kabinos
2005.12.14, 10:15
Csaba_20
2005.12.14, 12:18
(ityam @ 2005 Dec 13, 11:41 PM)
azt nem ertem hogyha nem ad gariegyet az elado(mondjuk h a szamlaval el a gari) akkor az szabalytalan. ha adnak ki jotalasi jegyet amin fel van tuntetve egy szervizcim hogy oda kell vinni akkor az sem jo. elvileg a jotalasi jegyre irjak ra a garis felteteleket, amiben az szerepel hogy a szervizbe kell vinni.ezek utan miert jo itt a kiskerrel vitazni azt nem tudom.
A jótállási jegy adása kötelező a forgalmazónak, ezt a jogszabály írja elő számára. Ebben mi a nem érthető? A fogyasztónak meg a törvény biztosít egy olyan lehetőséget, hogy akár a számlával is érvényesíttetheti a jogait. De a törvény ezen része nem tesz olyan kitételt, hogy ez mentesíti a forgalmazót a jótállási jegy adási kötelezettsége alól. Valamint a jótállási jegy azon részei, ide tartozik például a szervizbe szállítás kötelezővé tétele, semmisnek tekintendők, amik a fogyasztó hátrányára térnek el a jogszabályoktól.
zoloka24
2007.02.01, 16:21
Sziasztok!
Új vagyok az oldalon, előbb én is olvasgattam a kiemelt részeket, de nem találtam konkrét megoldást a problémámra, ezért teszem fel a kérdésem.
Tehát az egyik cégnél vettem egy Eten G500 típusú PDA-t. Sajnos a készülék hibás volt(nem is egy komoly hibája volt/van), ezért múlt héten visszavittem a szervízbe. Az egyik hibát már a helyszínen meg is mutattam, helyeseltek is, hogy ez bizony gond és valószínűleg cserélik is újra. Garanciapapírt kitöltötték ahol az "elkészülés várható idejének" jan. 28-át írtak be. Ma én hívtam fel őket, hogy mi lett a készülékemmel, mert a megadott időn belül nem is tájékoztattak, hogyan is áll a dolog. Azt válaszolták, hogy igen, megvizsgálták és rossz a készülék, ezért kapok egy másikat. Nem emlékszem pontosan, hogy fogalmazott a srác, de az volt a lényeg, hogy mintha arra utalt volna, hogy nem lesz új a készülék. Kérdeztem, hogy most akkor ez egy cserekészülék lesz és az enyémet mégis javítják? Mondta, hogy nem. Ezt kapom helyette.

Hát itt már kezdtem ideges lenni. És mondom mégis mit ért használt alatt? Kirakati darab vagy mi? Azt mondta nem, ez már egy javított készülék..tehát egy kijavított használt PDA-t akarnak nekem adni a sajátom helyett.
A kérdésem az lenne, hogy ez szabályos eljárás?
Mert mint laikus úgy gondolom, hogy nagyon nem az! Ki tudja, hogy előzőleg hogyan használták azt a készüléket, hányszor ejtették le. Igen, erre is lesz garancia, de ha mégis előjönne valami probléma, akkor utazhatok hozzá nem is keveset, hogy megint szervizeltessem. Ha a sajátomat kapnám vissza javítottan az nem lenne gond, mert tudom, hogy én megkíméltem. Na de a másét!?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
A jogszabály szerint, te újat vettél, akkor neked cserében is új jár. Ráadásul az új termék, így arra a jótállás és szavatosság is újraindul.
Ha a honlapon is idézett jogszabályok bemutatása nem segít, nem hajlandók újra cserélni, akkor elállhatsz a szerződéstől (teljes vételár visszajár), ha ezt megtagadják akkor fordulhatsz békéltető testülethez. Az ő döntésüket azonban még mindig nem kötelező betartani, de ha nem tartják be akkor feketelistán megjelenik a nevük, valamint az itteni eljárás eredménye később a bíróság előtt hasznos lehet, az igazadat a bíróság tudja csak kimondani, úgy hogy az őket kötelezze is valamire.
Fontos a jótállásra kötelezett a forgalmazó, a szervíz válaszát vetesd jegyzőkönyvbe, ne fogadd el az általuk kínált cserét, és keresd meg a boltot ahol vetted (veled szemben ő a forgalmazó).
Csaba_20
2007.02.01, 16:48
Bizony, írd le a vásárlók könyvébe, hogy használt és javított terméket akarnak adni csereként, amit te nem fogadsz el. Javítani nem tudják, cserélni nem akarnak, mert az nem csere, amit ajánlottak, így elálltál a szerződéstől.(egyébként PTK 306.§ (1)

alapján)
zoloka24
2007.02.01, 17:06
1000 köszönet nektek!
Sejtettem, hogy ez így nincs rendjén, de nem akartam egyből nekik állni, ha nem értek hozzá.
Captain Crash
2007.02.01, 17:17
(zoloka24 @ 2007.02.01, 16:21)

Új vagyok az oldalon, előbb én is olvasgattam a kiemelt részeket, de nem találtam konkrét megoldást a problémámra, ezért teszem fel a kérdésem.
Pedig Joooe összefoglalójában is benne van, idézem: "Kicserélés csak ugyanolyan típusú
új termékre történhet." Tehát ne hagyd magad, új terméket kell adjanak, ha cserélnek.
zoloka24
2007.02.01, 17:31
(Captain Crash @ 2007.02.01, 17:17)

(zoloka24 @ 2007.02.01, 16:21)

Pedig Joooe összefoglalójában is benne van, idézem: "Kicserélés csak ugyanolyan típusú
új termékre történhet." Tehát ne hagyd magad, új terméket kell adjanak, ha cserélnek.
Pont ezt szerettem volna még beírni! Hogy ezt olvastam ami erre a dologra vonatkozhat, de ezt a jogszabályokban nem találom konkrétan. Mert mindenhol azt irják, hogy kötelesek cserélni. Az persze természetes, hogy újra gondolnak csere alatt, de nincs konkrétan megfogalmazva, legalábbis én nem találom
Joooe hozzászólására pedig ugye nem hivatkozhatok, mikor beszélek velük. A PTK 306.§ (1)-et is átolvastam, de az ÚJ szó ott sincs konkrétan benne. Holnap fogok velük beszélni, de akkor most melyik törvényre hivatkozzak?

Nem tudom..
Ami még zavar: Ha beszélek velük és azt mondják okés, adnak újat. Llehet, hogy eladják nekem azt amit eredetileg is akartak adni újként..honnan jönnék rá?
Csaba_20
2007.02.01, 17:57
Azt, hogy újra kell cserélniük a PTK megfelelő jogértelmezése adja. Ezért nem találod sehol se leírva.
(zoloka24 @ 2007.02.01, 17:31)

Ami még zavar: Ha beszélek velük és azt mondják okés, adnak újat. Llehet, hogy eladják nekem azt amit eredetileg is akartak adni újként..honnan jönnék rá?
Pl. bontatlan a csomag, a kijelzon rajta a folia, a kijelzon nincs ujjlenyomat a(z elvileg gyarban rakerult) folia alatt, ilyesmik...
zoloka24
2007.02.01, 21:11
(asdf @ 2007.02.01, 19:23)

Pl. bontatlan a csomag, a kijelzon rajta a folia, a kijelzon nincs ujjlenyomat a(z elvileg gyarban rakerult) folia alatt, ilyesmik...
Megpróbálok majd erre odafigyelni, de mikor vettem, akkor is egy cellux szerű ragasztóval volt a tasak-ja zárva, amit ugye használtan is vissza tud zárni az ember, ezért fordult meg a fejemben, hogy nehogy így is át akarjanak vágni. De a készülék papírján ott a gyári szám és mellette a rajta elvégzett javítások is..tehát elvileg azzal nem tudnak mit csinálni(remélem)..hacsak nem okirathamisítás, de azt azért csak nem:)
Holnap délelőtt fel is hívom a céget és tisztázom az esetet. Este felé pedig beírom mit sikerült intézni!
És nagyon köszönöm a gyors segítségeteket!
Ja, es dobozon meg a benne levo keszuleken azonos gyari szam.
remélem még nme későn... Ha nem ők adják a garit, hanem a gyár, akkor meg kell lennie ez eredeti garipapírjának. Ha használt, akkor nem tudják odaadni hozzá.
zoloka24
2007.02.01, 23:06
(toreki @ 2007.02.01, 22:46)

remélem még nme későn... Ha nem ők adják a garit, hanem a gyár, akkor meg kell lennie ez eredeti garipapírjának. Ha használt, akkor nem tudják odaadni hozzá.
Még nem késő. Sajnos azt nem tudom, hogy ki adja rá a garanciát. Garanciapapírt ők állították ki, nem volt gyári garancialevele ha erre gondolsz

Csak az egyetlen A4-es papírjuk.
Előző hozzászólásra reagálva: ha használt a készülék attól még meg lehet a saját sértetlen doboza, tehát a gyári szám a dobozon és a készüléken fog stimmelni.
Egyébként számon szoktátok tartani, hogy mely cégekről jönnek gyakran garanciális panaszok, vagy azt itt nem szokás publikálni? Csak mert érdekelne, hogy volt-e már másnak is problémája ezzel a céggel.

Pont ezt szerettem volna még beírni! Hogy ezt olvastam ami erre a dologra vonatkozhat, de ezt a jogszabályokban nem találom konkrétan. Mert mindenhol azt irják, hogy kötelesek cserélni. Az persze természetes, hogy újra gondolnak csere alatt, de nincs konkrétan megfogalmazva, legalábbis én nem találom
Joooe hozzászólására pedig ugye nem hivatkozhatok, mikor beszélek velük. A PTK 306.§ (1)-et is átolvastam, de az ÚJ szó ott sincs konkrétan benne. Holnap fogok velük beszélni, de akkor most melyik törvényre hivatkozzak?

Nem tudom..
Úgy van ahogy Captain mondta, nem konkrétan van leírva, de előadhatod, hogy miért ez a helyes értelmezés. Fogalmakból következik. Mivel egy konkrét típusra kötöttetek szerződést, és a szerződés csak egyező akarattal módosítható, ebből az következik hogy amikor a szerződésszegés (hibás teljesítés) miatt a szerződésszerű állapot helyreállítását követeled, nem térhetnek el egyoldalúan az eredeti szerződéstől, csak ugyanolyan típusról szólhat a csere, illetve a kijavítás sem eredményezhet az eredetitől eltérő állapotot ("mintha meg sem hibásodott volna"). A kijavítás és csere - mint a szerződésszerű állapot visszaállítására a törvény által nevesített módok - között a következő a fogalmi különbség:
- kijavítás esetén a szerződésnek nem megfelelő a dolgot, a szerződés tárgyát a szerződésnek megfelelővé teszi a kötelezett
- kicserélés esetén a szerződésnek nem megfelelő dolgot, a szerződés tárgyát visszakapja a kötelezett (ami a szerződés teljesítéseként nyújtott szolgáltatásból visszaadható), és ehelyett újból megkisérli a szerződésszerű teljesítést, mintha az első teljesítés volna
A kicserélés fogalmából tehát következik, hogy csak új dologra történhet, hacsak nem eleve használt dolog adásvételére irányult a szerződés.
Ariadne leírt valahol hasonlót de nem találom így hirtelen.
Vagy keress rá Máté (FVF) hozzászólásaira itt a fórumon vagy esetleg hivatalos nyilatkozataira, arra jó eséllyel hivatkozhatsz is.
(toreki @ 2007.02.01, 22:46)

Ez igy nem feltetlenul nyert, minden joravalo kiskerben szokott lenni bianko garjegy (a nagyobb markakebol, teszem hozza)
zoloka24
2007.02.02, 22:54
Szóval beszéltem velük.
Mondtam, hogy ez nekem ebben a formában nem felel meg, hogy másik használt terméket kapjak. Erre elkezdték kérdezni(furcsállva), hogy de miért nem felel meg nekem?
Mondtam, hogy azért, mert én nem tudom, hogy az a másik készülék előtte kié volt, mi volt a baja, mennyire jó stb...
Erre ők: 1-2 billentyűlenyomástól nem lehet baja.. Ez már kijavított készülék, akkor miért nem jó? Semmi kopás ütés nem látszódik rajta, olyan mintha az enyémet kapnám vissza..nem értettek meg.
Aztán az is kiderült, hogy miért akarnak javítottat adni: Azt mondják ez úgy működik náluk, hogy elküldik az adott ember rossz PDA-ját Svájcba a hivatalos szervízbe és mivel onnan csak 1-2, esetleg 6hónap után szokott visszajönni a javított/kicserélt készülék, ezért a vevőt megkímélendő odaadják neki az előzőleg szintén garanciális problémával ott járt emberke(addigra már megjavított/kicserélt) PDA-ját. Ezért mondják, hogy javítot PDA-t adnak nekem. Tehát aki előttem náluk járt, hogy rossz a G500-a és elküldték Svájcba, azt a készüléket kapom én meg, az enyémet, pedig majd a következő garanciális problémánál kapja meg az adott személy.
Ez egyfelől tényleg jó dolog lenne felőlük, hogy az illetőnek ne kelljen annyit várnia, másfelől viszont megint visszatér amit már az elején is írtam:"én nem tudom, hogy az a másik készülék előtte kié volt, mi volt a baja, mennyire jó stb..." És persze az sem tett ezután jó benyomást, hogy az elején még azt mondták: nem lehet nagy baja mert max 1-2 billentyű lett rajta lenyomva. Kérdem én:ezt honnan tudja az illető, ha egyszer valaki előzőleg szervízbe leadott PDA-járól van szó?

Az enyém pl. jún-ban lesz 1éves, nem egy billentyű lett rajta lenyomva..akkor majd a következő vásárlónak is ezt a szöveget fogják beadni?
Nem is beszélve a szervízes másik kijelentéséről:" A javított készülék, elvileg jó, !valószínűleg! megjavították, vagy kicserélték, ezt nem tudom pontosan.." Hát ez fantasztikus..én miskolci vagyok..menjek fel vegyem át tőlük a javított készüléket, amit előtte meg sem néznek, azt sem tudják tényleg meg van-e csinálva..aztán majd itthon rádöbbenek, hogy mehetek vissza Pestre újbóli garanciális ügyintézés végett..igen azt is kicserélnék egy másik javítottra, de az idegeimet és az utiköltségeimet ki térítené meg??
De lényeg ami lényeg, hogy a végén, akkor felajánlották, hogy azt a bizonyos javított készüléket megkaphatom kölcsönkészüléknek, az enyémet pedig elküldik Svájcba. És majd ami onnan visszajön(vagy javítják, vagy csere újra) készülék, azt fogom megkapni véglegesként.
Ezt így már elfogadtam, mert szerintem ez a korrekt eljárás ilyen esetben. De ezek után azért kíváncsian fogom várni a jövőbeli fejleményeket(mondanak-e még valamit mikor megyek a kölcsönkészülékért; mikor fog megérkezni a másik...stb.)
Ígérem, hogy amint van valami újabb fejlemény azt meg fogom írni, hátha ezzel is segíthetek a tapasztalatszerzésben másoknak, miként nekem is nagy segítségemre van ez az oldal.
Csaba_20
2007.02.03, 00:09
(zoloka24 @ 2007.02.02, 22:54)

De lényeg ami lényeg, hogy a végén, akkor felajánlották, hogy azt a bizonyos javított készüléket megkaphatom kölcsönkészüléknek, az enyémet pedig elküldik Svájcba. És majd ami onnan visszajön(vagy javítják, vagy csere újra) készülék, azt fogom megkapni véglegesként.
Majd pár hónap múlva megkeresnek és becsomagolva adják oda azt a terméket, amit korábban nem vittél el, mert megtudtad tőlük, hogy javításról jött vissza. Csak most majd nem közlik veled és emiatt elhiszed, hogy új.

Elég tapasztaltak ez ügyben úgy látszik. Most pl elhitették veled, hogy te nyertél...
Csaba 20: nem hiszem, ha van kedvük hónapokat ülni rajta, akkor minden készülék kimegy, és a döntő többség vissza is jön javítva, nem biztos, hogy új alkatrészekkel javítják, stb. Semmibe nem kerül úgy intézni, hogy a sajátját kapja vissza javítottan. Nem indul újra a gari, de meghosszabodik egy ideig, stb.
Amit nem vett át azt nem tudják becsomagolni mert az nála van kölcsön
zoloka24
2007.02.03, 00:33
(Csaba_20 @ 2007.02.03, 00:09)

Majd pár hónap múlva megkeresnek és becsomagolva adják oda azt a terméket, amit korábban nem vittél el, mert megtudtad tőlük, hogy javításról jött vissza. Csak most majd nem közlik veled és emiatt elhiszed, hogy új.

Elég tapasztaltak ez ügyben úgy látszik. Most pl elhitették veled, hogy te nyertél...

Azt a készüléket már nem fogják nekem becsomagolva odaadni, mert az lesz nálam kölcsönkészülékként addig.
Egyébként én is ezen húzásuktól tartottam(tartok), ezt írtam is a korábbi hozzászólásomban..de ez ellen te mit tennél? Szerintem csak annyit lehet, hogy jól megnézem a visszakapott készüléket..vagy van egyéb megoldásod erre?
Nem hitették el velem, hogy nyertem: Akkor nyertem volna, ha visszakapom a vételárat és elfelejtjük egymást. De azt mondták elküldik javíttatni és ha nem javítható onnan küldik az újat..igen itt akár ügyeskedhetnek is, de ezt ha tetszik ha nem el kellett fogadnom tényként, ugyanis szerintem ez a törvényes eljárás. Tehát ez nem győzelem, csupán szóban ígéretet tettek arra, hogy szabályos keretek közt fogják ellátni a PDA-m garanciális ügyintézését. De így már nem állhatok nekik, hogy csesszétek meg, tudom, hogy át fogtok vágni..mert semmi bizonyítékom..
Tehát nem elégedettség tölt el, hogy most aztán jól befenyítettem őket, hanem ezután aggódhatok, hogy vajon most át akarnak vágni vagy sem
Csaba_20
2007.02.03, 02:32
(TheElf @ 2007.02.03, 00:30)

Csaba 20: nem hiszem, ha van kedvük hónapokat ülni rajta, akkor minden készülék kimegy, és a döntő többség vissza is jön javítva, nem biztos, hogy új alkatrészekkel javítják, stb. Semmibe nem kerül úgy intézni, hogy a sajátját kapja vissza javítottan. Nem indul újra a gari, de meghosszabodik egy ideig, stb.
Amit nem vett át azt nem tudják becsomagolni mert az nála van kölcsön
Akkor másik javítottat kap újként. Na bumm.

Ha javítják, akkor új alatrészeknek kell bele kerülnie. Ez egyébként nem szokott nagyon másképp lenni. Semmibe nem kerül úgy intézni, ha valóban javítható. De ha nem, akkor ugyanott van, ahol most. Csak most ülnek az ügyön x hónapot. Megjegyzem ez megint okot adhat elállásra a fogyasztó részéről.
Csaba_20
2007.02.03, 02:44
(zoloka24 @ 2007.02.03, 00:33)

Egyébként én is ezen húzásuktól tartottam(tartok), ezt írtam is a korábbi hozzászólásomban..de ez ellen te mit tennél? Szerintem csak annyit lehet, hogy jól megnézem a visszakapott készüléket..vagy van egyéb megoldásod erre?
Nincs. Amennyiben a sajátodat kapod vissza javított állapotban, akkor azt tekintheted úgy, mintha új lenne. Legalább is abból a szempontból, ami hibás volt rajta. A megfelelő javítás ezt jelenti. Akkor van gond, ha nem sajátodat kapod vissza, mert ez esetben nem tudhatod, milyen amortizáción ment keresztül a termék a régi tulajdonosánál.
(zoloka24 @ 2007.02.03, 00:33)

Tehát nem elégedettség tölt el, hogy most aztán jól befenyítettem őket, hanem ezután aggódhatok, hogy vajon most át akarnak vágni vagy sem
Állj úgy hozzá, hogy át fognak vágni és akkor maximum pozitív csalódás érhet! De legalább nem kell aggódnod.

Egy olyan cégnél, ahol elsőre ilyennel bepróbálkoznak, majd aztán el is ismerik, én nem számítanék semmi másra. Eljátszották a bizalmad és minden jogod meg van rá, hogy gyanakodj rájuk.
zoloka24
2007.02.03, 11:44
(Csaba_20 @ 2007.02.03, 02:32)

Megjegyzem ez megint okot adhat elállásra a fogyasztó részéről.

Ahogy olvastam a jogszabályokat nem kötelező ragaszkodniuk a 30naphoz..sajnos..
Akkor, hogy érted, hogy okot adhatnak az elálláshoz? Minden érdekel, mert mint mondtam ez lenne a legbiztosabb megoldás..nem kellene várnom jó pár hónapot, visszakapnám a pénzemet és nem egy kétes eredetű PDA-t kapnék vissza..
Csaba_20
2007.02.03, 12:06
Mikori jogszabályokat olvastál te, amiben 30 napról írnak? A kijavításnál törekednie kell, hogy a kijavítást legfeljebb 15 napon belül elvégezze. PTK 306.§-át és környékét olvasd el.
Captain Crash
2007.02.03, 12:28
A 15 napról a 49/2003-as GKM. rendelet ír, a ptk. 306.§ csak megfelelő határidőt ír.
Csaba_20
2007.02.03, 13:47
(Captain Crash @ 2007.02.03, 12:28)

A 15 napról a 49/2003-as GKM. rendelet ír, a ptk. 306.§ csak megfelelő határidőt ír.
Így van, azért írtam a PTK 306.§ és környékét, hogy tisztában legyen milyen esetben állhat el a szerződéstől.
zoloka24
2007.02.03, 14:04
Igazatok van. Hirtelen a 30napra emlékeztem és nem néztem utána mikor leírtam.

Valószínű a régi rendeletre emlékeztem, ahol cserekészülék esetén 30nap volt(talán mobiltelefonnál volt ilyen esetem)
Végigolvastam Joooe ide vonatkozó irományát és a hozzá tartozó jogszabályokat. És ha jól értelmeztem, akkor, ha 1-2hónapig húzzák a javítást, elállhatok a szerződéstől, mégha adtak is cserekészüléket?(nem beszélve arról, hogy a srác azt mondta, hogy !akár fél évig is! el szokott húzódni..)
De ha így teszek, akkor még félőbb, hogy rákényszerítem őket gyorsan egy használt készülék újként való átadására:(
narciska
2007.02.15, 00:26
Légyszíves lássatok el tanácsokkal - ha tudtok...
Történetem a következő:
2006. március 2-án vásároltam egy HP iPAQ rz1710-et.
Meghibásodott, 2006. augusztus 7-én leadtam (első alkalommal) gar. javításra, de nem a budapesti HP Márkaszervizbe, hanem gar.lapon feltüntetett győri szerviz partnernél. 2006. szeptember 7-én kaptam vissza. Ekkor "A" hibajelenséget kijavították, de egy-két hét múlva jött "B" hibajelenség.
2006. szeptember 18-án leadtam (második alkalommal) gar. javításra "B" hibajelenséggel. 2006. szeptember 27-én visszakaptam javítatlanul. (Ráadásul "B" hibajelenséget tíz bekapcsolásból tízszer produkálta a PDA, bekapcs.tól számított 45 másodpercen belül.) Helyben visszaadtam a harmadik javításra a továbbra is fennálló "B" hibajelenséggel. 2006. október 6-án visszakaptam a PDA-t, látszólag jól. De kisvártatva jött "C" hibajelenség.
2006. október 20-án leadtam (negyedik alkalommal) javításra, egyúttal telefonáltam a gar.lapon megadott HP Márkaszerviz vevőszolgálati telefonszámra, több dolgot is sérelmeztem:
- hogy miért olyan munkalapokat kapok a HP Márkaszerviztől, amin az áll, hogy "javítással eltelt idő: 0.5 munkaóra" "megjegyzés: bevizsgálás, kitesztelés" "cserélt alkatrészek: " (üres) "utazással eltelt idő: - " (kihúzva).
- miért kaptam vissza második alkalommal javítatlanul
Egyúttal kértem, hogy lehetőség szerint cseréljék ki a készüléket.
A vevőszolgálati munkatárs közölte velem, hogy telefonos panaszommal nem tud mit kezdeni, juttassam el hozzájuk írásos formában. A győri szerviz partner szervizügyintézője küldött is e-mailt a HP vevőszolgálatra, meg is lett az eredménye. 2006. december 12-én átvehettem a másik PDA-t, ami ugyan nem új, hanem egy felújított. De legalább egy másik. Azt hittem célegyenes. De nem. Az első lemerülésig tudtam használni, és már jelentkezett is az "A" hibajelenséghez kísértetiesen hasonlatos, de mégsem ugyanaz a hiba. Saját nyomoromon rájöttem, hogy minden egyes feltöltés után resetelve tudom használni a PDA-t. Ez ment is egy darabig - beletörődtem, de aztán egyik ilyen reset alkalmával teljesen kihalt.
2007. február 5-én ismét leadtam (ötödik alkalommal) a PDA-t - mint eddig mindig tartozékaival együtt - és külön kértem, hogy a töltőt is küldjék vele együtt javításra, hátha az okozza a problémát. Sőt eleve írásos panaszlevelet mellékeltem hozzá, tudván, hogy csak az írásos bejelentésre reagálnak. Ebben a levélben kértem, hogy részletes munkalapot adjanak a készülék bevizsgálásáról és írtam azt is, hogy nem akarok több ilyen készüléket, hanem kérem vissza a vételárat, vagy egy csereutalványt.
Nos, ma megkaptam a válaszlevelet, álljon itt szó szerint:[font=Georgia][size=1]
Tárgy: A Hewlett-Packard Magyarország Kft.-nek eljuttatott levelére adott válasz
Tisztelt (itt a nevem van)!
Ön a Hewlett-Packard Magyarország Kft.-nek (1117 Budapest, Neumann János út 1.) 2007. február 4-én juttatta el panaszát. Engedje meg, hogy a levelében foglaltakkal kapcsolatosan a Hewlett-Packard Magyarország Kft. hivatalos álláspontjáról tájékoztassam, amely az alábbi:
Tájékoztatjuk, hogy a gyártó által vállalt jótállási kötelezettségek teljesítése azt a céget terheli, amely cég az ön számára a terméket egy adásvételi szerződés keretében értékesítette. Ez a cég nem a Hewlett-Packard Magyarország Kft., hanem az a kiskereskedő cég, amelytől tehát Ön a terméket megvásárolta. Bármely jótállási (és szavatossági) igény a terméket az Ön részére értékesítő kiskereskedő céggel szemben érvényesíthető. Ez alól kivétel a kijavításra vonatkozó igény; Ön a terméket - amennyiben az a jótállási idő alatt meghibásodik - bármely, a Hewlett-Packard termékek szervizelésével foglalkozó HP szerviz partnernél (így a Hewlett-Packard Központi Márkaszervizénél is) kijavíttathatja.
A Hewlett-Packard Magyarország Kft. a hivatkozott terméknek nem gyártója, nem importőre és nem tekinthető a terméket az Ön részére értékesítő kiskereskedőnek sem; ennél fogva a hatályos jogszabályok, illetve a gyártói jótállási feltételek értelmében a szavatosságnak, és a kijavításon túlmenő igények tekintetében a jótállásnak sem kötelezettje. Ennél fogva a Hewlett-Packard Magyarország Kft.-nek nem áll módjában csereigazolást kiállítani vagy a készülék vételárát visszafizetni, amelyet Ön a levele alapján kér. Bármely, a jótálláson, illetve szavatosságon alapuló igénye érvényesítéséért a termékeket az Ön részére értékesítő kiskereskedővel szemben kell fellépnie.
Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét!
Tisztelettel:
(itt az ügyintéző neve van)
Hewlett-Packard Magyarország Kft. Vevőszolgálata
Eddig volt a levél. Lényegében mindent hárítanak a forgalmazóra. A ciki csak az, hogy a forgalmazó esetemben megegyezik a győri szerviz partnerrel, sőt a párom munkahelyével. Tudom, hogy rajtuk nem múlik a dolog. Leveleznek fűhöz-fához, a HP Márkaszerviz panaszkönyvét már teleírták, de őket meg azért rázták le, mert cég és nem magánszemély. Ők kicserélnék a készüléket a nagykernél, de ehhez egy csereigazolás kéne, amit tudtukkal a HP Márkaszerviznek kéne kiállítani.
A HP-nek ez a levele több szempontból is felháborít. Különösen "tetszik" ez a rész: "A Hewlett-Packard Magyarország Kft. a hivatkozott terméknek nem gyártója, nem importőre és nem tekinthető a terméket az Ön részére értékesítő kiskereskedőnek sem". A hivatalosan kiadott gar.lapon a "gyártó neve és címe:" rovatba ez van írva: "Hewlett Packard europe BV Route du Nant d'Avril 150 CH-1217, Meyrin 2 Geneva". Naivan azt gondoltam, hogy a HP Magyarország Kft. a helyi képviseletük, de ezek szerint tévedtem. De innentől kezdve mondjuk már azt sem igazán értem, hogy mit keres a HP felirat a PDA-n, meg a csomagolásán, meg a használati útmutatón számtalan helyen.
Szerintetek mit kéne tennem? Az összes lehetőségem, hogy az értékesítőre (ami egyúttal a párom munkaadója) szabadítom rá a Békéltető testületet?
Kermi bevizsgálást szerintetek nem lehet kérni?
Köszi előre is minden tippet.
Mivel a válaszuk nem a hibát tagadja, hanem arról tájékoztat, hogy a hatályos magyar jog szerint a ki a jótállásra köretelezett, és ebben igazat írnak, az valóban minden esetben a kiskereskedő akitől vetted, innen velük szemben nincs mit tenni a levél kapcsán.
Csereigazolás az ritkán kerül elő, ugyanis, ha TE kérsz cserét, rögtön a boltba kell menned, ha te kifejezetten javítást kérsz és a szervízbe mész akkor a javíthatatlan PDA helyett adják (jelenleg nem ez a helyzet, ha te kérsz cserét ők nem illetékesek). Ha elkezdik a javítást az nem ilyen egyszerű. Innen csak akkor térhetsz át javításról cserére, ha vagy kifizeted a javításra eddig ráköltött összeget, vagy arra ők okot adnak (a mostani javítás során).
Ugyan a javítás sebessége, stb. kapcsán ahol vetted, előfordulhat, hogy elállhatnál a szerződéstől, akár az udvariatlan, bunkó szervíz (mint az ő teljesítési segédjük amiért ők felelnek) miatt megingott bizalom, stb. is emlegethető, de amennyiben látod, hogy ők próbálnak korrektek lenni, ott dolgozik a barátnőd, neked fontosabb, hogy jóban legyél velük, stb. akkor nyilván nem náluk akarod az asztalt verni, stb.
Captain Crash
2007.02.15, 10:04
Párod munkaadója hibázott az ügyben, a HP teljesen korrekt választ és jogi felvilágosítást adott. A forgalmazónak a HP-tól teljesen függetlenül kell tudnia a jogszabályi kötelezettségeit teljesítenie a fogyasztó felé. Ha a párod munkaadója a HP Magyarország Kft. -től vásárolta a készüléket, akkor azt neki kell tudnia lezongoráznia, hogy a fogyasztó az őt megillető jogoait megkapja. A forgalmazó nem kisgyerek már, oldja meg! (Ha a HP és a párod munkaadója között létrejött szerződésben másképp nem rendelkeznek, akkor a ptk. 311. § alapján érdemes elindulniuk, illetve Ők is kérhetik a kicserélést, függetlenül attól, hogy cég, vagy sem.)
A lényeg, hogy a fogralmazónak úgy kell eljárnia, hogy neked ne okozzanak érdeksérelmet. Mivel ez úgy tűnik nem sikerült, így elállhatsz a szerződéstől és a vételárat követelheted rajtuk.

Bár véleményem szerint a legjobb, ha felvázolod nekik, hogy itt bizony Ők a hibásak, jó szándék ide, vagy oda, nem tudnak a jogszabályi kötelezettségüknek eleget tenni és hogy ez alapján téged a HP-tól függetlenül megilletnek a jogok, így kicserélésre vonatkozó igényed megalapozott.
Pár olvasni való, hátha segít tisztábban látni:
A gond ott lehet, ha a kisker sem a hivatalos úton szerezte be, ekkor a magyar HP-nak tényleg semi köze sincs a PDAhoz.
Captain Crash
2007.02.16, 01:24
A HP eddig egyetlen egyszer sem vitatta, hogy a kijavításra vonatkozó igénye a fogyasztónak ne lenne megalapozott, és a beidézett szövegben is azt mondja, hogy csak a kijavításon túl nincsenek kötelezettségei.
Ez téged nem győzött meg? Minek élsz ezek után egy felesleges feltételezéssel?
Na egyet értünk!
Ha nem hivatalos lenne a gép, akkor eddig sem javították volna...
(narciska @ 2007.02.15, 00:26)

2006. december 12-én átvehettem a másik PDA-t, ami ugyan nem új, hanem egy felújított.
Nem ugyanolyan újra kellett volna cserélnie, hamár javítani nem tudja?
Adott egy használtat
Captain Crash
2007.02.16, 12:45
De új termékre kellett volna cserélniük, de a fogyasztó belement a használt termék átvételébe.

Nem kellett volna, követelni kellett volna az új temréket.
narciska
2007.02.17, 12:15
Sziasztok!
Először is köszönöm mindenkinek a hozzá(m) szólást.
Másodszor pedig vannak fejlemények. Rögtön az események végére szaladva elmondom, hogy visszakaptam a PDA-t (lekopogom) úgy néz ki, hogy most végre tényleg megjavítva.
Az előzményekhez és a hozzászólásaitokhoz visszakapcsolódva, azért még írnék egy-két dolgot.
TheElf 2007.02.15, 01:37-i hozzászólásához:
Legutoljára, mikor leadtam az IPAQ-ot írtam hozzá egy panasz levelet is, (amit szintén leadtam hozzá) és abban kifejezetten nem kértem a javítást, többször is hangsúlyoztam, hogy pénzt vagy (életet helyett) csereutalványt!
De mint kiderült a HP Márkaszerviz (Prielle Kornélia u. 4.) a csupasz PDA-n kívül semmit sem volt hajlandó átvenni, sem a panaszlevelemet, sem pedig a töltőjét. Mondván: nem áll módjukban bármit is továbbítani a PDA-val, még ha odatenné is kidobnák. A hibajelenséget is fogalmazzák át rövidebbre, mert csak annyit tud felírni, ami a PDA csomagoló zacsijára ráfér.
A HP Magyarország Kft.-hez (Numann János u. 11.) úgy jutott el a panaszlevelem, hogy a győri kisker. e-mailben elküldte, még mielőtt a PDA-t BP-re küldték volna. A mailt több általuk ismert HP elérhetőségre is elküldték, és azt is leírták, hogy a vevő (én) panasza jogos, valóban bevizsgálták, és rossz a készülék. (A mail hétfőn ment, a PDA kedden.) Az át nem vétel hallatára a kiskertől függetlenül én postai úton is elküldtem a panaszlevelemet ajánlott elsőbbségi tértivevényes levélként a HP Márkaszerviznek (Prielle Kornélia u. 4.). A tértivevény a mai napig még nem jött vissza.
Captain Crash 2007.02.15, 10:04-i hozzászólásához:
A győri kisker nem közvetlenül a HP Magyarország Kft.-től vásárolta a PDA-t, hanem egy nagykertől. A kicserélést a nagykertől szokták kérni, de ahhoz a szerviz csereigazolása szokott kelleni. Patt helyzet.
A kiskernek (ha jól tudom) szervizre vonatkozó szerződése van. És most jön ami engem meglepett: A HP Márkaszerviz néven futó "dolog" tulajdonképpen az A20 Kft., tehát egy másik cég. (Ami még egy másik érdekesség, hogy a telefonos vevőszolgálat, amit földi halandó fogyasztó el tud érni, ha éppen van szabad vonaluk, az pedig egy harmadik, ügyfélkezelő szolgáltatásokat nyújtó cég. Jól ki van ez találva!)
És igen, "jó szándék ide, vagy oda" sokszor ott tartottam, hogy asztalt borítok, de mérlegeltem. Inkább állásunk legyen, mint PDA-nk.
toreki 2007.02.15, 21:52-i hozzászólásához:
Mint írtam tudtommal és a kisker tudtával is a PDA hivatalos, de még ha nem is lett volna az: a jótállási jegyen szép nagy betűkkel rajta van a nagyker neve is. Visszadobhatták volna az első alkalommal, ahogy írta Captain Crash is.
csu Tegnap, 11:41 és Captain Crash Tegnap, 12:45-i hozzászólásaihoz:
A HP szinte soha semmit nem cserél újra. [Ezt fényképezőgép, monitor és PDA és kisnyomtató vonatkozásában mondom.] Szinte minden esetben egy felújított terméket ad ki. A győri kesker fennállásának tizenX éve alatt emlékszik 5-6 esetre, mikor sokszoros visszaküldés hatására sikerült kikönyörögniük egy új készüléket.
Van még egy, amit nehezményezek:
Így néz ki egy HP Márkaszerviz által kiadott munkalap:
Lap tetején középen egy HP invent logo, jobb oldalt a HP Márkaszerviz Prielle Kornélia utca 4. felirat
Ezalatt jönnek a leadó kisker cég adatai.
Ezalatt jönnek a készülék adatai. (A mezőket kékkel írtam, a kitöltéseket pirossal.)
Készülék: FA289A HP iPAQ rz1710 Pocket PC
Szériaszám: (itt van szériaszám)
Tartozékok:
Megjegyzés: bevizsgálás, kitesztelés
Javítással eltelt idő: 0.5 munkaóra
Utazással eltelt idő: -
Hibabejelentés ideje: (itt van az aktuális dátum)
Cserélt alkatrészek:
Ezalatt jön a munkalap kiállításának dátuma.
Ezalatt a pötty pötty pötty-ök az aláírások helyének. Bal oldalon a pötty pötty pötty-ök alatt a HP márkaszerviz felirat, jobb oldalon Megrendelő/Ügyfél felirat.
És ez a munkalap minden alkalommal halál pontosan ugyanilyen volt. Akkor is, amikor 4 hétig tartott, akkor is amikor egy hétig, akkor is, amikor ugyanolyan rosszan adták ki, ahogy megkapták. Csak a dátum változott. Amikor negyedik alkalommal kicserélték akkor is ugyanez volt, csak a cserélt alkatrészhez kézzel odaírták, hogy "új SN: ....." Ha az utazással eltelt idő "-" akkor fénypostával ment Hollandiába? Tartozékok mező is van, de minek, ha nem vesznek át hozzá semmit? Megjegyzésként bevizsgálják, de cserélt alkatrész soha sincs, és mindezzel fél óra alatt végeznek is. Baromira tetszik.
Most is ugyanilyet kaptam, pedig a panszlevélben kérvényeztem, hogy a bevizsgálásról részletes, számomra is értelmezhető munkalapot adjanak ki.
Ez mennyire korrekt? A kisker meg töltse ki a gar.lap jótállási szelvényein a javítás módját helyesen, mert azért meg ő felel.
Ami még szemet szúrt egyébként az az, hogy a HP Márkaszerviz (mint utólag kiderült A20 Kft.) kiadott munkalapjainak alján a pecsét minden esetben HP Magyarország Kft. 1117 Budapest, Neumann János u. 11.
Ez szerintetek így OK?
Az a baj, hogy elég jól ismerem ennek a kiskernek a belső dolgait, tudom, hogy mennyit szivatják őket a szervizek és a nagykerek garanciális ügyintézéseknél. És egyetértek Captain Crash-el, "A forgalmazó nem kisgyerek már, oldja meg!" De akkor a perköltségre menne rá a gatyája. Több eset volt, már amikor az ügyfelüket kártalanították inkább a saját szakállukra és lenyelték a békát. Pl. van egy nagyker, amelyik teljes csomagolásban kéri vissza a javításra felküldött terméket. Ez éppen bliszteres csomagolású MP3 lejátszó. Ezt minden normális ember szikével jól kivágja, majd kihajítja a blisztert. Jobb esetben kihalássza belőle a papírokat. Na ezt hogy a bánatba kérd vissza az ügyféltől? A nagyker mossa kezeit, ő közzétette a feltételeit. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy imádom a magyar jogrendszert.
Ami válozatlanul piszkálja a csőrömet, az a hivalos állásfoglalás ezen mondata: "A Hewlett-Packard Magyarország Kft. a hivatkozott terméknek nem gyártója, ..."
A garancialapomon, (és nem csak az enyémen) a gyártó rovatban ez szerepel "Hewlett Packard europe BV". Ha erre rákeresek a neten, akkor onnan már két kattintással (HP Offices worldwide és Hungary) azon az oldalon vagyok, ahol azt írják, hogy a hp Magyarország központi iroda:
Hewlett-Packard Magyarország Kft.
1117 Budapest, Neumann János u. 1.
1519 Budapest 112,pf.301
Szóval beláttam, hogy füstölöghetek magamban, de sehogy sem lesz új PDA-m. Most egyenlőre örülök annak, hogy egyenlőre működik a jelenlegi.
Azért, továbbra is várom a hozzászólásokat.
(narciska @ 2007.02.17, 12:15)

Ami válozatlanul piszkálja a csőrömet, az a hivalos állásfoglalás ezen mondata: "A Hewlett-Packard Magyarország Kft. a hivatkozott terméknek nem gyártója, ..."
A garancialapomon, (és nem csak az enyémen) a gyártó rovatban ez szerepel "Hewlett Packard europe BV". Ha erre rákeresek a neten, akkor onnan már két kattintással (HP Offices worldwide és Hungary) azon az oldalon vagyok, ahol azt írják, hogy a hp Magyarország központi iroda:
Hewlett-Packard Magyarország Kft.
Ez azert nem olyan nagy ordoglakat. Ez olyan, mintha a Schiller Opel szervize a -nem naluk vasarolt autonal, hogy meglegyen az, hogy veluk nem allsz jogi kapcsolatban- azt irna neked egy panaszos level utan, hogy a Schiller Opel az altalad vasarolt Opel Astra szgk.-nak nem gyartoja. Tenyleg nem az.
(narciska @ 2007.02.17, 12:15)

csu Tegnap, 11:41 és Captain Crash Tegnap, 12:45-i hozzászólásaihoz:
A HP szinte soha semmit nem cserél újra. [Ezt fényképezőgép, monitor és PDA és kisnyomtató vonatkozásában mondom.] Szinte minden esetben egy felújított terméket ad ki. A győri kesker fennállásának tizenX éve alatt emlékszik 5-6 esetre, mikor sokszoros visszaküldés hatására sikerült kikönyörögniük egy új készüléket.
Ezt felig-meddig, es csak egyetlen peldaval, de tudom erositeni. Nekunk volt egy lezernyomival problemank, a kezi lapadagoloja az istennek nem akarta felvenni a lapot, 10-bol kb. csak ketszer. Eloszor "megcsinaltak" nem volt jo /akkor meg nem lett helyben kiprobalva/. Ment vissza. Masodik korben ismet "megcsinaltak"
, ezt atvetelkor csekkoltam, es siman demonstraltam, hogy ez biza meg mindig nem jott ossze

Felvettek immar harmadszor, de meg mindig nem csereltek, a csere valami mumus lehet naluk, az lett a vege, hogy kicsereltek a TELJES belet a nyomtatonak. Nocomment...
Captain Crash
2007.02.17, 21:20
narciska: Ha az, akitől vetted, az feléd nem tudja teljesíteni a kijavítást, vagy az ugyanolyan, újra történő kicsérélést, akkor te elállhatsz a szerződéstől. Ez a jogod. Aztán a forgalmazó azt intéz a nagykerrel, gyártóval, szervizzel, amit akar. Téged megilletnek a jogaid. Vagy élsz velük, vagy nem.

Ez a döntés rajtad áll.
Engem általában nem izgat, hogy a HP a forgalmazónak (azaz, akitől vettem) nem ad új csereterméket, ha kicserélést szeretnék érvényesíteni és ő is kicserélést kért a HP-tól. Az, hogy Ő nem kap új terméket a HP-tól, vagy nagykertől, az az ő szerződéses fogyatékossága. Ellenben a fogyasztói szerződésre vonatkozó pár jogszabály azért véd engem, mint fogyasztót, hogy megóvjon a forgalmazók ezen fogyatékosságától is. Hogy akkor is érvényesíteni tudjam azokat a jogokat, amik megilletne, ha a forgalmazók szerződéses fogyatékosságából adodóan nem tudnák azt továbbadni.
Így gondoskodjanak a forgalmazók arról, hogy a fogyasztói jogokat biztosítani tudják a vásárlóik számára! Kössennek olyan szerződéseket, hogy ne járjanak pórul!
Hali!
Bocs hogy ide is beírom, de nem vok benne biztos hogy valaki megtalálta a másik helyen mert nem jött válasz:
Próbálom röviden ismertetni a problémát:
Egy kiadvány előfizetéséhez kapott ajándékba a cég egy qtek 9100-as telefonos pda-t. Ez másfél hónap után meghibásodott és elvittem a jótálási jegyen lévő céghez. (RRC Hungary) Ez 07.02.20-án volt. Azt mondták telefonáljak egy hét múlva és felvilágosítást kapok mennyi idő a javítás. Ezért 03.01.-én telefonáltam akkor azt az info-t kaptam, hogy elküldték a szervíznek telefonáljak egy hét múlva. Telefonáltam kerek egy hét múlva amikor egy másik embertől olyan felvilágosítást kaptam miszerint 28.-án elküldték szervizbe ez egybevág az előzővel. Gondoltam nem gond majd türelmes leszek. Ma hívtam őket mondván csak eltelt egy hónap. Ma azt mondta (ugyan az az ember mint előzőleg) az ügyintéző, hogy talán ezen a héten elküldik szervizbe és onnan számítva még kb. 2-3 hét mert szlovákiába küldik. Ezen már felkaptam a vizet, de igazából nem tudom mit tehetnék. Kétszer azt mondták, hogy elküldték. Erre egy hónap után közlik, hogy csak most fogják küldeni.
Mit tehetek? Megéri vele gyötrődni vagy várjak türelememmel?
Captain Crash
2007.03.24, 16:15
Ha a kötelezett nem vállalta a kijavítást, vagy kicserélést, vagy ha a jogszabályban meghatározott feltételek mellett nem tud eleget tenni a kötelezettségének a jogosult árleszállítást igényelhet, illetve elállhat a szerződéstől. Olvasd el az összefoglalóinkat, benne van a kérdésedre a válasz. A kötelezett teljesítésének bizonyítalansága és a határidő jelentős túllépésére hivatkozva joga van a fogyasztónak elállni a szerződéstől.
Fontos tudni, hogy a cég is minősülhet fogyasztónak, amennyiben végfelhasználóként jelenik meg az értékesítési láncban, így szerintem a cég is fogyasztónak minődül.
Szerk.: minődül helyett minősül.
Captain Crash megkért, hogy írjam le a véleményemet.
GuTi20: Engedelmeddel egy apró történettel kezdeném. Egyszer a rendelt pizzához meglepetésszerűen jött egy üdítő. Amikor legközelebb is így volt, megkérdeztem, hogyhogy nem tüntetik fel az árlistán, mikor kap a vevő üdítőt is. Elmondták: Ha kiírják, akkor azzal számolok, aszerint vásárolok, a vásárlás része, ha időnként meglepnek vele, ajándék.
Valóban ez a helyzet. Amikor ők az előfizetést ajánlották, akkor az ajánlat része volt a PDA, amikor te elfogadtad az ajánlatot, akkor a te döntésednek, elvárásaidnak, és ezzel a közted és a kiadó között létrejövő szerződésnek is része a PDA. Nem ajándék, hiszen enélkül lehet, hogy nem fizettél volna elő, hanem a megrendelt árú része. Jótállás tehát van rá, hiszen jótállási jegyet is kaptál, innen pedig amit Captain Crash mondott az az irányadó.
Jó kérdés azonban, hogy: A kiadvány előfizetésére vonatkozó szerződés tekintetében jelentéktelen hiba-e a hozzá kapcsolt "reklámajándék" meghibásodása? Elállhatsz-e a szerződéstől? Ha elállsz a szerződéstől, akkor az az előfizetésed tekintetében hogy működik?
Ha árleszállítást kérsz, akkor a szerződésben a PDA ára ugye "0" ha előfizetsz, ebből hogy kérhetnél árleszállítást, illetve kérheted-e az előfozetáési díj tekintetében az árleszállítást?
(TheElf @ 2007.03.24, 18:43)

Captain Crash megkért, hogy írjam le a véleményemet.
GuTi20: Engedelmeddel egy apró történettel kezdeném. Egyszer a rendelt pizzához meglepetésszerűen jött egy üdítő. Amikor legközelebb is így volt, megkérdeztem, hogyhogy nem tüntetik fel az árlistán, mikor kap a vevő üdítőt is. Elmondták: Ha kiírják, akkor azzal számolok, aszerint vásárolok, a vásárlás része, ha időnként meglepnek vele, ajándék.
Valóban ez a helyzet. Amikor ők az előfizetést ajánlották, akkor az ajánlat része volt a PDA, amikor te elfogadtad az ajánlatot, akkor a te döntésednek, elvárásaidnak, és ezzel a közted és a kiadó között létrejövő szerződésnek is része a PDA. Nem ajándék, hiszen enélkül lehet, hogy nem fizettél volna elő, hanem a megrendelt árú része. Jótállás tehát van rá, hiszen jótállási jegyet is kaptál, innen pedig amit Captain Crash mondott az az irányadó.
Jó kérdés azonban, hogy: A kiadvány előfizetésére vonatkozó szerződés tekintetében jelentéktelen hiba-e a hozzá kapcsolt "reklámajándék" meghibásodása? Elállhatsz-e a szerződéstől? Ha elállsz a szerződéstől, akkor az az előfizetésed tekintetében hogy működik?
Ha árleszállítást kérsz, akkor a szerződésben a PDA ára ugye "0" ha előfizetsz, ebből hogy kérhetnél árleszállítást, illetve kérheted-e az előfozetáési díj tekintetében az árleszállítást?
Szerintem a két kiemelet részt összevetve meg is válaszoltad a kérdésedet

Szvsz olyan kellékhiány, ami a szerződés olyan elemét érinit ami a szerződéskötési szándék tekintetében döntő lehet, nem lehet "jelentéktelen hiba".
(Bocs a magyartalan megfogalmazásért

)
Captain Crash
2007.03.24, 21:30
Csak egyet tudok veletek érteni és köszönöm a hozzászolásokat.
Tegnap vásároltunk egy pna készüléket. Az eladó a dobozból vette ki a hálózati töltőt mert tölteni kellett a készüléket, hogy megmutassa milyen országok vannak rajta. Majd elcsomagolta a dobozt és hazavittük. Otthon nem találtuk a dobozban a hálózati töltőt ezért ma visszamentünk, hogy elkérjük. Az eladó azt mondta, hogy nincs hozzá töltő (ez azé fura mert ő azzal töltötte) mire mi mondtuk, hogy van mert láttuk meg a leírásban is szerepel erre azt mondta, hogy nem jár hozzá.
Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit lehet tenni? A tv-ben ha jól emlékszem valami olyasmit láttam, hogy 8 napon belül vissza kell vennie ha valami nem stimmel de ebbe nem vagyok biztos.
Mozigépész
2008.07.31, 15:06
(vbonny @ 2008.07.31, 12:36)

Tegnap vásároltunk egy pna készüléket. Az eladó a dobozból vette ki a hálózati töltőt mert tölteni kellett a készüléket, hogy megmutassa milyen országok vannak rajta. Majd elcsomagolta a dobozt és hazavittük. Otthon nem találtuk a dobozban a hálózati töltőt ezért ma visszamentünk, hogy elkérjük. Az eladó azt mondta, hogy nincs hozzá töltő (ez azé fura mert ő azzal töltötte) mire mi mondtuk, hogy van mert láttuk meg a leírásban is szerepel erre azt mondta, hogy nem jár hozzá.
Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit lehet tenni? A tv-ben ha jól emlékszem valami olyasmit láttam, hogy 8 napon belül vissza kell vennie ha valami nem stimmel de ebbe nem vagyok biztos.
8 nap ha interneten vásárolsz! Vásárlók könyvébe beírás, probléma teljes leírásával, megjegyzésként ha nem kapod meg a töltőt, hibás teljesítés miatt el állsz a szerződéstől, magyarul kéred vissza a pénzedet! (mivel a leírásban a dobozon is rajta van a töltő, ha jól értettem)
30 napjuk van a válaszra!
Egyébként nekem is van PNA-m amihez hálózati töltő, szivargyújtó töltő is van, plusz USB kábel, ezen keresztül is töltődik, de ez nem lehet kifogás a kereskedőtől!
Azt lehet tudni, hogy melyik készülékről van szó?
Mert jónéhány tipusnál csak opcionális tartozék a hálózati töltő és az USB kábel.
Mozigépész
2008.08.05, 23:18
(Josi @ 2008.08.05, 21:11)

Azt lehet tudni, hogy melyik készülékről van szó?
Mert jónéhány tipusnál csak opcionális tartozék a hálózati töltő és az USB kábel.
Az enyém LIDLI-s
SilverCrest (Targa) E-3510! Már ingyen letölthető teljes Európa térkép, de csak minimum 1 gb-os memória kártyára!
Vásároltunk szeptemberben egy GPS készüléket. Az első út alatt kiderült, vmi baja van: egy útvonal mindig ugyanazon szakaszánál lefagy. Ez megtörténik más útvonalakon is. Visszavittük a vásárolt helyre, javították - 4 hétig + 1 napig. (Azt mondták, hamarabb kész lett a készülék, de a páromat "nem lehetett elérni telefonon". (Ilyen persze nem volt, mert ha a hívás nem sikerül, akkor is kapott vna egy sms-t..) Állítólag memóriakártya cserét végeztek. Ma hazahozta a párom a készüléket (80 km-re az üzlet!!), útközben ellenőrizte: pontra ott fagy le, ahol eddig... Most viszi vissza újból. Azt mondták nem cserélik ki, legalább 5-ször kell megjavíttatni, s ha akkor sem jó, akkor lehet szó csak cseréről. Mit tehetnénk? Nyugodjunk bele, hogy ebben az esetben többszörösen ráfizettünk?
Köszönöm előre is a választ!
Kenderice
2008.11.04, 18:17
(Dor @ 2008.11.04, 16:23)

Vásároltunk szeptemberben egy GPS készüléket. Az első út alatt kiderült, vmi baja van: egy útvonal mindig ugyanazon szakaszánál lefagy. Ez megtörténik más útvonalakon is. Visszavittük a vásárolt helyre, javították - 4 hétig + 1 napig. (Azt mondták, hamarabb kész lett a készülék, de a páromat "nem lehetett elérni telefonon". (Ilyen persze nem volt, mert ha a hívás nem sikerül, akkor is kapott vna egy sms-t..) Állítólag memóriakártya cserét végeztek. Ma hazahozta a párom a készüléket (80 km-re az üzlet!!), útközben ellenőrizte: pontra ott fagy le, ahol eddig... Most viszi vissza újból. Azt mondták nem cserélik ki, legalább 5-ször kell megjavíttatni, s ha akkor sem jó, akkor lehet szó csak cseréről. Mit tehetnénk? Nyugodjunk bele, hogy ebben az esetben többszörösen ráfizettünk?
Köszönöm előre is a választ!
Nincs meghatározva, hogy hányszor lehet javítani. Ha akarják tucatszor is javíthatják ugyanazzal a hibával. Más kérdés, hogy ezt tűröd-e? Ugyanis jelentős kényelmetlenségre hivatkozva (ugyanaz a hiba többször előjött) kérhetsz cserét vagy elállhatsz a szerződéstől, ekkor a vételár visszajár.
mazsoretta
2009.01.02, 22:11
Nekem is épp ugyanez a problémám van a GPS vásárlással! Egyszer sem használtuk, mert semmi nem működik rajta! Visszavittem és nov 11 óta odavan, azt mondták Németországba küldték ki! nahát ezek után, már nem bízok benne, hogy valaha is jó lesz! Most fel fogom hívni őket, mert hiába várom, hogy ők értesítsenek! Van rá lehetőség, hogy a pénzt visszakapjam vagy kicseréljék másikra? Ráadásul lakhelyemtől 50km-re van az üzlet, ki gondolta, hogy vissza kell majd vinni! Milyen jogaim vannak, mire hivatkozhatok?