Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Lakáskassza
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Pénzügyi szféra
kővirág
Kedves Mindenki!

A 2 jelenleg létező lakáskasszáról hallottam már jót is, rosszat is.
Szerintetek érdemes valamelyikkel szerződést kötni huh.gif ? Mennyire korrektek a kifizetésnél?

Köszönöm!
Blade
(kővirág @ 2008.05.30, 11:28) *

Szerintetek érdemes valamelyikkel szerződést kötni huh.gif ? Mennyire korrektek a kifizetésnél?

Nekem volt régen is, Fundamentás, most is van az OTP-nél.
Úgy látom, az állami támogatás miatt megéri. Viszont arra számíts, hogy extra macera hitelt ügyintézni erre is, és a kedvezményes hitel, amit adnak, nem túl sok...
lazurdeak

Kedves Mindenki!

Köszönöm!

A Fundamentánál a szerződéses feltételek alapvetően inkorrektek, az általam ismert szerződéssablonban lényegében nem vállalnak határidőt a kifizetésre (pontosabban: ellentmondásos a szerződés, mert az egyik helyen 15 napot írnak, a másik pontban pedig azt írják, nem vállalnak semmilyen kifizetési határidőt). Ennek alapján elvileg 100 évig is ülhetnek a pénzeden lejárat után. Természetesen késedelmi kamatról és hasonlókról szó sem esik.
Problémás továbbá a lakáscélú felhasználásnál a sorrend: előbb kellene igazolni a felhasználást, csak utána kaphatod meg a pénzt. Ami azt jelenti, hogy csak akkor érdemes belevágni, ha nincs szükséged a pénzre és ráérsz várni, mert a vételt / felújítást e nélkül is ki tudod fizetni.

Az OTP-nél a szerződéses feltételek tisztességesebbek (pl. nem azt írják, hogy 3 hónap után, meghatározatlan időpontban, hanem 3 hónapon belül fizetnek). Egy baj van: úgy hallottam, hogy ezt a gyakorlatban nem tartják be és az ügyfélnek semmilyen eszköze nincsen, hogy felelősségre vonja őket a késedelem miatt.

Természetesen nincs kizárva, hogy a megtakarításodat időben megkapod, de nem számíthatsz rá. Ennyi erővel elmehetsz a lottózóba is, kevesebb adminisztrációval ugyanott vagy... biggrin.gif

Tehát szerintem legfeljebb az OTP-nél érdemes kötni és ott is csak akkor, ha biztosan nem lesz szükséged a pénzre. A fórum más hozzászólói ennél optimistábban látják a helyzetet. Ariadne javasolt egy jó konstrukciót (a lakáskassza bevételét hitel előtörlesztésére használni, ekkor nem kell kétségbe esned, ha hónapokkal a lejárat után látsz csak pénzt).

A témát részletesebben kiveséztük két éve: Lakáskassza fórum

u.i.: Kíváncsiságból megnéztem a Fundamenta mostani ÁSzF-jét és nem látok semmi változást a két évvel ezelőttihez képest: a lejárat után legkorábban három hónappal utalnak, és egy bonyolult, az ügyfél által nem ellenőrizhető rendszer szerint döntik el, kinek mikor fizetnek. (A lejárat utáni időszakra "persze" nem említik, hogy bármiféle kamatot kapna az ügyél). Én továbbra is a tisztességtelenség, megbízhatatlanság netovábbjának tartom az egészet.
petszilva
Sajnos rossz tapasztalataim vannak a Lakáskasszával kapcsolatban.
5 évig fizettem, előtakarékoskodtam, majd 5 után, pénzhiány miatt kértem a szerződés felbontását és az addig befizetett pénzem visszautalását. Nagyon körülményesen és nehezen ment. Akivel a szerződést kötöttem, ügyintéző, a nyakamra járt, eljött a lakásomra, telefonálgatott, kért, hogy ne bontsam fel.
Sok huzavona után nagy nehezen visszautalták a pénzem, az állami támogatással együtt. Ezután nem kaptam semmilyen levelet, telefont semmit, majd most a bíróságtól idézést kaptam, hogy nem mutattam be az eredeti számlákat, csak a fénymásolatot küldtem meg, ezért ügyvédhez fordultak és most perköltséget, ügyvédi költséget követelnek, és bírósági tárgyalás lesz.
Ezt nevezem állami támogatásnak. Mellesleg sokkal többet felhasználtam lakáscélú felújításra, mint amennyi az állami támogatás volt.
Bezzeg akkor tudtak hívogatni, mikor a pénzem kellett, de hogy megfelelően felvilágosítsanak az már nem érdekelte őket.
Csak a pénzt akarják zsebre tenni és még az állami támogatáson is hasznot húznak ahol csak lehet.
Sajnálom,hogy szóba álltam egy ilyen bankkal.
lazurdeak
(petszilva @ 2008.10.10, 10:18) *

5 évig fizettem, előtakarékoskodtam, majd 5 után, pénzhiány miatt kértem a szerződés felbontását és az addig befizetett pénzem visszautalását. Nagyon körülményesen és nehezen ment. Akivel a szerződést kötöttem, ügyintéző, a nyakamra járt, eljött a lakásomra, telefonálgatott, kért, hogy ne bontsam fel.
Sok huzavona után nagy nehezen visszautalták a pénzem, az állami támogatással együtt. Ezután nem kaptam semmilyen levelet, telefont semmit, majd most a bíróságtól idézést kaptam, hogy nem mutattam be az eredeti számlákat, csak a fénymásolatot küldtem meg, ezért ügyvédhez fordultak és most perköltséget, ügyvédi költséget követelnek, és bírósági tárgyalás lesz.
Ezt nevezem állami támogatásnak. Mellesleg sokkal többet felhasználtam lakáscélú felújításra, mint amennyi az állami támogatás volt.
Bezzeg akkor tudtak hívogatni, mikor a pénzem kellett, de hogy megfelelően felvilágosítsanak az már nem érdekelte őket.
Csak a pénzt akarják zsebre tenni és még az állami támogatáson is hasznot húznak ahol csak lehet.

Ez melyik lakáskassza volt?
Ariadne
(petszilva @ 2008.10.10, 10:18) *

Ezzel a sztorival valami nagyon nem stimmel. Nekem volt is, van is lakáskasszám, és párszor már átböngésztem az ászfeket és a vonatkozó jogszabályokat is.

Ha kéred a szerződés "felbontását", mert nem tudod fizetni, akkor nem kaphatod meg az állami támogatást! Az csak akkor jár, ha meghatározott időben kéred a folyósítását, és igazolod, hogy lakáscélra használtad fel (az egészet, az utolsó fillérig), egyébként gyakorlatilag a befizetett összeget kaphatod vissza, többet nem. Ez nem bankbetét... rolleyes.gif Erősen tartok attól, hogy nem nézted meg és olvastad el pontosan, mit írtál alá, amikor a megszüntetést kérted.

Minden ott van bármikor elolvashatóan a honlapján mindkét lakáskasszás cégnek, ha egy ilyenbe belevág az ember, elvárható, hogy legalább utánaolvasson kicsit. Érdemes most szépen beballagni a bankhoz és megpróbálni tisztázni, mi is történt és milyen módon tudnád teljesíteni a visszafizetést (feltételezem az állami támogatást kérik vissza, mert nem igazoltad a lakáscélú felhasználást), vagy esetleg pótolni a számlák bemutatását, ha még (vagy egyáltalán) lehet.

A papírokat, amiket kaptál, nézd meg nagyon, olvasd el végig alaposan, és ha idézés, menj el és próbálj megegyezni (mindig lehet), ha pedig fizetési meghagyás, akkor is egyeztesd, jogos-e (valszeg igen), és megintcsak egyezz meg a kifizetésről.
tundi

Kedves Mindenki!

Köszönöm!

Olvasd el mit írok be a fórumra. Utána döntsél, hogy érdemes-e:(

A Fundamentánál fizetett lakástakarékossági, (tavaly szeptemberben) lejárt szerződésemet 8 hónapja nem fizetik ki.
Röviden a történetem annyi, hogy áprilisban kérelmezett szerződés felmondás után írtak, hogy gyámügyi hozzájárulásra van szükség, hogy kifizessék a hatalmas összeget 250 ezer forintot., mert a lányom a kedvezményezett. Megindítottam a gyámügyi határozat kérelmet. A gyámügy kérte tőlük a pontos összeget, erre másfél hónap múlva válaszoltak-telefonálás hatására. Aztán megint nem történt semmi. Telefonon azt mondták augusztus végén, hogy kellenek az adataim. Megküldtem. Egyik telefonon válasz: „ jővő héten fizetjük”, utána újra nem fizetjük, aztán veszekedésre mégis fizetjük. Azután új telefon: mégsem fizetjük, mert ŐK a felmondást attól számítják, amikor én megküldtem az adataimat. Azokat az adatokat, amit sok telefonálásra, ők kértek be. Belső szabályzataikra hivatkoznak, illetve fenyegetőznek, hogy felveszik a beszélgetést(mondjuk akkor is, amikor erre senki nem figyelmeztetett).Az utolsó telefonálásom egy állítólagos főnőkkel volt, aki az arcomba csapta a telefont. Nem voltak hajlandók további felettes elérhetőségét megadni. Arra játszanak, hogy akármit teszek, minden időbe telik. Így ők győznek, hiszen annál későbben kell kifizetniük a pénzt. A pénzt beiskolázásra költhetem(rég nem aktuális). Fundamenta közölte, akármit csinálok, december 23án fizetik, de ha fizetek 3%ot a pénzből, akkor rögtön.
Tehát még egyszer, egy lejárt idejű, elszámolást nem igénylő szerződésről írtam.

Ariadnénak csak annyit javasolnék, próbálja kérni pénze kifizetését, akkor majd meglátja, hogy mennyire segítőkészek. Amíg 8 évig fizettem a pénzt, semmi problémám nem volt nekem sem.
lazurdeak
(tundi @ 2008.10.19, 17:55) *

A Fundamentánál fizetett lakástakarékossági, (tavaly szeptemberben) lejárt szerződésemet 8 hónapja nem fizetik ki.
...
Egyik telefonon válasz: „ jővő héten fizetjük”, utána újra nem fizetjük, aztán veszekedésre mégis fizetjük. Azután új telefon: mégsem fizetjük, mert ŐK a felmondást attól számítják, amikor én megküldtem az adataimat. Azokat az adatokat, amit sok telefonálásra, ők kértek be.
...
Tehát még egyszer, egy lejárt idejű, elszámolást nem igénylő szerződésről írtam.

Ariadnénak csak annyit javasolnék, próbálja kérni pénze kifizetését, akkor majd meglátja, hogy mennyire segítőkészek. Amíg 8 évig fizettem a pénzt, semmi problémám nem volt nekem sem.

És ez nem az első, nem a második ilyen panasz, amit a lakáskasszákról olvasok. Ez még akkor is bosszantó lenne, ha legalább valamilyen büntetőkamat járna a ki nem fizetett összegekre.

De a Fundamenta szabályzat - mint azt már korábban kielemeztük - nem egyértelmű a fizetési határidő kérdésében, így nincs mihez képest késve fizetnie, miután a cég nem vállal egyértelmű határidőt.

Magyarul Fundamentáék addig ülnek a pénzeden, ameddig nem szégyellik és úgy tűnik, semmit nem tehetsz ellene.

Mint már írtam, az OTP-s lakáskassza szabályzata korrektebb, viszont más fórumokon úgy olvastam a károsult ügyfelektől, hogy azt sem tartják be. Ott viszont legalább ha nem fizetnek időben és perelsz, akkor elvileg meg kell nyerned, miután van határidő, amihez képest a késedelmet számítani kell. A gyakorlatban viszont még nem olvastam olyan emberről, akinek ez sikerült volna.

Viszont jó hír személyes tapasztalat alapján: nemrég eladtam a volt kuckómat, a vevő a vételár egy jelentősebb részét OTP lakáskasszából akarta fizetni. Húztam a számat, gondolván, hogy ebből soha nem látok pízt, de más vevő nem volt a láthatáron, meg gondoltam, az ő baja, ha bukja a foglalót.
És láss csodát, kiderült, hogy OTP-nél lehet kérni sürgősséggel a kifizetést és akkor 30 napon belül kiutalják az összeget. Ami legnagyobb ámulatomra meg is történt. (Biztos lényegtelen mellékkörülmény, hogy a vavő anyukája az OTP-től ment nyugdíjba és szólt a volt kollégáknak, hogy figyeljenek má oda egy kicsikét. Meg vagyok róla győződve, hogy a megbízható és gáncs nélküli OTP e nélkül is hanyatt-homlok rohant volna fizetni, ami az ügyélnek jár.)

Szóval az OTP-nél van esélyed viszontlátni a pénzed, de nem árt ha a rokonság is támogat...
petszilva
Kedves Mindenki!
Fundamenta Lakaskassza szerzodesem volt.
Ariadne valoszinu azert nem stimmel a tortenet, mert nem voltam eleg egyertelmu. A kifizetest megfelelo idopontban kertem, es az allami tamogatast jogosan meg is kaptam. Igazoltam szamlakkal a lakascelu felhasznalast es tobbszor is elolvastam a szerzodesi felteteleket. Kesve vittem be az eredeti szamlakat, mert eloszor postan kuldtem a masolatot ami nem volt jo. Errol nem ertesitettek, mar csak a birosagi idezest kaptam meg.Igy bevittem szemelyesen, ahol lepecseteltek az eredeti szamlakat es biztositottak, hogy mostmar minden rendben nincs semmilyen kovetelesuk felem.

Majd ezt kovetoen tobb honappal a megbizott ugyvedi irodajuk, bizonyos Ecovis ugyvedi iroda beperelt, es koveteli az ugyvedi koltseget es a perkoltsegeket.
Az AFSZ 17. § 6. pontjara hivatkoznak, ami meg jogos is lenne, de en 2001-ben szerzodtem veluk tehat ram az akkori szerzodesi feltetelek vonatkoznak. Ez ram csak akkor vonatkozna ha szerzodesben lennek veluk, es akkor is ertesiteniuk kellene az AFSZ valtozasairol.
A lakaskassza nem all velem szoba, szo szerint. Ok az ugyvedi irodara mutogatnak az ugyvedi iroda meg a lakaskasszara. Kertem allitsak le az ugyvedi irodajuk intezkedeseit, hiszen mar veluk mindent lepapiroztam. Ezt megtagadtak, illetve azt is hogy a telefonos felettesevel beszelhessek. Az ugyvedi iroda pedig allitja oket a lakaskassza bizta meg.
22-es csapdaja...is lehetne. De szerintem a lakaskassza(valojaban a magyar allam) miutan mar nincs naluk a penzem,es amugy is eleg nagy ...ban van, megprobal mindent, hogy penzt csikarjon ki akitol csak lehet es tud, az ugyvedi iroda pedig szinten csak penzt akar kisajtolni sajat maganak.
Senkinek nem ajanlom oket. Addig allnak csak az emberrel szoba amig fizet, amikor mar nem akkor mindent megtesznek, hogy megkarositsanak. Valojaban ez csak azt mutatta meg, ugy valtoztatgatjak a szerzodesi felteteleiket kenyukre kedvukre ahogy akarjak, es akar utolag is behajthatjak barmilyen kovetelesuket ha penzhianyban vannak.
Mozigépész
Legközelebb egy helyen tedd fel a hozzászólásodat, és más topikból ne "mutogass" más topikba!
petszilva
Tisztelt Mozigépész!
Megtisztel, hogy elolvasta amit írtam.Kérem, Ön is tiszteljen meg,-amennyibben hozzám intézi kérését- hogy használja a "kérem" szót, vagy a "légyszi"-t ha már letegezett.
Köszönöm.
petszilva
Most látom, abból a bizonyos másik topikból kilett törölve amit írtam. Kár. Mert az van belinkelve a lakaskassza.lap-ba....
Mozigépész
Tisztelt petszilva!
ÖN meg tisztelje meg a fórumot azzal, hogy elolvassa a szabályzatot.
Idéznék:
"Kedves látogató!

Mielőtt hozzászólnál, vagy új témát indítanál mindenképpen olvasd el ezt a pár sort!

* A kérdést csak 1 helyen tedd fel, nem kapsz nagyobb eséllyel választ, ha többször írod be.
* Nyilvánosan kérdezz! Ne privát üzenetben vagy e-mailben, úgy nem válaszolunk.
* Figyelj, hogy hova nyitod a kérdésed, ne nagyon kuszálódjon össze a fórum…"
Ezek után meg lehet sértődni!
banki ügyintéző
Kedves mindenki!

Pontosítanék Lakaskassza (FUNDAMENTA) csak egy van az ERSTE Banknál. Lakástakarékpénztár (LTP) van az OTP-nél. Kormányrendelet szabályozza a feltételeiket. Kifizetéssel kapcsolatban meg nem kell várni, hogy az öledbe hulljon, utána kell menni. Ügyintézői hiányok, valamint nem megfelelő hátterek miatt nem történik automatikusan. 3 hónap a kiutalási idő utána lehet hozzá jutni a pénzhez bármikor 12 hónapon keresztül. Utána ujabb kiutalás kérés szükséges ami kb. 1 hónap alatt van meg.

Üdv,
lazurdeak
(banki ügyintéző @ 2009.08.29, 19:50) *

Kedves mindenki!

Pontosítanék Lakaskassza (FUNDAMENTA) csak egy van az ERSTE Banknál. Lakástakarékpénztár (LTP) van az OTP-nél. Kormányrendelet szabályozza a feltételeiket. Kifizetéssel kapcsolatban meg nem kell várni, hogy az öledbe hulljon, utána kell menni. Ügyintézői hiányok, valamint nem megfelelő hátterek miatt nem történik automatikusan. 3 hónap a kiutalási idő utána lehet hozzá jutni a pénzhez bármikor 12 hónapon keresztül. Utána ujabb kiutalás kérés szükséges ami kb. 1 hónap alatt van meg.

Üdv,

Az ügyfél szempontjából tulajdonképpen lényegtelen, hogy miért nem jut hozzá a pénzéhez. Esetünkben pontosan azért amiért írod: kormányrendelet (47/1997) ír elő egy kívülálló számára érthetetlen és követhetetlen kifizetési szabályrendszert, és nyilván erre jönnek még rá a cégek bénázásai, esetleges szándékos késlekedései. Az különösen tetszik, hogy "nem automatikus" a kifizetés, ez egyértelműen azt mutatja, hogy a cégek nem akarnak időben fizetni. (Mindkét banda elég régen működik ahhoz, hogy már megoldhatták volna a folyamt automatizálását, ha akarták volna.) Röhej, hogy csak annak járjon a kifizetés, aki utána jár. Emlékeztetnék rá, hogy ez az ügyfél pénze, amit a pénztár csak kezel, tehát jogtalan és felháborító, hogy úgy viselkednek, mintha kegyet gyakorolnának.

De a mögöttes okokkal az ügyfeleknek tulajdonképpen nem kell foglalkozniuk. A lényeg: ne takarékoskodjunk olyan helyen, ahol nem kapjuk meg a pénzünket akkor, amikor szükségünk van rá!

Ezért a Fundamenta mindenképpen kerülendő, az OTP pedig csak azoknak ajánlott, akik szeretik a szerencsejátékokat - náluk ugyanis a kormányrendelet ellenére előfordul, hogy gyorsan fizetnek, de ez egyáltalán nem garantált.

Semmiképpen se kössetek lakás-takarékpénztárral kombinált hitelszerződést (ahol a törlesztések részben a lakás-takarék megtakarításból történnek). Ezeknél ugyanis a lakástakarék borítékolható késlekedései miatt hátralékba kerülhettek, aminek súlyos következményei lehetnek.
lazurdeak
Bővebben ír a témáról a következő a következő internetes napló:
Kókler Bróker

Néhány idézet:
"Hiába van pénzed, hogy megvedd az építőanyagot akkor, amikor az akcióban van, nem teheted, csak akkor, amikor ők már utaltak, mert különben nem fogadják el a számlát. Ők meg akkor utalnak, amikor akarnak. Ennyi elég?"
- Ezt eddig is tudtuk, de jó észben tartani...

"Azt is javasolják az LTP-s MLM-ügynökök, hogy egy családon belül több személy nevére indítsanak LTP-t. Nos, ebben az esetben mindenkinek a neve egyszerre kell szerepeljen majd az ingatlan tulajdoni lapján!"
- Erról eddig még nem esett itt szó, jó tudni.

Valamint szerződéskötési díjat kell fizetni (KóklerBróker szerint 30.000 Ft.) és további rejtett költségek vannak (ezeket nem részletezi). Tapasztalatból tudom, hogy ezekről az értékesítő "tanácsadó" kussolni szokott. Természetesen...

Az oldal számítása szerint a megtakarítsok hozama legjobb esetben 6-8%, de akár 1% körül is lehet. (Bár ezt egy ottani hozzászóló vitatja.) Micsoda üzlet... Úgyhogy aki még mindig ilyen konstrukción gondolkodik (remélem, nem sokan vannak), az számoljon alaposan utána.

Egyébként most találtam ezt a Kókelr Brókert, van még rajta néhány érdekes és hasznos bejegyzés (pl. megtakarítási tippek), érdemes olvasgatni.
ityam
(lazurdeak @ 2009.09.08, 07:10) *

"Hiába van pénzed, hogy megvedd az építőanyagot akkor, amikor az akcióban van, nem teheted, csak akkor, amikor ők már utaltak, mert különben nem fogadják el a számlát. Ők meg akkor utalnak, amikor akarnak. Ennyi elég?"
- Ezt eddig is tudtuk, de jó észben tartani...

Hát ez az amikor akarnak eléggé érdekes megfogalmazás. Amennyire én tudom mind2 lakáskasszánál 3 honapos kiutalási idő van. Arról persze lehet vitázni hogy mi a francért van ez de igy találták ki ugyhogy ezt kell szeretni.

"Azt is javasolják az LTP-s MLM-ügynökök, hogy egy családon belül több személy nevére indítsanak LTP-t. Nos, ebben az esetben mindenkinek a neve egyszerre kell szerepeljen majd az ingatlan tulajdoni lapján!"
- Erról eddig még nem esett itt szó, jó tudni.

Hát igen ez probléma lehet tényleg.Én arra próbálok rájönni hogy az a modszer működik e amit én hallottam hogy miután lejárt az LTP utána módosítjuk a kedvezményezettet hogy mind2 szerződésen ugyanaz legyen a kedvezményezett és akkor nem kell tulajdoni résznek lenni mind2 embernek az ingatlanban.Mert én hallottam egy ilyen verziót is hogy lehet csinálni, mivel csak az a lényeg hogy egyszerre 1 embernek csak egyszer utalhatnak ki állami támogatást.szal miután lejárt utána már nyugodtan szerepelhet 2 szerződésen is kedvezményezettnek 1 ember. és akkor elkölthetné mind2t ugyanaz az ember. de ennek még utána kell járnom mert itt valami nem tiszta nekem.szal ha tudja valaki hogy ez lehet e vagy hogy hogy van akkor jelezze nekem.

Valamint szerződéskötési díjat kell fizetni (KóklerBróker szerint 30.000 Ft.) és további rejtett költségek vannak (ezeket nem részletezi). Tapasztalatból tudom, hogy ezekről az értékesítő "tanácsadó" kussolni szokott. Természetesen...

Egyértelműen meg van határozva mind2 lakáskasszánál hogy a számlanyitási díj az a szerződéses összeg 1%-a(ha nincs akciós időszak). tehát 3 millás szerződéses összegnél 30 rugó.más rejtett költségről én számlavezetési díjról tudok meg csekk díjról ha csekken fizetsz. meg van szerződésmódosítási díj.de ezek szerintem opcionálisak(számlavezetési díjat leszámítva)

Az oldal számítása szerint a megtakarítsok hozama legjobb esetben 6-8%, de akár 1% körül is lehet. (Bár ezt egy ottani hozzászóló vitatja.) Micsoda üzlet... Úgyhogy aki még mindig ilyen konstrukción gondolkodik (remélem, nem sokan vannak), az számoljon alaposan utána.

A megtakarítások hozama a fundamentánál 1% ha jól emléxem az OTPnél meg módozattól függően 1.5 vagy 3%. ez alapvetően nem sok. Ezt nagymértékben az állami támogatás növeli meg.de ez a szöveg hogy legjobb esetben 6-8% de akár 1% is lehet ez nagyon humbug szagú.Az a táblázat ami a honlapon van az majdnem igaz.Abban csak az állami támogatás aktuális évi hozamát számolja és nem számolja az egyebkenti kamatot amit kap az ugyfél és nem számol kamatos kamattal.De lényegében igaz közel az a táblázat. az első évben 30% a "hozam" a 4.ben már csak 6%.(tehát 4 évesnél kb 13-14% az átlag éves hozam, mivel az elején nagyobb a végén ez kissebb. 8 évesnél pedig már csak 7-9% körül van az éves átlaghozam ) ezért az egyéni véleményem hogy a rövid futamidős éri meg a legjobban mivel ott van a legnagyobb hozam. Rövid időnél sokat számít az állami támogatás amit kap az ember.8 évesnél kissebb átlag hozam mert a bent lévő relative sok pénznek már kissebb százaléka az a fix állami támogatás.

Egyébként Fundamentával tapasztalata a tesómnak. ő eredetileg 4 évre kötötte de aztán végül módosította 8 évre mert akkor nem kellett neki és mert igy bármire fel tudta használni.8 év után megkapta rendesen. Volt ott is egy pár hónap kiutalási idő de erről tudtunk mi szal nem lepett meg minket. A hitelt meg nem igényelte a tesóm szal nem volt semmi probléma vele.Ha igénybe vette volna akkor lehet hogy problémásabb lett volna.

Jah még valami amit nem tudom mindenki tud e: már megszüntették a 8 éves szerződésnél azt hogy nem kell lakásra elkölteni.A régen kötött szerződésekre nem vonatkozik a modosítás de amit már most kötnek meg az emberek azoknak már a 8 évesnél is igazolni kell a lakáscélt sad.gif
lazurdeak
(ityam @ 2009.09.08, 21:56) *

Hát ez az amikor akarnak eléggé érdekes megfogalmazás. Amennyire én tudom mind2 lakáskasszánál 3 honapos kiutalási idő van. Arról persze lehet vitázni hogy mi a francért van ez de igy találták ki ugyhogy ezt kell szeretni.

Ezt már kiveséztük korábban. A Fundamenta nem vállal semmilyen fizetési határidőt. Olvastam a szerződés sablonjukat (egy rokonom próbálkozott náluk, de szerencsére volt annyi esze, hogy előbb megkérdezett). A szerződés szerint akkor fizetnek, amikor akarnak. Rákérdeztünk a "tanácsadónál", csak hápogni tudott. Szerintem olvass el te is egy fundamnetás szerződést és cáfold meg ha gondolod, amit korábban írtam: a szerződés ellentmondásos és nem kideríthető belőle, milyen határidőn belül kötelesek fizetni.

Az OTP jobb, ők 3 hónapot vállalnak. (Csak nem tartják be.)
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.