Üdvözletem!
2007 május végén rendeltünk egy étkezőasztalt 6 székkel az Európabútortól. Az asztal raktáron volt még azon a héten ki is szállították. A székekre egyedi kárpitozást kértünk hozott szövetből. A szövetet még június elején be is vittem, eleggé jó minőségű anyag volt (INKU, 12ezerFt/fm). A székekre várni kellett mert egyedinek minősült. Október közepén sikerült kézhez kapni a kárpitozott székeket, amik úgy összességében szépek lettek de egy kicsit furcsáltuk: "a minta hasonló de mintha az árnyalat nem ugyanaz lenne". Mivel bő 4 hónap eltelt betudtuk annak, hogy már nem is emlékszünk milyen anyagot vittünk.
Pár napja más okból de ismét jártunk az INKU-ban, ahol megnéztük újra a szövetet és kiderült, hogy az anyag visszáján ülünk október óta. Mivel a szövet jó minőségű és az igazat megvallva nem iszonyúan ronda a visszája sem, ezért eddig nem tűnt fel, viszont szövet szebbik oldala valóban sokkal dekoratívabb.
Tegnap felhívtam az Europabutort hogy meg lehet-e cserélni egy széken a kárpitozást. Azt mondták igen, esetleg a tűzéseknél lehet majd nyoma. Ma be is vittem a székeket, megnézték és azt mondták nem tudják úgy megcsinálni hogy szép legyen, és még hozzátették: "Miért nem hoztam be hamarabb?". A kérdést nem értettem, "Miért, ha korábban hozom vissza akkor meg tudják javítani?" - Választ nem kaptam.
Felhívták a figyelmemet arra, hogy vannak "kétoldalas" szövetek így nem mindig egyértelmű hogy melyik oldalt kell kívülre rakni. Ezt ismét nem értettem, hiszen ha valami nem egyértelmű, akkor nyilván megkérdezem az ügyfelet, hogy tisztázzuk a kérdést, nekem legalábbis ez tűnik logikusnak.
A tény tehát a következő: Van 6db székünk ami nem ronda, viszont lehetne sokkal szebb is.
A bolt természetesen semmi felelősséget nem vállal, kártérítést nem hajlandó fizetni.
Ma beírtam a vásárló könyvébe, 3 napon belül elvileg válaszolnak.
Kérdésem: Van-e remény arra hogy legalább valami részleges kártérítést kapjak. Hiszen a székek használhatók, nem iszonyúan rondák (hála a jóminőségű szövetnek) de mégsem azt kaptam amit megrendeltem. Én úgy érzem székenként kb 5 ezer Ft-ot visszadhatnának, akkor nem maradna keserű a szám íze.
Sajnos a mai kereskedők többségéből teljesen hiányzik a nagyvonalúság.
Köszönöm a választ előre is,
Baggio
Kicsit furcsállom, hogy nem vettétek észre hamarabb, hogy nem a színe van kívül...
ettől függetlenül a szerződés arról szólt, hogy szakszerűen bevonják a székeket a szövettel. Ha a fonákja van kívül, az hiba, amit ki kell javítaniuk.
Amennyiben nem akarják, vagy nem lehet, akkor - mivel "jelentéktelen" hibáról van szó - árleszállítást igényelhetsz. Erről viszont a gyakorlatban lehetetlen megegyezni, szóval mehetsz a bíróságra az igényeddel... ami sokáig tart, és macerás.
Szóval ha nem hajlandóak díjmentesen megjavítani a székeidet, akkor igényelhetsz árleszállítást. Egyébként teljesen jól jártál el, amikor a vásárlók könyvébe írással kezdted. Erre 30 napon belül írásban választ kell kapnod.
Kösz a kommentet Blade!
A vásárlók könyve bejegyzésemre közben megjött a válasz, természetesen elutasító volt. Az indoklás érdekes: " Sajnos arra már a kárpitos sem emlékszik ennyi idő elteltével, hogy Önök a szövet melyik oldalával kérték a kárpitozást, de azt nem tartom valószínűnek, hogy ne tudna különbséget tenni az anyag színe és visszája között. "
Tegnap jártam az INKU-ban, a boltvezető szerint a kérdéses szövet egyértelműen nem kétoldalas, csak egyszerűen jó minőségű, tehát a hiba odaát van. Hasonló esetük már volt és akkor az ő kárpitosuk újrahúzta a székeket minden költséget fizetve.
Szerintem minimum egy részleges kártérítést kell fizetniük, mivel nem rögtön reklamáltunk (ez az egy a mi sarunk), most a Békéltető Testületnek fogom elküldeni az igényemet.
Ha érdekel, beszámolok majd az eredményről illetve tudok képet is csatolni a szövetről.
Üdv,
Baggio
Hello! Igértem, hogy beszámolok a Békéltető Testület döntéséről. Elutasító volt. PTK szerint a hiba észlelésétől számított 2 hónapon belül kell szólni. Véleményük szerint, ha az anyag színe és visszája között annyira nyilvánvaló a különbség, mint ahogyan azt állítom, akkor rögtön észlelnem kellett volna a hibát és reklamálnom. Ekkor kötelesek lettek volna kicserélni térítésmentesen a kárpitot. Így, mivel 5 hónap eltelt az átvétel óta ez azt jelenti, hogy elfogadtam a teljesítést.
E mellett a céggel is közölték, hogy jó volna ha a jövőben egyértelműen tudnák dokumentálni, hogy mit kér a vevő. Mint kiderült ez jelenleg nincs megoldva, utólag nem tudják igazolni, hogy pontosan mit is kért a vevő és ők ehhez képest mit teljesítettek.
Azért kösz a hozzászólást és örülök, hogy van egy ilyen fórum. Nem vagyok egy nagy fórumozó de ezt hasznosnak tartom.
Üdv!
Baggio
Captain Crash
2008.06.02, 15:10
A BT-nek üzenem, hogy ha jogilag felkészültebbek, akkor a fogyasztói jogviták rendezése és a PTK. helyes értelmezése is megfelelően történne náluk!
A késedelmes kifogás-közlés következtében a jogosult nem veszti el a hibás teljesítésből eredő jogai gyakorlásának lehetőségét, mert ezen késedelem nem jár jogvesztéssel. Természetesen a késedelmes közléssel okozott károk megtérítésére köteles. A szerződésen kívül okozott károkért fennálló felelősség szabályainak megfelelő alkalmazásával állapítható meg a kártérítés. Például a jogosult köteles a hiba súlyosbodásából eredő többletköltségeket megtéríteni, ha teszem azt, amiatt hibásodott meg jobban, hogy ő későn közölte a hibát. Ez jelen esetben teljesen irreleváns, hiszen ha 2 hónapon belül közli, ha nem, a hiba ugyanaz marad, nem súlyosbodik.