Üdv,
Egyszer már segítettetek nekem ezen a fórumon, remélem most is tudtok megoldást.
Történt, hogy tavaly májusban problémamentesen internetszolgáltatót váltottam, az Externet ADSL-jét választottam 1 éves hűségnyilatkozattal.
Idén márciusban lehetőségem nyílt egy sokkal jobb ár/teljesítményű internet beköttetésére itt, Debrecenben. 20/20 mbites internetről beszélek (Digi ZRt.), amihez nem kell telefonvonal és feleannyiba kerül, mint az Externet harmadolyan gyors ADSL-je. Mivel a munkámhoz és a hobbimhoz minél nagyobb sávszélesség kell, beköttettem ezt is, és az ADSL-t többé nem tárcsáztam be.
Ez év márciusában kaptam az Externettől egy emailt, miszerint a hűségem hamarosan, májusban lejár, és szeretnék, ha továbbra is az előfizetőjük maradnék, és ha én is így kívánom, akkor jelentkezzek be az online ügyfélszolgálatra, ahol kényelmesen meghosszabbíthatom a szerződést.
Ez év áprilisában - mivel a vezetékes telefont már tényleg csak porfogónak használtuk - visszamondtam a telefonelőfizetést, de az internetet továbbra is fizettem, hiszen tisztában voltam vele, hogy a hűségnyilatkozat kötelez engem erre.
Mivel az Externet Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) azt olvastam, hogy vissza nem mondás esetén a hűségszerződés automatikusan általános szerződéssé alakul (amit én nem akartam), ezért májusban, a hűségnyilatkozatom lejárata előtt néhány nappal küldtem egy emailt az Externetnek, hogy nem kívánok hosszabbítani, hisz már a telefonvonalam sincs meg.
Júniusban jött a legutolsó egyenlegzáró számla az Externettől, ami 40000 ft befizetésére akart kötelezni.
Írtam nekik egy emailt, hogy ezt mégis hogyan gondolják, minden számlát kiegyenlítettem a hűség alatt.
Azt írták vissza, hogy a telefon visszamondásával és megszüntettem a szerződésünket, ezért kötbért kell fizetnem.
Én erre azt válaszoltam, hogy én nem szándékoztam megszüntetni a szerződésünket, ha pedig ők tudták, hogy már nincs meg a telefonvonalam, akkor az ÁSZF szerint kötelesek lettek volna haladéktalanul értesíteni a szerződésbontásról. Ez viszont nem történt meg.
Ők erre a bekezdésre hivatkoznak az ÁSZF-ből:
"Az Előfizető tudomásul veszi, hogy Szolgáltatónak a jelen szerződés alapján a berendezések beszerzésével valamint a szolgáltatások nyújtásával kapcsolatos befektetései csak akkor térülnek meg, ha a jelen szerződés a vállalt időtartam lejárta előtt nem kerül megszüntetésre. Ezért ha a szerződés a vállalt időtartam lejárta előtt az Előfizető érdekkörében felmerült okból - így különösen az Előfizető szerződésszegése vagy előfizetői hozzáférési pontjának áthelyezés esetén kívüli megszűnése folytán - megszűnik, úgy az Előfizető köteles a Szolgáltató számára a vállalt időtartam lejártáig fennmaradó hátralévő időszakra járó, de minimum 4 havi előfizetési díj összegét, valamint a szerződés fennállta alatt a Szolgáltató által esetlegesen nyújtott kedvezmények összegét egy összegben a Szolgáltató részére megfizetni."
A szerződést nem szegtem meg, mert nincs benne leírva, hogy nem mondhatom vissza a telefonvonalat.
Ergo a szerződés nem szűnt meg, így nem vagyok kötelezhető a kötbér kifizetésére.
De. Ha ők mégis úgy gondolják, hogy én megszegtem a szerződést, és ezzel a szerződés automatikusan megszűnt, akkor erről haladéktalanul értesíteniük kellett volna az alábbaik alapján (ismét az ÁSZF-ből idézek):
"A szolgáltató a szerződés felmondását írásban köteles megküldeni, kivéve ha a szolgáltatás sajátosságai következtében a szolgáltató nem rendelkezik az előfizető e módon történő értesítéséhez szükséges adatokkal. Ebben az esetben a szolgáltató az előfizetőt a szerződés felmondásáról elektronikus levélben vagy egyéb távközlési úton is értesítheti."
Rendelkeznek a lakáscímemmel, az emailcímemmel és a telefonszámomal is (már hívtak korábban). Nem kaptam semmit, amiben felbontották volna a szerződést.
Kérdésem: mit tudok tenni, hogy ne kelljen 40000 ft-ot ajándékoznom az Externetnek a semmiért? Én nem akartam szerződést bontani, ha pedig mégis megszűnt, arról értesíteniük kellett volna, nem pedig csak benyújtani a végén a számlát.
Ha bármilyen iratra szükségetek van, írjátok meg, felteszem valahova a netre és idelinkelem.
Előre is köszönöm a segítséget!
U.i.: Most nézem, hogy lehet rossz helyre hoztam létre a topikot... ha igen, akkor kérlek titeket rakjátok át oda, ahová kell. Köszönöm.