Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Otp
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Pénzügyi szféra
batyika
OTP Garancia Biztosító Zrt.-nél kötöttem életbiztósítást most eladták a céget.De nekem nincs bizadalmam az új céggel akkor ilyenkor mit lehet tenni.
Köszönöm a választ.
lazurdeak
(batyika @ 2008.02.14, 16:39) *

OTP Garancia Biztosító Zrt.-nél kötöttem életbiztósítást most eladták a céget.De nekem nincs bizadalmam az új céggel akkor ilyenkor mit lehet tenni.
Köszönöm a választ.

Attól függ, milyen életbiztosításról van szó.

1. Ha "hagyományos" biztosítás (befizetsz havi y forintot, és ha meghalsz, ők fizetnek az örökösöknek x ft-ot), akkor ezt bármikor indoklás nélkül felmondhatod. Nem jársz vele jól, mert ahogy telik az idő, úgy nőnek az elhalálozási esélyeid, tehát más biztosítónál drágábban fogod megkapni az ugyanekkora összegre szóló biztosítást, de egyébként más hátrány nem ér. (Kivéve, ha az átkötés első fél évében patkolsz el, mert akkor még nem szoktak fizetni.)
Ugyanez áll az esetleges kiegészítő biztosításokra is (baleseti halál, baleset, kórházi ápolás...)

2. Ha a megtakarítással kombinált, más néven átvágós biztosítás (befizetsz havi y forintot és ők n év múlva visszafizetnek annyit, amennyit akarnak), akkor ráfáztál. Ilyet élből nem szabad kötni, de ha mégis, akkor kötés után hamar fel kell mondani. Ha ezt nem tetted meg, akkor most már futhatsz a pénzed után, akárki a a tulajdonos, ugyanis a visszavásárlási összeg gondosan úgy van megállapítva, hogy kevesebb legyen, mint az eddigi befizetéseid.

Nézd meg, mit ír pontosan a szabályzat a szerződés felmondásáról, de csodálkoznék, ha nem az lenne benne, hogy az összegyűlt pénznek csak egy töredékét fizetik ki idő előtti felbontás esetén.

Még egy szempont: ha SZJA adókedvezményt vettél igénybe a biztosításra, lehet, hogy azt (vagy egy részét) is vissza kell fizetned - ennek a szabályait nem tudom pontosan.

Szerintem "hót mindegy", melyik cégnél van átvágós biztosításod, én még kevés emberről hallottam, aki azt mondta, jól járt vele. Úgyhogy ne aggódj a tulajdonosváltás miatt, a Garanciánál is valószínűleg ráfizettél volna mire kifizetésre kerül a sor (reálértékben legalábbis), és nem lesz ez másként az új tulajdonos esetén sem.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.