Úgy emlékszem, ilyen kérdés még nem volt ezen a fórumon, ha mégis, akkor bocs.
Bementem a UniCredit Bank Hungary Zrt.-hez bankszámlát nyitni. Megállapodtunk a részletekben, lemásolták a személyi okmányaimat, és az orrom alá nyomtak egy szerződést, melyet természetesen átolvastam aláírás előtt.
Többek között az szerepelt benne, hogy hozzájárulásomat adom, hogy a személyes adataimat fűnek-fának átadják (anyavállalat, nevesített partner cégek), konszolidációs, termék értékesítési stb. célokra. A szerződésben két helyen is szerepelt hasonló kikötés.
(A pontos szöveget nem tudom idézni, mert nem kaptam példányt a szerződésből, és a honlapjukon sem találtam meg a sablont.)
Én: -Ezt így nem fogadom el, mert pl. nem azért adtam meg a mobiltelefonomat, hogy ajánlatokkal hívogassanak, hanem azért, hogy a jelszavamat arra küldjék internet bankolásnál. Nem járulok hozzá, hogy zaklassanak.
"Ügyfélmenedzser" hölgy: -Ez a rész csak azt jelenti, hogy a számlakivonattal együtt küldünk a postán marketing anyagokat.
Én: -A szerződésben nem ez szerepel, hanem az, hogy bármely személyes adatomat kezelhetik értékesítési célokra, továbbadhatják olyan cégeknek, akikkel nem szerződtem és nem is akarok. Ha kihúzzuk ezt a részt, akkor aláírom a szerződést.
"Ügyfélmenedzser" hölgy: -A szerződésből nem lehet semmit sem kihúzni. Ha nem tetszik ez a feltétel, ne nyisson nálunk bankszámlát. (Fel is hívott valakit házon belül, aki ugyanezt mondta neki.)
Végül nem írtunk alá szerződést, és abban maradtunk, hogy majd egyeztetnek a jogászaikkal és visszahívnak.
Természetesen tudom, hogy nem muszáj nekem pont hozzájuk menni, választhatok másik bankot is, de mi lesz, ha azok is hasonló feltételeket szabnak?
Szerintem nem lehet a szerződéskötés feltétele, hogy a személyes adataimat (pl. telefonszám) a bank és partnerei rendelkezésre bocsássam, olyan célokra, amelyeket nem ír elő jogszabály és az általam igényelt szolgáltatások nyújtásához nem szükségesek.
Szerintem az sem lehet a szerződéskötés feltétele, hogy pl. a vagyoni helyzetemről szóló információkat megküldjék az anyavállalatnak "konszolidációs célokra" - úgy gondolom, konszolidálásra és elemzésre használjanak csak nyugodtan összesített, személyes jellegüktől megfosztott adatokat.
Az egyetlen vonatkozó jogszabály, amit ismerek, a 1992. évi LXIII. törvény, 5§ (4)
"A személyes adatot - akár az érintett hozzájárulásával, akár jogszabály alapján - különösen akkor lehet kezelni, ha ez közérdekű feladat vagy az adatkezelő törvényi kötelezettségének teljesítéséhez, az adatkezelő vagy az adatátvevő harmadik személy hivatalos feladatának gyakorlásához, az érintett létfontosságú érdekeinek védelméhez, az érintett és az adatkezelő között létrejött szerződés teljesítéséhez, az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítéséhez, társadalmi szervezetek jogszerű működéséhez szükséges."
De ez szerintem nem mondja ki egyértelműen, hogy jogellenes a szerződés kötésének feltételeként szabni az annak teljesítéshez nem szükséges adatkezelést. (Mi az, hogy "különösen akkor lehet kezelni"?)
A törvény 17§-a azt mondja, az érintett bírósághoz fordulhat a jogainak megsértése esetén, de itt szerintem esetünkben még nem történt jogsértés velem szemben, csak annak kísérlete, melyet én "szemfülesen" megelőztem. Viszont más, kevésbé odafigyelő ügyfelek jogai valószínűleg csorbulnak: ki tudja, hányan csámcsognak indokolatlanul az adataikon?
Szóval nem tudom, kötelezheti-e bárki az UniCreditet, hogy szüntesse meg ezt a kötelező kitételt a szerződéseiben...
Szerintetek:
1. Van-e olyan jogszabály, bírósági határozat stb., amely egyértelműen tiltja az ilyen "árukapcsolást"?
2. Más bankok is ilyen pofátlanok, vagy csak a UniCredit? (Jelenleg egy takarékszövetkezetnél vagyok, ott nem emlékszem efféle kitételekre a szerződésben.)
3. Ha igazam van és nem jogszerű ez a fajta feltétel, hová fordulhatok, ha a bank nem hajlandó felhagyni ezzel a magatartással? (PSZÁF, GVH, Adatvédelmi biztos?) Járhat-e ezért nekik valamilyen bünti?