(Xerix @ 2009.03.07, 18:28)

Engem az érdekelne , hogy ha én olyan webshopot akarok nyitni , ahonnan zenei hanganyagok tölthetők le , nem zeneszámokra gondoltam hanem saját készítésű hangfájlokra , akkor milyen feltételeknek kell megfelelnem? Mert ugye nem lesz szükség raktárra , nincsen jótállási tényező stb . Feltétlenül kell vállalkozói engedély, vagy adóbevallásnál egyszerűen megoldható a dolog? Sajnos sehol nem találtam ezzel kapcsolatos infót .
Nos, ez itt nem vállalkozásfejlesztési, hanem fogyasztóvédelmi fórum. Javaslom, hogy olvasd el a megfelelő szakirodalmat (Pl.
Webáruház jogi kézikönyv), keress egy megbízható könyvelőt és cégjogászt.
Talán jobban jársz, ha megpróbálsz betársulni egy már működő, hasonló vállalkozásba, mert akkor nem kell mindent elölről kezdened. Így kezdetben nyilván kisebb a nyereség, de a kockázat is.
Nagyon dióhéjban: adózási szempontból lényegében mindegy, hogy üzletet nyitsz vagy web áruházat, ugyanúgy kell adóznod. Végezheted magánszemélyként is, de akkor is adóköteles az ebből származó bevétel.
Célszerűbb azonban céget alapítani, mert akkor több a lehetőség a költségek elszámolására, kevesebb a felelősség (legalábbis Kft. esetén), stb. Ennek azonban havi költsége van, ezért ha nincs kellő forgalmad, akkor ráfizetéses lesz.