Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
PDA, navigáció, Pocket PC
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2, 3
Czo
Hi.

Vasaroltam en egy ilyen tipusu keszuleket 2003 December 19-en, amely a kozelmultban meghubasodott. Igy 2004. Augusztus 23-an bevittem a vasarlas helyere (egy debreceni ceg). Akkor ok azt montak hogy 2 heten belul meg lesz a keszulekem, de most 2004. 09. 16.-an, meg mindig semmi, ahogy letelt a ket het, amit montak, mentem a botlba, hetfon mentem, azt montak szerdan jojjek, szerdan mentem, azt montak penteken. Penteken azt hogy erdeklodjek telefonon hetfon. Ezt megtettem, es azt montak hogy a keszulekem meg nem erkezett be az importorhoz, akikhez ok fel vittek garancia ugyben, es hogy erdeklodjek szerdan, szerdan csutortokot montak, ma pedig azt hogy mindig semmi, es talan a jovohet szerda fele keressem oket ujra. Hetfon lesz a 4. hete hogy bevittem. Errol a 15 napon beluli csererol nem tudtam, 30ra emlekeztem. Ma mikor montam telefonba hogy 30nap kozeleg, elkeztek mentegetozni hogy ok nem tehetnek rola. stb stb. Kerdesem hogy mit tudok tenni hogy mihamarabb visszakapjam? Mert ugy gondolom hogy ebbol meg a jovoheten sem lesz semmi ha nem lepek valamit.

Udv
Czo
Asy
Január 19-én vásároltam egy PalmOne Tungsten E típusú kéziszámítógépet. Még aznap este jelentkezett a hiba, hogyha használtam az érintőképernyőt, akkor az belehallatszott a fejhallgató kimenetbe, ezért Január 21-én visszavittem. (Itt sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem kértem az azonnali cserét... blushing.gif ) Jelenleg ott tartok, hogy még mindig várom a készülék javítását. Meddig halaszthatják? 15 napot már jelentősen meghaladták, nem?
blackfire
Szia!
Én még január 10.-én adtam le a T3-mas gépemet garanciális javításra, most van febr. 24.
A boltban a válasz: majd jön... mad.gif
blackfire
Na! Többszöri személyes "noszogatás" után végre ma felhívtak, hogy szereztek egy cseregépet. Talán neked is be kéne járnod hetente a boltba?! unsure.gif
FVF
A 3 munkanapon belüli cserét ki kell használni, mert nem normális, ha valami már akkor is rossz!
Asy
Nem tudom, miért nem használtam ki... Mindenesetre holnap benézek az üzletbe, s rákérdezek, hol is tartanak... Kérdésem még mindig áll: meddig húzhatják?
FVF
A Ptk és a rendelet 15 napot ad ügyintézésre.
Asy
Kösz a segítséget, megoldódott a probléma: a 3 napra hivatkozva visszaadták a pénzemet-nem volt ilyen gépük, s szerezni sem tudtak.
FVF
Ez nagyon korrekt. Hol volt ez?
Asy
A Matrix68-ban. Annyit még hozzáteszek, hogy miután felhívták a forgalmazót, van-e ilyen PDA, s nemleges választ kaptak, az eladó ajánlotta fel a visszafizetést-egyszóval 100%-ig korrektek voltak.
radar
Vettem egy hp iPAQ 2210 kéziszámítógépet, és egy darab műanyag valahogy kirepedt a tetejéből. Valószínűlegg a zsebemben, mivel nem ejtettem le.
Az ügyfélszolgálat azt mondta, hogy a burkolat hibáját nem tudják garanciálisan javítani, kérjek árajánlatot a szevíztől.
Ők azt mondták, hogy 36000 Ft +Áfáért megcsinálják, "egységáras javítás" címen. crybaby.gif (ugyanennyibe kerülne, ha a gép nem akarna működni - elégé aránytalanok az árak ohmy.gif ) Azt mondták, hogy kiviszik Hollandiába és ott javítják... geek.gif
Nem értem, hogy miből állna egy icipici műanyagdarabot megrendelni postán, és itt kijavítani.

Összehasonlításnak: a készülék került bruttó 99988 Ft-ba.
Kérhetnek ilyen irreálisan magas árat azért, mert egy 10x5 mm-es műanyagdarab kipattant valahogy?

Köszönöm válaszukat!
Pjotr
A hp mindent így javít a laptoptól kezdve az egy év egy napot kibíró fényképezőig...
Captain Crash
Ritka, hogy bármely műanyag darab csak úgy kirepedjen, semmilyen külső behatás nélkül.
FVF
Igen. Nem igazán van kifogásolható pont a gyakorlatukban, bár azért kíváncsi lennék, mit ítélne a bíróság akkor, ha két különböző, de egységáras javítás közötti értékaránytalanságot firtatnánk.
TheElf
Ugyanazt mint minden általánydíjnál, sajnos az általánydíj az viszonylag gyakori, és egyszerűen arról van szó, hogy így a gazdaságos. Persze nem lenne olcsó minden alkatrészt külön raktározni, apró alkatrészenként szállítani amikor szükséges, stb. sokkal egyszerűbb, ha csereterméket adnak, felújítanak és megy a renew programba a régi...
FVF
NO meg az sem elhanyagolható, hogy az átalánydíjat hallva valószínűleg egy olcsóbb termék gazdája sem fogja igénybe venni a szolgáltatást...
Pjotr
Meg a drágabaké sem, hiszen az esetek nagyrészében egy nem hivatalos szerví az ár töredékéért javítja...
FVF
NA pláne!
Pjotr
Egy megoldás ilyenkor ha sikerül valamelyik bolttól elkunyerálni egy dummy (bemutató, amiben nincs semmi) készüléket, azzal olcsón megoldható a burkolat csere.
GPS-eknél többször alkalmazták ezt a megoldást, de ott nagyon pozitív a forgalamzók hozzáálása az ilyen dolgokhoz.
ivanolsen
Szevasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Vettem augusztus elején használtan egy pocket pc-t (Asus MyPal 730), a munkámhoz kellett navigálás céljából. Kis idő után gyanus lett, hogy az akksija kb. 2 órai intenzív használat után teljesen lemerül a forgalmazó honlapján feltüntetett 15 órával szemben! Mivel használtan vettem a második tulajdonostól, de garanciapapírral rendelkezett a gép (2004.decemberi) visszavittem a vásárlás helyére ahol azt mondták, hogy ott kell hagynom mert kb. 1 napig tesztelni fogják. Ez augusztus 10.-én történt!!! Azóta érdeklődtem egy párszor, az elsőnél azt mondták alaplap hibás, megcsinálják, a másodiknál kiderült, hogy külföldről kell alkatrészt hozni, a sokadiknál amikor már kicsit kivoltam bukva egy kis "ugatás" után elárulták, hogy hollandiából várják az alkatrészt és legyek türelemmel, ez már 30.-án volt! Mivel érezték, hogy kezd elszakadni a cérna egy illetékes főnök visszahívott (délelőtt helyett) délután! Közöltem vele, hogy ezt a problémát kultúrált helyeken egy egyszerű cserével oldják meg, mivel egy majdnem 140 ezer forintos gépről van szó amit nem azért vettem meg, hogy rajta üljenek, hanem, hogy dolgozzak vele! Mire Ő azt válaszolta nincs ilyen tipusú gépük, a pénzt meg nem tudják visszaadni mert sulinetes programba lett véve, és nekem nem is lehetett volna megvenni mert, hogy az adózás meg a többi hülye szöveg, de Ő nem adóhatóság és nem kell tartanom tőle.....! Miről beszél?????? Én vagyok a hibás, mert megvettem?! Menjen a p....-ba! Mi köze ennek az adózáshoz? Aztán megkérdezte (mivel nem tudott lerázni ennyivel), hogy mit javasolok? Mondtam, hogy úgy kellett volna kezdeni, hogy felajánlanak egy cserekészüléket, de még most is jó lesz, mert az is több a semminél, ezen elcsodálkozott és szinte azt mondta, hogy tényleg! (Nahát, de okos az úr!) Megigérte, hogy visszahív! Ez 30.-án délután 4 körül történt, azóta is hív...!
Mit tudok tenni szerintetek? Jelentsem fel, vagy mit?
Nekem a gép kéne, de már a pénzzel is kibékülnék, mert akkor vehetnék egy másik készüléket.
Várom az ötleteket!
Köszi
Pjotr
A boltnak 15 napos javításra kell törekednie, a 20 nap maximum kis kellemetlenségnek számít, semmit nem lehet tenni, kb. ha a 30 napot jóval meghaladja a javítás, akkor lehet(ne) valamit érdemben tenni.
Akkot a beírhatsz a vásárlók könyvébe valamint bejelntheted a FVF-nél (ennek nincs sok értelme, de megteheted..) valamint küldhetsz nekik ügyvédi felszólítást, illetve fordulhatsz békéltető testülethez, vagy bírósághoz.
Ennyi.. crybaby.gif
A fönök össze vissza beszélt, ezek alapján fogalma sincs, hogy mi a helyes eljárás.
Nem kell cserélnie, ha a javításhoz képest aránytalan költséget okozna neki.
Pénzt sem kell visszaadnia de ezeknek semmi köze a sulinethez, az, hogy az eredeti gazdája eladta, az az ő és az apeh problémája, neked és a boltnak semmi köze nincs hozzá.
Egyébként legálisan is el lehet adni sulinetes dolgot, csak le kell adminisztrálnil.
Szóval törvények szerint nincs jogod cserekészüléket követelni, neki meg nincs joga, hogy beleszóljon abba, hogy ki kinek és hogyan adta el, viszont lenne egy kötelessége 15 napon belül megjavítani és visszadni neked.
Az, hogy Hollandiából várják az alkatrészt ahoz meg neked nincs közöd, akár a holdról is hozhatják, de 15 napon belül...
A baj az, hogy nincs olyan hatóság ami a panaszoddal érdemben foglalkozna, elvileg kaphatnának egy 50.000-es büntetést de nem fognak...
tibu
(Pjotr @ 2005 Sep 3, 06:02 PM)
Egyébként legálisan is el lehet adni sulinetes dolgot, csak le kell adminisztrálnil.

Igen? Nem is tudtam, es, hogy lehet onreviziot kell kerni az APEH-nel is visszafizetni az igenybe vett adokedvezmenyt? smile.gif
asdf
Na ez mondjuk nekem is uj smile.gif De egy olyan eset pl siman bejatszhat, hogy valaki sulinetben vasarolt, aztan kiderult, hogy hopp, ugy jott ki az adobevallasban, h sex kedvezmenyt nem ervenyesithet, es igy lazan eladja. Tehat nem eladni tilos, hanem eladni es ekozben adokedvezmenyt igenybe venni smile.gif
ityam
(asdf @ 2005 Sep 3, 09:59 PM)
Na ez mondjuk nekem is uj smile.gif De egy olyan eset pl siman bejatszhat, hogy valaki sulinetben vasarolt, aztan kiderult, hogy hopp, ugy jott ki az adobevallasban, h sex kedvezmenyt nem ervenyesithet, es igy lazan eladja. Tehat nem eladni tilos, hanem eladni es ekozben adokedvezmenyt igenybe venni smile.gif

azert hozzateszem hogy amikor megveszi az ember a termeket akkor alarija hogy nem adja el, adja berbe stb stb X ideig. bar nem tudom hogy hogy van pontosan odairva. De ezt biztos alairta amikor vette. szal nem hiszem hogy el lehet adni.legalabbis egyszeruen nemhiszem.(persze legalis uton nezve. amugy meg nem hiszem hogy 2 ev mulva becsonget az apeh hogy szevasz hogy szuperal a kis kutyud? megvanmeg ugye?)
tibu
(ityam @ 2005 Sep 3, 11:32 PM)
azert hozzateszem hogy amikor megveszi az ember a termeket akkor alarija hogy nem adja el, adja berbe stb stb X ideig. bar nem tudom hogy hogy van pontosan odairva. De ezt biztos alairta amikor vette.

"Vallalom, hogy amennyiben a fentiekben meghatarozott igazolasok alapjan az 1995. evi CXVII tv. 36/A par (3) bek.-ben foglaltak szerint, adokedvezmenyt veszek igenybe, ugy a csatolt szamlan szereplo termekeket a vasarlas evenek utolso napjat koveto harmadik ev december 31-ig nem adom el, nem adom berbe, vagy mas reszere terites mellett, vagy terites nelkul nem adom at, gazdasagi tarsasag reszere apport jogcimen, nem bocsajtom rendelkezesre. "

Ez van ra irva. smile.gif
Pjotr
Ha még nem adtad le a adóbevallásodat, akkor azt csinálsz a géppel amit csak akarsz, annak adod el akinek akarod, ha már leadtad, akkor ahogy írtad, önrevízió és pénz visszafizetés.
Azt, hogy hogyan lehet ezt lepapírozni, azt egy könyvelőtől kérdezd meg.
Az rendben, hogy rá van írva, hogy nem adod el, de ha visszafizeted az adókedvezményt, akkor eladhatod, de nem a legjobb móka egy teljes év adóbevallását újraírni...
Pamacs
Ezt értesem úgy, hogyha a nemrégiben vásárolt DVD íróm elromlik 1,5 év múlva és nem éri meg javítattni, akkor őrizgessem még legalább 1,5 évig. Ha egy éve vásároltam egy 70.000Ftos digitális gépet akkor nem adhatom el, amikor már most sem ér 25 ezret, Vagy a Pendrive ami 15ezer volt annó és ma négyezer az új. A Sulinetes cuccok adókedvezménnyel 120.000Ft esetén kerülnek 60ezerbe ha lejön az adókedvezmény. De egy ugyanolyan, nem sulinetes cucc meg kerül 80ba 120 helyett. Tehát az adókedvezmény csak 20ezer ebben az esetben. Az állam hozzájárul ahhoz, hogy egy kereskedő 1,5szeres áron adjon egy terméket és kifizeti a vásárlónak ezt a töbletköltséget?
Valami olyasmi lehet a dologban, hogy azzal, hogy te többet fizetsz a termékért mint ami reális (mert sulinetes) az állam használja a pénzed addig amíg vissza nem téríti neked. Nem vélek túl nagy karitatív szándékokat felfedezni emögött.
Pjotr
Meg kell őrizni vagy bevinni egy szervízben ők átveszik és kapsz róla egy papírt, hogy elromlott és leadtad.
Az állam nem használja a pénzedet...
ivanolsen
Na ez mind szép és jó, de nekem semmi közöm, a sulinethez! Vettem egy használt gépet ami elromlott és még mindig (08.10.-től) a szervizben van!!! Az ember azóta se hívott fel! Nem igaz, hogy semmit sem tehetek, vagy mégis? Akkor nem tudom mit csinálok ha törvényesen nem megy, de van egy-két tippem! rolleyes.gif
Pjotr
Írj be a pansszkönyvbe és menj be a területileg illetékes FVF-hez és tegyél bejelntést, bár mivel se nem ehető, se nem iható a termék nem tudom mit fognak csinálni.
Sóval menj be és majd számolj be nekünk, hogy mit mindtak.
ivanolsen
Végre visszakaptam, alaplap és akksicsere volt. De sajnos mindent letöröltek róla, és csak egy windows volt rajta amikor visszakerült hozzám! Azóta szopok vele, nem tudok installálni semmit, mert nemnagyon értek hozzá. De lényeg, hogy megvan!
Pjotr
A pda-kon, ha lemerül vagy kiveszik az aksit, vagy hard resetet csinálnak eltűnik minden és csak egy sima szűz windows marad.
backboneranger
Sziasztok!

Nem egészen egy éve vásároltam a Pannon GSM - nél egy PDA/Telefont. Nagyon jól működött hónapokig. Mivel hogy telefon volt, sokszor hordtam az övemen és zsebben is. Mindig bőrtokban volt, soha nem ejtettem le. A napokban egyszer hazatérés után kivettem a zsebemből, letettem az asztalra. Kis idő múlva hangos ciripelést hallottam. Kinyitottam a bőrtokot és láttam, hogy a kijelző meghalt, nagy fekete folt van az egyik szélénél. Másnap egy vékony repedés indult meg a kijelző belső részén. Elvittem a Pannonba és kértem a kijelző garanciális javítását, mondván hogy nem ejtettem le a PDA - t, nézzék meg kívülről sértetlen és a kijelző sem sérült kívülről, nincs betörve, ilyesmi. Ezt rá is irattam a szervízlapra.
Mondtam, hogy szerintem a zsebben való hordozást egy Pocket PC - nek azaz zsebpécének el kell viselni, itt pedig biztosan megfeszülhetett valami és szépen repedni kezdett a kijelző belső része.

Két hét múlva visszajött a készülék, persze javítás nélkül. A szöveg: "No repair Action. KIJELZŐ BETÖRVE. GARANCIÁBAN NEM CSERÉLHETŐ. (58000 Ft.-). JAVÍTÁS NÉLKÜL VISSZA."

Egy: a kijelzőm nincs betörve.
Kettő: a garanciajegy szerint a garancia nem működik nem rendeltetésszerű használat esetén illetve a termék felszínén keletkezett fizikai sérülések esetén.
Az én PDA - m felülete sértetlen.

Van értelme kardoskodnom amellett hogy cseréljék ki a kijelzőt garanciában? Tényleg nincs betörve és nem érte ütés, nem esett le.

Köszönöm.
asdf
(Pamacs @ 2005 Sep 4, 10:35 PM)
A Sulinetes cuccok adókedvezménnyel 120.000Ft esetén kerülnek 60ezerbe ha lejön az adókedvezmény. De egy ugyanolyan, nem sulinetes cucc meg kerül 80ba 120 helyett.  Tehát az adókedvezmény csak 20ezer ebben az esetben. Az állam hozzájárul ahhoz, hogy egy kereskedő 1,5szeres áron adjon egy terméket és kifizeti a vásárlónak ezt a töbletköltséget?

OFF
Random termekeket kivalasztva szeretnem cafolni ezt (balra a sima kisker, jobbra a sulinetes arak):

Samsung 793mb monitor  33 275  34 990
Samsung 80gb hdd       15 200  15 990
Codegen haz 300w        7 000   7 490
hp laserjet 1020       32 300  34 990
lg 1750s 17"tft        74 250  75 990

Processzor valoban dragabb 17 875 vs. 21 990 /de az nem a kereskedon mulik, sulinetben kotelezo gyartotol, importortol szerezni az arut, es teljes gart adni ra, mig egy sima kiskerben alaphangon 1 ev garival kapsz procit/, ugyanez a helyzet az optikai meghajtokkal, ott dobozos termeket kapsz, szoftverekkel, 2ev garival, mig sima kiskeres vasarlas eseten alaphangon egy iro muanyag zacsiban 1 ev garral, gyartoi garilevel nelkul /lg 4163 dvd iro pl 11 000 vs. sex 13 750/.
ON
gbravo
Üdv mindenki! Van egy ilyen esetem: anno vásároltam sulinetben egy pda-kézigépet. történt ,hogy arra lettem figyelmes, hogy egy pixele folyamatosan világít, akármit csinálok. Szervízbe vissza, egy éven belül. Kiküldték Hollandiába, ott megállapították ,hogy a kijelző hibátlan. Visszaküldték. No akkor megint viszem, hogy nézzék már meg ,vak vagyok-e vagy mi. Na megint kiküldték, megint hibátlan kijelző. Egy kiküldés 3 hét! blink.gif No ezek után megint visszaviszem, ekkor előszedtek egy embert a szervízben akivel találkozni ugyan nem találkoztam, de szemrevételezte a kézigépemet, és elismerte, hogy valóban, a bal felső sarokban egy pixel folyamatosan virít pirosan! Ekkor írt nekem szépen egy levelet, hogy "A ... pixel statement alapján ez nem minősül hibának,sajnáljuk"
Ebben csak az durva,hogy szerintem az én egy hibás pixelem arányaiban jóval meghaladja azt, amikor mondjuk agy notin elromlik 2-3 pixel, az 1024 x 768 ból, mivel az én kijelzőm ugye csak 320x240-es, szóval ezen egy pixel is más, meg egy notin is 3. Mindezek közben szépen kicsúszott a dolog a garanciális időből, én meg itt vagyok egy értékcsökkent pda-val. ermm.gif
Sziasztok.
kabinos
A történet rövden : elromlott a Ipaq rx 3715ös pda-m alaplapja. Kiküldték Hollandiába kicserélték és néhány dolog rosszabb lett mint volt!! A hibalista elég hosszú volt: filestore nem müködik, wifi bizonytalan, kijelző villog kártyaolvasó bizonytalan !!! Kicserélték az alaplapot és azt mondták ezzel minden hiba megszűnt, tesztelelték és minden rendben mondták. Ehhez képest például elrontották a fejhallgató csatlakozót és a wifi egyáltalán nem müködik benne. Javítás után mikor átvettem mindent kipróbáltam csak a fejhalgató csatit nem mert az eszembe se jutott hogy nem megy ez mondjuk az én hibám de a wifit ki akartam próbálni de a szervízben nem üzemel náluk wifi hálózat így nem volt mód kipróbálni csak otthon derült ki a hiba. A történet pénteken volt de mire a hibák előjöttek már aznap nem volt mód vissza menni és rájuk borítani az asztalt. Ez ma fog megtörténni . Kérdésem ha van ilyen tapasztalatotok lehe e valami ellentételezést kérni vagy le kell nyelni a békát? sad.gif( A javítás ugye 2 hét volt itt a karácsony ha minent szabályosan csinálnak akkor idén már nem lesz pda-m. sad.gif(
A történet másik szála hogy azt mondták az alaplapcsere ellenére a garanciális idő csak azzal a 10 nappal nő meg amíg a szervízben volt a gép. Ez biztos így van? Előre köszi a segítséget!! crybaby.gif
Captain Crash
Jegyzőkönyv készült? Ha igen, megnézhetnénk?
gbravo
No senki nem szól hozzá? ermm.gif
Ariadne
Látogass el ide, itt volt egy nagyon hosszú vitánk arról, hogy mi a helyzet, ha a gyártó által megengedett mennyiségű pixelhiba van egy monitoron. Ez pda-ra is áll...
kabinos
Jegyzőkönyv nem készült a garancia jegyre írták rá a javítás idejét és hogy mit cseréltek. Most újra beadtam a szervízbe erről meg munkalap van. Cserekészüléket is kértem de csak a panaszkönyvhöz irányítottak mondván ez csak egy szervíz de az sem csak egy ügyfélszolgálat inkább ha ilyen igényem van forduljak a HP-hez vagyis Ők nem a hp csak valami csomagtovábbító. Teleírtam a panaszkönyvet, felhívtam a HP helpdeszket azt ígérték ma hívnak hogy adnak e cserekészüléket most itt tart a dolog ha gondolod a munkalapot át tudomküldeni.
Ariadne
A garanciajegyet érdemes mindig lemásolni és nem kiadni a kezedből, mert anélkül nem sokra mész, ha még a cucc is a szervízben van...

Elvileg addig javítják, amíg nem szégyellik, de ha meguntad, kérheted a cserét egy ugyanolyan másikra vagy elállhatsz a szerződéstől és a pénzedet vissza. A javítás határideje 15 nap, sajnos csak "törekedniük" kell rá. A Ptk alapján a kicserélt részre újrakezdődik a jótállás, de nem az egészre, az csak meghosszabbodik azzal az idővel, amíg nem tudtad rendeltetésszerűen használni.

A szervíznél vagy a kiskernél, ahol vetted lehet javításra leadni a cuccot, a nem megfelelő javítás miatt valóban a szervíz panaszkönyvébe kell róni, de ha már pl. a pénzedet kéred vissza, akkor a kiskerhez kell menni. Az fogyasztóként nem kell hogy érdekeljen, hogy ők egy ügyeskezű majomcsapattal javíttatják meg Indonéziában, vagy a szervíz hátsó sufnijában, az ő dolguk, csak eredetit és újat tegyenek bele...

Még egy, cserekészüléket alapvetően nem kötelesek adni, kivéve ha szerepelt ilyen kikötés a jótállási jegyen.
kabinos
(Ariadne @ 2005 Dec 13, 10:49 AM)
A garanciajegyet érdemes mindig lemásolni és nem kiadni a kezedből, mert anélkül nem sokra mész, ha még a cucc is a szervízben van...

Elvileg addig javítják, amíg nem szégyellik, de ha meguntad, kérheted a cserét egy ugyanolyan másikra vagy elállhatsz a szerződéstől és a pénzedet vissza. A javítás határideje 15 nap, sajnos csak "törekedniük" kell rá. A Ptk alapján a kicserélt részre újrakezdődik a jótállás, de nem az egészre, az csak meghosszabbodik azzal az idővel, amíg nem tudtad rendeltetésszerűen használni.

A szervíznél vagy a kiskernél, ahol vetted lehet javításra leadni a cuccot, a nem megfelelő javítás miatt valóban a szervíz panaszkönyvébe kell róni, de ha már pl. a pénzedet kéred vissza, akkor a kiskerhez kell menni. Az fogyasztóként nem kell hogy érdekeljen, hogy ők egy ügyeskezű majomcsapattal javíttatják meg Indonéziában, vagy a szervíz hátsó sufnijában, az ő dolguk, csak eredetit és újat tegyenek bele...

Még egy, cserekészüléket alapvetően nem kötelesek adni, kivéve ha szerepelt ilyen kikötés a jótállási jegyen.

Bocsi de ezt a részt nem pontosan (((Elvileg addig javítják, amíg nem szégyellik, de ha meguntad, kérheted a cserét egy ugyanolyan másikra vagy elállhatsz a szerződéstől és a pénzedet vissza. A javítás határideje 15 nap, sajnos csak "törekedniük" kell rá)))értem meddíg javíthatják mikor unhatom meg mikor cseréltethetem ki egy új készülékre?
Ariadne
Bocsi, nagyon tömörítettem. biggrin.gif

1. Annyiszor javíthatják, ahányszor akarják, így konkrétan nincs leírva sehol, hogy hány javítás után kellene cserélni pl. De ha túl soxor javítják, akkor kérhetsz cserét vagy elállhatsz a szerződéstől arra hivatkozva, hogy a javítások neked "jelentős kényelmetlenséget" okoztak. Ha nem akarsz cserét, mert már nem bízol ebben a márkában, akkor mondd/írd le ezt.

2. 15 napon belüli javításra kell "törekedniük", sajnos nincs szankció arra, ha nem teszik. Azt viszont megtehetd, hogy ha túl sok idő telik el (hónapok), akkor mint fent, kérsz másikat vagy elállsz (vagyis teljes vételár visszajár).

3. A csere mindig ugyanolyan másikra való cserét jelent, ha erre nem képesek, nem kötelezhetnek "levásárlásra", hanem vissza kell adják a teljes vételárat.

Szólj, ha homályos voltam még valahol! wink.gif
kabinos
Köszi minen nagyon világos, remélem nem kell hónapokat várni és minden szerenscésen alakul köszi a segítséget. A garanciában nincs cserekészülék biztosításáról szó de talán mégis sikerül. Délután megírom mi történt wink.gif
asdf
En egy dolgot nem ertek. Ha valaki vesz egy HP cuccot, HP garilevellel, akkor miert a kiskerbe megy vele? Szep ott, vagy mi? wink.gif Jo, jo a vasarlas helyere is vissza lehet vinni, de szerintem teljesen evidens, hogy ezzel onmagat szivatja az ugyfel. Mert a kisker atveszi, mondjuk 2 nap mulva elviszi a hp szervizbe /vagy ahol o vasarolta, itt bonusz idohosszabito tenyezo lehet, ha olyan a cucc, amivel csak a hp kezdhet valamit, igy +1-2 nap csuszas ismet garantalt/, aztan ott egyszercsak kesz lesz, aztan odaszolnak a kiskernek, az mondjuk aznap/masnap epp nem er ra elmenni, igy meg egy napot csuszik a dolog, majd telefonal mondjuk csutortok du 3-kor az ugyfelnek, h itt a cucc, lehet jonni, annak meg masnap mar epp programja van, nem er ra, igy vegul hetfon megkapja. Es meg mielott beszolas, szerintem ha valaki hetfon behoz egy doglott cuccot, es en kiskerkent szerdan viszem szervizbe, majd ha kedden telefonalnak, hogy mehetek erte, es csutortokon megyek, akkor eleg billegos lenne azt allitani, hogy nem torekedtem a 15 napra.
Rovidre fogva a gyartoi garleveles cuccokkal szerintem ne szivassa senki magat, adja be szepen egybol a garilevelen szereplo /kozponti/ szervizbe. Nem azert mert a kiskernek igy jo, hanem mert az ugyfelnek sokkal gyorsabb.
Captain Crash
Akinek pedig a szervíz a város másik végén van, a forgalmazó pedig majdnem a nyakában, az természetesen fizesse az utazási költségeket és utazzon át a városon, csak, hogy a szervízbe vigye és szakítson elegendő időt arra, hogy ezzel tölt majd órákat, majd menjen is érte, természetesen megint minden idejét és pénzét arra a szarra pazarolva. Nem pedig vigye ahhoz a helyhez, ahol vette, mert az közel van, nem kell utazgatni és fizetni irreálisan magas utazási költségeket.

Mondd ez szerinted logikus? Nekem sem pénzem, se időm, se energiám a város másik végére utazni. Mellesleg pont ilyen cipőben járok, de gyanítom, hogy sokan vannak ezzel így.

Szerintem azért ment a kiskerbe, mert csak. És firtatni is kár a miértet. Nyalni meg a forgalmazó seggét, - mint a legtöbb esetben tapasztaljuk - felesleges. A forgalmazó ezt vállalta, ez a kötelezettsége, a fogyasztónak nem.
Csaba_20
(asdf @ 2005 Dec 13, 05:10 PM)
Jo, jo a vasarlas helyere is vissza lehet vinni, de szerintem teljesen evidens, hogy ezzel onmagat szivatja az ugyfel.

Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát! Alap esetben a vásárlás helyére kell visszavinni a terméket, vagyis a forgalmazóhoz. Az már egy másik lehetőség, hogy akár a megjelölt szerviben IS érvényesíttetheti valaki a jogait. Első esetben sem játszadozhatnak vele, valamint nem húzhatják az időt a garanciális ügyintézés esetén. Ne keltsük már ennek ellenkező látszatát!
ityam
(Csaba_20 @ 2005 Dec 13, 05:30 PM)
(asdf @ 2005 Dec 13, 05:10 PM)
Jo, jo a vasarlas helyere is vissza lehet vinni, de szerintem teljesen evidens, hogy ezzel onmagat szivatja az ugyfel.

Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát! Alap esetben a vásárlás helyére kell visszavinni a terméket, vagyis a forgalmazóhoz. Az már egy másik lehetőség, hogy akár a megjelölt szerviben IS érvényesíttetheti valaki a jogait. Első esetben sem játszadozhatnak vele, valamint nem húzhatják az időt a garanciális ügyintézés esetén. Ne keltsük már ennek ellenkező látszatát!

azt nem ertem hogyha nem ad gariegyet az elado(mondjuk h a szamlaval el a gari) akkor az szabalytalan. ha adnak ki jotalasi jegyet amin fel van tuntetve egy szervizcim hogy oda kell vinni akkor az sem jo. elvileg a jotalasi jegyre irjak ra a garis felteteleket, amiben az szerepel hogy a szervizbe kell vinni.ezek utan miert jo itt a kiskerrel vitazni azt nem tudom.
Captain Crash
ityam: A jogszabály lehetőséget ad, hogy a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál is lehet közvetlenül érvényesíteni a kijavítási igényt. Ez egy lehetőség, és nem kötelező a fogyasztóra nézve.

(151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet)
5. § (1) A fogyasztó a kijavítás iránti igényét a forgalmazó által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti.

Ezek után nem értem, hogy mi az, hogy "szervizbe kell vinni". Nem kell, dehogy kell! Lehetőség! Aki akar él vele, aki nem nem. Nehogy már kötelezd olyanra a fogyasztót, amire nem köteles a jogszabály szerint! Ki vagy te, hogy kötelezd?

rolleyes.gif Nehogy magadra vedd a megszemélyesítést, leírhattam volna úgy is, hogy: "Nehogy már olyanra kötelezze a forgalmazó a fogyasztót, amire az nem köteles a jogszabály szerint! Ki a forgalmazó, hogy kötelezze a fogyasztót?" De szerintem jobban érthető az előbbi verzió. Szóval bocsi, nem személyed ellen kértem ki, amit kikértem. blushing.gif

Fogyasztóként élhetek azzal, hogy elviszem a szervízbe, de dönthetek úgy is, hogy oda viszem, ahol vettem. Nem kötelezhet arra egy forgalmazó, hogy szaladgáljak bármivel is, ha én nem akarom. Ez minden fogyasztónak saját belátása, hogy hogyan dönt. Ezen döntésbeli szuveneritását elvitatni, vagy bírálni éppolyan rossz, mint azt a látszatot kelteni, hogy bármire is kötelezheti egy forgalmazó a fogyasztót a jogszabály felett.
Ne vitassuk el a fogyasztókat megillető jogokat! Azok járnak neki. Pont. Mondhatja bárki, hogy ha a szervízbe viszi az ember, akkor időben jobb helyzetbe kerül, de ez relatív. Relatív, hogy a ráfordított időt, utazási költséget, energiát megéri-e. Valamint, hogyha a szervíz nem tudja cserélni, akkor egy felesleges vesszőfutásról beszélhetünk, mert végül csak a forgalmazónál kötünk ki.

Lehetőséget ad a jog és nem kötelez. Ezt fel kell fogni. Mérlegelést pedig az adott fogyasztóra kell bízni. Ismétlem: a fogyasztóra KELL bízni. Azt forgalmazó nem korlátozhatja, bírálhatja.
asdf
Jovanna, "kicsit" budapest-kozpontu volt az altalam vazolt eljaras wink.gif Pedig magam is videki vagyok wink.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.