(zsolt62 @ 2008.08.27, 11:20)

Üdvözletem!
Nem tudom, hogy jó helyre írok, de ez tűnik a legközelebb állónak a problémámhoz.
A történet a következő:
2007. november elején megrendeltem a Netperc internet szolgáltatást, 30 nap ingyenes használattal. A 2006. október végén a honlapjukról letöltött Egyedi előfizetői szerződés (a továbbiakban Szerződés) szerint az aktiválásról sms vagy e-mail értesítést kellett volna kapnom, de ez sosem történt meg.
A Szerződésben szerepelt, hogy az aktiválást követő 31. napon számlát fogok kapni, melyben szerepelni fog a következő három hónapban leinternetezhető összeg. Ezt sem kaptam meg és az egyik reklamációmnál azt is közölték, hogy ilyet nem is bocsátottak ki. Így nem is lehetett tudomásom arról, hogy meddig tartott az ingyenes időszak, illetve az sem, hogy milyen értéket netezhetek le.
Az egyetlen kapcsolatfelvétel a T-Online részéről 2007. január 18-án e-mailen történt, melyben tájékoztattak, hogy január 15-től várhatóan március elejéig a sávszélesség bővítésére kerül sor. Mivel a sávszélesség eddig az időpontig nem érte el a Szerződésben minimumként garantált határt, joggal gondolhattam, hogy a bővítés megtörténtéig ingyenes az internetezésem.
Érdekes módon a 2007. március 2-án kapott számlán az e-mailt követő nap, vagyis 2007. január 19-e szerepel, mint első fizetett nap.
2007. március 7-én számlát kaptam (1.610 Ft), március 2-ai keltezéssel 2007. január 19-29. közötti netperc díjról.
Az első számla kézhezvétele után a Netperc szolgáltatást nem használtam - kivéve egy sávszélesség ellenőrzést, melyből kiderült, hogy most már megvan az ígért, bővített sávszélesség -, mert ezekkel a feltételekkel soha nem kívántam volna a „szolgáltatást” igénybe venni. Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy a Netpercet 2007. március 8-ától szüneteltetem, amíg érdemi választ nem kapok.
Háromszor reklamáltam az ügyfélszolgálaton a fentieket, de az ígért visszahívások a mai napig nem történtek meg. A negyedik alkalommal, március 29-én arról tájékoztattak, hogy érdemben csak akkor kapok választ, ha írásban nyújtom be a panaszomat a fenti faxszámukra. Nem értem, hogy ezt miért csak a negyedik reklamációmnál közölték velem?
Ezek után 2007. március 22-ei számlát kaptam (március 28-án) 8.900 Ft összegről a 2007. február 1. és február 22. közötti forgalmi díjról.
A fenti számlákra 2007. április 4-én írásban is reklamáltam.
Majd 2007. április 30-ai keltezéssel kaptam a következő számlát 2.598 Ft-ról 2007. március 1. és 14. közötti díjakról, melyre újabb reklamációt küldtem 2007. május 29-én.
A reklamációkra csak újabb, összevont - forgalomkorlátozással egybekötött - számlákat kaptam.
Erre is ment a reklamáció, de választ ekkor sem kaptam.
2007. augusztus 29-én a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz fordultam: „Véleményem szerint a T-Online nem az Általános Szerződéses Feltételekben illetve az Egyedi előfizetői szerződésben foglaltak alapján járt el, hónapokon keresztül tévedésben tartott és a reklamációimmal sem foglalkozott.”
Ezt közöltem a T-Commal is, érdekes módon ekkor már válaszoltak, melyben többek között leírták:
„Társaságunk egy sajnálatos technikai hiba miatt nem készítette el 2006. december 7-én ( a 30 napos ingyenes lejárta után ) az egyszeri díjat tartalmazó számlát.”
Az NHH csak 2008. május 13-án küldte meg a Határozatot, melyben csak felhívta a szolgáltatót, hogy a reklamációk intézését módosítsa úgy, hogy tartsa be az ÁSZF-ben foglaltakat, valamint nem illetékes a számlázásokkal kapcsolatban, a bejelentők forduljanak Bírósághoz.
Eközben a Telekom egy követeléskezelőhöz fordult, aki felszólításokat küldött nekem, utoljára 2008. augusztus 22-én. A követelt összeg most 20.044 Ft. Ezen kívül azt írta, hogy „a peres eljárás megindításának elkerülése érdekében” haladéktalanul jelentkezzem náluk.
A kérdéseim:
1. Mit lehet tenni, ha a Szerződést a Szolgáltató szegte meg először és ennek következménye az összes későbbi történés?
2. Hová lehet firdulni, ha szerintem jogtalanul kibocsátott számlákat akarnak kifizettetni?
3. Érdemes megvárni a bírósági eljárást, lehetnek ott esélyeim?
A választ előre is köszönöm!
Ha perre kerül a sor, akkor a T-Comnak lesz egy szerződés a kezében, valamint azt tudja felhozni, hogy az abban foglaltakat nem teljesítetted. Neked pedig azt kellene bizonyítanod, hogy nem nyújtották a vállalt szolgáltatást az adott időszakban.
Helyzeted rontja, hogy eleinte telefonon intézted az ügyet, azaz nem fogsz tudni semmit sem bizonyítani az elhangzottakból. Utána viszont helyesen áttértél az írásos kommunikációra. Az eset további része nekem eléggé zavaros, meg egyébként is megjósolhatatlan, hogy konkrét ügyben mit határoz egy bíróság.
Alapvetően az általatok aláírt szerződés az irányadó abban, hogy kinek milyen jogai és kötelezettségei vannak. A Te szerződésed nem ismerem, de az ilyen típusú szolgáltatások esetén a szokásos sablon nagyjából az, hogy a szolgáltatónak csak jogai vannak (besöpörni a pénzt), az ügyfélnek meg csak kötelességei (fizetni). Tipikus például, hogy a sávszélességgel kapcsolatos kifogások "ellenőrzését" a szolgáltató végzi, külső program, szakértő stb. nem mérvadó.
Ezért:
1. Ha a Szolgáltató szerződést szegett, akkor ennek bizonyos következményei lehetnek, melyet a szerződés szabályoz. Valószínűleg nem fogod tudni bizonyítani, hogy lényeges szerződésszegés történt (egy számla hiánya szerintem még nem az), ezért feltehetően a szerződés szerint nem lett volna jogod felfüggeszteni a díjfizetést. De ez attól függ, mit ír a szerződés, milyen szerződésszegést követett el a szolgáltató és ezt tudod-e bizonyítani.
2. Fogadhatsz ügyvédet (drága lesz a vitatott összeghez képest), elmehetsz egy Békéltető Testülethez (határozatuk nem kötelező), vagy megegyezhetsz a Szolgáltatóval (sok szerencsét, miután láthatóan eddig sem sikerült).
3. A bírósági eljárás évekig tarthat, kimenetele még egyértelmű(nek látszó) esetekben is bizonytalan. Ügyvéd nélkül nem sok esélyed van.