén és 70nm körül van. Míg nekem a kb 10000 kw helyett 11000-et raktak be (tehát az 50es szorzó szám bőven teljesült), addig a tesómék lakásába össz. 3000 kw-nyi radiátort terveznek. 6 év alatt úgy tudom nem változott annyit a szigetelés technológiája, hogy ennyit lespóroljanak! Másrészt pedig, asszem inkább több legyen, mint kevesebb!!!!!! A gépész kiszámolta és kevés. A cirkó megfelelő nagyságú, szóval bőven elbírja azt a nagyságrendet, amit kell!
Az én építtetőm is azt mondta, hogy már ők sem 50-nel számolnak, de ez náluk ugyanúgy spórolásból történik és nem azért mert annyival jobb lenne a szigetelés!De nem is 17-tel, hanem 35-40-nel! Nem mindegy.
Köszi a tippet a többi fórummal kapcsolatban, még várok itt egy kicsit biggrin.gif

(asdf @ 2008.02.06, 20:09) *

Haaaaaaat, azert az 50W/m3 az azert ujepitesu haznal enyhe tulzas lenne szerintem, azt a hotechnikailag fos 10-20 eves csaladi hazaknal "lehet" okolszabalykent alkalmazni. Most, amikor 10 centi EPS-t tolnak a vakolat ala, meg erosen hoszigetelo ablakokat epitenek be, kevesebb is eleg (plane, ha az ember alatt, folott, mellett is laknak). Bar a 17 valoban kevesnek tunik (ha neadjisten egy kondenzacios kazannal fejelik meg a dolgot (nem fogjak, mert draga), akkor meg plane. Gepesszel ki kell szamoltatni mennyi a hoigenye a keronak es ezt fedi-e a betervezett cucc. Ezugyben javaslom meg korbekerdezni az index viz- gaz- futesszereles topicjat, ezugyben ott nalam sokkal okosabb emberek tudnak sokkal okosabbakat mondani smile.gif Amugy hany W-nyi radiatort terveztek be hany m3-ra, es foleg mekkora teljesitmenyu kazannal?

asdf
Ok, 70 m2-re 3 kw radiator (emelle gondolom 24kW-os kazan, mert az ugy "jo", hadd kapcsolgasson majd a kazan a meleg visszatero miatt) az egyertelmu marhasag wink.gif Nekem a 16 m2-es szobamban van majdnem annyi biggrin.gif (osregi valyoghaz, ugyhogy sajna kell is)
matiro
Ugye, ugye:D:D
....nézd, én nem értek hozzá, mert nem ez a szakmám, amit tudok, azt azért, mert utána kérdezősködtem szakemberektől és olvasgattam. A baj, hogy állítólag nincs olyan szabvány, ami az építtetőt köti...ők még be is vallották, hogy 19 fokkal számoltak (amúgy laikusként is kétlem, hogy egyáltalán 19 fokra képes ekkora mennyiség felfűteni!!!)....és NAGYON szeretném megnézni azt az embert, aki ezt kitalálta, hogy otthon 19 fokban él!!!!!!!!!!!!!
Amúgy a kazán, ha jól emlékszem valóban 24e Kw-os, ez a szám rémlik, ez is csak onnan, hogy a szakember akit Tesómék megkértek, hogy nézzen rá a rajzokra, erre mondta, hogy a teljesítménye elbírja majd a várható fűtés mennyiségét!
Szabad kérdeznem, hogy mit is jelent egész pontosan a "hadd kapcsolgasson....." mondatod? Ha van időd és türelmed, kérlek okosíts ki ebben:-)Köszönöm!!!
asdf
Annyi a lenyeg, hogy mivel a keves radiator miatt kicsi a holeado felulet, a visszatero viz nem tud lehulni. Es mivel a visszatero viz meleg lesz, a kazan eloszor elkezd lemodulalni (kisebb langon egni, aminek valamennyivel kisebb a hatasfoka, mintha fullosan menne), majd amikor a visszatero es az eloremeno kozott mar nagyon kicsi a kulonbseg, akkor az lesz, hogy lekapcsolja a langot, kicsit kering a viz, akkor mar esik a homerseklete, ekkor bekapcsol a kazan, aztan megint pikkpakk meleg lesz, megint lekapcsol, es ezt igy folyamatosan valtogatja majd. Ami ugye se nem hatekony, meg a keszuleknek sem hasznal kulonosebben. Nem mellesleg amugy egy jo hoszigetelesu nem tul nagy lakasba a 24 kW-os kazan agyuval verebre, csak a boltosok ezt toljak, mert jo az a nepnek szerintuk.
A tervrajzok alapjan egy gepesz szamolja ki, hogy mennyi a hovesztesege a keronak, es ebbol megvan hogy lehet, hogy egy 11kW-os kazan is eleg lenne oda. Aztan ha a melegvizet is az csinalja, akkor igen erosen ajanlott a HMV tarolos kazan, de az epitteto nyilvan nem ilyet fog felrakni, mert az dragabb. Szoval en amugy marhara nem mennek bele ilyenbe, hogy majd ok eldontik milyen ocska noname kazant raknak fel, en meg szivjak vele legalabb egy evtizedig...
De mondom, kerdezz a futostopikban, mert nekem csak annyi a tudomanyom, hogy amikor csinaltuk nalunk a futest, akkor egy kicsit olvasgattam az ott irtakat, sz'al nem enyhen vagyok kutyauto a temaban smile.gif De a leirtak alapjan azt a kerot tutira nem vennem meg. Ha csak a futest ennyire elbaltazzak, nagyon sok meglepetesre lehet ott meg szamitani szerintem sad.gif
matiro
Még egyszer köszönöm! Én is sok mindennek utána járok, ha érint éppen! Egy véleményen vagyunk - azaz ugyanezt mondtam a Tesóméknak, hogy ha ezzel így spórolnak, ki tudja mi lesz még! De bele szerettek a lakásba és a környékbe, én ezt is megértem, de akkor valamennyire próbáljanak az építtetővel kompromisszumra jutni, és ezen is lesznek!
Engem akkor is dühít :-)
Köszi a jó tanácsokat!
Hol találok "fűtés támájú" topikot? Én itt nem láttam, amikor nézelődtem.......
Szép napot Neked!
asdf
Mondtam, h az indexen van van tongue.gif
CardsBigLuver
Hi there!
Compare and apply now for a credit card!
Credit Card For People Rebuilding Bad Credit
Have a nice day!
BB!

P.S. if you don't want to see this message please write me to no.ads08@gmail.com with subject "NO ADS" and URL of your forum
Thank you for cooperation!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.