1996 óta vagyok lakossági ügyfele a banknak, eddig nagyjából elégedett voltam velük, de mostanában hibáznak is, és más okból is felmerült, hogy otthagyom őket. A szept. 1-től hatályos díjtáblázat alaposabb tanulmányozása közben (ugyanis utánakalkuláltam, hogy kb. mennyibe fog nekem az új díjakkal kerülni a számla fenntartása és használata) rátaláltam az oldal alján rejtőző "Ügyfélkapcsolat teljes megszüntetése az Ügyfél kezdeményezése alapján" elnevezésű, 5000 forintos díjra. Na ezt nincs kedvem kiizzadni a búcsú amúgy is testnedves pillanatában...
Ha mobilszolgáltatót váltok, akkor a számom is megtarthatom és nem kerül semmibe, ugyanez a banknál egyrészt adminisztratív akadályokba (pl. biztosításfizetéshez beszedési megbízás módosítása biztosító és bank között) illetve pénzügyi akadályokba (kapcsolatmegszüntetési díj) ütközik.
A kérdésem a következő: a bankváltás ilyen mértékű díjjal való akadályozása (mert nyilvánvalóan nem a felmerülő munka díja ennyi) nem tekinthető fogyasztóvédelmi vagy gazdasági versenykorlátozó ügynek? Ha igen, akkor kihez érdemes fordulni?
Jogi ügyeskedésként érdemes-e megpróbálkozni azzal, hogy a hitelkártyám marad a banknál, tehát nem "ügyfélkapcsolat teljes megszüntetése" a szolgáltatás, kvázi nem vagyok hajlandó kifizetni az 5000 forintot?
Kösz az ötleteket, válaszokat!