Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Vatera Az Eladó Szemszögéből
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
jazibaba
Kedves Fórumtársak és FVF!

Bár tudom, hogy eladóként hozzászólásom furcsának hathat, ám végtére is a Vatera igénybevételével kapcsolatban mi is az ő termékük (ami ez esetben szolgáltatás) fogyasztói vagyunk. A kialakult helyzet kapcsán segítő hozzászólásaitokra nagyon számítunk, hiszen a megélhetésünk a tét.

A tavalyi év novemberében árusítani kezdtük termékeinket a Vatera.hu Kft. piacterén (a cégnevet érdemes megjegyezni!). Elsősorban digitális eszközöket értékesítettünk, részben készletről, részben megrendelésre, megszabott határidővel. A szállítás felételeire nagyon részletesen kitértünk az "Ismerj+" oldalunkon, illetve elkerülhetetlenül hatalmas piros betűkkel kiírtuk minden érintett termékünk adatlapjára is. Egy teljesen korrekt Szállítási és fizetési szabályzat került ki, illetve nyomatékosan felhívtuk a figyelmet arra is, hogy amennyiben bármilyen körülménnyel nem ért egyet a potenciális vásárló, úgy ne licitáljon. Az esettel kapcsolatban számos érdekes körülmény merült fel, megpróbálom áttekinthetően pontokba szedni:

1. Vásárolt tőlünk xy becenévvel egy személy. A személyes adatok áttekintésével már igen kellemetlenül érintett a dolog, hiszen kiderült, hogy egy olyan felhasználóról van szó, akivel korábban - tőle vásároltam - volt igen komoly problémám. Nem küldte el a megvásárolt árut, meghibásodásra hivatkozott. Miután közöltem, hogy engem így is érdekel az eredeti áron, azt mondta, hogy már elajándékozta. Gyerekes kifogások sokasága. Nem baj, belenyugodtam.
Kiderült később, hogy régi becenevén ki is tiltották a piactérről, hiszen egy eladó 52db (!!!) termékkiemeléssel indult videokameráját ütötte le, és aztán nem vette át egyiket sem. Ez azért lehetett kellemes, hiszen az eladó a sikertelenségtől függetlenül fizette mindre a kiemelés költségét - igaz, a jutalékot ebben az esetben nem kell... unsure.gif
A kedves hölgyemény vásárlóként sem viselkedett jobban, hiszen közölte, hogy Ő nem veszi át a leírtak alapján a terméket, hanem az Ő feltételeit követve hajlandó csak fizetni, átvenni. Ezek pontosan olyan feltételek voltak, amik abban a bizonyos hatalmas piros betűsben szerepeltek. Próbáltunk kooperálni, nem sikerült, negatívat adott. A vaterának jeleztük a történteket, kitérve arra is, hogy őt már korábban kitiltották, megadtuk a bizonyítékul szolgáló azonos elérhetőségeket, aláírást, korábbi levelezést - nem történt semmi. A hölgy ma is a vatera aktív felhasználója, mi kifizettük a belistázási költséget és egy negatívval gazdagodtunk, ami egészen más súlyú az eladó szempontjából, mint egy vásárlóéból.

2. A karácsonyi forgatagban igen jól ment az üzlet. Napi szinten 4-8 terméket legalább eladtunk, de volt olyan nap is amikor 10-et. Egyenként 8-20E forintos áron ki lehet számítani a napi árbevételt. Ebben az időszakban a gyártónk túlterheltsége miatt előfordult, hogy késett az áru kiküldése, de minden esetben elérhetőek voltunk a megadott (és kifejezetten kért) írásos megkeresési formában, azaz emailen. (Egyébként javaslom mindenkinek, hogy emailben, írásban történjen minden kapcsolatfelvétel, mert ezzel sok kellemetlenségtől tudjuk magunkat megóvni.) Az írásos megkeresésre való felszólítás egyébként szintén az ismerj+ oldalon volt, kiemelten.

A karácsony előtti napokban történt, hogy egyszer csak kaptunk egy levelet a vaterától, hogy inaktívak lettünk. Magyarázat: semmi. Ez december 22-én, 17 órakor, a lehető legkellemetlenebb helyzetben került sor. Az ügyfélszolgálat több nappal később válaszolt, hogy az egyik vásárlóval fel kellene vennünk a kapcsolatot, mert nem rendeztük vele "megnyugtatóan" a tranzakciót.

Megkerestem a felhasználót, aki döbbenten értesült róla, hogy az Ő üzenete miatt ilyen történt, hiszen Ő csak megkérdezte, "hogy Ő úgy érzi, hogy már meg kellett volna kapnia a terméket, mit tehet ilyenkor?". Arról szó sem volt, hogy panasszal élne, hiszen minket meg sem keresett az ügyben... Hozzá kell azt is tenni, hogy a megadott szállítási határidőn belül volt még a vatera letiltása is, nemhogy az Ő üzenete az ügyfélszolgálat felé. Az is érdekes, hogy a felhasználó visszajelzésétől tették függővé a mi visszaállításunkat is, de erről Ő semmit sem tudott. Mégis hogy tudott volna így visszajelezni, ha nem is tudott a "szankcionálás" tényéről, illetve arról, hogy neki egyáltalán vissza kellene jeleznie bármit is?! Miután megtudta, hogy gyakorlatilag tőle függünk, elkezett új feltételeket szabni: neki a képen látható fülhallgató mégsem jó, a töltőt cseréljük, mert neki az a típus nem jó. És egyébként is mi küldjük ki, ha megkapta, majd visszajelez. Eredetileg pedig semmi problémát nem jelzett a termékkel kapcsolatban. Az sem felelt meg, ha postán küldünk egy új fülhallgatót és töltőt.

Az inaktiválás a vevőkben persze bizalmatlanságot kelt. Egy második vevő írt az ügyfélszolgálatnak (amíg mi a fentiek rendezésén fáradoztunk), amiben megkérdezte, hogy miért nem ér el minket telefonon (Mert mint kiemelten írtuk, csak emailben kommunikálunk, mert annak nyoma van, és visszaidézhető.), illetve miért lettünk inaktívak? Kérdésében egyértelművé tette, hogy nem panasszal szeretne élni, csak tájékozódikl az üggyel kapcsolatban. Ez az ügyfélszolgálattól úgy jött ismét vissza, hogy egy második felhasználóval is vegyük fel a kapcsolatot, mert nem "rendeztük megnyugtatóan" a tranzakciót. Erről a tényről egyébként ismét senkit sem értesítettek, sem minket, sem a második felhasználót. Megint nyomozás: amikor a vásárlóval felvettük a kapcsolatot, teljesen megdöbbent, és azonnal levelet írt a vaterának, hogy aktiváljanak minket, mert korrekt, megbízható partnerek vagyunk, és eredetileg sem panaszt szeretett volna tenni. Üzenetváltását a vaterával nekünk is elküldte.

A levél sorsát a továbbiakban nem ismerjük, hiszen a folyamat öngerjesztővé vált: mindenki az inaktiválás miatt érdeklődött, ami a vateránál szankciót jelent, mint kiderült. Több, mint 100db eladott terméknél ez már követhetetlenné vált.

Gondoljatok bele december 22. óta a következő helyzetben voltunk:
- nem tudtunk belépni a személyes menübe, sem máshová, beleértve a vaterával való kapcsolatfelvétel menüpontját is, mert ehhez akkor még belépést kért minden menüponthoz.

- nem láttuk az eladó és eladott termékeket, volt ami úgy kelt már el, hogy tudtuk, hogy nem lesz időben beszerezhető, de leszedni sem tudtuk, mivel nem tudtunk belépni

- nem láttuk a vásárlók semmilyen adatát sem. Felhasználónevet sem, igazi nevet sem, telefonszámot sem, emailt sem, címet sem (azt egyébként sem, ez tévesen van a köztudatban - mert az egyik fél sem látja). Igaz, hogy a vatera erről az aukció zárásakor levelet küld, de ki tartja azt meg, aki tudja, hogy rendszerezettebb, átláthatóbb, és ilyen helyzet kialakulására nem is számít, hiszen mindig rendesen teljesít. Többször kértük a vaterát, hogy tájékoztassanak minket a vevők adatairól, de értékelhető adatot nem kaptunk, erről még később írok, a számlázás miatt.

- a csomagok kiküldése így lehetetlenné vált, és a késés miatt (karácsony közel volt!) a dühöngő ügyfelek sorban adták a negatívokat. Kisebb "jelentsük fel" szövetségek alakultak, és sajnálatos módon csak nagyon keveseknek jutott eszébe a lehetőség, hogy írjanak, vagy hívjanak, pedig ekkor az inaktiválás miatt a telefont is felvettük természetesen minden esetben. Még annak is örültünk, ha ordítozva hívtak fel, mert így legalább a kapcsolat meglett és tudtuk postázni a terméket. Voltak olyanok is, akiknek hosszas nyomozás után februárban sikerült kiküldeni a terméket.

Sokan (nagyon sokan) persze már azzal hívtak fel, hogy vettem egy másik ajándékot, küldd vissza a pénzt. Természetesen az Ő szemszögükből jogosan. Az így minket ért közvetlen kár (hiszen a termékeket már egyszer kifizettük) mi is, kb. 300E Ft, az első héten. A többiről nem is beszélek. Az elmaradt árbevétel napi 50-90E Ft volt, a kereskedők biztosan tudják, hogy ez nem csak önmagában az összeg, hanem a forgatni való tőke is, aminek megcsappanása igen komoly gondokat okoz. A végén úgy jöttünk ki az egészből, hogy a vatera végleg törölt a piactérről, nekünk pedig a jól menő üzletből csak adósságok maradtak. Napi szintű megélhetési gondjaink lettek.

Az inaktiválás előtt 95%-ban pozitív visszajelzéseink voltak. Az inaktiválás után bőven lettek negatívak, de a "pórul járt" felhasználók kb. fele még így is megértette, hogy mi történt, és pozitívat adott. Ezúton is köszönet nekik.

3. Ami felháborító, hogy a számlák, felszólítások pedig csak egyre jöttek és jöttek a vaterától. Kértük tőlük, hogy mivel nem látjuk, hogy miért kellene fizetnünk pontosan, tételesen, legyenek szívesek küldeni eg részletes számlát, amin látszik, hogy mit számláztak ki, nem csak a számla száma és összege.

Ez azért fontos, mert a tranzakció sikerességét a vaterán az eladó visszajelzése alapján ítéli meg a cég. Ez alapján kell vagy nem kell sikerdíjat, jutalékot fizetni. Ha az eladó az ÁSZF-ben megadott határidő elteltéig nem jelez vissza, akkor kiszámlázzák, de ha a későbbi visszajelzés szerint mégis sikertelen volt az adott tranzakció, akkor annak sikerdíja a következő számlák összegéből levonásra kerül. Ez esetünkben nem történhet meg, hiszen nem lesznek további számlák. Értékelni, visszajelezni persze nem tudunk belépés nélkül, így minden tétel, a rengeteg visszamondott is kiszámlázásra került, jelenleg is követelik rajtunk.
A belistázási díjakat nem is említem, bár megjegyezném, hogy mivel ők tették lehetetlenné a tranzakciókat, ezért azt sem tartjuk jogosnak.

Visszatérve, a részletes számla igénylése után küldtek egy excel táblázatot, amiben dátum, felhasználónév és összeg van, hiányosan, követhetetlenül. Mivel nem tudom összekötni a felhasználónevet és a valódi nevet, terméket, még azt sem tudom megmondani, ki az, aki visszakövetelte az összeget, és ki az, aki végül átvette a terméket. Ki kellene fizetnünk az összesre a "siker" díját??? mad.gif

Jelenleg már behajtó cégnél van a történet, akik remélhetőleg (jobb jogi tájékozottságuk alapján) megértik majd, hogy miért vitatjuk a követelés összegét. A követelés behajtását egyébként a behajtó cég a Vatera Hungary Kft nyilvántartása alapján végzi a levél szerint, akikkel mi sosem álltunk kapcsolatban. A szerződés és a számlák szerint mi a Vatera.hu Kft. ÁSZF-jét fogadtuk el, ezáltal velük kötöttünk szerződést.

Szerintetek mit tegyünk az összeg nagysága és a cégnév körüli bonyodalmak ügyében? Segítsetek!

Itt található az ÁSZF, aminek kettes pontja a számlázási szabályzat:
http://img.vatera.hu/license/main.html

Érdekes még a 4. pont is a karácsonyi eljárás tekintetében:
"4. A Vatera.hu, mint közvetítő
A Vatera.hu Kft. által működtetett piacterek a termékeket kínálók és azokra licitálók között kizárólag információ-közvetítői szerepet töltenek be. Az eladott termékek logisztikai átadása és a pénzügyi teljesítés a Vatera.hu Kft-től függetlenül, a felhasználók megállapodásának megfelelően zajlik le. Ennek okán a meghirdetett termékek minősége, biztonsága és legalitása felett a Vatera.hu Kft-nek nincs ellenőrzési lehetősége és ezekért felelősséget nem áll módunkban vállalni. Nem vállalunk továbbá felelősséget az oldalunkon szereplő termékek valódiságáért, vagy azért, hogy a vevők ténylegesen meg tudják venni, a kínálók pedig ténylegesen el tudják adni a termékeket. Nem tudjuk biztosítani, hogy a vásárlók és a kínálók a tranzakciót végérvényesen be is tudják fejezni. Mivel nem avatkozunk bele a vevők és az eladók között történő tranzakciókba, bármilyen vita kialakulásakor Ön mentesíti az Vatera.hu Kft-t mindennemű igénytől, követeléstől és kártérítéstől."
TheElf
Jazibaba: Szerintem először is nem vagy fogyasztó, még a vaterával szemben sem, hiszen üzleti tevékenységed keretében használod a szolgáltatást. Megmondom őszintén az alapján amit leírtál, nem éppen pozitív a kép a vállalkozásodról.

Megértem, ha egy magánszemély a vaterán árul, megértem azt is, hogyha egy kereskedő a meglévő webáruháza, infrastruktúrája kiegészítéseként használja a vaterát, de ugyanakkor kereskedőként viselkedik, ugyanazokat a feltételeket vállalja amiket egy webáruháztól várhatunk (elállási jog, korrekt fogyasztói szerződések, garanciális háttér, megfelelő elérhetőségek biztosítása, telephely, engedélyek) ugyanakkor nem tudom elfogadni, ha egy üzleti vállalkozás csak a szabályok megkerülésére alkalmas vaterát használja értékesítési csatornaként. Ez ugyanis mind közvetlenül, mind közvetve árt a fogyasztóknak.

Ha a profilodban kötelezően megadsz egy telefonszámot, mert a telefonos kapcsolatfelvétel lehetősége elvárásás veled szemben még a vaterán IS, de az nem elérhető, és még a minimális követelmények alól is ki akarsz bújni, akkor cseppet sem vagy szimpatikus, a negatív vélemény a részemről is garantált, és cseppet sem zavar, ha ezek után csődbe mész. Szelekció.

A szállítási feltételekben eltérni mind attól ami a Vaterán elfogadott nem feltétlenül szerencsés, akkor sem, ha pirosban kiírod, mert alavetően arról szól, hogy a normális együttműködés feltételeit felrúgva érvényesíted a saját érdekeidet, teszed a magad számára kényelmesebbé az üzletet. Nem fog hiányozni ez a hozzáállás. És ne csodálkozz a negatívon sem.

És ne csodálkozz azon, ha csak erre a kibúvókat kínáló vaterára építkezel akkor kiszolgáltatott vagy neki, a negatív befolyásol, ha valaki egy meglévő webshop mellett van jelen ebayen, vaterán, állandó és nagy forgalommal, leinformálható, akkor nyilván kevésbé veszélyes a dolog rá. A negatív lehetősége bele van építve a rendszerbe, és ha te kereskedőként, vállalkozásként nem vállalod azt amit egy normális cég vállal akkor nincs miért panaszkodni a negatívra. smile.gif Megszolgáltad.

Kereskedő vagy, azért, hogy tartósan jó hírnévvel tudj dolgozni, vállalni kell kényelmetlenségeket is, ebből élsz, ezért élnél meg, tudnod kell: Ha a vatera nem elérhető, a megrendelőidet akkor is érdemes megtartani, nem szabad az adatokat törölni mert a TE felelősséged az, hogy a vatera bármely problémája esetén is tudd teljesíteni amit felvállaltál.

Egy kis kényelemért ezt is feladtad, sok vásárlód ez után nem kapott meg semmit, emiatt lett számos negatív tapasztalat, emiatt nem sikerült időbe ajándékokat megvenniük, tönkrement családi ünnep, csak mert neked kicsit kényelmesebb, és sajnálod a pár megányi tárhelyet a levelezéshez.

Nem készülsz fel a kockázat kezelésére, a saját jövőd biztosítására, mert így egy picit többet engedhetsz meg magadnak. És meglep, ha visszaüt?

Adriette
Kedves Jazibaba! Egyáltalán nem hétköznapi történet a tiéd, elég sok eladóval előfordult már. A Vatera biztonsági rendszere eléggé kemény, védve ezzel a vevőket, és persze sok esetben az eladókat is, ami valljuk be, tök jó dolog. Engem is letiltottak, csak mert voltam olyan peches, hogy egy albérletben éltem valakivel, akinek tartozása volt, és a közös cím miatt feltételezték, hogy egy és ugyanazon személyről van szó. (Mondjuk ismerve a tagot, én kikérem magamnak a feltételezést.... Hálistennek már egy éve nem rondítja itt nekünk a levegőt az albiban...) A legjobban az a mondatuk tetszett, hogy "megértését köszönjük...." amikor írtam nekik, hogy most ezt a lépésüket magyarázzák meg. Én mindig nagyon jó kereskedő voltam/vagyok, a vevőim szeretnek, és sok elégedett, visszajáró vásárlóm van. Igaz én nem keresek nagy pénzeket, mert "csak" könyvekkel foglalkozom, egy könyvön pl a Vaterán a nagy árverseny miatt gyakran alig keresek 200 Ft-ot... Ha úgy vesszük, akkor nem vagyok jó kereskedő, sokkal inkább "karitatív" tevékenységet végzek. biggrin.gif Egy dolgot tudok: teljesen mindegy, milyen a jó bevétel, teljesen mindegy, hogy az adás-vétel hol jön létre, az a fontos, hogy az ügyfélnek mindig igaza van. És a Vatera szempontjából ez úgy néz ki, hogy annak az ügyfélnek ad igazat, aki előbb lép/tesz bejelentést. Gondolom nekik vannak statisztikáik arról, hogy kikkel van több gond, az eladókkal-e vagy a vevőkkel, és ez mint sztereotípia dolgozik bennük, amikor kizárnak valakit a piactérről... ettől függetlenül persze szerintem is kevés lehetőséget hagynak a sértett felek meghallgatására, gondolok itt arra, hogy sehol egy telefonszám, sehol egy név, vagy ügyfélszolgálat, hogy kit keressek, ha gondom van: mindig csak az e-mail. Én annyira nem szeretem, bevallom neked. Pláne, hogy vannak idősebb vásárlóim is, akiknek még idegen az e-mailezés. Mint ahogy a netbankos átutalás is, és nekik igenis meg szoktam engedni az utánvétet, vagy a rózsaszín postai csekket.... Sokszor jövök-megyek a könyvekkel, elviszem címre, ha kérik. Tényleg a lelkemet kiteszem, hogy a vevőknek jó legyen, mert nekem fontos, hogy mit írnak az értékelésben, és hogy visszatérnek-e később ismét vásárolni. Tudni kell annyira rugalmasnak lenni. Jórészt a vevő diktáljon, vagy legalább legyen 2-3 választási lehetősége, amivel élhet. Érezze, hogy fontos, és be lehet vetni mindenféle marketing-eszközöket, pl ajándék ez-az-amaz apróság.
A Vatera egyébként tanult a korábbi kitiltásokból, most már termékeivel együtt inaktívvá teszi a felhasználókat egy perc alatt, így persze a licitált aukciók is elvesznek, nem érnek véget. Ami abból a szempontból engem érzékenyen érintett, hogy sok könyvet akkor rendeltem meg, amikor licit érkezett rá, (és így amikor az aukció véget ért, rögtön nyélbe lehetett ütni az adás-vételt,) és most elég sok pénzem áll olyan könyvekben, amelyeknek az aukciója már soha nem fog véget érni, és a vevő már soha nem fog azzal felhívni, hogy "hol a könyvem?", mert egy az egyben törölték az liciteket is a vaterások. sad.gif Volt közöttük olyan is, amit az életben nem fogok eladni, mert egyébként a kutya sem keresi...
Én nagyon megértő vagyok, megértelek téged is, és a vevőidet is, hogy miért értékeltek negatívan: én is adtam már negatívat, nekem fájt jobban, de hát ez van, másokra is vigyázni kell, nehogy ők is pórul járjanak. És persze megértem a Vaterát az én esetemben is, (még előre meg is köszönték,) de engem ki fog megérteni? Miért van az, hogy egy szerencsétlen véletlen miatt elesek némi pénztől? (Ami nem annyira nagy probléma, mert jelen vagyok más oldalakon is, és készül a saját webáruházam is, lassan de biztosan) de én akkor is szeretném, ha engem a Vatera végighallgatna, és nem e-mailben kellene kommunikálnunk. Igen is szeretnék egy emberi hanggal elbeszélgetni, és megtudni tőle, hogy most hogyan bizonyítsam be az igazamat, és akkor megteszem, ha kíváncsiak rá, bemutatom.
A kiszámlázott tételekkel kapcsolatban pedig szerintem más illetékes szerveket kellene megkeresned (pl. Apeh) akiknek megvannak az eszközeik ahhoz, hogy ellenőrizzék a követelések jogosságát. Minden jót kívánok!
jazibaba
Kedves Fórumtársak!

Először is szeretnék válaszolni TheElf nekem kissé felfoghatatlan, szerintem egyoldalú reakciójára.

A vaterának igenis fogyasztója vagyok, hiszen ebben az esetben Ő szolgáltató, én pedig a szolgáltatását veszem igénybe, amiért kőkeményen fizettem. Utólag megmondom őszintén, simán kijött volna egy saját webáruház és még reklámra is futotta volna abból, amit nekik fizetgettem.

Kezdő vállalkozásként LÁTSZÓLAG igenis kényelmesebb a vaterán árulni, hiszen a költségeid itt nem fixek (hacsak nem nyitsz boltot), és gyakorlatilag apránként fizetheted ki, amit egyébként egyben kellene beletenni. Persze a belistázási kiemelésekért minden esetben fizetni kell, erre rákényszerít a verseny. Gyakorlatilag bérelsz egy boltot...vagy - hogy a hasonlat jobb legyen: egy polcot egy áruházban. Vegyünk egy analógiát: bérelek egy boltot egy áruházban, ahol sok a vevő, a bérleti díjamból fut nekik reklámra, stb.. Jön egy vevő, akinek van egy KÉRDÉSE, erre az igazgató lejön, és lehúzza a rácsot. Utána pedig el sem tudod érni azt a bizonyos igazgatót, mert - ahogy Adriette írta - sehol egy telefonszám, ügyfélszolgálat, semmi. Az ügyvédjük címét is kértem, válaszra sem méltattak. Te mit tennél a kereskedő helyében - a helyemben? Remélem érthető a helyzet hasonlósága és súlya.

Az, hogy miért nem webshop mellett üzemeltettük a vaterás értékesítést, egyszerű: vannak olyan bolondok, akik hisznek abban, hogy lehet építeni egy ilyen "nagynevű" cégre (a vatera B2C és C2C piactér) - azóta tudjuk, hogy ez sajnos nem így van. Ugyanez igaz a kitörölt levelekre is: miért tartottam volna meg, ha tudom, hogy semmi olyat nem fogok csinálni, ami mást kellemetlen helyzetbe hoz, vagy igazságtalan?

A feltételeink pedig szerintem teljesen korrektek voltak. Ajánlataim voltak, amit nem kötelező elfogadni. Nagy-nagy piros betűkkel leírva, amit nem lehet elvéteni. Így van ez a valós boltoknál is: lehetnek különös feltételeid (szerintem egyébként nem voltunk annyira különcök), legfeljebb nem jönnek hozzád a vevők. De könyörgöm: ha egyszer valamit elfogadsz (aláírod a szerződést), akkor utána leállsz egyezkedni, vagy előre gondolkozol inkább??? Pedig szerződésekben a lényeg nem hatalmas piros betűkkel, hanem aprókkal van írva.

Egyébként Adriette-hez hasonlóan mi is rendelésre dolgoztunk, hiszen csak így tartható a boltinál nem egyszer 40-50%-kal alacsonyabb ár. Szerintem az nem inkorrekt, ha valaki alacsonyabb árért várakozást kér. Aki elfogadja, hogy várni kell, az utólag ne próbáljon módosítani a feltételeken. Vagy vegye meg másnál. Szerintem a vevő is korrekt hozzáállással tartozik felém.

De nem is erről van itt szó, hiszen a vásárlók túlnyomó többsége először tud olvasni, és csak utána licitál. Ahol nem, ott is hajlandóak voltunk mindenre, hogy a vásárló elégedett legyen. Tudod érdekes dolog ez a vaterán: az a bizonyos negatív egy eladót sokkal rosszabbul érint, mint egy vevőt. Gyakorlatilag nem egyszer előfordul, hogy zsarolnak vele, ezzel kényszerítenek, hogy a kedvük szerint teljesíts, még akkor is, ha teljesen másban egyeztetek meg. Minél több a pozitívod, annál jobban fáj egy ilyen.

Egyébként miből gondotad, hogy én a vaterán nem teljesítettem ugyanazokat a garanciális és egyéb feltételeket, amelyeket egy webáruház teljesít? Először is: az aukción eladott termékekre nem vonatkozik a 8 napos elállás lehetősége, hiszen a második helyezett megvette volna, és Ő nem biztos, hogy eláll. Ez törvény, tessék utánanézni. Egyébként az elektronikus vásárlásoknál természetesen létezik ez a jog.
De: függetlenül az eladás módjától én mindig lehetővé tettem, hogy elálljon a vásárlástól a vásárló, ha érthető indokot tudott mondani. Visszatérve: minden szükséges engedéllyel rendelkeztem, a mai napig rendelkezem. Sőt, saját webshopot kezdtem üzemeltetni, így a vatera csak a múlt rémálma már. Itt a vevőim elégedettek, visszatérnek, sőt ajánlanak is. Garancia pedig a törvényben előírt feletti volt: több hónapos cseregaranciát vállaltam, a 10000Ft alatti termékekre is. Nem javítgatós, ide-oda cipeld, stb garancia, hanem küldd vissza, megnézi a szervíz és egy teljesen újat kapsz vissza, amennyiben jogos a panasz. A "nem tudom, hogy kell bekapcsolni" nem tartozik persze ide. Az sem, ha láthatóan csavarhúzóval próbáltak nekiesni, és összerakni már nem is sikerült úgy igazán.

Nem is értem, miért próbálkozok magyarázkodni, hiszen nem én voltam az, aki miatt a kellemetlen helyzet kialakult. Akkor is igazságtalannak érezném az eljárást, ha megkaptam volna a vevők elérhetőségét automatikusan (ahogy az elvárható lenne), és időben tudtam volna teljesíteni. Több ügyvéd átnézte a vatera ÁSZF-jét az üggyel kapcsolatosan, és véleményük szerint súlyosan egyoldalú, ún. oroszlánszerződést kötnek a felhasználókkal. Ez nem piaci erőfölénnyel való visszaélés? Vagy ez is csak egy ajánlat, amit vagy elfogadsz, vagy nem?!

Gyakorlatilag az van a szerződésükben (tessék átolvasni, érdemes!), hogy bár ők kimentik magukat bármilyen felelősség alól, mivel NEM SZÓLNAK BELE A FELEK KÖZÖTTI TRANZAKCIÓKBA, fenntartják a jogot arra, hogy felfüggesszenek vagy kizárjanak bármilyen indokkal. (Ha az Ő "értelmezésüknek" nem felelsz meg.) Bármikor hozhatnak ilyen helyzetbe, büntetlenül. Hol van itt a vásárló érdeke védve?

Még egy utolsó gondolat: egy vaterás kereskedő tudja, hogy még ha nagyobb értékű termékekkel is kereskedik, naponta egy-két tételt el kell adnia, ha meg szeretne élni, és nem olyan "kényelmes", mint amilyennek TheElf is tartott minket, vagy nem kiegészítésként vagy hobbiból csinálja. Ez azt jelenti, hogy évente legalább 300-350 értékelésének keletkeznie kell. Nos, én nem láttam még 2000 értékelésnél többel rendelkező eladót a vaterán. Megkockáztatom, 1500-ast sem. Ez azért érdekes, mert ez azt jelenti, hogy a legveteránabb profi eladó is legfeljebb csak 5 éve van a vaterán. Hol vannak a régi tagok? Ennél sokkal régebbi a vatera. Lecserélődött a csapat?

Adriette-nek:

A vásárlónak valóban mindig igaza van. Én is ismerem a "már veszteséges, de legyen neki jó" érzést. Minden esetben ajándékot kapott (800-1000Ft értékűt) a vásárló, ha bármilyen probléma merül fel.

Szerencsére egyébként a behajtó cégnél voltak olyan értelmes emberek, akik megértették azonnal, hogy mi is az, amit tisztázni szeretnénk, és a vaterával már 4 hónapja nem sikerült megbeszélni.

Köszönöm a visszajelzéseket! Várom további véleményeteket és reakcióitokat!
Yoda mester
(jazibaba @ 2008.05.03, 01:36) *

Kedves Fórumtársak!

Először is szeretnék válaszolni TheElf nekem kissé felfoghatatlan, szerintem egyoldalú reakciójára.

A vaterának igenis fogyasztója vagyok, hiszen ebben az esetben Ő szolgáltató, én pedig a szolgáltatását veszem igénybe, amiért kőkeményen fizettem. Utólag megmondom őszintén, simán kijött volna egy saját webáruház és még reklámra is futotta volna abból, amit nekik fizetgettem.

Kezdő vállalkozásként LÁTSZÓLAG igenis kényelmesebb a vaterán árulni, hiszen a költségeid itt nem fixek (hacsak nem nyitsz boltot), és gyakorlatilag apránként fizetheted ki, amit egyébként egyben kellene beletenni. Persze a belistázási kiemelésekért minden esetben fizetni kell, erre rákényszerít a verseny. Gyakorlatilag bérelsz egy boltot...vagy - hogy a hasonlat jobb legyen: egy polcot egy áruházban. Vegyünk egy analógiát: bérelek egy boltot egy áruházban, ahol sok a vevő, a bérleti díjamból fut nekik reklámra, stb.. Jön egy vevő, akinek van egy KÉRDÉSE, erre az igazgató lejön, és lehúzza a rácsot. Utána pedig el sem tudod érni azt a bizonyos igazgatót, mert - ahogy Adriette írta - sehol egy telefonszám, ügyfélszolgálat, semmi. Az ügyvédjük címét is kértem, válaszra sem méltattak. Te mit tennél a kereskedő helyében - a helyemben? Remélem érthető a helyzet hasonlósága és súlya.

Az, hogy miért nem webshop mellett üzemeltettük a vaterás értékesítést, egyszerű: vannak olyan bolondok, akik hisznek abban, hogy lehet építeni egy ilyen "nagynevű" cégre (a vatera B2C és C2C piactér) - azóta tudjuk, hogy ez sajnos nem így van. Ugyanez igaz a kitörölt levelekre is: miért tartottam volna meg, ha tudom, hogy semmi olyat nem fogok csinálni, ami mást kellemetlen helyzetbe hoz, vagy igazságtalan?

A feltételeink pedig szerintem teljesen korrektek voltak. Ajánlataim voltak, amit nem kötelező elfogadni. Nagy-nagy piros betűkkel leírva, amit nem lehet elvéteni. Így van ez a valós boltoknál is: lehetnek különös feltételeid (szerintem egyébként nem voltunk annyira különcök), legfeljebb nem jönnek hozzád a vevők. De könyörgöm: ha egyszer valamit elfogadsz (aláírod a szerződést), akkor utána leállsz egyezkedni, vagy előre gondolkozol inkább??? Pedig szerződésekben a lényeg nem hatalmas piros betűkkel, hanem aprókkal van írva.

Egyébként Adriette-hez hasonlóan mi is rendelésre dolgoztunk, hiszen csak így tartható a boltinál nem egyszer 40-50%-kal alacsonyabb ár. Szerintem az nem inkorrekt, ha valaki alacsonyabb árért várakozást kér. Aki elfogadja, hogy várni kell, az utólag ne próbáljon módosítani a feltételeken. Vagy vegye meg másnál. Szerintem a vevő is korrekt hozzáállással tartozik felém.

De nem is erről van itt szó, hiszen a vásárlók túlnyomó többsége először tud olvasni, és csak utána licitál. Ahol nem, ott is hajlandóak voltunk mindenre, hogy a vásárló elégedett legyen. Tudod érdekes dolog ez a vaterán: az a bizonyos negatív egy eladót sokkal rosszabbul érint, mint egy vevőt. Gyakorlatilag nem egyszer előfordul, hogy zsarolnak vele, ezzel kényszerítenek, hogy a kedvük szerint teljesíts, még akkor is, ha teljesen másban egyeztetek meg. Minél több a pozitívod, annál jobban fáj egy ilyen.

Egyébként miből gondotad, hogy én a vaterán nem teljesítettem ugyanazokat a garanciális és egyéb feltételeket, amelyeket egy webáruház teljesít? Először is: az aukción eladott termékekre nem vonatkozik a 8 napos elállás lehetősége, hiszen a második helyezett megvette volna, és Ő nem biztos, hogy eláll. Ez törvény, tessék utánanézni. Egyébként az elektronikus vásárlásoknál természetesen létezik ez a jog.
De: függetlenül az eladás módjától én mindig lehetővé tettem, hogy elálljon a vásárlástól a vásárló, ha érthető indokot tudott mondani. Visszatérve: minden szükséges engedéllyel rendelkeztem, a mai napig rendelkezem. Sőt, saját webshopot kezdtem üzemeltetni, így a vatera csak a múlt rémálma már. Itt a vevőim elégedettek, visszatérnek, sőt ajánlanak is. Garancia pedig a törvényben előírt feletti volt: több hónapos cseregaranciát vállaltam, a 10000Ft alatti termékekre is. Nem javítgatós, ide-oda cipeld, stb garancia, hanem küldd vissza, megnézi a szervíz és egy teljesen újat kapsz vissza, amennyiben jogos a panasz. A "nem tudom, hogy kell bekapcsolni" nem tartozik persze ide. Az sem, ha láthatóan csavarhúzóval próbáltak nekiesni, és összerakni már nem is sikerült úgy igazán.

Nem is értem, miért próbálkozok magyarázkodni, hiszen nem én voltam az, aki miatt a kellemetlen helyzet kialakult. Akkor is igazságtalannak érezném az eljárást, ha megkaptam volna a vevők elérhetőségét automatikusan (ahogy az elvárható lenne), és időben tudtam volna teljesíteni. Több ügyvéd átnézte a vatera ÁSZF-jét az üggyel kapcsolatosan, és véleményük szerint súlyosan egyoldalú, ún. oroszlánszerződést kötnek a felhasználókkal. Ez nem piaci erőfölénnyel való visszaélés? Vagy ez is csak egy ajánlat, amit vagy elfogadsz, vagy nem?!

Gyakorlatilag az van a szerződésükben (tessék átolvasni, érdemes!), hogy bár ők kimentik magukat bármilyen felelősség alól, mivel NEM SZÓLNAK BELE A FELEK KÖZÖTTI TRANZAKCIÓKBA, fenntartják a jogot arra, hogy felfüggesszenek vagy kizárjanak bármilyen indokkal. (Ha az Ő "értelmezésüknek" nem felelsz meg.) Bármikor hozhatnak ilyen helyzetbe, büntetlenül. Hol van itt a vásárló érdeke védve?

Még egy utolsó gondolat: egy vaterás kereskedő tudja, hogy még ha nagyobb értékű termékekkel is kereskedik, naponta egy-két tételt el kell adnia, ha meg szeretne élni, és nem olyan "kényelmes", mint amilyennek TheElf is tartott minket, vagy nem kiegészítésként vagy hobbiból csinálja. Ez azt jelenti, hogy évente legalább 300-350 értékelésének keletkeznie kell. Nos, én nem láttam még 2000 értékelésnél többel rendelkező eladót a vaterán. Megkockáztatom, 1500-ast sem. Ez azért érdekes, mert ez azt jelenti, hogy a legveteránabb profi eladó is legfeljebb csak 5 éve van a vaterán. Hol vannak a régi tagok? Ennél sokkal régebbi a vatera. Lecserélődött a csapat?

Adriette-nek:

A vásárlónak valóban mindig igaza van. Én is ismerem a "már veszteséges, de legyen neki jó" érzést. Minden esetben ajándékot kapott (800-1000Ft értékűt) a vásárló, ha bármilyen probléma merül fel.

Szerencsére egyébként a behajtó cégnél voltak olyan értelmes emberek, akik megértették azonnal, hogy mi is az, amit tisztázni szeretnénk, és a vaterával már 4 hónapja nem sikerült megbeszélni.

Köszönöm a visszajelzéseket! Várom további véleményeteket és reakcióitokat!

Hát én is erősen gondolkoztam, hogy kiegészítésnek igénybe veszem a Vaterát, vagy a másikat, de írásaitok után még erősebb gondolkodásban vagyok, csak most már inkább lefele beszélem magam.
Amúgy ez is tipikusan Magyar.
És ezzel el is mondtam mindent...
Pedig magyar vagyok, de ahogy ebben az országban mennek a dolgok!!!...
TheElf
[quote name='jazibaba' date='2008.05.03, 01:36' post='31302']
[/quote]

Azt hogy ki a fogyasztó nem te definiálod, hanem jogszabály. És elég egyértelmű a helyzet jelen esetben, hiszen a szolgáltatást gazdasági tevékenységed keretében veszed igénybe. Ergo nem vagy fogyasztó, nem illetnek meg a fogyasztókat megillető jogok. Nem véletlenül tisztáztam ezt.

Kezdő vállalkozásként LÁTSZÓLAG igenis kényelmesebb a vaterán árulni, hiszen a költségeid itt nem fixek (hacsak nem nyitsz boltot), és gyakorlatilag apránként fizetheted ki, amit egyébként egyben kellene beletenni.
[/quote]

Ez sem igaz, mert nem elsősorban a költségekről van szó, hanem pl. a fogyasztó 8 napon belüli indoklás nélküli elállási jogáról, az ezzel kapcsolatos kötelezettségekről, stb. smile.gif Olvasd el a jogszabályt, hogy egy webáruház, vagy egy fizikai áruház esetében milyen jgookat kell biztosítanod a fogyasztó részére, és ebből mi valósul meg egy vaterás kereskedő esetében, és mi az ahol bizony törvényi kiskapu van, ha jogilag felkészültél, akkor pontosan tudnod kellene a különbséget, és nem az apránként való kifizetésről beszélnél.

Ugyanis a fogyasztót baromira nem érdekli, hogy te mikor, mennyit fizetsz a vaterának, az érdekli, hogy azért lett neked ez "látszólag" kényelmesebb, mert pl. kibújsz sok jogszabály alól és ezzel őt hozod hátrányos helyzetbe.

Persze a belistázási kiemelésekért minden esetben fizetni kell, erre rákényszerít a verseny. Gyakorlatilag bérelsz egy boltot...vagy - hogy a hasonlat jobb legyen: egy polcot egy áruházban. Vegyünk egy analógiát: bérelek egy boltot egy áruházban, ahol sok a vevő, a bérleti díjamból fut nekik reklámra, stb.. Jön egy vevő, akinek van egy KÉRDÉSE, erre az igazgató lejön, és lehúzza a rácsot. Utána pedig el sem tudod érni azt a bizonyos igazgatót, mert - ahogy Adriette írta - sehol egy telefonszám, ügyfélszolgálat, semmi. Az ügyvédjük címét is kértem, válaszra sem méltattak. Te mit tennél a kereskedő helyében - a helyemben? Remélem érthető a helyzet hasonlósága és súlya.
[/quote]

Azt leszámítva, hogy aki üzletet bérel az önállóan felel a saját tevékenységéért, ott a fogyasztói szerződések kapcsán nem kerüli ki a jogszabályt, nem azt mondta, hogy kibújok a jogszabály alól mert nekem olcsóbb a fogyasztó kárára, akár azon az áron is, hogy cserébe a bevásárlóközpont üzletszabályzatát tartatják be velem vasszigorral, a megkérdezésem nélkül is akár. Természetesen úgy, hogyha balhé van akkor az az ő hírnevüknek árt elsősorban, meg a többi kereskedőének nem neked. És természetesen úgy húzza le a redőnyt, hogy te nem vagy ott, pedig kötelező lenne elérhetőnek lenned.

A történet egyszerű: NEKED nem saját névvel, saját hírnévvel van egy törvények szerint működő boltod, hanem lazább feltételekkel árúsítasz a vaterán, a gond az, hogyha neked van BÁRMILYEN kérdéses ügyed akkor azzal nem a te hírneved van elsősorban kockára téve, hanem a vateráé. Más farkával vered a csalánt. Ehhez képest nem voltak meg azok a contactok amik elvárást jelentenek.

[/quote]

Azt kell mondanom itt ismét mellébeszélsz, azért törölted ki a levelet, mert finoman szólva szartál bele, hogy a szerződésért akkor is felelősséggel tarozol a vevők felé, ha ne adj isten a vatera serverei egytől egyig leégnek egy elektromos hiba miatt, és az adatbázis visszaállítása nem sikerül belátható időn belül. nem számoltál hackerekkel, hardwarevel, software hibákkal, stb.

[/quote]

Meg legfeljebb ezekért a feltételekért kapsz egy pár milliós bírságot egymás után a GVHtól és az NFHtól, esetleg lehet ellened rendőrségi feljelentés amiért éveket kapsz mert nem törvényesek a feltételek. Ha a vaterán árulsz és az ő feltételeikkel nem cseng egyben, akkor szerződésszegő magatartás miatt azonnal úgy járhatsz ahogy.

[/quote]

HA te a törvényes kereket között, a vatera szabályzatát betartva működnél, jeleznéd, hogy te is rendeled beszálítótól az árút, ezért a határidőnek (ami esetleg hosszabb mint máshol) a végén teljesítesz, ezt a vaterával is egyeztetnél, a redelések állapotáról rendszeresen emailben tájékoztatnád a vevőt, lenne weboldalad ahol a rendelések státusát lekérhetné, lenne telefonszámod, normális eléréhetősége a cégednek és úgy viselkednél mint a legtöbb törvényes csomagküldő, akkor valóban működhetne.

[/quote]

Pont itt bújik ki a szög a zsákból, ezért mondtam azt, a vatera azért nem webáruház mert ezt a kibúvót nyújtja, amit csinálsz nem valódi aukció sok szempontból, ellenben az aukciónak álcázott kereskedelemmel szerzed meg azt a kibúvót amit a törvény ad.

Ezzel bújsz ki sok más csomagküldőre vonatkozó szabály alól

Pont jól írod le: A vaterán nem kell.

A vaterán nem kell a fogyasztónak más esetben járó jogokat megadni "mert aukció", és neked ezért is éri meg, ha lenne elállás, viszárú, meg kéne finanszíroznod a kockázatot nem menne ilyen jól, ergo a fogyasztó jogait kerülöd meg a vaterával, és itt bizonyítod, hogy TUDOD mit kerülsz meg és TUDOD hogyan.

"Kéne garancia? Drága. A F*SZT legyen aukció, sz*pjon a fogyasztó inkább" c. történet. Megtaláltad a törvényi kiskaput, és? Ettől még igaz az: Azért is árulsz a vaterán, hogy a fogyasztónak egyébként járó jogokat ne kelljen biztosítani.

Ezek után kicsit visszatetsző fogyasztóvédelmi oldalra jönnöd sírni, rinyálni.

De: függetlenül az eladás módjától én mindig lehetővé tettem, hogy elálljon a vásárlástól a vásárló, ha érthető indokot tudott mondani. Visszatérve: minden szükséges engedéllyel rendelkeztem, a mai napig rendelkezem. Sőt, saját webshopot kezdtem üzemeltetni, így a vatera csak a múlt rémálma már. Itt a vevőim elégedettek, visszatérnek, sőt ajánlanak is. Garancia pedig a törvényben előírt feletti volt: több hónapos cseregaranciát vállaltam, a 10000Ft alatti termékekre is.
[/quote]

A javítgatásnakl is gondolom ismered a feltételeit, és azt is tudjuk, hogy ennek kapcsán mennyi minden alól mentesülsz, a több hónapos cseregarancia pedig nem tűnik a normális jótállásnak, szavatosságnak.

[/quote]

A súlyosan egyoldalú szerződés: Ha te csinálsz gondot, az ő hírnevük bánja, érthető. Ez az ára a tisztességtelen kibúvónak.

[/quote]

Egyszerű: LEHET, hogy nem sikerül felfogni, de az előző hozzászólásom is leírta:

Igen, aukció, igen ő nevükön vagy.

Nem kell telephely, nincsenek meg a csomagküldőknél elvárt elérhetőségek, nincs 8 napos elállás merthogy aukciónál nem kötelező, amit leírtál az alapján törvénynek megfelelő jótállás sem nagyon van. Mert ha Vatera akkor ki lehet bújni, mert nem klasszikus távollévős, vitatod, hogy normál fogyasztói szerződés lenne, stb.

CSERÉBEN, mivel az ő farkukkal vered a csalánt (a negatív nekik még jobban árt) és ők gyanakodnak, a te faszságod miatt fognak elveszteni felhasználókat, forgalmat, pénzt, akkor kidobhatnak, elfogadtad.

Ez történt.
[/quote]

jazibaba: Egyszerű, a legtöbb tag nem csak vaterán értékesít.
Nem arra próbál hajtani, hogy elérhetőségek nélkül, megfelelő garancia nélkül, egy kiskaput kihasználva a jogszabályok alól kibújva próbálja meg a vatera farkával a csalánt verve (a kockázat elsősorban az övék) meggazdagodni vitatható módon.

Így nekik nem KELL ennyit értékesíteni.

Adott mondjuk egy modellbolt: Akad saját szervíze, normális garanciális háttér, de engedélyezett csomagküldő is, webshoppal, de hirdet offline is, akad teszveszen, vaterán, de akad origonál is boltja, neki mennyit kell eladnia a vaterán ahhoz, hogy működjön.

Jaaa, hogy ők nem arra pályáznak, hogy azzal, hogy aukció nem kell a fogyasztók jogait biztosítani mert van a törvényben egy kiskapu? A saját hírnevük nem a vaterához kötődik, nem a vatera hírnevéből akarnak profitot csinálni? Ja, hogy ők tisztességesen működnek, valóban kiszolgálják a vevőt és megvan a normális kommunikáció a vevővel végig.

Na látod, ez megoldás lett volna smile.gif
jazibaba
"Azt hogy ki a fogyasztó nem te definiálod, hanem jogszabály. És elég egyértelmű a helyzet jelen esetben, hiszen a szolgáltatást gazdasági tevékenységed keretében veszed igénybe. Ergo nem vagy fogyasztó, nem illetnek meg a fogyasztókat megillető jogok. Nem véletlenül tisztáztam ezt."

Magánszemélyként KÖTELEZŐ regisztrálnom, így fogyasztó is vagyok, hiszen nem tudok cégként regisztrálni. Még Rt. esetében sem lehetséges, ott is valakinek regisztrálnia kell, magánszemélyként. Tudom, pl. egyéni vállalkozó magánszemély, de a Vatera szabályzat nem tesz különbséget, hogy én éppen a saját használt alsógatyámat szeretném eladni, vagy a legújabb importált DVR felvevőt, valóban gazdasági tevékenységként. Egyébként meg: ez kötözködésen alapuló parttalan acsarkodás, hiszen mindettől függetlenül a vatera betartani köteles azt, ami a szabályzatban benne van, illetve ami a PTK alapelvek szerint elvárható. Ebben az esetben ez a kárenyhítés elve, ami azt jelenti, hogy ha nekem nincsenek meg a levelek, nekik kutya kötelességük azonnal kiküldeni, felszólításaink garmadája nélkül is.

"Ez sem igaz, mert nem elsősorban a költségekről van szó, hanem pl. a fogyasztó 8 napon belüli indoklás nélküli elállási jogáról, az ezzel kapcsolatos kötelezettségekről, stb. smile.gif Olvasd el a jogszabályt, hogy egy webáruház, vagy egy fizikai áruház esetében milyen jgookat kell biztosítanod a fogyasztó részére, és ebből mi valósul meg egy vaterás kereskedő esetében, és mi az ahol bizony törvényi kiskapu van, ha jogilag felkészültél, akkor pontosan tudnod kellene a különbséget, és nem az apránként való kifizetésről beszélnél."

Igen, tisztában voltunk ezzel a körülménnyel, ez nem vitás, bár ez számunkra is csak hónapok után derült ki. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ezért indítottunk a vaterán...a feltételezés is hülyeség (már ne haragudj). Tudod, a vevő akkor is negatívot ad, ha 3 hét után nem veszem vissza, mert neki nem tetszik a dvd szaga, holott tökéletesen működik.

"Ugyanis a fogyasztót baromira nem érdekli, hogy te mikor, mennyit fizetsz a vaterának, az érdekli, hogy azért lett neked ez "látszólag" kényelmesebb, mert pl. kibújsz sok jogszabály alól és ezzel őt hozod hátrányos helyzetbe."

Ez feltételezés, ami ebben az esetben már rágalmazás. Ne ítélkezz alapok nélkül, vagy hozz példát konkrét esetre, ha esetleg annyira jól ismered az ügyet, hogy nekem is újat tudsz mondani.

"Azt leszámítva, hogy aki üzletet bérel az önállóan felel a saját tevékenységéért, ott a fogyasztói szerződések kapcsán nem kerüli ki a jogszabályt, nem azt mondta, hogy kibújok a jogszabály alól mert nekem olcsóbb a fogyasztó kárára, akár azon az áron is, hogy cserébe a bevásárlóközpont üzletszabályzatát tartatják be velem vasszigorral, a megkérdezésem nélkül is akár. Természetesen úgy, hogyha balhé van akkor az az ő hírnevüknek árt elsősorban, meg a többi kereskedőének nem neked. És természetesen úgy húzza le a redőnyt, hogy te nem vagy ott, pedig kötelező lenne elérhetőnek lenned.

A történet egyszerű: NEKED nem saját névvel, saját hírnévvel van egy törvények szerint működő boltod, hanem lazább feltételekkel árúsítasz a vaterán, a gond az, hogyha neked van BÁRMILYEN kérdéses ügyed akkor azzal nem a te hírneved van elsősorban kockára téve, hanem a vateráé. Más farkával vered a csalánt. Ehhez képest nem voltak meg azok a contactok amik elvárást jelentenek."

Ez a kikerülős történet már egy kicsit kezd idegesítő lenni. Tudod szerencsére olyan termékeink vannak, amit - ha vissza is kellene vennem - azonnal el lehet adni másnak. Ergo ettől nekem semmi sem lesz olcsóbb, vagy kényelmesebb. Egyébként elég érdekes bevásárlóközpont az, ahol ilyen a szabályzat. Vagy inkább: ahol így értelmezik. Az elérhetőségen lovagolni is kár, hiszen az, hogy én kikötöm, hogy írásban vagyok megkereshető, egyáltalán nem ellentétes a magyar jog egyetlen passzusával sem. Sőt, a PTK néhány esetben kifejezetten előírja az írásosságot. Nem véletlenül nem lehet pl. ingatlant szóban eladni. Nos, bár az én termékeim kisebb értékűek, mint egy lakás, én úgy érzem, hogy - mindkét fél számára - az az előnyösebb, ha minden egyes kommunikáció írásban visszakövethető - nem csak nekem, hanem a vevő számára is. Hol itt a probléma?

"Azt kell mondanom itt ismét mellébeszélsz, azért törölted ki a levelet, mert finoman szólva szartál bele, hogy a szerződésért akkor is felelősséggel tarozol a vevők felé, ha ne adj isten a vatera serverei egytől egyig leégnek egy elektromos hiba miatt, és az adatbázis visszaállítása nem sikerül belátható időn belül. nem számoltál hackerekkel, hardwarevel, software hibákkal, stb."

Persze. Ilyen bármikor előfordulhat. De ha a rajtuk kívül álló okok (teszem azt leég egy szuperbiztos szerverpark, vagy ne adj' Isten elveszik a RAID-es tárhely összes példánya, természetesen egyszerre) a Vaterát felmentik a teljesítés kötelme alól, akkor minket miért nem? De lehet, hogy igazad van, az összes címet folyton írogatnom kellett volna ki az (elvileg szuperbiztos) adatbázisból és a listából 5 példányt 5 kontinensen szétszórni, mert mi van, ha mondjuk Európára meteorraj zuhan?
De tegyük fel, hogy kiírok minden címet és adatot. Ezekkel időben tudtam volna teljesíteni. Ezek szerint a kizárásom az teljesen jogos? Ne felejtsük el, hogy a kizárás a késedelmes teljesítések ELŐTT történt.
Legfeljebb egy jó taktika lehet az, hogy ha nem tetszik a konkurencia, mert túl sikeres, akkor veszek tőle valamit, és felnyomom, valami hazugsággal, mert úgysem ellenőrzik. Még hazudni sem kell, csak kérdezni, úgyis túlreagálják. Utána pedig a kedves kolléga várhat, amíg én a karácsonyi szezonban hülyére árulom magam, amíg Őt a visszajelzésem hiányában 5 nap múlva kitiltják végleg. Ez szerintem is fair. bangin.gif

"Meg legfeljebb ezekért a feltételekért kapsz egy pár milliós bírságot egymás után a GVHtól és az NFHtól, esetleg lehet ellened rendőrségi feljelentés amiért éveket kapsz mert nem törvényesek a feltételek. Ha a vaterán árulsz és az ő feltételeikkel nem cseng egyben, akkor szerződésszegő magatartás miatt azonnal úgy járhatsz ahogy."

Áruld már el, hogy ugyan mi alapján kapnék bírságot??? Mitől nem törvényes az, ha én megrendelésre dolgozom? Sokan csinálják ezt így és nem törvénytelenül. A vatera szabályzata egyedül azt mondja ki, hogy valós, létező árura kell, hogy vonatkozzon az aukció. Azaz, nem írhatom azt, hogy "piros kisautó", ha nem tudom teljesíteni, mert nem áll módomban, mert igazából nem is volt és nem is lesz soha kis piros autóm.

"HA te a törvényes kereket között, a vatera szabályzatát betartva működnél, jeleznéd, hogy te is rendeled beszálítótól az árút, ezért a határidőnek (ami esetleg hosszabb mint máshol) a végén teljesítesz, ezt a vaterával is egyeztetnél, a redelések állapotáról rendszeresen emailben tájékoztatnád a vevőt, lenne weboldalad ahol a rendelések státusát lekérhetné, lenne telefonszámod, normális eléréhetősége a cégednek és úgy viselkednél mint a legtöbb törvényes csomagküldő, akkor valóban működhetne."

Ez megint csak feltételezés, hiszen - mint már írtam - nagy piros betűkkel az is ki volt írva, hogy mennyi a határidő. Szerintem - és még a jogalkalmazók sokasága szerint - a határidő azt jelzi, hogy meddig kell teljesíteni. Ezen belül Te hogy találtad ki, hogy azt is le kell -e írnom, hogy pontosan melyik héten, melyik napon? És mi van akkor, ha éppen másnap érkezik áru? Akkor üljek rajta még egy hétig? Vagy abba az irányba el lehet térni, csak a másikba nem???
Weboldalam pedig, mint írtam, azért nem volt, mert nem volt rá pénzem. Ha lett volna, akkor nem szerencsétlenkedem a vaterával. Igen, még a 8napos határidő mellett is - mielőtt még belekötnél.

"Pont itt bújik ki a szög a zsákból, ezért mondtam azt, a vatera azért nem webáruház mert ezt a kibúvót nyújtja, amit csinálsz nem valódi aukció sok szempontból, ellenben az aukciónak álcázott kereskedelemmel szerzed meg azt a kibúvót amit a törvény ad.

Ezzel bújsz ki sok más csomagküldőre vonatkozó szabály alól

Pont jól írod le: A vaterán nem kell.

A vaterán nem kell a fogyasztónak más esetben járó jogokat megadni "mert aukció", és neked ezért is éri meg, ha lenne elállás, viszárú, meg kéne finanszíroznod a kockázatot nem menne ilyen jól, ergo a fogyasztó jogait kerülöd meg a vaterával, és itt bizonyítod, hogy TUDOD mit kerülsz meg és TUDOD hogyan."

Ezt már feljebb tisztáztuk. Nem ragoznám tovább.

"Kéne garancia? Drága. A F*SZT legyen aukció, sz*pjon a fogyasztó inkább" c. történet. Megtaláltad a törvényi kiskaput, és? Ettől még igaz az: Azért is árulsz a vaterán, hogy a fogyasztónak egyébként járó jogokat ne kelljen biztosítani.

Ezek után kicsit visszatetsző fogyasztóvédelmi oldalra jönnöd sírni, rinyálni."

Volt garancia, ezt már párszor tisztáztuk. Rendesen, jótállási jeggyel. No comment.

"A javítgatásnakl is gondolom ismered a feltételeit, és azt is tudjuk, hogy ennek kapcsán mennyi minden alól mentesülsz, a több hónapos cseregarancia pedig nem tűnik a normális jótállásnak, szavatosságnak."

Szerintem pedig egy rendes garancia melletti több hónapos (!!!) cseregarancia, pozitív irányba való eltérés, amit a törvény enged. Mi ebben a sérelmes?

"A súlyosan egyoldalú szerződés: Ha te csinálsz gondot, az ő hírnevük bánja, érthető. Ez az ára a tisztességtelen kibúvónak."

Súlyosan egyoldalú szerződés: a GV törvény tiltja (gazdasági erőfölénnyel való visszaélés), és a GVH által hivatalból is üldözendő. De ezen szerintem ne lovagoljunk, hiszen legalábbis kétértelmű az a szerződés. Az egyik pontban kizárja a felelősségét a "nem avatkozunk bele a tranzakcióba" alapján, a másikban megengedi magának, hogy bármikor, egyoldalúan szüntesse meg a szerződést, amivel igenis beleszól az adott tranzakcióba.
Vegyük a példát: fenn vannak aukcióim, inaktiválnak, közben mennek az aukciók. Lejár olyan aukció, aminek a tárgya, a termék közben megsemmisül, vagy egyéb más, rajtam kívül álló okból nem teljesíthető, de én nem tudtam törölni. Ilyen esetben a vatera közreműködésével sikeresen kötöttem egy teljesíthetetlen, de érvényes közjogi szerződést. Volt rá példa! Tessék már gondolkozni!

"Egyszerű: LEHET, hogy nem sikerül felfogni, de az előző hozzászólásom is leírta:

Igen, aukció, igen ő nevükön vagy.

Nem kell telephely, nincsenek meg a csomagküldőknél elvárt elérhetőségek, nincs 8 napos elállás merthogy aukciónál nem kötelező, amit leírtál az alapján törvénynek megfelelő jótállás sem nagyon van. Mert ha Vatera akkor ki lehet bújni, mert nem klasszikus távollévős, vitatod, hogy normál fogyasztói szerződés lenne, stb.

CSERÉBEN, mivel az ő farkukkal vered a csalánt (a negatív nekik még jobban árt) és ők gyanakodnak, a te faszságod miatt fognak elveszteni felhasználókat, forgalmat, pénzt, akkor kidobhatnak, elfogadtad.

Ez történt."

Nem az Ő nevükön vagyok, hiszen ezek szerint Ők vonhatók felelősségre? Legalábbis elvárható, hogy bármilyen esetben - ha már táblabíróságnak képzelik magukat - nézzenek utána a konkrét esetnek!!! Es sohasem történt meg. Pedig ez elvárható magatartás. Az, hogy ezt Ők a kizárásokat a felelősségük kizárása mellett és milyen módon teszik, azt fentebb leírtam. Legalábbis érdekes az a szerződés.
Szeretném továbbá tisztázni, hogy telephely (mint minden gazdasági tevékenységet végzőnél) kötelező, hogy legyen, elérhetőséget kötelező megadni, de a kommunikáció módját igenis kiköthetem. Ha pl. most ezt a sok hülyeséget nem írod le, hanem telefonon mondod, sokan el sem hinnék nekem... Egyébként meg: a Vatera egyáltalán miért nem ad meg semmilyen módon elérhetőséget??? Se telefonszám, se cím. Kérésemre sem adták meg!!!
Egy-két hónappal ezelőtt feltették, valamelyik szabályzat tartalmazza, ha jól átböngészi az ember az egész oldalt. Lehet, hogy közben Ők is tanulnak???

"Egyszerű, a legtöbb tag nem csak vaterán értékesít.
Nem arra próbál hajtani, hogy elérhetőségek nélkül, megfelelő garancia nélkül, egy kiskaput kihasználva a jogszabályok alól kibújva próbálja meg a vatera farkával a csalánt verve (a kockázat elsősorban az övék) meggazdagodni vitatható módon.

Így nekik nem KELL ennyit értékesíteni.

Adott mondjuk egy modellbolt: Akad saját szervíze, normális garanciális háttér, de engedélyezett csomagküldő is, webshoppal, de hirdet offline is, akad teszveszen, vaterán, de akad origonál is boltja, neki mennyit kell eladnia a vaterán ahhoz, hogy működjön."

A kockázat a vateráééé??? biggrin.gif Ezt Te komolyan gondolod? Hihetelen dolgokat írsz. Vateráztál már valaha? Semmilyen kockázatuk nincs, csak a lóvét szívják rólad - amivel egyébként semmi baj sem lenne, ha nem okoznak orbitális zűrzavarokat közben. Ja, hogy a vatera hírnevére gondolsz? Lesz is hírneve, ha azokkal bánik így, akik a pénzt hozzák neki. Én sem egy ilyen vatera-károsultról hallottam már.
Arról, hogy kinek mennyit KELL eladnia: nekem sem KELL, nem én sózom az emberekre akaratuk ellenére, azért ezt fogjuk már fel. Igen, egy bizonyos mennyiség kell, hogy meg tudj élni, de nem azért adsz el annyit, mert annyit szeretnél, hanem azért, mert annyit vesznek. Érthető?

"Jaaa, hogy ők nem arra pályáznak, hogy azzal, hogy aukció nem kell a fogyasztók jogait biztosítani mert van a törvényben egy kiskapu? A saját hírnevük nem a vaterához kötődik, nem a vatera hírnevéből akarnak profitot csinálni? Ja, hogy ők tisztességesen működnek, valóban kiszolgálják a vevőt és megvan a normális kommunikáció a vevővel végig."

Tehát a "jó kereskedők" azok már nem a vatera kockázatára és hírnevére dolgoznak, hanem a sajátjukra. Érdekes meglátás a fentiek után. Bár - szerintem - ebben a formában már sajnos teljesen igaz.

A személyeskedő hangnemet pedig kikérem magamnak. "Faszság" és társai. Szerintem ez nem egy olyan fórum, ahol ezt megengedheted magadnak. Velem szemben legalábbis biztosan nem. Személyesen is így beszélsz mindenkivel?

Azt sem értem egyébként, hogy mi alapján és miért véded a vaterát. Állítasz és rágalmazol, puszta feltétlezésekre alapozva. Egyszerűbb lenne elolvasni, amit a másik oldal szeretne megjegyezni, esetleg kérdezni. Nem baj, ha nem érdekel, sőt, a negatív hozzáállás sem, amíg az igazságon alapul. Ha Téged nem érdekel, akkor légyszives, kiméljük meg egymást.

Az eredeti kérdésemre viszont kérek mindenkit, hogy ha tud, adjon ötletet!!!

Szép napot mindekinek!
bedmenke
(jazibaba @ 2008.04.22, 17:20) *

Kedves Fórumtársak és FVF!

Bár tudom, hogy eladóként hozzászólásom furcsának hathat, ám végtére is a Vatera igénybevételével kapcsolatban mi is az ő termékük (ami ez esetben szolgáltatás) fogyasztói vagyunk. A kialakult helyzet kapcsán segítő hozzászólásaitokra nagyon számítunk, hiszen a megélhetésünk a tét.

A tavalyi év novemberében árusítani kezdtük termékeinket a Vatera.hu Kft. piacterén (a cégnevet érdemes megjegyezni!). Elsősorban digitális eszközöket értékesítettünk, részben készletről, részben megrendelésre, megszabott határidővel. A szállítás felételeire nagyon részletesen kitértünk az "Ismerj+" oldalunkon, illetve elkerülhetetlenül hatalmas piros betűkkel kiírtuk minden érintett termékünk adatlapjára is. Egy teljesen korrekt Szállítási és fizetési szabályzat került ki, illetve nyomatékosan felhívtuk a figyelmet arra is, hogy amennyiben bármilyen körülménnyel nem ért egyet a potenciális vásárló, úgy ne licitáljon. Az esettel kapcsolatban számos érdekes körülmény merült fel, megpróbálom áttekinthetően pontokba szedni:

1. Vásárolt tőlünk xy becenévvel egy személy. A személyes adatok áttekintésével már igen kellemetlenül érintett a dolog, hiszen kiderült, hogy egy olyan felhasználóról van szó, akivel korábban - tőle vásároltam - volt igen komoly problémám. Nem küldte el a megvásárolt árut, meghibásodásra hivatkozott. Miután közöltem, hogy engem így is érdekel az eredeti áron, azt mondta, hogy már elajándékozta. Gyerekes kifogások sokasága. Nem baj, belenyugodtam.
Kiderült később, hogy régi becenevén ki is tiltották a piactérről, hiszen egy eladó 52db (!!!) termékkiemeléssel indult videokameráját ütötte le, és aztán nem vette át egyiket sem. Ez azért lehetett kellemes, hiszen az eladó a sikertelenségtől függetlenül fizette mindre a kiemelés költségét - igaz, a jutalékot ebben az esetben nem kell... unsure.gif
A kedves hölgyemény vásárlóként sem viselkedett jobban, hiszen közölte, hogy Ő nem veszi át a leírtak alapján a terméket, hanem az Ő feltételeit követve hajlandó csak fizetni, átvenni. Ezek pontosan olyan feltételek voltak, amik abban a bizonyos hatalmas piros betűsben szerepeltek. Próbáltunk kooperálni, nem sikerült, negatívat adott. A vaterának jeleztük a történteket, kitérve arra is, hogy őt már korábban kitiltották, megadtuk a bizonyítékul szolgáló azonos elérhetőségeket, aláírást, korábbi levelezést - nem történt semmi. A hölgy ma is a vatera aktív felhasználója, mi kifizettük a belistázási költséget és egy negatívval gazdagodtunk, ami egészen más súlyú az eladó szempontjából, mint egy vásárlóéból.

2. A karácsonyi forgatagban igen jól ment az üzlet. Napi szinten 4-8 terméket legalább eladtunk, de volt olyan nap is amikor 10-et. Egyenként 8-20E forintos áron ki lehet számítani a napi árbevételt. Ebben az időszakban a gyártónk túlterheltsége miatt előfordult, hogy késett az áru kiküldése, de minden esetben elérhetőek voltunk a megadott (és kifejezetten kért) írásos megkeresési formában, azaz emailen. (Egyébként javaslom mindenkinek, hogy emailben, írásban történjen minden kapcsolatfelvétel, mert ezzel sok kellemetlenségtől tudjuk magunkat megóvni.) Az írásos megkeresésre való felszólítás egyébként szintén az ismerj+ oldalon volt, kiemelten.

A karácsony előtti napokban történt, hogy egyszer csak kaptunk egy levelet a vaterától, hogy inaktívak lettünk. Magyarázat: semmi. Ez december 22-én, 17 órakor, a lehető legkellemetlenebb helyzetben került sor. Az ügyfélszolgálat több nappal később válaszolt, hogy az egyik vásárlóval fel kellene vennünk a kapcsolatot, mert nem rendeztük vele "megnyugtatóan" a tranzakciót.

Megkerestem a felhasználót, aki döbbenten értesült róla, hogy az Ő üzenete miatt ilyen történt, hiszen Ő csak megkérdezte, "hogy Ő úgy érzi, hogy már meg kellett volna kapnia a terméket, mit tehet ilyenkor?". Arról szó sem volt, hogy panasszal élne, hiszen minket meg sem keresett az ügyben... Hozzá kell azt is tenni, hogy a megadott szállítási határidőn belül volt még a vatera letiltása is, nemhogy az Ő üzenete az ügyfélszolgálat felé. Az is érdekes, hogy a felhasználó visszajelzésétől tették függővé a mi visszaállításunkat is, de erről Ő semmit sem tudott. Mégis hogy tudott volna így visszajelezni, ha nem is tudott a "szankcionálás" tényéről, illetve arról, hogy neki egyáltalán vissza kellene jeleznie bármit is?! Miután megtudta, hogy gyakorlatilag tőle függünk, elkezett új feltételeket szabni: neki a képen látható fülhallgató mégsem jó, a töltőt cseréljük, mert neki az a típus nem jó. És egyébként is mi küldjük ki, ha megkapta, majd visszajelez. Eredetileg pedig semmi problémát nem jelzett a termékkel kapcsolatban. Az sem felelt meg, ha postán küldünk egy új fülhallgatót és töltőt.

Az inaktiválás a vevőkben persze bizalmatlanságot kelt. Egy második vevő írt az ügyfélszolgálatnak (amíg mi a fentiek rendezésén fáradoztunk), amiben megkérdezte, hogy miért nem ér el minket telefonon (Mert mint kiemelten írtuk, csak emailben kommunikálunk, mert annak nyoma van, és visszaidézhető.), illetve miért lettünk inaktívak? Kérdésében egyértelművé tette, hogy nem panasszal szeretne élni, csak tájékozódikl az üggyel kapcsolatban. Ez az ügyfélszolgálattól úgy jött ismét vissza, hogy egy második felhasználóval is vegyük fel a kapcsolatot, mert nem "rendeztük megnyugtatóan" a tranzakciót. Erről a tényről egyébként ismét senkit sem értesítettek, sem minket, sem a második felhasználót. Megint nyomozás: amikor a vásárlóval felvettük a kapcsolatot, teljesen megdöbbent, és azonnal levelet írt a vaterának, hogy aktiváljanak minket, mert korrekt, megbízható partnerek vagyunk, és eredetileg sem panaszt szeretett volna tenni. Üzenetváltását a vaterával nekünk is elküldte.

A levél sorsát a továbbiakban nem ismerjük, hiszen a folyamat öngerjesztővé vált: mindenki az inaktiválás miatt érdeklődött, ami a vateránál szankciót jelent, mint kiderült. Több, mint 100db eladott terméknél ez már követhetetlenné vált.

Gondoljatok bele december 22. óta a következő helyzetben voltunk:
- nem tudtunk belépni a személyes menübe, sem máshová, beleértve a vaterával való kapcsolatfelvétel menüpontját is, mert ehhez akkor még belépést kért minden menüponthoz.

- nem láttuk az eladó és eladott termékeket, volt ami úgy kelt már el, hogy tudtuk, hogy nem lesz időben beszerezhető, de leszedni sem tudtuk, mivel nem tudtunk belépni

- nem láttuk a vásárlók semmilyen adatát sem. Felhasználónevet sem, igazi nevet sem, telefonszámot sem, emailt sem, címet sem (azt egyébként sem, ez tévesen van a köztudatban - mert az egyik fél sem látja). Igaz, hogy a vatera erről az aukció zárásakor levelet küld, de ki tartja azt meg, aki tudja, hogy rendszerezettebb, átláthatóbb, és ilyen helyzet kialakulására nem is számít, hiszen mindig rendesen teljesít. Többször kértük a vaterát, hogy tájékoztassanak minket a vevők adatairól, de értékelhető adatot nem kaptunk, erről még később írok, a számlázás miatt.

- a csomagok kiküldése így lehetetlenné vált, és a késés miatt (karácsony közel volt!) a dühöngő ügyfelek sorban adták a negatívokat. Kisebb "jelentsük fel" szövetségek alakultak, és sajnálatos módon csak nagyon keveseknek jutott eszébe a lehetőség, hogy írjanak, vagy hívjanak, pedig ekkor az inaktiválás miatt a telefont is felvettük természetesen minden esetben. Még annak is örültünk, ha ordítozva hívtak fel, mert így legalább a kapcsolat meglett és tudtuk postázni a terméket. Voltak olyanok is, akiknek hosszas nyomozás után februárban sikerült kiküldeni a terméket.

Sokan (nagyon sokan) persze már azzal hívtak fel, hogy vettem egy másik ajándékot, küldd vissza a pénzt. Természetesen az Ő szemszögükből jogosan. Az így minket ért közvetlen kár (hiszen a termékeket már egyszer kifizettük) mi is, kb. 300E Ft, az első héten. A többiről nem is beszélek. Az elmaradt árbevétel napi 50-90E Ft volt, a kereskedők biztosan tudják, hogy ez nem csak önmagában az összeg, hanem a forgatni való tőke is, aminek megcsappanása igen komoly gondokat okoz. A végén úgy jöttünk ki az egészből, hogy a vatera végleg törölt a piactérről, nekünk pedig a jól menő üzletből csak adósságok maradtak. Napi szintű megélhetési gondjaink lettek.

Az inaktiválás előtt 95%-ban pozitív visszajelzéseink voltak. Az inaktiválás után bőven lettek negatívak, de a "pórul járt" felhasználók kb. fele még így is megértette, hogy mi történt, és pozitívat adott. Ezúton is köszönet nekik.

3. Ami felháborító, hogy a számlák, felszólítások pedig csak egyre jöttek és jöttek a vaterától. Kértük tőlük, hogy mivel nem látjuk, hogy miért kellene fizetnünk pontosan, tételesen, legyenek szívesek küldeni eg részletes számlát, amin látszik, hogy mit számláztak ki, nem csak a számla száma és összege.

Ez azért fontos, mert a tranzakció sikerességét a vaterán az eladó visszajelzése alapján ítéli meg a cég. Ez alapján kell vagy nem kell sikerdíjat, jutalékot fizetni. Ha az eladó az ÁSZF-ben megadott határidő elteltéig nem jelez vissza, akkor kiszámlázzák, de ha a későbbi visszajelzés szerint mégis sikertelen volt az adott tranzakció, akkor annak sikerdíja a következő számlák összegéből levonásra kerül. Ez esetünkben nem történhet meg, hiszen nem lesznek további számlák. Értékelni, visszajelezni persze nem tudunk belépés nélkül, így minden tétel, a rengeteg visszamondott is kiszámlázásra került, jelenleg is követelik rajtunk.
A belistázási díjakat nem is említem, bár megjegyezném, hogy mivel ők tették lehetetlenné a tranzakciókat, ezért azt sem tartjuk jogosnak.

Visszatérve, a részletes számla igénylése után küldtek egy excel táblázatot, amiben dátum, felhasználónév és összeg van, hiányosan, követhetetlenül. Mivel nem tudom összekötni a felhasználónevet és a valódi nevet, terméket, még azt sem tudom megmondani, ki az, aki visszakövetelte az összeget, és ki az, aki végül átvette a terméket. Ki kellene fizetnünk az összesre a "siker" díját??? mad.gif

Jelenleg már behajtó cégnél van a történet, akik remélhetőleg (jobb jogi tájékozottságuk alapján) megértik majd, hogy miért vitatjuk a követelés összegét. A követelés behajtását egyébként a behajtó cég a Vatera Hungary Kft nyilvántartása alapján végzi a levél szerint, akikkel mi sosem álltunk kapcsolatban. A szerződés és a számlák szerint mi a Vatera.hu Kft. ÁSZF-jét fogadtuk el, ezáltal velük kötöttünk szerződést.

Szerintetek mit tegyünk az összeg nagysága és a cégnév körüli bonyodalmak ügyében? Segítsetek!

Itt található az ÁSZF, aminek kettes pontja a számlázási szabályzat:
http://img.vatera.hu/license/main.html

Érdekes még a 4. pont is a karácsonyi eljárás tekintetében:
"4. A Vatera.hu, mint közvetítő
A Vatera.hu Kft. által működtetett piacterek a termékeket kínálók és azokra licitálók között kizárólag információ-közvetítői szerepet töltenek be. Az eladott termékek logisztikai átadása és a pénzügyi teljesítés a Vatera.hu Kft-től függetlenül, a felhasználók megállapodásának megfelelően zajlik le. Ennek okán a meghirdetett termékek minősége, biztonsága és legalitása felett a Vatera.hu Kft-nek nincs ellenőrzési lehetősége és ezekért felelősséget nem áll módunkban vállalni. Nem vállalunk továbbá felelősséget az oldalunkon szereplő termékek valódiságáért, vagy azért, hogy a vevők ténylegesen meg tudják venni, a kínálók pedig ténylegesen el tudják adni a termékeket. Nem tudjuk biztosítani, hogy a vásárlók és a kínálók a tranzakciót végérvényesen be is tudják fejezni. Mivel nem avatkozunk bele a vevők és az eladók között történő tranzakciókba, bármilyen vita kialakulásakor Ön mentesíti az Vatera.hu Kft-t mindennemű igénytől, követeléstől és kártérítéstől."

Helló szerintem csak a személyes elbeszélgetés segíthet talán.
A vatera céginformációi:
Ehhez bárki hozzáférhet a http://www.e-cegjegyzek.hu/info/page/ceginfo oldalon.
bedmenke
[quote name='jazibaba' date='2008.05.07, 16:41' post='31353']
[color=#666666]"Azt hogy ki a fogyasztó nem te definiálod, hanem jogszabály.

Az a helyzet hogy én is gondolkodóba estem a személyes "találkozó" ügyében.Igaz engem még nem taszított csődbe a vatera de jogtalanul kizárt és ezáltal kárt okozott .
Jogorvoslat sehol?Hát akkor marad a hagyományos eljárás.Keresek még pár károsultat és személyesen peren kívül megegyezünk a két vezér igazgatóval.
A címüket már tudom,a nevüket is.És forr bennem a harag mert hülyének nézik az embert.Hogy lehet egy cég elérhetőség nélkül folytat szolgáltatói tevékenységet?Aztán meg össze vissza csal és embereket károsít meg.
Ha jönnek a behajtók,megyek én is házhoz pár emberrel beszélgetni hogy merre hány óra.
Ha 10-20 ember enyhe lincselési szándékkal becsengetne hozzájuk biztosan elgondolkoznának és lenne megoldás a dolgokban.
Helló.

SirBalee
Sziasztok.

Hát végigolvastam ezt az egészet és igencsak kettősek az érzéseim.
Jazibaba, tudnál konkrétumokat írni, hogy mit jelentett adott esetben a szállítási határidő?
Honnan rendeltétek az árut, amit eladtatok? Távol kelet?
Tegyük fel amint megkapom a számlaszámot, elutalom a pénzt (tisztázzuk, olyan banki munkanapon, hogy másnap reggelre megérkezett a pénz), mennyi idő alatt kapom meg az árut? Minimumra példa, maximumra, és átlagosra?
Második, szerintem fontos kérdés, hogy ha levélben voltatok csak elérhetőek, mennyi idő alatt válaszoltatok?
Itt is lehetne kategorizálni, mondjuk egy normál, reggel 8, este 8 között érkezett levél esetében?
Én személy szerint nem szeretem, ha nem lehet telefonon keresztül érdeklődni, de ha e-mailben megtehetem, és mondjuk fél napon belül minden esetben választ kapok, akkor belefér a dolog.
De ha hétfő reggel elküldök egy levelet és kedd délután kapok választ az gáz.

Nehéz véleményt formálni így, hogy sok körülményt nem ismerünk.
Láttam én már sok mocskot, sok tisztességtelen kereskedőt, kegyetlen megtorlást, kíváncsi vagyok hogy a Te üzleted az én értékrendemben hol foglal helyet, mert érzésem szerint a legnagyobb gondot a nagy határidő jelentette, hiába fogadja el az ember, akkor is idegölő pl heteket várni.

Üdv, B
fecogame
Ezért vannak az alternatívák:

Boltamarson

Zsibvásár

Ha egyszer nem vagy megelégedve a mostanival, akkor miért nem váltasz? Ez még nem jutott eszedbe?

Én személy szerint a marsért vagyok jobban oda, mert többen nézik meg a dolgokat, fejlettebb, gyorsabb, és profibbak. És nem utolsó sorban soha nem lesz jutalék, a zsibvásárral szemben.
batis
Helló mindenki!
Engem is csőbe húzott a vatera, ráadásul kizárt az oldalról, miután a hirdetéseimet (ismétléses) újraindította.
Ez elég furcsa eljárás nem, szóvá is tettem, miszerint én egy szolgáltatást rendeltem meg x ideig, és nem egy párórás hirdetést, ezért kérem ne számlázzanak ki nekem olyan tételeket amiket nem teljesítettek.
Ezek után a jogos részt befizettem, mire ők küldték a CREDITEXPRESS nevű behajtó céget, akik még ily módon is biztattak minden nemű tiltakozástól: "A határidő lejártát követően Megbízónk a 2009. évi L. törvény 1§ és a 3§ (1) bekezdése, valamint a 8§ alapján fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett, melynek - beleértve az esetleges polgári peres és végrehajtási eljárás költségeit, mely ingó és ingatlan vagyonát is érintheti - szintén Önt fogják terhelni."
A kiemelések is így voltak a felszólításon.
Kérdem én ez szabályos?
Én nem rendeltem meg ilyen szolgáltatást, sőt még számlát sem adnak az "adminisztrációs költségről"!

Tud erről valaki valamit írni?
Egyszerűen úgy működik az egész, hogy nem teljesítek egy hirdetési feltételt, hiába reklamálsz rád küldök egy behajtó céget és úgy kell neked?

Pár hete beléptem a DAS-be, akik pont ilyenek miatt vannak, hétfőn én is kérdezősködöm náluk, de ha van valakinek valami segítőkész infója azt megköszönném.
Attila
batis
http://antivatera.blogspot.com/2009/09/vat...adatai-cim.html

A vatera elérhetőségei, cégadatai (cím, telefonszám, fax)
Vatera.hu cég adatai a http://www.e-cegjegyzek.hu/-ról
VATERA.hu Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

Egy kis internetes kereséssel az alábbi infókat lehet találni:
Levélcím: Vatera.hu Kft.
1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.
Fax: 336-0345

VATERA HUNGARY KFT.
Magyarország MARGIT KRT. 31-33. I./4
1024 BUDAPEST
fax Fax: 06-1-336-0345
GEO: 47.510880, 19.031590
Honlap:www.vatera.hu

Vatera.hu Kft.
Információs rendszerek - Budapest
Cím: 1123 Budapest, Alkotás utca 17-19.
Telefon: (1) 336 0344

Vatera.hu Kft.
Kiskereskedelem - Budapest
Cím: 1024 Budapest, Margit körút 31 33
Telefon: (1) 336 0345
vaterauser
A vaterát felhívtam egyszer a neten elérhető telefonszámon, egy nő vette fel, (szerintem ő a tulajdonos is, vagy családivállalkozásban a férjével vagy akivel él) amikor vázoltama problémáimat, csupán anniyt közölt, hogy a vaterának nincsen telefonos ügyfélszolgálata. (magyarul séta van...)

Negatív tapasztalataimat sorolom inkább mint eladó.

- A minimálárat nem lehet utólag lejjebb vinni, vagy megszüntetni aukció közben ez nagyban gátolja a sikeres eladást értelme pedig NINCS!

- A kiemelési díjat minden ismétlésre beszámlázza automatikusan, nincs alternatív beállítási lehetőség, hogy kéri az ember vagy nem.

- Példáúl, ha én háromszor szeretném ismételni ugyanazon aukciót, nincs lehetőségem arra, hogy beállítsam hogy a három közül melyiket emelje ki, automatikusan beszámlázza az öszes ismétlésre a kiemelést.

- Nincs, lehetőség a rosszindulatú vásárlók hatékony szűrésére, a százalékos korlátozási lehetőség beállítása, nem zárja ki azt, hogy esetleg valakie egy friss nullás regisztrációval "tönkretegye" az éppen lejáró üzletet.
Egy nullás felhasználó nem kockáztatja a jóhírét, hiszen nincs, és nyilván nem is lesz, de például egy repülőjegy eladásánál, vagy egyéb termék eladásánál ami a felhasználási idő után érvénytelenné válik azaz kuka, ha fent említett vevő úgy dönt, hogy nem veszi át a megvett árut akkor azt bebukta az eladó.
Továbbá az eladónak nincs módja arra, hogy ha egy felhazsnáló rátett egy ajánlatot amely pénzösszeggel niylván rendelkezik amiatt utalt magatartásávala vásárlásra, akkor arra az árra levigye az eladó a termék árát, ezzel eladva a terméket. Szóval nincs lehetőség az áru leértékelésére, pontosabban nem is hogy nincs lehetőség rá, hanem piros rendszerüzenet tiltja a dolgot

" Minimál ár: A minimál ár értéke nem mehet a licitek alá! "

Ennek mi értelme???

- Nem tájékoztatja hatékonyan az embereket az aukció fogalmáról, a legtöbb vevő azt képzeli, hogy az ecserin van, mert az első kérdése többnyire az, hogy MENNYIBE KERÜL? - aztán próbál az alá alkudni...
Holott az ÁRVERÉS szó jelentése teljesen más..
Annak lényege, hogy fölfelé alkudunk, azaz azé a termék aki többet ajánl érte, vagy ki van írva a minimálár, illetve a fix ár.

- A törvény, amire hivatkozik, gyakorlatilag papíron létezik csupán, hiszen mindenki tisztában van a magyar bírósági ügyintézés, és polgári per ügyintézésének költségeivel, továbbá IDŐTARTAMÁVAL
( alsó hangon is minimum 5 év ezalatt akár ki is lehet települni európából).
Ráadásul a magyar jogrendszer az email kommunikációt nem tartja hitelesnek hiszen a számítógép előtt bárki ülhet címszóval ki is van herélve az érvelések jogalapja.
Míg a postai leveles kommunikációt annak tartja hiszen az "posta" hivatalos közintézménynek minősül.

- Továbbá ami a leggázabb az egészben... NINCS VALÓS LÁTOGATOTTSÁGA !!!
Egy kiemelt Aukciót 10 nap alatt megnézek 550-en egy igazán keresett termék esetén?
VICC!!

Ennyi idő alatt egy Hirdetőplakátot többen megnéznek egy oszlopra kiragasztva egy buszmegálló mellett... Vagy egy nyomtatott napilapban megjelent hirdetést.
Ráadásul az 550 gépileg az ip cím alapján számlált látogató közül az igazán valós látogató magyarországon elterjedt dinamikus ip cím használata miatt ugye akár a töredéke is lehet a visszatérők miatt...

Folyt köv.
tubccsaj
Szeptember 2-án a vaterán rendeltem egy pár cipőt, másnap át is utaltam az árát a megadott számlaszámra. Vártam a csomagot, egy hónap eltelte után megpróbáltam megkeresni az eladót. A megadott telefonszám nem él, ezért e-mailben kerestem meg őt. Válaszában türelmet kért, szerinte a szeptember elején rendelt cipők késéssel ugyan, de megérkeznek lassan a vevőkhöz. Azóta megint eltelt lassan két hónap és a csomag még mindig nem érezett meg. Többször írtam az eladónak ez alatt az idő alatt is, de egyszer sem válaszolt.
Mit tudok tenni, hogy visszakapjam a pénzem?
Előre is köszönöm a segítséget!
Mozigépész
Felhívod a Vaterát, és panaszt teszel. Ha nem nyitottál volna új topikot, hanem egyből ide jössz, olvashatod, hogy a Vatera ilyen esetbe sajnos téged kitilt, stb, de nem vevőbarát.
Ha más nincs, sajnos ismeretlen tettes ellen feljelentést teszel a rendőrségen. Esetleg a bankot megkérdezed mit tudnak segíteni.
felecske
Üdv mindenkinek !

A kérdésem a következő lenne : eddig a Vaterán az eladások utáni 6%-os "adó"-t mindig bankkártyával rendeztem a Vatera felé, az OTP vagy CIB internetes felületét lehetett választani. Most leváltották őket egy PayU nevű fizetési felületre ahol mielött rendezném az anyagiakat a Vatera csak akkor enged fizetni ha hozzájárulok hogy többek közt a telefonszámomat és más adataimat továbbküldje a a PayU Kft.-nek. Én az internet nagy világában már rengeteg helyen fizettem de ilyenre még nem volt példa. A Vatera valami reklamációról handabandázik de elég csúnya dolog lenne ha bankkártyás fizetés miatt reklamációk futnának be hozzájuk. Előre is köszönöm ha valaki feltudna világosítani !
L_Matyi
A részleteket nem ismerem, de nem vagy köteles megadni. Hamis adatokat nem tudsz beírni?
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.