Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Kazánszerelő
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
roportu
Háttér: egyrészt a napokban bedobtak a postaládánkba egy cetlit (0-24 órás gázszerelés, kiszállási dij nélkül), másrészt kezdett furán működni a kombi kazánunk (a tűz néha kitáncolt az égéstérből plusz fura szagot árasztott), úgyhogy felhívtam a cetlin szereplő számot.

A telefon másik végén azt mondták, hogy valószínűleg eltömődhetett a hőcserélő, ki kell tisztítani. Ők általános tisztítás-karbantartást rendszerint nettó húszezerért csinálnak. De az is lehet, hogy elromlott valami alkatrész, ebben az esetben drágább is lehet szerelés. Megbeszéltük, hogy kijön, megnézi, mit kell tenni, és ha kell tisztítást végez, ha meg drágább alkatrész csere szükséges, annak a részleteit (ár, van-e raktáron stb.) a helyszínen tisztázzuk. Ez elég korrekt dolognak tűnt, és a szombat délutáni időpont ellenére kb. 30 perc alatt kint volt a kétfős szerelőbrigád.

Levették a kazán előlapját, és ránézéses diagnosztikával 1 perc alatt megállapították, hogy ez a hőcserélő bizony elöregedett, tönkrement, azért nem működik, és bizony ki kell cserélni, amit nettó 102 000 forintért vállalnak, vagy kicserélhetik az egész kazánt a raktáron lévő Saunier Duval tipusú készülékre, ennek költsége nettó 320 000 forint. Mindenesetre közölték, hogy szakmai felelősségtudatuk miatt most le kell zárniuk a kazánt, és ne is használjuk, amíg a javítások valamelyike meg nem történik, mert életveszélyes lehet.

Tekintve, hogy nem értek a kazánokhoz, elfogadtam érvelésüket. Eddig nem is lett volna nagy gond. De a brigádvezető ekkor elkezdte kitölteni a számlát a 20 000 plusz áfás szolgáltatásról, ami a telefonban még a teljes tisztítás-karbantartásra vonatkozott, de a helyszínen már a "hibamegállapításra, és szakvélemény készítésére" - még egyszer mondom, 1 perces tevékenységre - is irányadóvá vált. Mivel nem voltam hajlandó ugyanannyit fizenti az 1 perces semmiért, mint a konkrét kazánszerelésért, ezért megállapodtunk egy alacsonyabb, nettó 15 000 forintos árban (utólag már ezt is sajnálom, de ez alá nem voltak hajlandók lemenni), és abban, hogy ha ők cserélik ki az alkatrészt, akkor annak díjából levonjuk a "szakvéleményért" kifizetett összeget.

Mondanom sem kell, mindezt egy meglehetősen parttalan vita előzte meg arról, hogy ők mennyit tanultak ahhoz, hogy szakértelemre tegyenek szert, és pl. egy ügyvédnél is mennyit kell fizetni egy mégoly egyszerű szerződésért is, továbbá ők nem a takarításra értették a nettó 20 ezret, hanem az általános szakértői tevékenységre, és szerintük a kiszállás csak azt jelenti, hogy eljönnek az ajtóig, de ha már ránéznek a készülékre, akkor elkezdődik a szakértelem gyakorlati alkalmazása, stb-stb-stb.

Én mindezt úgy értékelem, hogy a hétvégi időpontra tekintettel bruttó 18 000 forintért kijött két szerelő (ami nem kimagaslóan, de eléggé magas ár), akik ránézéssel megállapították, hogy a kazánunk rossz, és annak ellenére, hogy a reklámanyagon "kiszállási díj nélkül" ajánlják szolgáltatásukat, meglehetős bizalmatlanságot hagyva maguk mögött lekapcsolták a készülékünket, és egy olyan "szakvéleményért", aminek igazában jelenleg nem nagyon tudok hinni, legomboltattak egy szép kis summát.

Amiben biztos vagyok, hogy a kazán szerelését, vagy cseréjét nem rájuk bízom, már csak azért sem, mert az interneten az általuk ajánlott új készülék ára bruttó 137 000 forint, és nem tudom, hogy ennek a beszerelésén mi kerülne több mint 200 000 forintba (ők összesen 320 000 plusz áfáért vállalták volna a dolgot.)

Ami viszont nem hagy nyugodni, hogy nincs-e olyan lépés, (pl. panasztétel a fogyasztóvédelemnél, vagy más illetékes szervnél), amivel utólagosan tenni tudok azért, hogy mások (vagy mi magunk) ne kerüljün később hasonló helyzetbe.

Ha valakinek van hasonló tapasztalata, vagy javaslata, kérem írjon.

Roportu

lazurdeak
(roportu @ 2008.05.18, 11:01) *

Háttér: egyrészt a napokban bedobtak a postaládánkba egy cetlit (0-24 órás gázszerelés, kiszállási dij nélkül), másrészt kezdett furán működni a kombi kazánunk (a tűz néha kitáncolt az égéstérből plusz fura szagot árasztott), úgyhogy felhívtam a cetlin szereplő számot.

A telefon másik végén azt mondták, hogy valószínűleg eltömődhetett a hőcserélő, ki kell tisztítani. Ők általános tisztítás-karbantartást rendszerint nettó húszezerért csinálnak. De az is lehet, hogy elromlott valami alkatrész, ebben az esetben drágább is lehet szerelés. Megbeszéltük, hogy kijön, megnézi, mit kell tenni, és ha kell tisztítást végez, ha meg drágább alkatrész csere szükséges, annak a részleteit (ár, van-e raktáron stb.) a helyszínen tisztázzuk. Ez elég korrekt dolognak tűnt, és a szombat délutáni időpont ellenére kb. 30 perc alatt kint volt a kétfős szerelőbrigád.

Levették a kazán előlapját, és ránézéses diagnosztikával 1 perc alatt megállapították, hogy ez a hőcserélő bizony elöregedett, tönkrement, azért nem működik, és bizony ki kell cserélni, amit nettó 102 000 forintért vállalnak, vagy kicserélhetik az egész kazánt a raktáron lévő Saunier Duval tipusú készülékre, ennek költsége nettó 320 000 forint. Mindenesetre közölték, hogy szakmai felelősségtudatuk miatt most le kell zárniuk a kazánt, és ne is használjuk, amíg a javítások valamelyike meg nem történik, mert életveszélyes lehet.

Tekintve, hogy nem értek a kazánokhoz, elfogadtam érvelésüket. Eddig nem is lett volna nagy gond. De a brigádvezető ekkor elkezdte kitölteni a számlát a 20 000 plusz áfás szolgáltatásról, ami a telefonban még a teljes tisztítás-karbantartásra vonatkozott, de a helyszínen már a "hibamegállapításra, és szakvélemény készítésére" - még egyszer mondom, 1 perces tevékenységre - is irányadóvá vált. Mivel nem voltam hajlandó ugyanannyit fizenti az 1 perces semmiért, mint a konkrét kazánszerelésért, ezért megállapodtunk egy alacsonyabb, nettó 15 000 forintos árban (utólag már ezt is sajnálom, de ez alá nem voltak hajlandók lemenni), és abban, hogy ha ők cserélik ki az alkatrészt, akkor annak díjából levonjuk a "szakvéleményért" kifizetett összeget.

Mondanom sem kell, mindezt egy meglehetősen parttalan vita előzte meg arról, hogy ők mennyit tanultak ahhoz, hogy szakértelemre tegyenek szert, és pl. egy ügyvédnél is mennyit kell fizetni egy mégoly egyszerű szerződésért is, továbbá ők nem a takarításra értették a nettó 20 ezret, hanem az általános szakértői tevékenységre, és szerintük a kiszállás csak azt jelenti, hogy eljönnek az ajtóig, de ha már ránéznek a készülékre, akkor elkezdődik a szakértelem gyakorlati alkalmazása, stb-stb-stb.

Én mindezt úgy értékelem, hogy a hétvégi időpontra tekintettel bruttó 18 000 forintért kijött két szerelő (ami nem kimagaslóan, de eléggé magas ár), akik ránézéssel megállapították, hogy a kazánunk rossz, és annak ellenére, hogy a reklámanyagon "kiszállási díj nélkül" ajánlják szolgáltatásukat, meglehetős bizalmatlanságot hagyva maguk mögött lekapcsolták a készülékünket, és egy olyan "szakvéleményért", aminek igazában jelenleg nem nagyon tudok hinni, legomboltattak egy szép kis summát.

Amiben biztos vagyok, hogy a kazán szerelését, vagy cseréjét nem rájuk bízom, már csak azért sem, mert az interneten az általuk ajánlott új készülék ára bruttó 137 000 forint, és nem tudom, hogy ennek a beszerelésén mi kerülne több mint 200 000 forintba (ők összesen 320 000 plusz áfáért vállalták volna a dolgot.)

Ami viszont nem hagy nyugodni, hogy nincs-e olyan lépés, (pl. panasztétel a fogyasztóvédelemnél, vagy más illetékes szervnél), amivel utólagosan tenni tudok azért, hogy mások (vagy mi magunk) ne kerüljün később hasonló helyzetbe.

Ha valakinek van hasonló tapasztalata, vagy javaslata, kérem írjon.

Roportu

Sajnos az ilyen cetlis hirdetők többsége nem tisztességes, az eseted nem egyedi. (Te magad is megállapítottad, hogy a valós ár több, mint kétszeresét számolták volna fel az új készülékért.)
A jövőben mindenképpen azt ajánlom, hogy vagy olyat hívj, aki az ismerősödnek már rendesen dolgozott, vagy esetleg a gyártó szervizét. Ha nem sürgős a probléma, mindenképpen kérdezz körbe az ismerőseid között, hogy kit ajánlanak. Ez tapasztalatom szerint igaz a legtöbb postaládás hirdetéssel működő szolgáltatóra: pl. a vízvezetékszerelő gyorsszolgálat vagy a redőnyszerelő ugyanilyen pimasz tud lenni.

A konkrét esetben:
Én hívatnék egy megbízható szerelőt és megnézetném vele is, hogy tényleg életveszélyes-e a kazán. Ha nem, akkor valószínűleg szándékosan megtévesztettek annak érdekében, hogy gyorsan rendeld meg a munkát, mielőtt körül tudnál nézni máshol is. Az ilyen esetekben a Gazdasági Versenyhivatal az illetékes, ahol tehetsz bejelentést, de nem valószínű, hogy eljárás indulna, kivéve, ha sok hasonló panasz érkezik ugyanerre a cégre. A szándékos megtévesztés csalás néven bűncselekmény is, amiben a rendőrség illetékes, de szerintem nem fogod tudni bizonyítani, hogy szándékosan vertek át és nem csak kontárok (utóbbit a törvény nem bünteti, ameddig kárt nem okoznak vele).

A már kifizetett összeggel kapcsolatban: a leírásod alapján igazad van és jogtalanul szedték be a pénzt (véleményem szerint a kiszállásban a helyszíni egyperces diagnosztika beleértendő, mást pedig nem csináltak). De szerintem több ok miatt lesz nehéz visszakapnod az összeget:
- Bár mást mondtak a telefonban, mint amit a helyszínen, ezt nehezen fogod tudni bizonyítani, miután gondolom, nincs hangrögzítő csatlakoztatva a készülékedre. Írásos szerződés nincs, a két szerelő mondhatja, hogy ők szóltak, hogy a szakvélemény mennyibe fog kerülni. Esélytelen, hogy az igazadat bizonyítsd.
(A korrekt eljárás az lenne, hogy megérkezésük után szerződést kellene aláírnotok erról, hogy mivel bízod meg őket, azt mikorra végzik el, mennyibe kerül stb. - pl. ingyenes állapotfelmérés a helyszínen, szóbeli szakvéleménnyel, majd ha kiderül, mi a probléma szerintük, akkor írtok egy újabb megrendelőt, hogy mit fognak elvégezni mennyiért. Ha ekkor kiderül a turpisság, még nem követelhetnek rajtad semmit. Ez a gyakorlatban nyilván esélytelen még egy korrekt társaság esetén is, egy szélhámos bandánál még inkább. Ezért marad a bizalom, azt viszont meg kell nézned, kinek adod meg.)
- Azzal, hogy kifizetted a pénzt, tulajdonképpen elismerted a számla jogosságát, kivéve, ha kényszerítettek, fenyegettek, de ilyesmiről ha jól értem, nem volt szó.
- Követelésedet csak polgári peres úton tudnád érvényesíteni, ez évekig tart és a leírtak alapján jó eséllyel el is vesztenéd, bár ezt nehéz megjósolni. (Van még a Békéltető Testület, de azzal nem sokra mész, mert a határozata nem kötelező.)
- Egyetlen igazi fegyvered a nyilvánosság: írd meg ebben a fórumban is, más helyeken is, hogy mi történt veled, a cég nevével együtt. (Vigyázz, hogy csak olyat írj le, amit tudsz bizonyítani, vagy a Te véleményed - pl. nagyon elégedetlen voltál velük, ellenkező esetben akár Te kerülhetsz bíróság elé - bár a gyakorlatban az ritka, hogy bármelyik cég venné a fáradságot, hogy kinyomozza, ki vagy és eljárást kezdjen.).

roportu
Kedves lazurdeak,

köszönöm a tanácsot. Az ismerősön keresztüli változat működött. Beszéltem a ház gondnokával, aki ajánlott egy becsületes kazánszerelőt.

Két dolog miatt tetszett a hozzáállása az új szakinak: egyrészt, mivel nem tudta, hogy mikor végez a délelőtti munkájával, felajánlotta, felhív majd, hogy ne kelljen miatta fölöslegesen eljönnöm a munkhelyemről. Másrészt, mert 1,5 óra alatt szétkapta és kitisztította a kazán minden alkatrészét (mint kiderült, összesen ennyi volt a baja), és most láss csodát, tökéletesen működik. Ja, és minezért 10000 forintot kért.

Úgyhogy ezentúl minden hasonló munkához ismerősön keresztül keresek szakembert, utólag nem tudom, hogy ez miért nem jutott eszembe magamtól. (A múltkor hallottam egy olyasmi mondást, hogy az okos ember más kárán tanul, az átlagos a magáén, a hülye meg azon se - egyelőre sikerül bennmaradni a másodosztályban.)

A pénzről, amit odaadtam a harácsoló team-nek, szerintem búcsút mondhatok, de azért a GVH-s bejelentést megfontolom, hátha másnak is meggyűlt a baja ezzel a céggel.

Minden jót,

roportu
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.