Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Telemarketing
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
hidaspal
Hogyan lehet védekezni a szaporodó telemarketing hívások ellen. Én semmi ilyet nem akarok kapni. Az időbeosztásom nem szokványos, van, amikor felébresztenek, máskor csak a tévénézésben vagy egyébben zavarnak meg és olyasmit akarnak eladni, amit soha nem veszek meg. Nagyon gyakoriak az utazási irodák a kérdőíveikkel, legutóbb a Helikon Utazási iroda Kft. Léteznek olyan helyek a Földön, ahol egy listára való regisztrálás után az ember letilthatja a telemarketinget a megadott telefonszámra. Létezik nálunk ilyesmi? Vagy lehetséges ilyet kezdeményezni?

Hidas Pál
TheElf
Sajnos nem nagyon tehetsz semmit. Kéretlen email ellen van védelem kéretlen telefonhívás ellen nincs. Illetve van, de nem egyszerű: Olyan telefonkészülék ami máshogy csörög ki ha ismert számról érkezik a hívás, és ugye a legtöbb esetben letiltod az ismeretlen számot, stb.
mercedes
A Helikon Utazási Iroda Kft marketing tevékenységének törvényessége megkérdőjelezhető. A telefonszámokat nem tudom "honnan" szerzik be, de most hívtak fel (10:37-kor) egy 13 hónapja általam titkosított számon! Ez elég érdekes alapesetben is, de plusszként az előző tulajdonos is titkosítottan kezeltette telefonszámát.

Következtetések :
1. A MATÁV adta el az adatbázist kifejezett tiltásom ellenére, de ezt kétlem.
2. A Helikon Utazási Iroda Kft jogtalanul birtokolja az adatbázisának legalábbis egy részét.

Ötlet:
PL. TELETÁR. Ez egy előfizetői adatbázis CD-n ami negyedévig működik.
A cégaknek csak az ehez hasonló időkorlátos hozzáférésekkel legyen törvényes a működésük.
Részünkről, mint előfizetők, nyilatkoznunk kell a Szolgáltató irányába, hogy megtiltjuk (pl. kutatási és marketing célra), hogy adatainkat harmadik fél részére kiadja.

Ha ezekután is zavarnak, a Szolgáltató is felelősségre vonható jogosulatlan adatkezelés cselekményében. Valószínűnek tartom az első reklamák után pl. egy MATÁV igen csak bekeményítene, mivel ez elég komoly következményekkel járhat.
wrenata
Minket ugyanez az iroda hív állandóan. Engem is rendkívül zavar, mivel itthon tanítok, ami ugyebár pénzért történik, így ha a tanítványom azért menekül el, mert EZEK állandóan zaklatnak, az ugye konkrét anyagi kár nekem. Legutóbb kértem a telefonáló hölgyet, hogy szíveskedjenek törölni az adatainkat az adatbázisból. Nem tudom, lesz -e eredménye.
TheElf
(mercedes @ 2004 Dec 8, 11:24 AM)
Következtetések :
1. A MATÁV adta el az adatbázist kifejezett tiltásom ellenére, de ezt kétlem.
2. A Helikon Utazási Iroda Kft jogtalanul birtokolja az adatbázisának legalábbis egy részét.

3. régi telefonkönyvet használnak
4. véletlenszerű telefonszámot is hívnak, vagy működik vagy nem
5. ismerősöktől kérik az adataidat
6. ezek az adatok valahogy elkerültek már a netre
7. partnercégek ügyfélnyilvántartása (saját ügyfélnyilvánbtartás)
...

Rengeteg lehetőség van még erre
firefly
Mi kértük, hogy a telefonkönyvben tüntessék fel a § jelet, hogy „az előfizető adatainak Direct Marketing célú felhasználásához nem járult hozzá”. Ettől függetlenül naponta 2-3 alkalommal felhív valamilyen cég. Amikor a telefonkönyvre hivatkozom, akkor közlik, hogy ők nem telefonkönyvből, hanem egy listából dolgoznak. Akkor megkérem, hogy húzzanak ki a listájukról.
De tényleg, semmit nem lehet tenni ez ellen a zaklatás ellen?
Ariadne
Hivatalos módon, pénzért meg lehet szerezni adatokat a BM adatfeldolgozótól, ezt le lehet tiltani írásban a lakóhely szerinti jegyző irodáján vagy az adatfeldolgozó ügyfélszolgálati irodáján - ebben a nyilvántartásban viszont úgy láttam, telefonszám nincsen, "csak" lakcím és még pár adat lásd BM adatfeldolgozó. De ez is valami...

Ezen kívül nem szabad megadni nyereményjátékokhoz, pontgyűjtő akciókhoz, ilyen-olyan pontgyűjtő kártyákhoz ezeket az adatokat, mert általában ott szerepel kis betűkkel, hogy hozzájárulok adataim továbbadásához... Ezeket is le lehet tiltatni egyébként, érdemes - ha lehet - ajánlott levélben írásban közölni velük, hogy azonnal pusztítsák ki a nevedet-telefonszámodat a nyilvántartásukból, különben 15 napon belül bepereled, mert jogosulatlanul tartja nyilván azokat. (Na akkor viszont nem olyan jó ötlet, ha a lakcímedet még nem tudják, mert akkor ezzel az is meglesz nekik - mindenesetre ez a módja, hogy nyoma maradjon.)

szerk: Közben megtaláltam azt is, mennyibe kerül egy adag adat link. Lehangolóan alacsony az a 470 Ft/fő...
lazurdeak
(Ariadne @ 2006.03.16, 15:09) *

Lehangolóan alacsony az a 470 Ft/fő...

Ha egy cég egymaga veszi meg, akkor éppen hogy nagyon drága. A direkt marketing levelekre az 5%-os válaszarány már nagyon jónak számít, de az átlag csak 2-3%. Ami azt jelenti, hogy egy leendő ügyfél (nem biztos, hogy tartós vevő) címéért 15.000 - 25.000 forintot kell fizetni. (A telefonos megkeresések válaszaránya jobb, de arról volt szó, hogy innen csak a lakcímet kapják meg.) Az már persze más, ha továbbadogatják egymásnak...
lazurdeak
(firefly @ 2006.03.16, 15:01) *

De tényleg, semmit nem lehet tenni ez ellen a zaklatás ellen?

Mivel én nem vagyok jogász, a magam szerény módján kűzdök az ilyen pofátlanságok ellen.
(Megjegyzés: a módszer alapötlete nem az enyém, én is úgy olvastam a Neten.)

Ha olyankor hívnak, amikor nagyon nem érek rá, akkor kérek egy visszahívást olyan időpontra, amikor nem lesz más dolgom (pl. utazni fogok). Általában többet soha nem hívnak vissza ugyanattól a cégtől (ennyit a szervezettségükről). ermm.gif
Ha éppen ráérek vagy mégis visszahívtak, akkor szüret! Remek agytorna, hogyan tudok minél inkább hülyét csinálni ezekből a parazitákból. (Tudom, tudom, sok embernek ez az egyetlen megélhetése, és ők sem örömből csinálják meg minden, de azért én a szúnyogot is agyoncsapom, pedig neki sincs más megélhetése...)

Egy saját példa:
- Szeretném megismertetni Önt a hallókészülékeinkkel...
- Elnézést, nem hallom... devil.gif
- A hallókészülékeink előnyeit szeretném...
- Ha volna szíves kicsit hangosabban mondani... devil.gif
(Szinte látom, ahogy felcsillan a szeme.)
- Kiváló hallókészülékeinket szeretném figyelmébe ajánlani.
- Bocsánat, de nagyothalló vagyok, és pont elromlott a hallókészülékem, sajnos nagyon vacak, le kell cserélnem. Meg kell kérnem, hogy jó hangosan beszéljen, mert különben nem értem. Miről van szó?
Stb. Egy ideig rá tudtam venni, hogy ordibáljon a kagylóba, minden mondatát "félreértettem", aztán valahogy megérezte a rengeteg eszével, hogy mégsem belőlem fogja megvenni magának a sarokházat. clap2.gif
Többet nem hívott a cég. (Ez külföldön volt, nem tudom, nálunk szabad-e gyógyászati segédeszközt telefonon keresztül árulni, de a lényeg, hogy alkalmazkodjunk az ajánlathoz.)

Néha ragaszkodnak hozzá, hogy személyesen talákozzunk, mert "csak úgy tudják igazán jól elmondani" a kihagyhatatlan ajánlatot. Ennek sem szoktam ellenállni. Csak kiderül, hogy a következő hetekben a városon kívül dolgozom. Igyekszem kitapogatni, milyen távolra hajlandók eljönni, aztán elküldöm a megfelelő messzeségbe (mondjuk Budapestről Budaörsre). Aztán "elfelejtek" elmenni. tongue.gif A következő hétre ismét megbeszélünk egy találkozót. Erre sem szoktam elmenni (negyedórával az időpont előtt "közbejön" valami). tongue.gif tongue.gif Ha még bírja cérnával az üzletkötő, akkor találkozok vele (max. 5% jut el eddig a fázisig).
Szépen végighallgatom, és nagyon érdeklődöm (de semmit nem vagyok hajlandó aláírni). Csak még meg kell beszélnem a feleségemmel, a sógorommal, a tengerimalacommal, úgyhogy hívjon majd jövő héten. A folytatást szerintem kitaláljátok. biggrin.gif

Iparágtól függően még be lehet vetni extra cseleket. Pl. nagyon akarok életbiztosítást kötni (úgy értve, miután már eleget szaladgált a biztosítós különböző helyekre és kétszer módosítottam, hogy tulajdonképpen mit is akarok kötni), de az orvosi vizsgálaton mindig "kiderül", hogy folyamatosan szúr a mellkasom, szédülök, és évek óta csúnyán köhögök ("ezért is akarok egy rendes biztosítást doktor úr, mert ki tudja, mit hoz a holnap"). crybaby.gif Ezek után pánikszerűen adják vissza a befizetett első havi díjat. biggrin.gif
A biztosítási összeget úgy kell belőni, hogy vérvétel azért ne legyen (mint látható, nem kimondottan mazochista alkat vagyok).
De vigyázat: az ilyesmi már kockázatos, pl. nemrég majdnem buktam az első díjat, mert az orvos fütyült rendesen végigkérdezni a listát és hiába köhögtem bármilyen szépen, nem talált rajtam kivetnivalót. De azért ezt is megoldottam (nem küldtem el valami pótlólag kért papírt). Csak akkor menj bele ilyen játékba, ha biztosan ki lehet szállni (pl. az életbiztosítás biztonságos, mert bármikor lemondható), mindig nagyon nézd meg a szabályzatot/szerződést.

Remélem, segítettem felderíteni a telemarketing hívások napos oldalát. (Legalábbis szórakoztatóbb módszernek tartom, mint holmi leveleket írogatni.)
Harcolj Te is ellenük. box.gif
És jó mulatást!
firefly
Köszi a hangulatjavítást, nagyon nagyon jól szórakoztam. Amúgy igazándiból nem azokra a szerencsétlen emberekre haragszom, akik hívnak, hiszen nem tudhatom, hogy miért kellett nekik épp ezt a munkát elvállalniuk, hanem a vezetőkre/tulajdonosokra, akik erre a zaklatásra utasítják őket. Csak sajnos amikor 1 órán belül már harmadszor csörög ilyen hülyeség miatt a telefon és mondjuk éppen többfogásos hétvégi családi menüt sütök-főzök a konyhában, vagy esetleg előző éjjel 3-ig dolgoztam és délután tartanék egy kis csendespihenőt, akkor én sem mindig túl diplomatikusan válaszolok a kérdésre, hogy meghívhatnak-e termékbemutatóra vagy egészségmegőrző előadásra. A munkám pedig olyan jellegű (szakfordító vagyok), hogy érdemes benne lenni a telefonkönyvben, plusz vannak állandó ügyfeleim, akik el kell, hogy érjenek, ha sürgősen kell valami. Tehát nem akarom titkosítani a számomat, és kis sem szeretném kapcsolni a telefont, hiszen lehet, hogy épp akkor keres valamelyik ügyfelem egy sürgős, fárasztó, de jól fizető megbízással. Ez a kis § jel jó ötlet lenne, ha komolyan venné mindkét fél, és békén hagynák azt, aki a nyugalmat igényli. Egyébként meg elég megfontolt vásárló vagyok, már régen nem hiszek a mesékben, és a szenzációs ajánlatokban, a "csak most, csak önnek" típusú vásárlásban. Ha kell valami, akkor szétnézek a neten, összevetem az árat és a minőséget a lehetőségeimmel és az igényeimmel, aztán döntök.
A múltkor egyébként én is közöltem valamelyik cég telefonos hölgyével, hogy eljövök a bemutatóra, az óradíjam minden megkezdett óra után 8000 Ft, ezért bármit meghallgatok, de semmit nem írok alá, valamint előre meg kell kapnom az összeget. Először ledöbbent a hölgy, aztán megkérdezte, hogy ugye most viccelek. Nem - mondtam, majd elköszöntem. De ez csak egyszer volt, mert még erre is sajnálom az időt.
asdf
Nekem van pl egy Biztositos neven elmentett szam a mobilomban. Egy ideig 3-4 havonta megcsorgetett, de sajnos csak a nemit gombig jutott wink.gif Aztan amikor megunta a csorgest letette. Aztan egy ido utan a hivogatasomat is megunta wink.gif Barki mas, aki veletlen meg felhiv akarmilyen marhasaggal /halistennek gyakorlatilag nincs ilyen, csak a melohelyi vonalason -Jonapot, az ugyvezetovel szeretnek beszelni- (el vagy tevedve apam smile.gif), de azoknal meg garantaltan 20 masodpercen belul vege a beszelgetesnek. Nem erdemes ezekre idot fecserelni. A firefly meg szerintem vegyen egy uzenetrogzitos, szamkijelzos telefont /plusz fizessen elo szamkijelzesre/ -kellemest a hasznossal elv alapjan akar rogton egy cordless-t wink.gif-, ha haromfogasos ebed kozben hiv valaki, majd meghallgatja utana, kulonosen, ha szam nelkul hivnak /partnereket meg fel lehet venni a telefonkonyvbe/ wink.gif
lazurdeak
(asdf @ 2006.03.16, 22:50) *

azoknal meg garantaltan 20 masodpercen belul vege a beszelgetesnek. Nem erdemes ezekre idot fecserelni.

Nem teljesen értek egyet. Ezek pont arra játszanak, hogy 30-ból vagy 50-ből egy hívás bejön. Minél gyorsabban elküldöd őket a francba, annál jobb nekik, mert mehetnek a következő hívásra, és előbb-utóbb lesz, aki végighallgatja őket és rendel tőlük.

Csak védekezéssel nehéz győzni bármilyen sportban, a telemarketingeseket sem hiszem, hogy le lehet szoktatni erről a stílusról hívásszűréssel és hasonló passzív módszerekkel. Az ő eszközeik egyre finomodnak: nemrég már a titkosított, más nevén bejegyzett mobilon is felhívták az egyik családtagomat - a valódi használót (tehát nem a telefontulajdonost) keresve, ha megtanulsz egy adott számot kinyomni, felhívnak egy másikról stb. Nem beszélve az adatbázisból automatikusan tárcsázó rendszerekről, a kapcsolatkövető (CRM) szoftverekről.

Egy 20 másodperces telefonhívás elhanyagolható idő és költség egy cégnek. Ezzel szemben aki Budatétényre kocsikázik egy találkozó reményében, az talán addig sem zargat másokat. Több órányi elvesztegetett üzletkötői idő, orvosi vizsgálat, adatbevitel már nekik sincs ingyen.

Az külön jó, ha az ügyvezetőt keresik (tehát cégnek akarnak eladni). Olyankor lehet hivatkozni az ISO szabvány szerinti szállító-minősítési rendszeretekre, kitöltetni velük egy hosszú kérdőívet, lehetőleg sok kifejtendő kérdéssel (én most készülök tervezni egy ilyet), bekérni az összes tanúsítványuk hiteles másolatát, a cégpapírokat, írásos ajánlatot kérni, hadd ne ragozzam... devil.gif

Persze ha éppen munka vagy ebéd közben zavarnak, akkor tényleg nem szabad velük foglalkozni, ezért szoktam visszahívást kérni. Mindenki maga határozza meg, mit tart időfecsérlésnek, szerintem érdemes megadni nekik az esélyt, hogy fussanak pár felesleges kört és legyen egy csomó kiadásuk. Sokkal hiábavalóbb dolgokkal is tölt az ember időt (pl. tévénézés). A fogyasztói önvédelmet én fontosnak tartom, amire érdemes heti fél-egy órát áldozni. starwars.gif Már csak a többiek, a társadalom érdekében is. És mint már írtam, agytornának is jó a módszer, időnként nagyon hirtelen kell tudni reagálni, és emlékezni kell, hogy kinek milyen marhaságot mondtál korábban.

Inkább azt tartom bajnak, hogy míg a telemarketing ellen viszonylag könnyű ellenszert találni, addig a külföldről ömlő e-mail szemét, a most már az éttermeket is elborító reklámok, vagy éppen a felelőtlenül ígérgető vállalkozók ellen még nem sikerült hatékony védekezést kidolgoznom. De ezek már más témák.
firefly
Most hívott épp egy hölgy, hogy regisztráltam magam korábban és nyertem egy kétszemélyes hiperszuper ágyneműgarnitúrát. (Soha de soha nem szoktam ilyenekre regisztrálni, de mindegy.) Meg akarták adni valami Macska János telefonszámát, akivel egyeztetni kell, hogy mikor jönnek hozzánk átadni. (Ez azért édes, hogy még én telefonálgassak, nem?) Mondtam, hogy nem igazán érek rá mostanában (meg majd hülye leszek mindenféle vadidegent beengedni a házamba - tettem hozzá gondolatban) "dehát tudják az elérhetőségeimet, nyugodtan küldjék el a nyereményt postán". Erre közölte a hölgy, hogy ő csak a nevemet és a telefonszámomat tudja, a címet nem, mert a számítógép automatikusan hívja a számot. (Na most akkor regisztráltam magam, vagy sem???) Erre közöltem, szívesen bediktálom a címem, de a telefonkönyvben is benne vagyunk (bár tudtam, hogy ezt így úgysem fogják elküldeni). De ők csak személyesen tudják átadni - mondta -, miután egyeztettem Macska Jánossal. Mire én: ha nem küldik el postán, akkor lemondok róla.
Hát így maradtam le egy hiperszuper ágyneműgarnitúráról...
Joooe
Jól tetted smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.