Sziasztok!
2008. január 9-én vásároltam egy Wayteq N710B készüléket 53234 Ft-ért. A készüléket a tegnapi napig teljes megelégedéssel használtam. De sajnos csak a tegnapiig.
Történt ugyanis, hogy felhoztam a készülékemet a lakásba, s itt a gyárilag hozzáadott hálózati töltőről üzemeltettem. Nagyjából háromnegyed órája volt a készülék a töltőre csatlakoztatva, mikor megtörtént a baj. Hirtelen nagy sivító hangra, s fehér színű, nagy mennyiségű, szúrós szagú füstre lettem figyelmes. Sajnálatos módon a készülékből jött. Gyorsan odarohantam. Ekkor már a megolvadt készülékházon keresztül látszott, hogy izzik belül az egész készülék. Lélekjelenlétemnek köszönhetően, saját testi épségemet nem kímélve megfogtam a készüléket, kihúztam belőle a töltőt, s az egész izzó, fortyogó, füstölő készüléket gyorsan egy viszonylag tűzálló helyre, a (száraz) mosogatóhoz vittem, s beledobtam. A készülék még 1-2 perc elteltével is füstölt, s nagy meleget árasztott magából. Vizet nem akartam ráengedni, mert nem tudhattam, hogy milyen kémiai hatások indulhatnak be tőle, így a készülékből gyorsan kicsavartam a négy csavart, s szétnyitottam, s így hagytam kihűlni. Képek mellékelve.
Ezek után felmerült bennem több kérdés:
- Mi történt volna akkor, ha valamilyen okból nem veszem észre a történteket, mert pl. csukott ajtók mögött egy másik helységben tartózkodom, ne adj isten alszom? Leég tőle a lakásom? Szellőztetés hiánya miatt megfulladok, s bent égek a lakásban én is?
- Mi történt volna, ha autós körülmények között történik meg mindez? Lett-e volna időm megállni, s megállás után cselekedni? Mi történik, ha megijedek, s ezzel balesetet okozok, akár csak saját autómat összetörve, akár másokban is kárt téve? Mi történik, ha megállás után nincs időm kivenni a készüléket a tartójából, mert annyira forrónak tűnik, vagy mert nem látok a füsttől? Leég az autóm?
- Mi történik, ha ne adj isten barátnőm vezeti az autómat, aki abszolút nem műszaki beállítottságú, s így sejtelme sem lett volna, hogy mik ilyen esetben a helyes teendők?
- Ezek után felvetődik bennem a kérdés, hogy akár általánosítva is kimondható, hogy tűzveszélyesek a Wayteq cég navigációs készülékei? Vagy csak nekem nem volt szerencsém?
- Volt-e már hozzám hasonló esete másnak is? Ha igen, miért nem volt visszahívási program? Más márkák más készülékeinél tudom, hogy voltak ilyen esetek. A Nokia 46millió akkumulátort cserélt ki. Négyhavi mélypontra került a legnagyobb dél-koreai vegyipari cég, az LG Chem Ltd papírjainak árfolyama azt követően, hogy felrobbant egy a cég által gyártott laptop-akkumulátor. Az LG Chem azonban még a 4,7 százalékos eséssel is jobban tartotta magát, mint az ugyancsak az LG-csoporthoz tartozó, magát a laptopot gyártó LG Electronics, amely 5,7 százalékos árfolyamgyengülést volt kénytelen elkönyvelni. Az alvó üzemmódban felrobbanó laptop egy újságíróé volt. 2006-ban a Sonynak okozott óriási profitcsökkenést, amikor kiderült, hogy lángra lobbanhatnak a lítium-ion akkumulátorai. Ők 9,6 millió lítium-ion akkumulátort hívtak vissza. 2007-ben pedig a Matsushita és a Sanyo küzdött hasonló problémákkal. A Toshiba 340 ezer akkumulátort, a Dell 4,1 milliós akkumulátor visszahívást kezdeményezett. Ezek után 1,3 millió yent fizetett egy japán házaspárnak az Apple és a Sony egy felrobbant MacBook Pro akkumulátor miatt.
Röviden (hosszan) ennyi a történetem. Szerintetek van-e lehetőségem reklamálni, esetlegesen kártérítést kérni valakitől?