Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
A Vásárolt Termék ára Garanciánál
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Solon
Sziasztok,

Vásároltam egy videókártáyt, ami garanciiális időn belül felmondta a szolgálatot, a kérdésem csak az lenne, hogy amennyiben cserlik, úgy a teljesítményének megfelelőt kell adniuk, vagy az árának megfelelőt...??

Mert ugye, mikor vettem ez egy jó kártya volt... persze már sokkal jobbak vannak, de akkor sem cserélném el ugyanilyen névleges teljesítményűre...

És mennyire követelhetem hogy a márkája ugyanaz legyen, és hogy Nvidia-s vagy ATI-s legyen??

köszönöm
Blade
(Solon @ 2008.06.09, 12:04) *

Vásároltam egy videókártáyt, ami garanciiális időn belül felmondta a szolgálatot, a kérdésem csak az lenne, hogy amennyiben cserlik, úgy a teljesítményének megfelelőt kell adniuk, vagy az árának megfelelőt...??

Nem! PONT UGYAN OLYAT!
Vagy ha nem tudnak pont ugyanolyan típusú új termékre cserélni, akkor a vételárat kell visszafizetniük, KP. Abból már olyat vehetsz, amilyen tetszik. biggrin.gif
Minden más megállapodás szerződésmódosításnak számít, így egyik fél se kötelezhető rá!
Thomas
Nagyon érdekes a válasz, én láttam békéltető testületi határozatot, mely kimondta a termék fö paraméterei egyezőek (pl: gyártó nem), igy azt a vevönek el kell fogadnia, nem álhat el a vásárlói szerződéstől.
TheElf
(Thomas @ 2008.07.16, 02:36) *

Nagyon érdekes a válasz, én láttam békéltető testületi határozatot, mely kimondta a termék fö paraméterei egyezőek (pl: gyártó nem), igy azt a vevönek el kell fogadnia, nem álhat el a vásárlói szerződéstől.

Thomas: A történetről sok vita volt itt is, általában elmondható szabály, hogy a szerződésnek megfelelő terméket kell adni, és a legtöbb esetben a szerződésben egy adott típusú termékről van szó. A jótállás szabályain sem változtathat ilyen értelemben a kereskedő.

A gond akkor van, ha pl. a kereskedő azt tudja mondni, hogy a kártya pontos típusa akkor sem volt megnevezve sem a kínálatban, sem máshol, a számlán való megjelenése a termék típusának azt szolgálja, hogy tudja azonosítani, hogy ezt a terméket adta el, ez a számla csak a vásárlás után készült, így a termék pontos típusa nem része a szerződésnek, nem lehetett része a szerződési szándéknak.

Rosszabb esetben eleve feltünteti, jelzi, stb. hogy a szerződéskötéskor a terméket bizonyos tulajdonságai határozzák meg, nem pedig a konkrét típusnév. Ergo, bármely a feltételeknek megfelelő termék átadása szerződésszerű teljesítést jelent.

Ne adj isten valamely papíron pontosan szerepel is, hogy mi az ami a terméket szerinte ilyen szempontból meghatározza. (Ettől eltérést egyedi alku, stb. esetén engedik, de azt is rögzítik írásban)

Sok esetben észre sem veszi a vásárló, ha ilyet aláír, hiába mondják az okosok ők ilyen feltételekkel nem vásárolnának, a többség oda sem figyelve a kérdésre mégis vásárol így.
Sumi
[/center]T. Forumozok!

Vasárnap vettem egy szivattyút, de mára bedöglött. Kérdezném tőletek, hogy érvényben van –e az a jogszabály miszerint 3 napon belül ha valami elromlik akkor kötelesek kicserélni egy jóra.
Válaszotokat előre is köszönöm: Sumi
[center]
ityam
3 napon belul jelzett hibanal cserelnie kell. nem javittathat.
lazurdeak
(Sumi @ 2008.09.03, 08:44) *

[/center]T. Forumozok!

Vasárnap vettem egy szivattyút, de mára bedöglött. Kérdezném tőletek, hogy érvényben van –e az a jogszabály miszerint 3 napon belül ha valami elromlik akkor kötelesek kicserélni egy jóra.
Válaszotokat előre is köszönöm: Sumi
[center]

Ha
- a szivattyú bruttó ára (ÁFA-val) 10.000 forint felett volt
- a hiba a használatot akadályozza (azaz nem jelentéktelen)
akkor a vásárlástól számított három munkanapon belül bejelentett hiba esetén kötelesek ugyanolyan típusúra cserélni, nem választhatják a javítást.

Megjegyzés: a fenti csak meghatározott termékekre igaz, a szivattyú éppenséggel közéjük tartozik.

Részletesen lásd a 151/2003. (IX. 22.) kormányrendeletben.

Sumi
Kösz a válaszokat ma, visszamentem az üzletbe és hivatkoztam az általatok írt rendelet számra. Az eladók egymás közti tanakodása után sem cserélték ki csak adtak egy csere gépet, hogy mikor kész a javítás akkor vigyem vissza. Szerintem kész anarchia uralkodik a mai kereskedelemben. Ez a cseregép ami vadi új ragyogóan működik. Mivel ugyan olyan nem tudom , hogy vissza-e vigyem . Mivel elég sok buszúságot okoztak. Vagy ez vissza élés a bizalmukkal? starwars.gif
Blade
(Sumi @ 2008.09.04, 21:36) *

Kösz a válaszokat ma, visszamentem az üzletbe és hivatkoztam az általatok írt rendelet számra. Az eladók egymás közti tanakodása után sem cserélték ki csak adtak egy csere gépet, hogy mikor kész a javítás akkor vigyem vissza. Szerintem kész anarchia uralkodik a mai kereskedelemben. Ez a cseregép ami vadi új ragyogóan működik. Mivel ugyan olyan nem tudom , hogy vissza-e vigyem . Mivel elég sok buszúságot okoztak. Vagy ez vissza élés a bizalmukkal? starwars.gif

Nem tudom, miért fogadtad el mégis a javítást, mikor jól tudod, hogy törvényileg jár neked a csere. huh.gif
Hiába tanakodnak, ha nem jogkövetők, akkor kéred a vásárlók könyvét, és ott folytatod velük a levelezést...
Ha a mostani gépet ideiglenes cseregépnek kaptad, és nem adod vissza, az nem a bizalmukkal visszaélés, hanem lopás. Ha bármit is aláírtál, hogy átvetted, vagy szereznek erről két tanút, akkor még börtönbe is kerülhetsz emiatt, úgyhogy nem javaslom.
(Látszik, ha ők károsítanak meg, akkor az PTK-s kis szabálysértés, ha te őket, az BTK-s bűncselekmény...)
Jocc
Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. 2006-ban vettem egy 512-es pendrive-ot, ami fél évvel később tönkre is ment. Szó nélkül kicserélték egy ugyanakkora kapacitásúra. Most viszont tönkrement ez is. 5 év garancia van rá. A bökkenő ott van, h most már nincs 512-es pendrive, a legkisebb is minimum 1 gigás. Most mi alapján történik a csere? Az érték alapján vagy a paraméterei alapján? Anno 6400 Ft-omba fájt, most enniy pénzért lényegesebb nagyobbat kapni. Természetesen a csomagolás és s számla is megvan. Aki tud segítsen pls, tanácstalan vagyok!
Köszönöm!
Jocc
Mozigépész
(Jocc @ 2008.09.14, 22:02) *

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. 2006-ban vettem egy 512-es pendrive-ot, ami fél évvel később tönkre is ment. Szó nélkül kicserélték egy ugyanakkora kapacitásúra. Most viszont tönkrement ez is. 5 év garancia van rá. A bökkenő ott van, h most már nincs 512-es pendrive, a legkisebb is minimum 1 gigás. Most mi alapján történik a csere? Az érték alapján vagy a paraméterei alapján? Anno 6400 Ft-omba fájt, most enniy pénzért lényegesebb nagyobbat kapni. Természetesen a csomagolás és s számla is megvan. Aki tud segítsen pls, tanácstalan vagyok!
Köszönöm!
Jocc

A jogszabály szerint ugyan olyanra kell cserélni, illetve a vételár mindig az akkori vásárlási ár, mikor te vetted! Nem vagy köteles levásárolni sem, de ha úgy gondolod jó az ajánlatuk, megteheted!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.