Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
PDA, navigáció, Pocket PC
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2, 3
Mozigépész
(mazsoretta @ 2009.01.02, 22:11) *

Nekem is épp ugyanez a problémám van a GPS vásárlással! Egyszer sem használtuk, mert semmi nem működik rajta! Visszavittem és nov 11 óta odavan, azt mondták Németországba küldték ki! nahát ezek után, már nem bízok benne, hogy valaha is jó lesz! Most fel fogom hívni őket, mert hiába várom, hogy ők értesítsenek! Van rá lehetőség, hogy a pénzt visszakapjam vagy kicseréljék másikra? Ráadásul lakhelyemtől 50km-re van az üzlet, ki gondolta, hogy vissza kell majd vinni! Milyen jogaim vannak, mire hivatkozhatok?

Csak ismételni tudom a feletted lévő hozzászólást: "Ugyanis jelentős kényelmetlenségre hivatkozva (ugyanaz a hiba többször előjött) kérhetsz cserét vagy elállhatsz a szerződéstől, ekkor a vételár visszajár." Ez vonatkozik a 15 napra törekvés esetén, ha egy hónap után sincs kész elállhatsz a szerződéstől vagy kérhetsz cserét.
mazsoretta
Köszönöm a gyors reagálást! biggrin.gif
Josi
Azt lehet tudni milyen készülékről van szó? És az is fontos lenne, hogy milyen navigációs szoftver fut rajta.
(azt fel sem merem tételezni, hogy nem gyári a szoftver biggrin.gif )
mazsoretta
My Guide GpS, 1Gb , teljes európás. Már rajta volt úgy vettük, dehát egyszer sem tudtuk használni, még feltölteni sem lehetett, lefagyott, aztán nem lehetett kikapcsolni. Nem jegyezte meg sem a dátumot, sem az útvonalat, folyton Olaszországból indult sad.gif
Bence
Sziasztok!

Kb 1,5 évvel ezelőtt vettem egy ASUS PDA-t (2 év jótállással), ami azóta már 5-ször meghibásodott. Legutóbb (fél éve) már kértem a szerviztől a készülék cseréjét, de azt mondták, hogy mégegyszer megpróbálják megjavítani és alaposan tesztelik. Sajnos a hiba ismét előjött. Írtam nekik a problémáról és, hogy szeretném ha kicserélnék, de megint elutasítottak. Azt mondják, hogy megpróbálják újra megjavítani, de már nagyon unom, hogy állandóan javíttatni kell. Mit javasoltok ilyen helyzetben?
Gondoltam, hogy írok egy levelet, hogy elállok a vételtől ha nem cserélik ki. Az üzlettel ahol vettem viszont a vásárlás óta nem is beszéltem. Mindig a hivatalos szervizzel voltam kapcsolatban, szóval ez valószínűleg eléggé meglepné őket, hiszen nem is tudnak a problémáról. Írjak újra az ASUS szerviznek, hogy szeretném ha kicserélnék különben elállok a vételtől?

A segítséget előre is köszönöm!

Bence
kamikaze209
hello.
segitseget szeretnek kerni a pda-mal kapcsolatban.2009.majusaban kineztem egy aukcios oldalon egy hasznalt asus pda-t.mint kiderult Budapseten atveheto,es felmentem erte Pestre.a megbeszelt talalkozo egy hasznalt mobilos-nal volt.megneztem kiprobaltam a telefont,latszolag minden mukodott rajta.irtunk egy adasvetelit 2 tanuval es hogy o vallal ra garanciat,egyebkent semmi mas eredeti papirja nemvolt a pda-nak,csak a tartozekai meg a magyar leirasa.az meg hozzatartozik a temahoz hogy allitasa szerint van meg ra szeptemberig gyarilag garancia.par nap mulva kiderult hogy megsem jo a telefon mert hivas kozben kiszamithatatlan idokozonkent megszakad a vonal.felhivtam a tulajdonost hogy csinaljuk vissza az egeszet en visszaadom a pda-t o meg a penzt.ebbe nem eggyezet bele hanem mondta hogy kuldjem neki vissza es megjavittatja hiszen van meg ra garancia.mivel ketelkedtem a szavahihetosegeben hiszen szerintem tudta hogy rossz a telefon inkabb felhivtam az asus ugyfelszolgalatot minthogy soha tobbe nelassam a telot.
az asusnal bediktaltam a szeriaszamat a telefonnak es ok azt kozoltek masnap kuldik a gls-t,elviszi a telefont mert tenyleg garancias es megjavitjak.semmilyen papirt nem kertek csak magat a telefont.se toltot se semmit sem.masnap tenyleg jott a gls elvittek es elkezdodott a hosszas varakozas.par het mulva visszakuldtek hogy tenyleg rossz a telefon antennat meg vevo egyseget csereltek benne es mukodik a telefon.ahogy elkezdtem probalgatni egybol kiderult hogy megsem jo a telefon ugyanugy megszakad a vonal.megint felhivtam oket es megint elvittek.2x mar alaplapot es kijelzot csereltek benne allitolag mert ido kozben felfedeztek hogy a kijelzoje is rossz volt es majdnem 4 hetig odavolt.en nem vettem eszre semmi hibat a kijelzojen,sztem tokeletesen mukodott.ismet megkaptam de mostmar nemcsak a vonal szakad meg ismet,hanem az akumlator egy fel napig sem birja atlagos felhasznalassal,a kijelzoje nehezkesen mulkodik,az usb csatlakozojat elhajlitottak alig lehet beledugni a toltot,a gps-ugyan talal muholdat de valojaban nem mukodik,a wifi-t meg egyszeruen lehetetlenseg a routerrel eletre kelteni holott ezek a hibak a vasarlas elott meg nem jelezntkeztek a vonal megszakadasan kivul.borzalom lett a pda,egyszeruen hasznalhatatlan,semmilyen resze nem mukodik,igy meg eladni sem tudom nemhogy hasznalni. most ismet szervizben van.
kerdeseim a kovetkezok lennenek:-hogy tudnam a keszuleket egy ujjra kicsereltetni,hany javitas kell ahoz?
-mit tehetek hogy vagy a penzt vagy a telefont kicsereljek?
lazurdeak
(kamikaze209 @ 2009.09.10, 10:25) *

kerdeseim a kovetkezok lennenek:-hogy tudnam a keszuleket egy ujjra kicsereltetni,hany javitas kell ahoz?
-mit tehetek hogy vagy a penzt vagy a telefont kicsereljek?

Nincs megszabva, hogy hány sikertelen javítás után kötelesek cserélni. De ha többször, hosszabb időn keresztül javították és még mindig nem jó, akkor kérhetsz cserét.

A kereskedőtől nem kérhetsz új készüléket, mert te egy használtat vettél tőle. Ezért csak az eredetileg meghirdetett állapotú használt készüléket kérhetsz cserébe. Ha ilyet nem tud adni, akkor követelheted vissza a vételárat.

Ha a gyártó esetleg vállal többlet jótállást ("gyártói garancia" vagy hasonló néven szokott futni), akkor nézd meg annak a feltételeit. Lehet, hogy ők is hajlandók cserélni, és akkor esetleg van esélyed egy újra cseréltetni.

Igényedet akkor tudod érvényesíteni, ha tudod bizonyítani, hogy eddig hányszor és milyen hosszan javították (pl. jótállási jegy bejegyzésekkel).
kamikaze209
hello.
koszi a valaszt.
de az a gond hogy az elado megakarja javitattni,mivel garancias mint irtam szoval ois az asus szervizbe kuldene es penzt nemakar visszaadni.az asus servizbe nemkernek semmilyen papirt csak magat a telefont.ok szeria szam alapjan tudjak mikor gyartottak a telefont es meddig ervenyes a garancia.amugy a keszulekhez semmilyen garanciapapir nincsen csak egy magyar nyelvu leiras a keszulek hasznalatarol.
szoval ilyenkor mivan?
Mozigépész
Amit lazurdeak írt.
Azt nem értem, mit nem értesz?
Cserét kérhetsz, de alapból onnan ahol vásároltad, de ha javíttatja nem köteles cserélni.
Viszont (mint már írta lazurdeak) ha a gyártó bevállalja a cserét akkor szerencséd van, ha nem akkor marad a javítás.
Nóri
Sziasztok!

Tudtok tanácsot adni? Kezd eléggé bonyolódni a történet...megpróbálom röviden összefoglalni smile.gif

Vettem egy GPS-t egy műszaki áruházból (EW) másfél évvel ezelőtt. 2 év garanciája van. Decemberben meghibásodott, lecsapta a biztosítékot az autóban (se szivargyújtó nem működött, se óra, se rádió). Visszavittük az áruházba. Felvették szervizre, kértük cseréljék ki a csatlakozót,mert valószínű azzal van a baj. A GPS egyébként tökéletesen működött. Visszajött a szervizből...hiba megoldása: szoftverfrissítés. Persze ugyanazzal a csatlakozóval jött vissza. Most egy elektromos problémára szoftverfrissítés a megoldás?? Na akkor rögtön vissza is adtuk szervizre, pár hét múlva visszajött. Kicserélték a csatlakozót. A szervizből viszont újabb hibával érkezett, kihulltak a csavarok belőle, és nem érintkezett a bekapcsoló gomb. Ismét visszaküldtük. Megcsinálták, érintkezik. Most már nem jó benne a Bluetooth és a műholdvevő. Kezdtük unni ezt a huzavonát, az áruház is elismerte, hogy a szervizből jött vissza ilyen hibával, nem nálunk keletkezett. (volt, hogy az áruházból sem vittük ki, már küldtük vissza)Ekkor ismét vissza szervizbe, már rajta volt a papíron, hogy ha nem tudják megjavítani akkor cseréljék ki.
Na ekkor rögtön már át sem vette a szerviz, olyan indokkal, hogy nem az eredeti SD kártya van benne. Jelzem ezzel javították 3x és minden alkalommal rá volt írva a szervizlapra, hogy nem az eredeti szoftverrel használjuk a GPS-t, de eddig ez nem jelentett nekik gondot, csak miután kértük a cserét. Beszéltem velük telefonon, azt mondták, hogy megjavítják, ha az eredeti SD kártyával küldöm. Kicseréltem a kártyát, visszaküldtem.
Nem javították meg, mert azon sem az eredeti szoftver van, ilyen indokkal zárkóznak el a szervizeléstől.
De semmiféle hivatalos íratot nem adtak ki erről, csak egy szervizlapot küldtek vissza.
Ma beszéltem az áruház vezetőjével, jegyzőkönyvet vettek fel, most ott járunk, hogy várunk az áruház szervizes kollégájára, hogy vegye fel a kapcsolatot a szervízzel...
Fel lehet bontani a garanciális szerződést más szoftver használata miatt? 1 évig hibátlanul működött vele, és a GPS-nek nem is volt baja, amikor a szervizbe beadtuk, csak a csatlakozónak.
Mit tudnék még ezek után tenni?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Nóri
Kenderice
Szerintem a garancia a hardverre vonatkozik, nem a szoftverre. Semmi közük hozzá, hogy milyen programot használsz rajta. Nem is kérhették volna az SD kártyát sem...
L_Matyi
(Kenderice @ 2010.02.13, 21:21) *

Szerintem a garancia a hardverre vonatkozik, nem a szoftverre. Semmi közük hozzá, hogy milyen programot használsz rajta. Nem is kérhették volna az SD kártyát sem...
Pontosan. Sőt, ha például egy rossz töltőre dugnád és amiatt baja lesz, akkor se vész el a garancia, csak az általad okozott, vagy ebből következő károkra. Tehát, amennyiben bizonyítani tudják, hogy a rossz szoftver miatt esnek ki a csavarok tongue.gif , akkor igazuk van, ha nem, akkor nem.

Polgári Törvénykönyv
248. § (1) Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, ennek időtartama alatt a felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. A jótállás a jogosultnak a törvényből eredő jogait nem érinti.
(2) A jótállás a kötelezettet a jótállási kötelezettséget keletkeztető szerződésben vagy jogszabályban, továbbá a szolgáltatásra vonatkozó reklámban foglalt feltételek szerint terheli.
(3) Fogyasztói szerződés esetében a jótállási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a jótállás kötelezettjének nevét és címét, a jótállás tartalmát, időtartamát, területi hatályát és a belőle eredő jogok érvényesítésének módját; utalnia kell továbbá arra, hogy a jótállás a fogyasztónak a törvényből eredő jogait nem érinti. A jótállási nyilatkozatot a fogyasztó kérésére írásban vagy más maradandó eszközzel rögzíteni kell, és a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani. Jótállást kötelezően előíró jogszabály a jótállási nyilatkozatra vonatkozóan további követelményeket állapíthat meg. Az e bekezdésben meghatározott feltételek nemteljesülése nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét.
Nóri
Köszi, hogy válaszoltatok smile.gif

Remélem sikerül valamit elérni mostmár náluk. Elvileg szerdára ígértek választ. Jah, és köszi, hogy végig bírtátok olvasni smile.gif
Nóri
Sajnos nem jártam sikerrel sad.gif

Elvileg benne van a jótállási leírásban, hogy ha nem a gyártó által telepített szoftverrel van használva a GPS, akkor nem érvényes a jótállás...
Az áruház szerint ezt a meccset nekem kell lejátszani a szervízzel, nekik semmi közük nincs hozzá.
Az áruház még azt is mondja, hogy a szervíz nagyon biztos a dolgában és teljesen elzárkózott a javitástól/cserétől. Akár fogyasztóvédelemhez is fordulhatunk...

tipp esetleg?vagy ez így már tényleg bukta?
L_Matyi
(Nóri @ 2010.02.17, 18:35) *
Elvileg benne van a jótállási leírásban, hogy ha nem a gyártó által telepített szoftverrel van használva a GPS, akkor nem érvényes a jótállás...
Az áruház szerint ezt a meccset nekem kell lejátszani a szervízzel, nekik semmi közük nincs hozzá.
Az áruház még azt is mondja, hogy a szervíz nagyon biztos a dolgában és teljesen elzárkózott a javitástól/cserétől. Akár fogyasztóvédelemhez is fordulhatunk...
Biztos, hogy nincs igazuk. Ilyen kitételt az egy éves kötelező jótállás ideje alatt nem köthetnek ki. Idéztem neked a PTK-ból! Nyomtassad ki a fenti jogszabályt és mutassad meg nekik, hogy a jogszabály szerint nekik KELL bizonyítani, hogy a hiba oka a vásárlás után keletkezett. Ne hidd el amit mondanak. Te az áruházzal állsz kapcsolatban, nekik kell cserélniük, javítaniuk, és ezt ők pontosan tudják. Persze olcsóbb ha te elhiszed ezt a szoftveres dolgot.
Nóri
hát az eszem megáll rajtuk...

Azt modta ma az áruház vezetője, hogy a fogyasztóvédelem nem az áruháznál, hanem a szerviznél fog jelentkezni. Ők meg majd egymás között megbeszélik a dolgokat, és végül úgyis én húzom a rövidebbet...
Meg hogy vizsgáltassam be és majd még annak a költségét is nekem kell fizetnem, stb...
A lényege gyakorlatilag az volt, hogy csinálhatok bármit, nekik ott ismerősük biztos van, és ők nyernek, valamint tárgyaljak a szervízzel, ne velük...
Mozigépész
Na most abban igazuk van, hogy egy év az amit nekik KELL adni, a többi valószínűleg ugye a forgalmazó gyártó adja, nem a bolt, így ilyenkor jogos, hogy a bolt nem tesz semmit de nem etikus.
természetesen a bizonyítás terhe nem rajtad van, ezért nem kell neked fizetni.
L_Matyi
(Mozigépész @ 2010.02.19, 08:45) *

Na most abban igazuk van, hogy egy év az amit nekik KELL adni, a többi valószínűleg ugye a forgalmazó gyártó adja, nem a bolt, így ilyenkor jogos, hogy a bolt nem tesz semmit de nem etikus.
természetesen a bizonyítás terhe nem rajtad van, ezért nem kell neked fizetni.
Ez igaz, de ha nincs ott, hogy 1+1 év (sok helyen van ilyen) és valamilyen módon nincs megkülönböztetve a második év, hanem 2 év van odaírva, akkor azt ugyanolyan feltételekkel kell, hogy adják. Különben a fogyasztók megtévesztésére lehet hivatkozni.
A legegyszerűbb, ha beírsz a vásárlók könyvébe, és megvárod, hogy mit válaszolnak írásban. Akkor arra lehet már hivatkozni.
Nóri
hát köszi mindenkinek a segítséget, a helyzet az, hogy belefáradtam a huzavonába...kösse fel magát az egész Elektro Word meg az On-Shore szerviz is.

Tegnap este úgy döntöttem, hogy elhozom a készüléket és megpróbálom én megcsinálni, ha nem megy akkor beadom vmi szervizbe és pár ezresért nem kell 20x járkálni.

NAh hát igazából sikerült megcsinálni, minden működik...Nem tudom miért kellett ezen hónapokat ülni.

Köszi még1x a hozzászólásokat és a segítséget. És sajnálom, hogy így történt, de nem akartam nélkülözni sem tovább a gps-t (elég sokat kell használnom és ígyis kiesett 3 hónap), másrész már annyit jártam utána, hogy bőven sok.

meziat
Sziasztok!

Néhány hete vásároltam egy GPS-t. Egy elég speciális kábelen keresztül lehet tölteni és csatlakoztatni a notebook-hoz, sajnos ezt a kábelt elveszítettem. Szerettem volna rendelni hozzá egyet természetesen az árát kifizetve hiszen én voltam trehány, de azt mondták nem tudnak külön vezetéket rendelni, sajnálják.

A kérdésem arra vonatkozik, hogy ezekhez a készülékekhez meddig kel, vagy kell e egyáltalán a forgalmazónak alkatrészt biztosítani. Nem szeretném kidobni.

Remélem valaki ismeri az ide vonatkozó jogszabályokat, válaszotokat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Meziat
L_Matyi
Nem fogsz örülni neki, de sajnos eltörölték pár éve azt a rendeletet, ami kötelező alkatrészellátásra kötelezte a gyártókat.
meziat
Tényleg ne örülök, de legalább nem csinálok bolondot magamból, mikor erre hivatkozom, köszi a gyors választ! Volt egy jó törvény a fogyasztók védelmében azt hiszem talán 5 évig kellett alkatrészt biztosítani és ezt hagytuk eltörölni, isteni. Ha ezekért az "apróságokért" nem 10-20 ezrest kéne leszurkolni talán nem is bánnám, mert az utánajárás többe van, de ez így nem ok.
Laczy79
Sziasztok!
2008. január 9-én vásároltam egy Wayteq N710B készüléket 53234 Ft-ért. A készüléket a tegnapi napig teljes megelégedéssel használtam. De sajnos csak a tegnapiig.
Történt ugyanis, hogy felhoztam a készülékemet a lakásba, s itt a gyárilag hozzáadott hálózati töltőről üzemeltettem. Nagyjából háromnegyed órája volt a készülék a töltőre csatlakoztatva, mikor megtörtént a baj. Hirtelen nagy sivító hangra, s fehér színű, nagy mennyiségű, szúrós szagú füstre lettem figyelmes. Sajnálatos módon a készülékből jött. Gyorsan odarohantam. Ekkor már a megolvadt készülékházon keresztül látszott, hogy izzik belül az egész készülék. Lélekjelenlétemnek köszönhetően, saját testi épségemet nem kímélve megfogtam a készüléket, kihúztam belőle a töltőt, s az egész izzó, fortyogó, füstölő készüléket gyorsan egy viszonylag tűzálló helyre, a (száraz) mosogatóhoz vittem, s beledobtam. A készülék még 1-2 perc elteltével is füstölt, s nagy meleget árasztott magából. Vizet nem akartam ráengedni, mert nem tudhattam, hogy milyen kémiai hatások indulhatnak be tőle, így a készülékből gyorsan kicsavartam a négy csavart, s szétnyitottam, s így hagytam kihűlni. Képek mellékelve.
Ezek után felmerült bennem több kérdés:
- Mi történt volna akkor, ha valamilyen okból nem veszem észre a történteket, mert pl. csukott ajtók mögött egy másik helységben tartózkodom, ne adj isten alszom? Leég tőle a lakásom? Szellőztetés hiánya miatt megfulladok, s bent égek a lakásban én is?
- Mi történt volna, ha autós körülmények között történik meg mindez? Lett-e volna időm megállni, s megállás után cselekedni? Mi történik, ha megijedek, s ezzel balesetet okozok, akár csak saját autómat összetörve, akár másokban is kárt téve? Mi történik, ha megállás után nincs időm kivenni a készüléket a tartójából, mert annyira forrónak tűnik, vagy mert nem látok a füsttől? Leég az autóm?
- Mi történik, ha ne adj isten barátnőm vezeti az autómat, aki abszolút nem műszaki beállítottságú, s így sejtelme sem lett volna, hogy mik ilyen esetben a helyes teendők?
- Ezek után felvetődik bennem a kérdés, hogy akár általánosítva is kimondható, hogy tűzveszélyesek a Wayteq cég navigációs készülékei? Vagy csak nekem nem volt szerencsém?
- Volt-e már hozzám hasonló esete másnak is? Ha igen, miért nem volt visszahívási program? Más márkák más készülékeinél tudom, hogy voltak ilyen esetek. A Nokia 46millió akkumulátort cserélt ki. Négyhavi mélypontra került a legnagyobb dél-koreai vegyipari cég, az LG Chem Ltd papírjainak árfolyama azt követően, hogy felrobbant egy a cég által gyártott laptop-akkumulátor. Az LG Chem azonban még a 4,7 százalékos eséssel is jobban tartotta magát, mint az ugyancsak az LG-csoporthoz tartozó, magát a laptopot gyártó LG Electronics, amely 5,7 százalékos árfolyamgyengülést volt kénytelen elkönyvelni. Az alvó üzemmódban felrobbanó laptop egy újságíróé volt. 2006-ban a Sonynak okozott óriási profitcsökkenést, amikor kiderült, hogy lángra lobbanhatnak a lítium-ion akkumulátorai. Ők 9,6 millió lítium-ion akkumulátort hívtak vissza. 2007-ben pedig a Matsushita és a Sanyo küzdött hasonló problémákkal. A Toshiba 340 ezer akkumulátort, a Dell 4,1 milliós akkumulátor visszahívást kezdeményezett. Ezek után 1,3 millió yent fizetett egy japán házaspárnak az Apple és a Sony egy felrobbant MacBook Pro akkumulátor miatt.

Röviden (hosszan) ennyi a történetem. Szerintetek van-e lehetőségem reklamálni, esetlegesen kártérítést kérni valakitől?

L_Matyi
(Laczy79 @ 2010.03.30, 11:55) *
Röviden (hosszan) ennyi a történetem. Szerintetek van-e lehetőségem reklamálni, esetlegesen kártérítést kérni valakitől?
Hát reklamálni mindenképp érdemes, de gondolom nem adtak rá 3 év garanciát. Azért megemlítheted nekik, hogy ez történt, és örülnél neki, ha valami biztatót tudnának mondani. Kártérítést nehezen fogsz tudni kérni, esetleg a megfelelő hatóságnál feljelentheted őket, hogy veszélyes a készülék. Azért előbb velük beszélj.
digri
Sziasztok!Nem tudom jó helyen teszem fel a kérdésem.De a testvérem csütörtökön vett a tescoban egy gps-t 30e ft-ért.És még sem kell neki.Vissza lehet így vinni és visszakapja a pénzét vagy rajta marad?Válaszokat köszönöm.
Mozigépész
Ha nem lett felbontva, akkor talán a Tesco visszaveszi, de nem kötelességük!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.