(Inspector Kalaman @ 2008.06.06, 16:56)

Üdv.!
Végignéztem mind a 18 oldalnyi témát, de ilyet még senki sem kérdezett, ha jól láttam.
Én egy olyan canadai céget szeretnék kártérítési perbe fogni, amelynek nincs magyarországi képviselete/forgalmazója. (A termékük egy barátom által jutott el hozzám, és súlyos károkat tett az autómban.) Mi a teendő ilyenkor? Hová forduljak?
Előre is köszönöm a segítséget!
Általános megjegyzés: ha konkrétabban leírod, mi történt, valószínűleg használhatóbb válaszokat fogsz kapni (pl. ki ez a kanadai cég: gyártó vagy kereskedő, mi a termék, hol és hogyan vette a barátod…) Így én is csak általánosságban tudom leírni a véleményem.
Külföldről csak akkor javaslok vásárolni, ha a következők mindegyike fennáll:
- Nem nagy értékű áruról van szó.
- A kockázatod kicsi (akkor sem lesz nagy baj, ha az áru nem megfelelő).
- Mások által kipróbált vagy ajánlott forrásból szerzed be.
- Biztos közvetítő csatornát választasz.
Így például nyugodtan veszek könyveket vagy dísztárgyakat az eBay bármely bejáratott eladójától vagy ismert külföldi kereskedőtől, persze értékbiztosított csomagban kérve a szállítást (különben a Magyar Postán jó eséllyel ellopják). Viszont nem vennék elektromos készüléket egy ismeretlen külföldi kereskedőtől.
Rátérve a kérdésedre: nem javaslom, hogy másik kontinensen lévő céggel pereskedj, amelynek nincs magyar képviselete. Szerintem a helyzet a következő:
1. Mielőtt bárkitől bármit követelsz, meg kellene győződnöd róla, hogy mi okozta a hibát: termékhiba, nem megfelelő használat vagy más. Pereskedés helyett először érdemes volna kérdezned a kereskedőtől / gyártótól, leírva, hogy mi történt és véleményt kérve. A leírtakból nem derül ki, hogy ezt megtetted-e.
Bármiféle pereskedés előtt biztosítanod kellene, hogy a kötelezett (pl. kereskedő) megvizsgálhassa a kárt, lehetőséget kellene adnod neki, hogy ellenőrizze, rendeltetésszerű volt-e a használat, ha igen, akkor javítsa a hibát, stb. Ehhez el kellene vinned az autódat oda, ahol ezt az akármit vette a barátod.
2. A szerződésre (ideértve például az adásvételt is) annak az országnak a joga vonatkozik, ahol azt kötötték, kivéve, ha a szerződés ettől eltérően rendelkezik. Magyarul oda lehet menni pereskedni, ahol a vétel történt. Tehát ottani ügyvédet kellene fogadni, az ottani jogszabályok érvényesek arra, hogy kinek mit kell bizonyítania stb. Ezért lett volna hasznos, ha világosan leírod, hol és kitől vásárolt a barátod. (Ha pl. egy kanadai gyártó termékét Lengyelországban veszed meg, akkor a lengyel kereskedőtől lehetne kártérítést kérni, a lengyel törvények szerint. A lengyel kereskedő ha veszít, követelheti a kárát attól, akitől ő vette és így tovább.)
Ha a helyi jogszabályok szerint neked kell bizonyítanod a károkozást (úgy tudom, külföldön ez az általános), akkor feltehetően helyi szakértő szakvéleményét fogadná csak el egy helyi bíróság.
3. A fentieknél is fontosabb, hogy miután az árut nem Te vetted,
a kanadai cégnek jogilag semmi köze sincs hozzád. Adásvétel során a szerződés a vevő és az eladó között jött létre. Esetünkben
Te a barátodtól vetted a nemtudommit, vele állsz szerződéses kapcsolatban, ezért
kártérítést tőle követelhetsz, és ha ez neked sikerül, akkor a barátod követelheti a kárát attól, akitől ő vette az árut. Minden egyes lépésnél bizonyítani kell, hogy ki mit kért és milyen célra, az eladó megfelelő állapotban adta-e át az árut, milyen ígéreteket tett, megadta-e hozzá a megfelelő utasításokat, végülis az okozott kárért felelős-e és milyen mértékben stb.
(Nyilván ennek is vannak változatai: ha azzal bíztad meg a barátodat, hogy egy általad megadott termékből hozzon adott mennyiséget és ezt ő baráti szívességként végrehajtotta, akkor nyilván mentesül mindenféle felelősség alól, ha viszont a barátod ajánlotta a terméket az adott célra, és mondjuk még keresett is rajta, akkor kereskedelmi tevékenységet folytatott, egyértelműen tőle kell kártérítést követelned. De erről már tényleg kérdezz meg jogászt.)
Gondold meg a következő esetet: eladsz egy fűnyírót valakinek, korrekt használati utasítással (például le van benne írva, hogy milyen olajat kell bele tölteni és hová, meg az is, hogy a vágóélek közelében nem szabad nyúlkálni az eszköz bekapcsolt állapotában). Az illető a fűnyírót továbbadja, használati utasítás nélkül. Az új tulajdonos nem pótolja a kütyüben az olajat, amitől a motor egyszer csak elakad. Erre megpróbálja megnézni, mi a baj, közben a gép levágja két ujját. Aztán az új tulaj hozzád szalad kártérítésért a leégett motor meg a levágott ujjai miatt. Felelősnek éreznéd magad? Nyilván nem. Ezért van az, hogy csak a felé tartozol felelősséggel, akivel kapcsolatban (szerződésben) állsz. Nem felelhetsz azért, hogy a termékedet ki kinek hogyan adja tovább. Szerintem…
Még egy dolog: ha biztos vagy benne, hogy a termék hibája okozta a kárt, akkor megkeresheted a helyi fogyasztóvédelmi hatóságot (nem biztos, hogy egyszerű feladat lesz megtalálni őket) és bejelentést tehetsz.
Ettől neked nem lesz jobb, de esetleg más fogyasztókat megvédhetsz, ha pl. a terméket betiltják. De egy eset alapján ez szerintem nem valószínű, csak ha több panaszkodó is lesz.