Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Külföldi Cég Kártérítési Perelése
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Inspector Kalaman
Üdv.!

Végignéztem mind a 18 oldalnyi témát, de ilyet még senki sem kérdezett, ha jól láttam.
Én egy olyan canadai céget szeretnék kártérítési perbe fogni, amelynek nincs magyarországi képviselete/forgalmazója. (A termékük egy barátom által jutott el hozzám, és súlyos károkat tett az autómban.) Mi a teendő ilyenkor? Hová forduljak?

Előre is köszönöm a segítséget!
Blade
(Inspector Kalaman @ 2008.06.06, 16:56) *

Végignéztem mind a 18 oldalnyi témát, de ilyet még senki sem kérdezett, ha jól láttam.
Én egy olyan canadai céget szeretnék kártérítési perbe fogni, amelynek nincs magyarországi képviselete/forgalmazója. (A termékük egy barátom által jutott el hozzám, és súlyos károkat tett az autómban.) Mi a teendő ilyenkor? Hová forduljak?

Ebben mi nem tudunk segíteni, keress meg egy megfelelő ügyvédet.
Inspector Kalaman
Köszi!

És amúgy milyen ügyvéd lenne a megfelelő?
Ercsike
(Inspector Kalaman @ 2008.06.11, 05:37) *

Köszi!

És amúgy milyen ügyvéd lenne a megfelelő?

Szia!
Ügyvédet sajnos nem tudok ajánlani viszont segítőkész oldalt igen biggrin.gif . A kérdésedre szerintem a www.jogiforum.hu/forum oldalon tudnak válaszolni. Itt jogászok és egyéb jogot szerető fórumozók segítenek.

Üdv. Ercsike
lazurdeak
(Inspector Kalaman @ 2008.06.06, 16:56) *

Üdv.!

Előre is köszönöm a segítséget!

Általános megjegyzés: ha konkrétabban leírod, mi történt, valószínűleg használhatóbb válaszokat fogsz kapni (pl. ki ez a kanadai cég: gyártó vagy kereskedő, mi a termék, hol és hogyan vette a barátod…) Így én is csak általánosságban tudom leírni a véleményem.

Külföldről csak akkor javaslok vásárolni, ha a következők mindegyike fennáll:
- Nem nagy értékű áruról van szó.
- A kockázatod kicsi (akkor sem lesz nagy baj, ha az áru nem megfelelő).
- Mások által kipróbált vagy ajánlott forrásból szerzed be.
- Biztos közvetítő csatornát választasz.
Így például nyugodtan veszek könyveket vagy dísztárgyakat az eBay bármely bejáratott eladójától vagy ismert külföldi kereskedőtől, persze értékbiztosított csomagban kérve a szállítást (különben a Magyar Postán jó eséllyel ellopják). Viszont nem vennék elektromos készüléket egy ismeretlen külföldi kereskedőtől.

Rátérve a kérdésedre: nem javaslom, hogy másik kontinensen lévő céggel pereskedj, amelynek nincs magyar képviselete. Szerintem a helyzet a következő:

1. Mielőtt bárkitől bármit követelsz, meg kellene győződnöd róla, hogy mi okozta a hibát: termékhiba, nem megfelelő használat vagy más. Pereskedés helyett először érdemes volna kérdezned a kereskedőtől / gyártótól, leírva, hogy mi történt és véleményt kérve. A leírtakból nem derül ki, hogy ezt megtetted-e.

Bármiféle pereskedés előtt biztosítanod kellene, hogy a kötelezett (pl. kereskedő) megvizsgálhassa a kárt, lehetőséget kellene adnod neki, hogy ellenőrizze, rendeltetésszerű volt-e a használat, ha igen, akkor javítsa a hibát, stb. Ehhez el kellene vinned az autódat oda, ahol ezt az akármit vette a barátod.

2. A szerződésre (ideértve például az adásvételt is) annak az országnak a joga vonatkozik, ahol azt kötötték, kivéve, ha a szerződés ettől eltérően rendelkezik. Magyarul oda lehet menni pereskedni, ahol a vétel történt. Tehát ottani ügyvédet kellene fogadni, az ottani jogszabályok érvényesek arra, hogy kinek mit kell bizonyítania stb. Ezért lett volna hasznos, ha világosan leírod, hol és kitől vásárolt a barátod. (Ha pl. egy kanadai gyártó termékét Lengyelországban veszed meg, akkor a lengyel kereskedőtől lehetne kártérítést kérni, a lengyel törvények szerint. A lengyel kereskedő ha veszít, követelheti a kárát attól, akitől ő vette és így tovább.)

Ha a helyi jogszabályok szerint neked kell bizonyítanod a károkozást (úgy tudom, külföldön ez az általános), akkor feltehetően helyi szakértő szakvéleményét fogadná csak el egy helyi bíróság.

3. A fentieknél is fontosabb, hogy miután az árut nem Te vetted, a kanadai cégnek jogilag semmi köze sincs hozzád. Adásvétel során a szerződés a vevő és az eladó között jött létre. Esetünkben Te a barátodtól vetted a nemtudommit, vele állsz szerződéses kapcsolatban, ezért kártérítést tőle követelhetsz, és ha ez neked sikerül, akkor a barátod követelheti a kárát attól, akitől ő vette az árut. Minden egyes lépésnél bizonyítani kell, hogy ki mit kért és milyen célra, az eladó megfelelő állapotban adta-e át az árut, milyen ígéreteket tett, megadta-e hozzá a megfelelő utasításokat, végülis az okozott kárért felelős-e és milyen mértékben stb.

(Nyilván ennek is vannak változatai: ha azzal bíztad meg a barátodat, hogy egy általad megadott termékből hozzon adott mennyiséget és ezt ő baráti szívességként végrehajtotta, akkor nyilván mentesül mindenféle felelősség alól, ha viszont a barátod ajánlotta a terméket az adott célra, és mondjuk még keresett is rajta, akkor kereskedelmi tevékenységet folytatott, egyértelműen tőle kell kártérítést követelned. De erről már tényleg kérdezz meg jogászt.)

Gondold meg a következő esetet: eladsz egy fűnyírót valakinek, korrekt használati utasítással (például le van benne írva, hogy milyen olajat kell bele tölteni és hová, meg az is, hogy a vágóélek közelében nem szabad nyúlkálni az eszköz bekapcsolt állapotában). Az illető a fűnyírót továbbadja, használati utasítás nélkül. Az új tulajdonos nem pótolja a kütyüben az olajat, amitől a motor egyszer csak elakad. Erre megpróbálja megnézni, mi a baj, közben a gép levágja két ujját. Aztán az új tulaj hozzád szalad kártérítésért a leégett motor meg a levágott ujjai miatt. Felelősnek éreznéd magad? Nyilván nem. Ezért van az, hogy csak a felé tartozol felelősséggel, akivel kapcsolatban (szerződésben) állsz. Nem felelhetsz azért, hogy a termékedet ki kinek hogyan adja tovább. Szerintem…

Még egy dolog: ha biztos vagy benne, hogy a termék hibája okozta a kárt, akkor megkeresheted a helyi fogyasztóvédelmi hatóságot (nem biztos, hogy egyszerű feladat lesz megtalálni őket) és bejelentést tehetsz.

Ettől neked nem lesz jobb, de esetleg más fogyasztókat megvédhetsz, ha pl. a terméket betiltják. De egy eset alapján ez szerintem nem valószínű, csak ha több panaszkodó is lesz.
Inspector Kalaman
Üdv.!

Nagyon szépen köszönöm a pontos és részletes választ! Ezúton kérek elnézést, hogy nem írtam le konkrétabban az esetet. Az általad leírtakat figyelembe véve, bizonyára ennyire egyszerűsítette volna a válaszadást : "felejstd el". Sajnos úgy látom, butálisan macerás,
időigényes, költséges, kockázatos és bizonytalan kimenetelű lenne a pereskedés. Asszem nyelek egy nagyot és újrafújatom a kocsimat. Amúgy is untam már a színét. Hehe... cool.gif
(Egyébként a konkrét esetleírás sajna oldalakat venne igénybe, ezenkívül teljesen érdektelen lenne mások számára. Annyit mondok mindenesetre, hogy ne dobáljatok "Procaps" márkájú paintball golyót az autótokra, hiába van ráírva, hogy "washable" (mosható), nem az. Illetve maga a festék az lejön, de előtte jó alaposan belemar mindenbe. Teljesen ártalmatlannak van feltüntetve a csomagoláson, de valójában szétcsesz mindent, amihez csak hozzáér (táska, cipő, nadrág, autó...). Kb. a kromofág, a hypo, és az emberi vér hatásait ötvözi e csodálatos anyag. Nem szeretném tudni, miből készítik... Na, lehet röhögni, mekkora egy hülye vagyok.) bash.gif clap2.gif

Köszönöm mégegyszer!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.