Háttér: egyrészt a napokban bedobtak a postaládánkba egy cetlit (0-24 órás gázszerelés, kiszállási dij nélkül), másrészt kezdett furán működni a kombi kazánunk (a tűz néha kitáncolt az égéstérből plusz fura szagot árasztott), úgyhogy felhívtam a cetlin szereplő számot.
A telefon másik végén azt mondták, hogy valószínűleg eltömődhetett a hőcserélő, ki kell tisztítani. Ők általános tisztítás-karbantartást rendszerint nettó húszezerért csinálnak. De az is lehet, hogy elromlott valami alkatrész, ebben az esetben drágább is lehet szerelés. Megbeszéltük, hogy kijön, megnézi, mit kell tenni, és ha kell tisztítást végez, ha meg drágább alkatrész csere szükséges, annak a részleteit (ár, van-e raktáron stb.) a helyszínen tisztázzuk. Ez elég korrekt dolognak tűnt, és a szombat délutáni időpont ellenére kb. 30 perc alatt kint volt a kétfős szerelőbrigád.
Levették a kazán előlapját, és ránézéses diagnosztikával 1 perc alatt megállapították, hogy ez a hőcserélő bizony elöregedett, tönkrement, azért nem működik, és bizony ki kell cserélni, amit nettó 102 000 forintért vállalnak, vagy kicserélhetik az egész kazánt a raktáron lévő Saunier Duval tipusú készülékre, ennek költsége nettó 320 000 forint. Mindenesetre közölték, hogy szakmai felelősségtudatuk miatt most le kell zárniuk a kazánt, és ne is használjuk, amíg a javítások valamelyike meg nem történik, mert életveszélyes lehet.
Tekintve, hogy nem értek a kazánokhoz, elfogadtam érvelésüket. Eddig nem is lett volna nagy gond. De a brigádvezető ekkor elkezdte kitölteni a számlát a 20 000 plusz áfás szolgáltatásról, ami a telefonban még a teljes tisztítás-karbantartásra vonatkozott, de a helyszínen már a "hibamegállapításra, és szakvélemény készítésére" - még egyszer mondom, 1 perces tevékenységre - is irányadóvá vált. Mivel nem voltam hajlandó ugyanannyit fizenti az 1 perces semmiért, mint a konkrét kazánszerelésért, ezért megállapodtunk egy alacsonyabb, nettó 15 000 forintos árban (utólag már ezt is sajnálom, de ez alá nem voltak hajlandók lemenni), és abban, hogy ha ők cserélik ki az alkatrészt, akkor annak díjából levonjuk a "szakvéleményért" kifizetett összeget.
Mondanom sem kell, mindezt egy meglehetősen parttalan vita előzte meg arról, hogy ők mennyit tanultak ahhoz, hogy szakértelemre tegyenek szert, és pl. egy ügyvédnél is mennyit kell fizetni egy mégoly egyszerű szerződésért is, továbbá ők nem a takarításra értették a nettó 20 ezret, hanem az általános szakértői tevékenységre, és szerintük a kiszállás csak azt jelenti, hogy eljönnek az ajtóig, de ha már ránéznek a készülékre, akkor elkezdődik a szakértelem gyakorlati alkalmazása, stb-stb-stb.
Én mindezt úgy értékelem, hogy a hétvégi időpontra tekintettel bruttó 18 000 forintért kijött két szerelő (ami nem kimagaslóan, de eléggé magas ár), akik ránézéssel megállapították, hogy a kazánunk rossz, és annak ellenére, hogy a reklámanyagon "kiszállási díj nélkül" ajánlják szolgáltatásukat, meglehetős bizalmatlanságot hagyva maguk mögött lekapcsolták a készülékünket, és egy olyan "szakvéleményért", aminek igazában jelenleg nem nagyon tudok hinni, legomboltattak egy szép kis summát.
Amiben biztos vagyok, hogy a kazán szerelését, vagy cseréjét nem rájuk bízom, már csak azért sem, mert az interneten az általuk ajánlott új készülék ára bruttó 137 000 forint, és nem tudom, hogy ennek a beszerelésén mi kerülne több mint 200 000 forintba (ők összesen 320 000 plusz áfáért vállalták volna a dolgot.)
Ami viszont nem hagy nyugodni, hogy nincs-e olyan lépés, (pl. panasztétel a fogyasztóvédelemnél, vagy más illetékes szervnél), amivel utólagosan tenni tudok azért, hogy mások (vagy mi magunk) ne kerüljün később hasonló helyzetbe.
Ha valakinek van hasonló tapasztalata, vagy javaslata, kérem írjon.
Roportu