Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Ne Hagyd Magad Átverni!
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
lazurdeak
Kedves Fórumosok!

Összeállítottam egy kis kézikönyvet a szerintem legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókkal. Egy részük saját vagy ismerősöm tapasztalatából származik, más részét itt a fórumon tanultam, de mindenféle más forrást is felhasználtam.

Elsősorban kezdő fogyasztóvédőknek szántam, a régi fórumlátogatóknak valószínűleg kevés újdonság lesz benne.

A következőket tartalmazza:
- Általánosságok és megszívlelendő alapelvek (Lazúrdeák magánvéleménye szerint)
- A legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok áttekintése, jogi nyelvről magyarra fordítva
- A legfontosabb megelőző intézkedések a nyugodt álom érdekében
- A leggyakoribb fogyasztói panaszok, megelőzésük és kezelésük (pl. nem azt kaptam, amit rendeltem; késnek a teljesítéssel; a termék rövid használat után elromlott; rájöttem, hogy mégsem ezt szeretném)
- Néhány elterjedt módszer a fogyasztók megkárosítására és kezelésük
- Vásárlás boltban, házalóktól, telefonon, Interneten, magánszemélytől, külföldről
- Hasznos források a Neten
- Példatár 40 viszonylag egyszerű esettel (vásárlással, reklamálással stb. kapcsolatos gyakori vagy érdekes helyzetek), megoldással
Remélem, haszonnal forgatjátok majd.

Szívesen venném a hozzászólásokat: mennyire használható, mi hiányzik belőle, és milyen hibák vannak benne (remélem, azért nem sok akad…)

A véleményeket, javaslatokat írhatjátok ide vagy küldhetitek magánba is.

(Megjegyzés: a méretkorlát miatt külön kellett szednem a példatárat, a fődokumentumot pedig tömöríteni voltam kénytelen.)
Blade
Ez nagyon jó. Nem olvastam még az egészet, de amit benne találtam, azzal abszolut egyet értek.
Annyit tennék még bele, hogy ha valaki rákeres a termék nevére a neten, majd kiszűri belőle a marktingoldalakat (ahol csak a legjobbakat találja természetesen...), akkor találhat némi információt az esetleges problémákról. Ha valamit sokan szidnak a neten, az gyanús... blink.gif
strato
Üdv!

Ha nem is végig, de beleolvastam az irományba és gratula hozzá. Lenne egy kérdésem is. Ha jól emlékszem a 31-es példa foglalkozik hasonló esettel.
Lassan 2 éve aug. 31-én vásároltam egy Asus A6Vm notebookot 2év garanciával ez idő alatt már kétszer volt szervízben többnyire ua. hibajelenségekkel
(néha nem indul be megáll a bootképernyőnél, ha jobb kezemet pihentetem a gép egy pontján egyszerűen megáll amint felemelem a kezem megy tovább (kontaktus hiba?), nem kapcsol be magától a TFT normál fényerőre 1-2 perc bill. kombó nyomkodás után észbekap, véletlenszerűen leállítja 1 vagy több usb-portját vagy nem is ismeri fel a rájuk csatlakoztatott eszközöket, a DVD hibásan ír és nem is mindent olvas).

Szóval több magát a használatot gátló hibája is újra előjön ált. a javítást követő 2 hónapban, noha nem használom extrém körülmények között, az első szervíz óta pedig már úton sem. Ráadásul az LCD bekapcsolási hibája, (erős bevilágításért kértem cseréjét) csak a 2. szervizelés után jelentkezett először.
Amikor első ízben kértem a bolttól készülékcserét az Asusra mutogattak. Az első hibák felmerülésekor irányítottak közvetlenül az Asus szervízhez lévén a bolt debreceni én pedig Dél-dunántúlon lakom, problémás lett volna a gép boltba vitele, így mindkét alkalommal futár vitte a gépet először az NSE hungáriához, majd újabb problémákat követően és a szervíz "jóhírét" hallva, szlovákiai szervízükbe. Utóbbi cég (Asus) pedig bevallása szerint nem cserél csak szervizel a gar. lejártáig.

Mivel az első cserénél (papíron) már lett cserélve alaplap,tuchpad,dvdíró,lcd úgy látom kimerül a főalkatrész cseréje, amitől tudomásom szerint újra indul az esetemben 2 év garancia. Szórakozzak-e még velük szervízzel, s csak később kérjem vissza a pénzem; vagy kérjek készülékcserét (konkrétan ezt a típust már nem forgalmazzák újként). Mire hivatkozhatok e 2 esetben?
lazurdeak
(Blade @ 2008.07.04, 14:21) *

Ez nagyon jó. Nem olvastam még az egészet, de amit benne találtam, azzal abszolut egyet értek.
Annyit tennék még bele, hogy ha valaki rákeres a termék nevére a neten, majd kiszűri belőle a marktingoldalakat (ahol csak a legjobbakat találja természetesen...), akkor találhat némi információt az esetleges problémákról. Ha valamit sokan szidnak a neten, az gyanús... blink.gif

Teljesen igaz, fontos módszer, bele fogom venni a következő változatba.
lazurdeak
(strato @ 2008.07.05, 18:21) *

Üdv!

Ha nem is végig, de beleolvastam az irományba és gratula hozzá. Lenne egy kérdésem is. Ha jól emlékszem a 31-es példa foglalkozik hasonló esettel.
Lassan 2 éve aug. 31-én vásároltam egy Asus A6Vm notebookot 2év garanciával ez idő alatt már kétszer volt szervízben többnyire ua. hibajelenségekkel
(néha nem indul be megáll a bootképernyőnél, ha jobb kezemet pihentetem a gép egy pontján egyszerűen megáll amint felemelem a kezem megy tovább (kontaktus hiba?), nem kapcsol be magától a TFT normál fényerőre 1-2 perc bill. kombó nyomkodás után észbekap, véletlenszerűen leállítja 1 vagy több usb-portját vagy nem is ismeri fel a rájuk csatlakoztatott eszközöket, a DVD hibásan ír és nem is mindent olvas).

Szóval több magát a használatot gátló hibája is újra előjön ált. a javítást követő 2 hónapban, noha nem használom extrém körülmények között, az első szervíz óta pedig már úton sem. Ráadásul az LCD bekapcsolási hibája, (erős bevilágításért kértem cseréjét) csak a 2. szervizelés után jelentkezett először.
Amikor első ízben kértem a bolttól készülékcserét az Asusra mutogattak. Az első hibák felmerülésekor irányítottak közvetlenül az Asus szervízhez lévén a bolt debreceni én pedig Dél-dunántúlon lakom, problémás lett volna a gép boltba vitele, így mindkét alkalommal futár vitte a gépet először az NSE hungáriához, majd újabb problémákat követően és a szervíz "jóhírét" hallva, szlovákiai szervízükbe. Utóbbi cég (Asus) pedig bevallása szerint nem cserél csak szervizel a gar. lejártáig.

Mivel az első cserénél (papíron) már lett cserélve alaplap,tuchpad,dvdíró,lcd úgy látom kimerül a főalkatrész cseréje, amitől tudomásom szerint újra indul az esetemben 2 év garancia. Szórakozzak-e még velük szervízzel, s csak később kérjem vissza a pénzem; vagy kérjek készülékcserét (konkrétan ezt a típust már nem forgalmazzák újként). Mire hivatkozhatok e 2 esetben?

Kedves Strato!

1. Nem vagy köteles bárhová vinni vagy küldeni a készüléket, a boltban kötelesek átvenni garanciális javításra, utána küldözgessék ők. (Viheted a megjelölt szervizbe, ha az neked kényelmesebb, de esetedben nem így van.)

2. A cserével kapcsolatban is a kereskedő illetékes, az ASUS-hoz semmi közöd.

3. Sajnos a gyakorlatban joguk van nem cserélni, kivéve ha használatot akadályozó hibát 3 munkanapon belül jelentesz be. Ugyanis elvileg kérhetsz cserét, erre ők hivatkozhatnak jelentős többletköltségre.

4. Fődarab, főalkatrész fogalom volt, de már nem érvényes a szabály. Csak a kicserélt darabra indul újra a jótállás. (Ptk: Nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot nem tudja rendeltetésszerűen használni. A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.)

Tehát szerintem a helyzet:

- Kérhetsz cserét, hivatkozva arra, hogy a többszöri javítás ellenére sem sikerült megfelelően működő terméket szolgáltatniuk. Ők erre mondhatják, hogy nem cserélnek, mert javítani nekik sokkal olcsóbb, ellenkezőjét nem fogod tudni bizonyítani. Tehát egy próbálkozást megér, kényszeríteni nem fogod tudni őket.

- Elállhatsz a szerződéstől (visszakéred a pénzed), hivatkozva a neked okozott jelentős kényelmetlenségre. Ezzel kapcsolatban az a feltétel, hogy a hiba nem lehet jelentéktelen. A leírás alapján a hibák nem jelentéktelenek. Elállást írásban kell megtenni. Ha viszont nem akarják visszaadni a pénzed, akkor Békéltető Testülethez mehetsz (határozatuk viszonylag gyors, de nem kötelező), vagy bírósághoz (határozatuk kötelező, de évekig tarthat, és költségesebb).

Tünde

Kedves Csaba! Nagyon hasznos, jó dolgot hoztál létre, és nekem nagyon jól jött ez a jelenlegi helyzetemben!
Sajnos egy asztalossal jártam pórul, aki felvett egy nagy összeget tőlem de a bútort nem hozta a szerződésben leírt határidőre. Sajnos ekkor én betelefonálta a fogyasztófelügyelethez, és azt reagálták rá, hogy ha beszállítóra hivatkozik az asztalos, nem tehetek semmit. Érdekes módon azóta ennek ellenkezőjét olvastam més jogi fórumokon. Nem igazán tudom mit tegyek, mert most bejelentkezett az asztalos, hogy hosszú idő után hétfőn hozná a cuccot, de én már nem akarok tőle semmit, csak a 250 ezer előlegemet vissza kapni. Nem tudom mit tegyek, várjam meg hogy beszereli a konyha bútort, és utána szóljak , vagy előtte, kockáztatva, hogy fogja a cuccot és lelép szó nélkül,
Ja igen, és sajnos nem találtam az elállási szándék nyilatkozatnak a mintát, nagyon örülnék ha meglelném valahol.
Tünde
Thomas
Nagyon szépen hangzik amit írsz, de sehol nincs definiálva mit jelent a "jelentős kényelmetlenség". Azt meg hogy törekedett a 15 napon belüli javításra, bármely kereskedő. vagy szerviz tudja igazolni. Nekem egy VGA kártyám 3 honapig volt szervizbe, és 2 honap után eláltam a szerződétől. de a békéltető testület lazán a Pt-kára hivatkozva elhajtott, a sunyiba.
Thomas
Sajnos nekünk fogyasztóknak tudomásul kell vennünk, hogy jelenlegi hatájos fogyasztó védelmi törvény, és Ptk mellett teljesen ki vagyunk szolgáltatva a kereskedöknek. Csak a hozzáálásukon múlik a garanciális ügyintézés. Sajnos az utobbi 1 évben két komoly problémám volt, igy elég tapasztalt vagyok. Mind két esetben negatív tapasztalataim vannak. Mehetsz az atya úr istenhez is, ha akarnak pillanatok alatt lesöpörnek a porondról, hiszen a jog az ő oldalukon áll. Nekünk vevöknek meg marad az idegeskedés, kuncsorgás, és a megszégyenülés. Tapasztalataim azt mutatják kár az erőfeszítés, a törvények, és jokszabályok böngészésére forditott időért.
Blade
(Thomas @ 2008.07.16, 00:54) *

...a porondról, hiszen a jog az ő oldalukon áll. Nekünk vevöknek meg marad az idegeskedés, kuncsorgás, és a megszégyenülés. Tapasztalataim azt mutatják kár az erőfeszítés, a törvények, és jokszabályok böngészésére forditott időért.

No szerintem azért nincs így. Egyébként jó ötlet lenne sikersztorikat belevenni a doksiba - bátorításként. biggrin.gif
Thomas
Szia Blade!
Sajnos amit leírtam azok tények! Csak a kereskedőn (szervizen) műlik, hogy boldogulsz a garanciád érvényesitése során. A fogyasztóvédelmi törvény és a Ptk a kereskedők, és a szervizeket szolgálják. Nem vitatom biztosan akad siker sztorí, de szerintem csak olyat fogunk olvasni, ahol a kereskedő pozitivan állt a problémához. Azt gondolom olyan nem lessz, ahol a jog segített.
lazurdeak
(Tünde @ 2008.07.13, 18:54) *

Kedves Csaba! Nagyon hasznos, jó dolgot hoztál létre, és nekem nagyon jól jött ez a jelenlegi helyzetemben!
Sajnos egy asztalossal jártam pórul, aki felvett egy nagy összeget tőlem de a bútort nem hozta a szerződésben leírt határidőre. Sajnos ekkor én betelefonálta a fogyasztófelügyelethez, és azt reagálták rá, hogy ha beszállítóra hivatkozik az asztalos, nem tehetek semmit. Érdekes módon azóta ennek ellenkezőjét olvastam més jogi fórumokon. Nem igazán tudom mit tegyek, mert most bejelentkezett az asztalos, hogy hosszú idő után hétfőn hozná a cuccot, de én már nem akarok tőle semmit, csak a 250 ezer előlegemet vissza kapni. Nem tudom mit tegyek, várjam meg hogy beszereli a konyha bútort, és utána szóljak , vagy előtte, kockáztatva, hogy fogja a cuccot és lelép szó nélkül,
Ja igen, és sajnos nem találtam az elállási szándék nyilatkozatnak a mintát, nagyon örülnék ha meglelném valahol.
Tünde

Kedves Tünde!

1. A fogyasztóvédelem (sajnos nem először) teljes baromságot állított. Az asztalos (jogi nyelven: kötelezett) akkor is teljes felelősséggel tartozik az alvállalkozóiért, ha ezt a szerződés külön nem tartalmazza. Semmi közöd hozzá, hogy ő kivel dolgoztat, vele kötöttél szerződést, ő a felelős a teljesítésért. Ezt a Ptk. is így tartalmazza, ezen a fórumon is sokszor elhangzott, és a kézikönyv is említi.

2. Elállni a következő módokon és esetekben lehet:
- A szerződésben rögzített határidő szerepel, és a szerződés kimondja, hogy ennek letelte után jogod van elállni. Ha a kötelezett nem szállít erre a határidőre, akkor a pénzedet vissza kell kapnod, az árut nem vagy köteles átvenni. Jó eséllyel ilyen nincs a szerződésetekben, tehát ez nem játszik.
- A szerződésben szerepel határidő. Ennek elteltekor a kötelezett nem szállított, felszólítottad a teljesítésre és ésszerű póthatáridőt szabtál meg, amely szintén eredménytelenül letelt. (Ha jól értem, ez sem történt meg.)
- A szerződésben szerepel határidő, ez eredménytelenül eltelt és bizonyítani tudod, hogy már nem áll érdekedben a teljesítés. (Ez esetünkben nehéz lesz.)
- Fentieken kívül is bármikor elállhatsz, de ekkor ki kell fizetned a már beszerzett anyagokat, és az elvégzett munkákat, cserébe természetesen megkapod a részben elkészült árut és a még fel nem használt anyagokat. Esetedben ez lehetséges lenne, de nem célszerű.

Tehát a konkrét helyzetben a legjobb átvenni a bútort és nem elállni. (Gondolom, ez már megtörtént, mióta a hozzászólásod született...)

3. Az elállási nyilatkozathoz a minta a kézikönyv 2. mellékletében van, valamint a fórum kezdő oldalán is megtalálható (én is innen "nyúltam le").

Plusz megjegyzés: az asztalosok az egyik legszemtelenebb, leghazugabb és leglustább banda kis országunkban, talán csak a politikusok, az Il Ferro és egyes biztosítók (MÁV, ING...) tesznek túl rajtuk. Ez igaz mind a műbútorasztalosokra, mind a "lapszabászokra". Tehát az eseted teljesen természetesnek mondható; csak a legritkább esetben fordul elő, hogy egy magyar asztalos időre elkészít valamit. Egyébként örülhetsz, ha a bútorod nem esik szét és nem rohad szét néhány éven belül.

Én ha csak tehetem, antik bútort veszek, az biztosabb minőség, általában nem drágábban. Sajnos a konyhabútorral ez nem megy, azt én is csináltatni voltam kénytelen. Bár olyannal dolgoztattam, akinek már volt referenciája egy barátomnál, esetemben kiderült, hogy a határidő lejártakor még neki sem fogott. (Szerencsére előleget nem kapott.) Ez van...
Ha majd kibővítem a kézikönyvet, lehet, hogy az asztalosok külön fejezetet kapnak benne, megérdemlik.

lazurdeak
(Thomas @ 2008.07.19, 01:09) *

Szia Blade!
Sajnos amit leírtam azok tények! Csak a kereskedőn (szervizen) műlik, hogy boldogulsz a garanciád érvényesitése során. A fogyasztóvédelmi törvény és a Ptk a kereskedők, és a szervizeket szolgálják. Nem vitatom biztosan akad siker sztorí, de szerintem csak olyat fogunk olvasni, ahol a kereskedő pozitivan állt a problémához. Azt gondolom olyan nem lessz, ahol a jog segített.

Én azért árnyalnám a témát:

1. Vannak egyrészt a jogszabályok, amik szerintem alapvetően fogyasztóbarátok, bár van néhány gyökeres baromság bennük ("törekedni kell" a 15 napra, meg "jelentős kényelmetlenség" nélkül kell javítani illetve cserélni...). Én nem bántanám a Ptk.-t, és a fogyasztóvédelmi törvényben is sok az értelmes előírás. Nem beszélve a mindenféle rendeletekről, amelyek sok előnyt biztosítanak a fogyasztóknak. Szerintem legalábbis...

2. Van ezzel szemben a jogalkalmazás, ami katasztrofális, annyira, hogy bíróságra általában kár szaladgálni, még akkor is, ha esetleg teljesen igazad van. Valamint ott vannak a Békéltető Testület nevű szörnyszülöttek, amelyek általában korrekt határozatokat hoznak, gyorsan, csak éppen semmit nem érsz ezekkel (miért nem lehet ugyanezt, ugyanilyen sebességgel a bíróságokon belül intézni, úgy, hogy a határozat adott összeghatár alatt egyből jogerős legyen?). Ez az igazi baj. Szerintem...

3. Azzal viszont nem értek egyet, hogy minden csak a kereskedő jóindulatától függ. A fogyasztón múlik a legtöbb. A kereskedő is ember, aki a legkisebb ellenállás irányába megy és minél több hasznot szeretne magának.

Ha a fogyasztó nem követel minőséget és normális panaszügyintézést, akkor nem is fog kapni. Ha viszont a legtöbb fogyasztó visszavinné az ócska árut és folyamatosan a kereskedő nyakára járna, nem állnának szóba azokkal, akikkel másoknak rossz tapasztalataik voltak, és ha itthon nem találnak megbízható kereskedőt vagy szolgáltatót, akkor inkább külföldről rendelnének vagy nem is vennének az adott áruból vagy szolgáltatásból, akkor a kereskedők vagy kénytelenek lennének változtatni, vagy csődbe jutnának (kivéve a monopol helyzetű cégeket, sajnos belőlük is van elég). Hiába a nem működő bíróságok, a haszontalan állami gittegyletek (PSZÁF és társaik), a fogyasztó kezében van a legtöbb hatalom.

Ameddig viszont a harcos fogyasztók csak törpe kisebbség, addig jobban megéri elhajtani a kevés reklamálót és gazdagodni a többin.

Joga csak annak van, akinek ökle is van.

Egyetlen példa: régen történt, hogy egy néni (ismerősöm rokona) büdös húst kapott a húsboltban. (Akkoriban ez nem volt ritka, előfordult, hogy semmilyen hús nem volt a boltban.) Visszavitte és az árus fejéhez vágta, ordítva. A többi vásárló továbbra kapta a büdös húst, ő soha többé. Persze kaphatott volna néhány pofont is a húsostól, de ő nem volt ijedős. Ha a módszer talán túlzó is, a lényeget azért jól mutatja.
pooshy
Üdv!

Egy kis tájékoztatást szeretnék,mivel nem vagyok otthon az ilyesmiben,és kiváncsi lennék,szabályos-e ez az eljárás...

Röviden leirom az esetet.

Megrendeltem először is egy MSI 9800 GX2 OC videókártyát neten.

Megis jött gyorsan,örültem,ám egy hónap után észrevettem a dobozon a cimkét,amin nem szerepelt az OC felirat a terméktipus végén,a számlán viszont igen,azaz másik tipusú kártyát kaptam,nem azt amit rendeltem.

Jeleztem is a panaszomat,visszaküldtem,(azt mondta küldjem vissza,számla nem kell,és a következő kártyához csak garanciapapirt kapok...)kifizettettem volna,azt mondta nem megy,inkább kifizette volna a két kártya ára közötti külömbözetet,jól van akkor mondom cseréljék ki arra amit rendeltem(kultúráltan,kedvesen,amennyire tőlem tellett),erről (hibabejelentés)ha jól tudom jegyzőkönyvet is kellett volna kapjak,de nem kaptam.

Akkor a nagykerrel jött,hogy a nagyker is úgy küldte nekik ,mint OC verziót,csak Ő ezt "elfelejtette" ellenőrizni.

Oké,előfordul gondoltam,de nem értettem mi közöm a nagykeréhez.,mivel én vele vagyok szerződésben,persze lehet rosszul gondolom.

Pár nap múlva hivott hogy a nagyker nagyon akadékoskodik.

Felajánlottam , hogy egy 2000 ft-al olcsóbb termékkel is kibékülök,ez pedig a bfg gtx 280 oc volt.

El is küldte,örültem(holott a csere napján,az árlistájuk szerint,az eredeti vételárhoz képest,egy 10000 ft-ot már minimum buktam),de egy napra rá,kiderült,hibás a kártya,túlmelegszik,terhelés alatt.

Tegnap feladtam neki a csomagot,előtte irtam neki hogy inkább élnék a vásárlástól való elállásal amennyiben ez lehetséges.Később felhivtam,és a következőket mondta...

Ha ma megkapja a csomagot,küldi a sokat emlegetett nagykerbe,hogy vizsgálják ki,és kicserélik.Ezt mondta ma telefonon.

Nagyjából ennyi,amim most van,az egy számla egy MSI 9800 gx2 OC kártyáról(113 700 FT),és egy jelenleg 102 000 forintos hibás kártyám,mire lesz egy használható,(azt mondta max 3 hét),a kártya kb 80 ezer lesz,szóval egy 30 000 ftot bukok ezen eddig minimum.

Ami érdekelne,hogy az ügynek ebben a szakaszában követelhetem-e az eredeti vételár visszafizetését(ha egyáltalán ez lehetséges),valamint ha 2 hét múlva újabb rossz kártyát küld,
mit tehetek,
mert félek hogy hónapokig húzódni fog az ügy,és egy kölcsönkért videókártyám van...

Tájékoztatásukat,tanácsukat köszönöm.
Blade
Rossz hírem van: ott szúrtad el, hogy belementél a másik termékre történő cserébe. Ugyanis ez szerződésmódosításnak számít, innentől nem számít, hogy előzőleg miről szólt a szerződés, illetve hogy azt hibásan teljesítették.
Viszont nincs veszve minden, ugyanis a szerződés távollévők között jött létre, így 8 napon belül indoklás nélkül elállhatsz a szerződéstől, bár a visszaszállítást neked kell intézned.
Már amennyiben még mindíg benne vagy a 8 napban.
Amennyiben már kicsúsztál belőle, akkor "csak" az 1 éves garancia szerinti jogok illetnek meg, tehát meg kell várnod, hogy képesek-e lehetőleg 15 napon belül kijavítani vagy kicserélni a kártyát... csak akkor állhatsz el, ha erre nem hajlandóak, vagy nem képesek, ez pedig legalább egy hónap, míg bebizonyosodik.
OFF:
Iélyen drága a 9000-es sorozat? Mivel tudnak ezek többet, mint a 8000-ek?
pooshy
(Blade @ 2008.07.30, 11:56) *

Rossz hírem van: ott szúrtad el, hogy belementél a másik termékre történő cserébe. Ugyanis ez szerződésmódosításnak számít, innentől nem számít, hogy előzőleg miről szólt a szerződés, illetve hogy azt hibásan teljesítették.
Viszont nincs veszve minden, ugyanis a szerződés távollévők között jött létre, így 8 napon belül indoklás nélkül elállhatsz a szerződéstől, bár a visszaszállítást neked kell intézned.
Már amennyiben még mindíg benne vagy a 8 napban.
Amennyiben már kicsúsztál belőle, akkor "csak" az 1 éves garancia szerinti jogok illetnek meg, tehát meg kell várnod, hogy képesek-e lehetőleg 15 napon belül kijavítani vagy kicserélni a kártyát... csak akkor állhatsz el, ha erre nem hajlandóak, vagy nem képesek, ez pedig legalább egy hónap, míg bebizonyosodik.
OFF:
Iélyen drága a 9000-es sorozat? Mivel tudnak ezek többet, mint a 8000-ek?

Benne vagyok a 8 napban,tehát az új(és hibás)kártyát hétfőn adtam fel,tegnap megkapta.
Nem értem igazán,amit mondasz...ha elállok,mit kapok?

Off:google segit,hosszú lenne,de sok különbség van,a gx2 speciel sli-t valósit meg egy kártyán belül,a gtx280 meg már megint teljesen más,képes fizikai számitásokra is(a la Physx).
Blade
(pooshy @ 2008.07.30, 12:39) *

Benne vagyok a 8 napban,tehát az új(és hibás)kártyát hétfőn adtam fel,tegnap megkapta.

Off:google segit,hosszú lenne,de sok különbség van,a gx2 speciel sli-t valósit meg egy kártyán belül,a gtx280 meg már megint teljesen más,képes fizikai számitásokra is(a la Physx).

Elállásnál a szerződés kötése előtti állapotot kell visszaállítani: ők visszakapják a kártyát, te visszakapod a vételárat.
Az elállást tértivevényes levélben tudod bejelenteni, és hivakozz a 17/1999. (II. 5.) kormányrendeletetre a távollevők között kötött szerződésekről. 8 napon belül add postára.

Off: igazából annyira vagyok kíváncsi, kb. mennyivel gyorsabbak... a "technobabble"-ből ezt nehéz kihámozni...
pooshy
(Blade @ 2008.07.30, 13:12) *

(pooshy @ 2008.07.30, 12:39) *

Elállásnál a szerződés kötése előtti állapotot kell visszaállítani: ők visszakapják a kártyát, te visszakapod a vételárat.
Az elállást tértivevényes levélben tudod bejelenteni, és hivakozz a 17/1999. (II. 5.) kormányrendeletetre a távollevők között kötött szerződésekről. 8 napon belül add postára.

Off: igazából annyira vagyok kíváncsi, kb. mennyivel gyorsabbak... a "technobabble"-ből ezt nehéz kihámozni...

A kártyát,mint irtam,tegnap megkapta(kedd),és nekem előző pénteken jött.Emailban nem állhatok el?Mert már irtam nekik a szándékomról.Az új kártya(111000ft) csak 2000 ft-tal volt kevesebb mint a régim,a csere idején,viszont azóta már csak 102 000.Gondolom az eredeti árat kapom,viszont nekem azt mondta ,mikor kicserélte,az eredeti számla a gx2ről maradjon nálam (113 700 ft),és az újhoz csak garanciapapirt kapok.
Igy is történt.Tehát van esélyem hogy kapjak 111000 ft-ot,amennyibe a kártya került a szerződésmódositáskor?

Ui:A kilences sorozat sok tagból áll,akár csak a 8as sorozat,igy lehetetlen a kérdést megválaszolni,pontosabban vagy 20 kártyát kellene ehhez összehasonlitgatni.
Álltalánosságban elmondható,hogy annyival jobb, amennyivel drágább,viszont gyártók között azért igen nagy árkülönbségek vannak.
Blade
(pooshy @ 2008.07.30, 14:09) *

A kártyát,mint irtam,tegnap megkapta(kedd),és nekem előző pénteken jött.Emailban nem állhatok el?Mert már irtam nekik a szándékomról.Az új kártya(111000ft) csak 2000 ft-tal volt kevesebb mint a régim,a csere idején,viszont azóta már csak 102 000.Gondolom az eredeti árat kapom,viszont nekem azt mondta ,mikor kicserélte,az eredeti számla a gx2ről maradjon nálam (113 700 ft),és az újhoz csak garanciapapirt kapok.
Igy is történt.Tehát van esélyem hogy kapjak 111000 ft-ot,amennyibe a kártya került a szerződésmódositáskor?

Azért kell a tértis levél, mert az e-mail nem bizonyíték, bármikor mondhatja, hogy nem is ez történt, túl későn akartál elállni, stb. Persze kommunikálni másként is lehet, de az nem hivatalos.
Ez az árakkal kapcsolatos kavarás kiakasztó... az a lényeg, hogy senkit se érdekel, most mennyibe kerülne ugyanaz a kártyta, annyit kell visszakapnod, amennyit fizettél, és kész. Elég nagy baj, hogy nem kaptál új szerződést, mert így akár azt is mondhatja, hogy nem is tőle vetted a második kártyát, az elsőről szóló szerződéstől meg nem tudsz elállni, mert nem tudod azt neki visszaadni. devil.gif
Nem szabad belemenni ilyen mutyizásba!
pooshy
(Blade @ 2008.07.30, 16:20) *

(pooshy @ 2008.07.30, 14:09) *

Azért kell a tértis levél, mert az e-mail nem bizonyíték, bármikor mondhatja, hogy nem is ez történt, túl későn akartál elállni, stb. Persze kommunikálni másként is lehet, de az nem hivatalos.
Ez az árakkal kapcsolatos kavarás kiakasztó... az a lényeg, hogy senkit se érdekel, most mennyibe kerülne ugyanaz a kártyta, annyit kell visszakapnod, amennyit fizettél, és kész. Elég nagy baj, hogy nem kaptál új szerződést, mert így akár azt is mondhatja, hogy nem is tőle vetted a második kártyát, az elsőről szóló szerződéstől meg nem tudsz elállni, mert nem tudod azt neki visszaadni. devil.gif
Nem szabad belemenni ilyen mutyizásba!

Most már késő,ma megegyeztünk 94000 ft-ban.Ő ajánlotta,és belementem.Bukok egy huszast de tudok venni egy ugyanolyan kártyát máshol ennyiért,nekem most ez a lényeg.
Sokat tanultam az esetből...
Blade
(pooshy @ 2008.07.30, 18:04) *

Most már késő,ma megegyeztünk 94000 ft-ban.Ő ajánlotta,és belementem.Bukok egy huszast de tudok venni egy ugyanolyan kártyát máshol ennyiért,nekem most ez a lényeg.
Sokat tanultam az esetből...

Ócskavasboltokban sajnos ez a gyakorlat: gyorsan esnek az árak, és hogy ne bukjanak rajta, csak az aktuális árat akarják visszaadni. Teljesen törvényellenes...
Tünde
Szia Lazurdeák!

Írtam pár napja PM-et. Nem tudom megkaptad-e?

Tünde
lazurdeak
(Tünde @ 2008.08.03, 14:14) *

Szia Lazurdeák!

Tünde

Meg, csak nem mindig vagyok gép előtt. Most válaszoltam rá.

Egyébként ha nem magánjellegű az üzenet, hanem konkrét esetről szól mint most a Tiéd, nyugodtan írd meg a fórum nyílt részében, mert lehet, hogy más előbb válaszol, mint én, vagy okosabbat tud nálam. Meg esetleg másoknak tanulságos lehet, ha olvassák.
Tünde
(Tünde @ 2008.08.03, 14:14) *

Szia Lazurdeák!

Tünde

Köszönöm!!!
Jól jött a válaszod. Elindítom amit tanácsoltál, azután majd meglátjuk. Mindenesetre, jelenkezem majd az eredménnyel.
Azért nem írtam a fórumra, mert mi van ha Ő is olvassa? Persze lehet ez túl ovatosság. Na mindegy.

Tünde
WildBoar
Tényleg jó ez a doksi. Közérthetőbb a nyelvezete, mint a jogi maszlagoknak. Nekem is sokban segített megérteni pár dolgot. Köszi clap2.gif
lesley
Sziasztok! Régen jártam erre, de most ismét kérdést teszek fel: Mit lehet tenni, ha az online boltok ÁSZF-je nem a törvényben előírt dolgokat tartalmazza? Pl.: nem 8 munkanap, hanem "sima" nap, felbontott csomagolást nem vesznek vissza, stb.
Attól még ugyanúgy érvényes rá a törvény, ugyi?
Igen, tudom a megoldást, vegyek olyan boltból, ahol törekednek a szabályos teljesítésre, de ha ott éppen nem lehet (jó áron) kapni az adott terméket....?
lazurdeak
(lesley @ 2008.09.26, 13:29) *

Sziasztok! Régen jártam erre, de most ismét kérdést teszek fel: Mit lehet tenni, ha az online boltok ÁSZF-je nem a törvényben előírt dolgokat tartalmazza? Pl.: nem 8 munkanap, hanem "sima" nap, felbontott csomagolást nem vesznek vissza, stb.
Attól még ugyanúgy érvényes rá a törvény, ugyi?
Igen, tudom a megoldást, vegyek olyan boltból, ahol törekednek a szabályos teljesítésre, de ha ott éppen nem lehet (jó áron) kapni az adott terméket....?

1. Az online kereskedelemre (is) érvényes kormányrendelettől érvényesen nem lehet eltérni a fogyasztó hátrányára. Magyarul az ilyen kikötések semmisek, mintha nem is lennének.
2. Viszont az a bolt, amely nem ismeri (vagy nem akarja ismerni) a jogszabályokat, nyilván problémázni fog, ha ezekre hivatkozol. Ezért én megfontolnám, hogy szóba álljak-e velük. (Hiába van jogilag igazam, ezt a gyakorlatban érvényesíteni nem nagyon lehet.)
Tehát én keresnék egy korrektebb céget, akkor is, ha esetleg drágább. Ha mégis mindenáron tőlük akarsz vásárolni, azt javaslom, vásárlás előtt tisztázd a feltételeket: hívd fel a figyelmüket, hogy feltételeik jogszabályt sértenek (pontos hivatkozással). Ha erre elnézést kérnek, és javítják (azaz tudatlanság az oka a dolognak), akkor esetleg vásárolhatsz tőlük. Ellenkező esetben nem kellene.

Ha téged viszont csak az ár érdekel, akkor reménykedj hogy hibátlan árut kapsz és ne csodálkozz, ha az eseteleges reklamációddal süket fülekre találsz. Az olcsó kereskedők nem véletlenül tudnak olcsók lenni.
Zsófi
Sziasztok!
Sajnálatos megállapítás, hogy boltban és egyéb helyen ahol fizetni kell, mindig a fizető kárára tévednek!
Fiammal történt, késő éjjel - munkából hazajövet - tankolni ment a tőlünk 8 km-re lévő Shell benzinkúthoz, ahová több éve járunk. A tankolásért (+cigi,öngyújtó) 10.392,- Ft volt a számla végösszege. 20.500,- Ft-ot adott oda, mivel szerette volna felváltani a Húszezrest, erre visszakapott 110,- Ft-ot. Sajnos a számla arról szól hogy a "Készpénz: 10.500,- ; visszajáró: 108,- Ft. Miután otthon vette észre, hogy 10 e Ft-ot nem adta oda a pénztáros, másnap ment vissza reklamálni. Tudjuk, hogy hibázott Ő is, de egy műszakot végigcsinálva - (felelősségteljes + fizikailag is megterhelő) figyelmetlenségét nem kellett volna kihasználni annak a pénztárosnak, aki már ismerheti, mert hetente legalább kétszer odajár tankolni (munkábajárásra használja az autót) nem beszélve arról, hogy mennyi pénzt otthagy. Másodszori reklamálásra a vezetővel visszanézték a videofelvételt, amin csak a lényeg nem látszik a PÉNZ! A vezető SZERINT az nem húszezres, hanem tízezres. Bizonyítani nem tudjuk, a videofelvétel nem ér semmit, hőzöngeni nem szeretünk, nyeljük le a békát? Köszi! Zsófi
lazurdeak
(Zsófi @ 2008.10.08, 19:42) *

Sziasztok!
Sajnálatos megállapítás, hogy boltban és egyéb helyen ahol fizetni kell, mindig a fizető kárára tévednek!
Fiammal történt, késő éjjel - munkából hazajövet - tankolni ment a tőlünk 8 km-re lévő Shell benzinkúthoz, ahová több éve járunk. A tankolásért (+cigi,öngyújtó) 10.392,- Ft volt a számla végösszege. 20.500,- Ft-ot adott oda, mivel szerette volna felváltani a Húszezrest, erre visszakapott 110,- Ft-ot. Sajnos a számla arról szól hogy a "Készpénz: 10.500,- ; visszajáró: 108,- Ft. Miután otthon vette észre, hogy 10 e Ft-ot nem adta oda a pénztáros, másnap ment vissza reklamálni. Tudjuk, hogy hibázott Ő is, de egy műszakot végigcsinálva - (felelősségteljes + fizikailag is megterhelő) figyelmetlenségét nem kellett volna kihasználni annak a pénztárosnak, aki már ismerheti, mert hetente legalább kétszer odajár tankolni (munkábajárásra használja az autót) nem beszélve arról, hogy mennyi pénzt otthagy. Másodszori reklamálásra a vezetővel visszanézték a videofelvételt, amin csak a lényeg nem látszik a PÉNZ! A vezető SZERINT az nem húszezres, hanem tízezres. Bizonyítani nem tudjuk, a videofelvétel nem ér semmit, hőzöngeni nem szeretünk, nyeljük le a békát? Köszi! Zsófi

Sajnos nem tudok jobbat ajánlani, mint hogy el kell könyvelni veszteségként. Általános szabály, hogy a pénztártól való távozás után a pénzvisszaadással kapocslatban nincs helye reklamációnak. Ha készült is videofelvétel, azt nem kötelesek átadni, tehát már az is szívesség, hogy engedtek belenézni a felvételbe. Ha pedig semmit nem ér a felvétel, akkor főleg nem lehet mit csinálni, azon kívül, hogy máskor oda kell figyelni.

Ha még visszaadáskor észreveszed a hibát, akkor lehet kérni pénztár ellenőrzést, ilyen egyszer történt velem egy hipermarketben. Átnézték főnöki felügyelet mellett, hogy mennyinek kell lenni a kasszában és mennyi van ténylegesen. Több volt, pár forint eltéréssel pont annyival, amennyit reklamáltam, így megkaptam a pénzt, és kétszer elnézést kértek. (Nyilván ezt is ki lehet játszani, ha az illető ügyesen eltesz mondjuk egy 10.000-est, aztán valakinek 10.000-el kevesebbet ad vissza, ekkor nem lesz eltérés, de ez nyilván kockázatos.)
lazurdeak
A kézikönyvet kicseréltem egy javított 2. kiadásra. (Sajnos tömöríteni voltam kénytelen, remélem, mindenkinek van Winzip-je.)

A legfontosabb változtatások:

- Jogszabálykövetés (213/2008 a 370/2004 kormányrendelet helyett).
- Külön fejezetek a következők sajátosságairól: bolti vásárlások, házalók és termékbemutatók, internetes és telefonos vásárlások ("távollevők" közötti szerződések), vásárlás mgánszemélytől, vásárlás külföldről.
- A Parker és Waterman márkákat kivettem a pozitív példák közül, az "örökgaranciával" kapcsolatos fogyasztói panaszok miatt.
- Sok apróbb javítás, kieészítés, pontosítás, átfogalmazás.

Használjátok egészséggel!
morzsa
Sziasztok!

Lenne egy problémám. Szeptemberben vásároltunk egy kabátot, melyet másnap visszavittünk. Rendesek voltak visszavették és a kabát árának megfelelő összegről kiállítottak egy bónt, mely 60 napig levásárolható. Akkor nem volt időnk, így vásárlás nélkül távoztunk. Teltek a napok, teljesen megfeledkeztem a bónról, míg nem tegnap kezembe került. A 60 nap már letelt. Felkerestem az üzletet, ahol azt mondták, hogy a határidő eltelte után már nem tudom levásárolni, mivel törlődött a rendszerükből. Van-e valami mód az összeg valamilyen módon való visszaszerzésére vagy így jártam, ez lesz a tanulópénzem? Segítségeteket előre is köszönöm. Morzsa bangin.gif
Kenderice
(morzsa @ 2008.12.01, 22:35) *

Sziasztok!

Lenne egy problémám. Szeptemberben vásároltunk egy kabátot, melyet másnap visszavittünk. Rendesek voltak visszavették és a kabát árának megfelelő összegről kiállítottak egy bónt, mely 60 napig levásárolható. Akkor nem volt időnk, így vásárlás nélkül távoztunk. Teltek a napok, teljesen megfeledkeztem a bónról, míg nem tegnap kezembe került. A 60 nap már letelt. Felkerestem az üzletet, ahol azt mondták, hogy a határidő eltelte után már nem tudom levásárolni, mivel törlődött a rendszerükből. Van-e valami mód az összeg valamilyen módon való visszaszerzésére vagy így jártam, ez lesz a tanulópénzem? Segítségeteket előre is köszönöm. Morzsa bangin.gif

A kereskedőnek nem lett volna kötelessége visszavenni az árut, ha az nem volt hibás. Az, hogy adott egy bónt, egy gesztus volt a részéről és egyben elismerte, hogy az áru visszakerült hozzá. Ha te ezt elfelejtetted beváltani, annak a te feledékenységed az oka.
Viszont mivel a vásárlói szerződés felbontásáról is szó lehet itt, a kabát visszakerült a kereskedőhöz, de ő nem adta vissza a pénzedet. A levásárlás fogalmát a törvény nem ismeri. Vagy meg kellene hosszabbíttatni vele a lejárati határidőt, vagy vissza kellene kérni a pénzt.
Ez csak az én véleményem.
lazurdeak
A kereskedő valóban nem volt kötelezhető a cserére. Szerintem itt két külön ügyletről van szó:

1. Vettél egy kabátot, kifizetted az árát. Adásvétel megtörtént, ügy lezárva.

2. A kabátot a kereskedővel elcserélted egy utalványra, amelyért korltozott ideig vásárolhattál volna bármit nála. Ezzel a lehetőségeddel nem éltél, a kereskedőnél ottmaradt a kabát, nálad pedig maradt egy érvénytelen utalvány. Ügy lezárva.

Szerintem akkor lehet jogos igényed, ha nem hívták fel a figyelmedet arra, hogy a bón csak 60 napig érvényes. Ha ellenben erről tudtál vagy tudhattál volna (pl. jól olvashatóan rá van írva a lejárat), akkor minden jogszerűn történt.

Más kérdés, hogy nem biztos, hogy jó üzlet volt a 2. számú tranzakció, de ha önként belementél, akkor mást nem okolhatsz miatta.

Szerintem...
Dóraha
Sziasztok!

Vásároltam egy terméket, ami meghibásodott és én a felkínált lehetőségek közül – csere egy másik termékre vagy pénzvisszafizetés – azt választottam, hogy az árát kérem vissza. Amikor a terméket vettem bankkártyával fizettem.
A kérdésem az lenne, hogy kérhetem a készpénzbe a visszafizetést, vagy csak visszautalássl juthatok a pénzemhez?

Köszi!

Dóra

Mozigépész
(Dóraha @ 2009.09.02, 21:21) *

Sziasztok!

Vásároltam egy terméket, ami meghibásodott és én a felkínált lehetőségek közül – csere egy másik termékre vagy pénzvisszafizetés – azt választottam, hogy az árát kérem vissza. Amikor a terméket vettem bankkártyával fizettem.
A kérdésem az lenne, hogy kérhetem a készpénzbe a visszafizetést, vagy csak visszautalássl juthatok a pénzemhez?

Köszi!

Dóra

Független, amiben megállapodtok. Viszont a lényeg az, hogy az eredeti vételárat kell vissza kapnod, tehát ha azt mondja a tranzakció miatt kevesebb, az sajna az ő baja, te azt a pénzt fizetted neki ki ami az ára, az jár vissza!
Dóraha
(Mozigépész @ 2009.09.03, 17:30) *

(Dóraha @ 2009.09.02, 21:21) *

Sziasztok!

Köszi!

Dóra

Független, amiben megállapodtok. Viszont a lényeg az, hogy az eredeti vételárat kell vissza kapnod, tehát ha azt mondja a tranzakció miatt kevesebb, az sajna az ő baja, te azt a pénzt fizetted neki ki ami az ára, az jár vissza!

Köszönöm a választ! A kereskedő azt mondja, hogy csak átutalással fizeti vissza, én pedig ehhez nem akarom kiadni az adataimat (bankkártyaszám, stb.), inkább készpénzt szerettem volna. Ragaszkodhat ő az utaláshoz?vagy én ragaszkodhatok a készpénzes fizetéshez? köszi!
Mozigépész
Igazából ez nincs sehol kikötve. Amit meg kell adnod utalás esetén a számlaszám és név. Ezzel senki nem tud visszaélni ha ettől félsz.
Dóraha
(Mozigépész @ 2009.09.03, 21:48) *

Igazából ez nincs sehol kikötve. Amit meg kell adnod utalás esetén a számlaszám és név. Ezzel senki nem tud visszaélni ha ettől félsz.

Én is ezt gondoltam. Azonban a kereskedő egy jóváírási kérelmhez - a nyomtatvány Budapest Bankos - kért tőlem adatokat. A kártyaszámomat kéri - hitelkártyával fizettem -, engedélyszámot(?), kártya lejáratát. Igazán az a problémám, hogy miért nem adta vissza a pénzt a kasszából, miért kell visszautalni? Ráadásul a hitelkártyámra utalják vissza a pénzt. Miért jó ez nekik?
lazurdeak
(Dóraha @ 2009.09.03, 22:17) *

Én is ezt gondoltam. Azonban a kereskedő egy jóváírási kérelmhez - a nyomtatvány Budapest Bankos - kért tőlem adatokat. A kártyaszámomat kéri - hitelkártyával fizettem -, engedélyszámot(?), kártya lejáratát. Igazán az a problémám, hogy miért nem adta vissza a pénzt a kasszából, miért kell visszautalni? Ráadásul a hitelkártyámra utalják vissza a pénzt. Miért jó ez nekik?

Hát ez elég speciális eset szerintem, nem is kimondottan fogyasztóvédelmi kérdés. Az egyik megoldás az lehetne, ha a banktól kérnél véleményt (lehetőleg írásban), hogy ezeknek az adatoknak a kiadása jelent-e számodra biztonsági kockázatot. Ha nem bízol a bank írásos véleményében sem (én pl. általában nem hiszek a bankoknak akkor sem, ha kérdeznek...), akkor inkább egy bankkártyákkal, bankbiztonsággal kapcsolatos fórumon kellene megkérdezned.

Saját véleményem az, hogy ha bárkinek kiadod a hitelkártyád vagy bankkártyád adatait, akkor esélyt adsz a visszaélésre. Ezt azonban már akkor megtetted, amikor a kereskedőnél vásároltál (kivéve, ha nem személyesen, hanem titkosított internet kapcsolaton keresztül adtad meg a kártyaadatokat). Én inkább ragaszkodnék a banki utaláshoz (bankszámlaszámmal nem nagyon lehet visszaélni), vagy készpénzhez.
Dóraha
(lazurdeak @ 2009.09.05, 14:54) *

(Dóraha @ 2009.09.03, 22:17) *

Hát ez elég speciális eset szerintem, nem is kimondottan fogyasztóvédelmi kérdés. Az egyik megoldás az lehetne, ha a banktól kérnél véleményt (lehetőleg írásban), hogy ezeknek az adatoknak a kiadása jelent-e számodra biztonsági kockázatot. Ha nem bízol a bank írásos véleményében sem (én pl. általában nem hiszek a bankoknak akkor sem, ha kérdeznek...), akkor inkább egy bankkártyákkal, bankbiztonsággal kapcsolatos fórumon kellene megkérdezned.

Saját véleményem az, hogy ha bárkinek kiadod a hitelkártyád vagy bankkártyád adatait, akkor esélyt adsz a visszaélésre. Ezt azonban már akkor megtetted, amikor a kereskedőnél vásároltál (kivéve, ha nem személyesen, hanem titkosított internet kapcsolaton keresztül adtad meg a kártyaadatokat). Én inkább ragaszkodnék a banki utaláshoz (bankszámlaszámmal nem nagyon lehet visszaélni), vagy készpénzhez.

Köszönöm a segítséget!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.