llaszlo
2008.07.11, 09:16
Az alábbi levelet küldeném a Pannonnak melyben leírom a kálváriámat. Kicsit hosszú.
Kérdéseim:
Jogom lenne-e felmondani a szerződést ezen tények tükrében?
Mit írjak még bele a számla kompenzációval kapcsolatban?
Tisztelt Szolgáltató!
A kálváriám akkor kezdődött amikor eldöntöttem, hogy mobilnet előfizetést vásárolok. Fogtam magam bementem egy Pannon kereskedésbe mivel ár-teljesítmény arányban ezt láttam a legkedvezőbbnek. Az eladóval közöltem, hogy egy mobilnet előfizetést szeretnék kötni, de nekem egy Apple MacBookom van amin MacOS X operációs rendszer fut. Azt mondták semmi gond van egy modem (Option 7.2) ami ezzel a rendszerrel is működik. Minden program rajta van a modemen (adatforgalom mérés, telepítő szoftver, SMS fogadó stb.) Amikor haza vittem a modemet azt a kellemetlen dolgot tapasztaltam, hogy az operációs rendszeremhez semmilyen szoftver nem áll a rendelkezésemre amit nekem mondtak a kereskedésben. Ugyanis a MacOS X-es programok nem voltak megtalálhatóak ezen az eszközön. Több napomba telt mire sikerült programot találnom az adott modemhez. De az nem működött rendesen. Utána olvastam és érdeklődtem az interneten, hogy egy másik típus a Huawei E220-as az működik. Visszamentem reklamálni és közölték velem, hogy már nem tudják kicserélni a modemet, mert nem vittem vissza 3 napon belül. Ekkor szervizbe küldték a modemet és kaptam egy másikat egy Huawei E220-ast. Ezt is bele telt pár napba mire sikerült rendesen beállítanom. Mivel természetesen ehhez sem volt semmilyen szoftver a modemen MacOS X-hez, de az üzletben ennél is azt mondták, hogy rajta van minden szoftver. Megkérdeztem, hogy az sms-eket hogyan tudom fogadni erre az volt a válasz, hogy a modemen rajta van a szoftver. Rákérdeztem arra is, hogy mikor indul a számlázás erre azt válaszolták, hogy a szerződéskötés napjától, vagyis az én esetemben minden hónap 6. napjától. Használtam ezt a modemet amíg a szervizből megjött a válasz, végül külön kérvényre kicserélték egy Huawei E220-as modemre. Ennek legalább annyi előnye volt, hogy működött rendesen. Viszont nincs hozzá adatforgalom-számláló program, nem tudom megtekinteni az sms-eket sem. Végül több, mint négy hónappal később, miután már kétszer visszaküldték a szervizbe a régi modememet, lezárult a modemcserés mizériám és végre kaptam egy Huawei E220-as modemet.
Használtam boldogan és igyekeztem nem túllépni az adatforgalmat, amiről pontos információim soha nem álltak rendelkezésemre, és az adatforgalmi sms-eket sem kaptam meg mivel erre semmilyen szoftver nem állt a rendelkezésemre, ezért nem tudtam, hogy mikor lépem át a 4 és mikor érem el az 5 gigás adatforgalmat.
Így fordulhatott elő az, hogy április hónapban, az üzletben kapott téves információk birtokában, illetve az adatforgalmi sms-ek hiányában, úgy tudtam hogy nullázódott az adatforgalmam tovább használtam a szolgáltatást a munkámhoz kapcsolódóan, mellyel átléptem az 5 gigás adatforgalmat. Ez csak a számla kézhezvételekor tudatosult bennem melyet a postának köszönhetően csak egy hónappal később kaptam meg vagyis június közepén. A számla végösszege meghaladta a 15.000 Ft-ot. Ezt követően kikapcsolták a mobilnetemet mivel nem fizettem be időben a számlát. Persze, hogy fizesse be az ember ha meg sem kapja?
Most összefoglalom a tényeket:
- az eladók jobban odafigyelhetnének arra hogy ne adjanak téves információt az ügyfeleknek
- miért árulják ezeket az eszközöket úgy hogy teljes mértékben használhatóak és minden szoftver a modemen található ami a használatához szükséges? Ezen információk megtévesztőek.
- az eladók által adott téves információknak és a megfelelő szoftverek hiányának köszönhetően átléptem az 5 gigás adatforgalmi határt melyről semmilyen tudomásom nem volt. SEM SMS-t nem kaptam, SEM az ADATFORGALMAT nem tudtam megtekinteni.
- a helyzetet tovább súlyosbította a POSTA elégtelen szolgáltatása
- ennek köszönhetően kikapcsolták a mobilnetemet
Ezen tények tükrében kérem az ügy kivizsgálását és a számla kompenzációját.
Nem vonom ketsegbe a pannon hibajat, de ha kiveszed a simet a szappantartobol es belerakod egy elfekvo telefonba (ne a sajatodba, a hivasnaplot siman torli, meg allitolag nehany telefonnal a telefonba fogadott sms-eket is -wtf-), es azon el tudod olvasni az sms-t. Meg jotanacs, macintoshos ember ne szolgaltatonal meg boltnal erdeklodjon, hanem mac forumokon.
De amugy nem ertem, miert nem tudnak egy mailt is kuldeni, hogy ha van nem supportalt os, ami nem tudja az sms-t fogadni.
B.Csaba
2008.07.11, 13:11
Az alábbi probléma megoldására kérem a segítségeteket.
Megközelítőleg fél évvel ezelőtt vásároltam egy mobil internet előfizetést és készüléket a Pannontól 2 éves hűségnyilatkozattal.
A vásárlás időpontjában a XVII. kerületben laktam, nemrég új lakhelyre költöztem, nevezetesen az V. kerületbe. Tehát nem egy vidéki tanyára.
Az új lakhelyemen nem tudom használni a mobil internetet, mert nincs térerő vagy nagyon gyenge.
De nem csak a mobil internet nem működik hanem a mobiltelefonomat sem tudom használni.
A Pannon ügyfélszolgálata a telefont bemérte és nagyon alacsony térerőt mértek, de a mobil internet szolgáltatást nem tudják mérni.
Kértem a céget, hogy jöjjenek ki és mérjék meg a helyszínen a térerőt illetve hogy oldják meg a felmerült technikai problémát. Erre a Pannon nem hajlandó, amiről írásos panaszlevelemre adott válaszlevelükben tájékoztattak.
Jeleztem a Pannonnak, hogy amennyiben nem tudják megoldani a problémát akkor vissza szeretném adni a készüléket és az előfizetést, mivel nem tudják biztosítani azt a szolgáltatást amit vállaltak.
Az eseményről videófelvételt készítettem ahol látszik, hogy a kapcsolat nem, vagy nagyon nehezen jön létre és akkor is megszakad. Ezt is elküldtem a Pannonnak, de ennek ellenére is csak akkor szüntethetem meg a szerződést, ha kifizetem a kötbért.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudok jelen esetben tenni?
Ha a szolgáltató nem tudja a szolgáltatást biztosítani akkor, hogy tudom felmondani a szerződést anélkül, hogy ke kelljen fizetni a kötbért?
És addig ameddig az ügy nem oldódik meg, köteles vagyok-e fizetni a havi díjat, még akkor is ha nem kapok érte szolgáltatást?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Tisztelettel: Büki Csaba
buki.csaba@freemail.hu
Aktiv usb extender, es a vegere madzaggal rakotni a szappantartot es kirakni az ablakba, ott mar lesz terero. Ha pcmcia vagy pci expresses, akkor persze ez nem jatszik (akkor esetleg egy 3g modemmel ellatott wifi router, szinten az ablakba helyezve johet szoba). A pannon senkinek nem igert 100%-os belteri lefedettseget, meg a fovarosban sem, ergo IJ kategoria, bar ha masik telefonrol erdeklodokent felhivod oket, hogy utca hazszamra rakerdezve tudnak-e ott mobilnetet szolgaltatni, es igent mondanak, na akkor az egy adu asz lesz a kezedben
B.Csaba
2008.07.13, 10:21
(asdf @ 2008.07.11, 19:41)

Aktiv usb extender, es a vegere madzaggal rakotni a szappantartot es kirakni az ablakba, ott mar lesz terero. Ha pcmcia vagy pci expresses, akkor persze ez nem jatszik (akkor esetleg egy 3g modemmel ellatott wifi router, szinten az ablakba helyezve johet szoba). A pannon senkinek nem igert 100%-os belteri lefedettseget, meg a fovarosban sem, ergo IJ kategoria, bar ha masik telefonrol erdeklodokent felhivod oket, hogy utca hazszamra rakerdezve tudnak-e ott mobilnetet szolgaltatni, es igent mondanak, na akkor az egy adu asz lesz a kezedben

Köszönöm a válaszodat.
Az általad javasolt ablakba kihelyezett szappantartóval már próbálkoztam, így sem működik zavartalanul a kapcsolat.
A Pannon telefonos érdeklődésre azt mondja, hogy a kérdéses címen van térerő. Remélem igazad lesz és ezzel meg tudom Őket fogni.
Ne tererore, mobilinternetre kerdezz ra. Nem ugyanaz

Bar ettol fuggetlenul, ha jol belegondolok, meg lehet, hogy igy sem tudsz jol kijonni belole, hisz' nem ezen informacio alpjan vettel most mobilnetet, hanem fel eve hasznalod es most koltoztel olyan helyre, ahol nem megy. Ergo a kapott informacio a multbeli szerzdeskotesedet nem befolyasolhatta.
Ivanhoe
2009.02.03, 19:25
Sziasztok.
Nekem is lenne egy problémám, és erre kérnék segítséget, hogy mit tehetek. 2008 novemberében fizettem elő az korlátlan éjjel-nappali mobilnetre. Áttanulmányoztam a pannon által kiadott információkat, és ugy gondoltam, hogy megrendelem náluk. Mivel szeretek online filmet nézni, ezért kötöttem meg. A korlátozás jogát fenntartják - olvastam a leírásban - ha szerver kihagyással töltök, pl fájlcserélő. Hát én nem így szoktam, hanem szerverről, tehát engem nem korlátoznak le, gondoltam én. De nem így lett. Kb 4 napig működik a net normál sebességen (2Mb/s, habár 7.2Mb/s van kiírva), utánna majdnem 2 hétig 15KB/s-re csökkentik. Ezzel a sebességgel egy normális oldalt sem lehet megnézni. Bementem az egyik boltjukba, és érdeklődtem, de nem tudtak segíteni, javasolták, írjak e-mailt. Megtörtént! De csak kibúvókat írtak. Elolvastam a szerződésemet, amit ott aláírtam, de ilyenről szó sem volt, és erröl nem tájékoztattak vásárláskor. Ez szerintem már szerződésszegésnek is minősülhet.
Engedelmetekkel bemásolom a küldött, és kapott e-mailt.
Én-Pannon:
Üdvözlöm.
November vége felé előfizettem önöknél a korlátlan internetre. A leírásban az szerepelt, hogy korlátozhatják a sávszélességemet, ha server kihagyással töltök(pl. DC++). Én serverről szoktam tölteni, mégis 3 nap után lekorlátoznak 15kbyte/s-re, pedig ehhez nincs joguk, mivel ez serveres töltés, és az önök álltal kinált szolgáltatás KORLÁTLAN. Ez az indokolatlan korlátozás már majdnem hogy kimerítí a szerződésszegés fogalmát. Ennek utánnanéztem. Kérem válaszoljanak, hogy akkor mégis miért korlátoznak le állandóan, de majdnem annyira, mintha EDGEn lennék.
Pannon-Én
Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a Mobil Internet szolgáltatás jellegénél fogva több szempontból különbözik a vezetékes szolgáltatók által nyújtott internet szolgáltatástól, mind a hálózat, mind annak üzemeltetése tekintetében. Az egyik fontos különbség –amely többek között az előnye is ennek a szolgáltatásnak- éppen a szolgáltatás mobilitásából fakad, melynek számos olyan vonzata van, amit korábban a vezetékes hálózatokban az előfizetők nem tapasztaltak. A fentiekben felmerült sávszélesség-korlátozás szükségessége is ezen sajátosságokból adódik, mivel a szolgáltatás mobil jellegéből következően egy adott földrajzi területen dinamikusan változhat a hálózat terheltsége, attól függően, hogy adott időpontban hány felhasználó van feljelentkezve a területet ellátó cellára és azon milyen sávszélességgel, mennyi adatot forgalmaz.
A fentiek okán előfordulhat, hogy a szolgáltatást több felhasználó használná, mint amennyit a hálózat jó minőségű szolgáltatással el tud látni. Ezt a problémát sajnos leginkább egyes előfizetők extrém internethasználata okozza, amikor speciális alkalmazások segítségével a cella teljesítményének nagy részét kihasználva, folyamatos adatletöltéssel foglalja a hálózat kapacitását, mely miatt más előfizetők a szolgáltatást nem vagy jelentősen gyengébb minőségben tudják csak igénybe venni.
Ezzel szemben olyan fájlcserélő, fájlmegosztó vagy nagymennyiségű adatátvitellel járó alkalmazások, pl. peer-to-peer, file transfer protocol, egyes multimédia-alkalmazások használatával, filmek, videók vagy más nagyméretű fájlok folyamatos –órákon, napokon keresztül történő - letöltésével olyan alapterhelést róhat a Mobil Internet hálózatra, amely veszélyezteti a szolgáltatás minőségének folyamatos, ÁSzF-ben vállalt fenntartását, abban az esetben is, ha ez utóbbi forgalmat az előfizetők csekély hányada bonyolítja. Nem általános, előre meghatározott szabályok mentén történő lassításról van tehát szó, hanem az adott területen, az adott hálózati viszonyok védelméről, a szolgáltatások valamennyi előfizető által történő rendeltetésszerű igénybevételének a biztosításról.
Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a Mobil Internet Éjjel-Nappal szolgáltatás meghirdetésében vállalt, fix havidíjért a korlátlan adatmennyiség letöltését ugyanúgy biztosítjuk előfizetőinknek a sávszélesség leszűkítésének ideje alatt is, csupán az adatátviteli sebességet lassítjuk, természetesen az ÁSZF 6. számú mellékletében foglalt, a Pannon által vállalt, adat fel- és letöltésére vállalt célértékek biztosításával.
A Szolgáltató Általános Szerződési Feltételeiben a Mobil Internet szolgáltatás rendeltetésszerű igénybevételéről, ezen szolgáltatással kapcsolatos kiemelt hálózatvédelmi megfontolásokról részletesebb információ a 2009. január 11-étől hatályos verzióban található, mint pl.: ÁSZF Törzsszöveg VI.2.2. pontja, A szolgáltatás rendeltetésszerű használata). Ezen közlemények a megjelenés első napjától elérhetőek a Pannon Értékesítési Pontjain, valamint honlapján, ill. arról kérésre a Telefonos Ügyfélszolgálat részletes felvilágosítással szolgál.
Tájékoztatjuk, hogy a fentiekben hivatkozott ÁSZF rendelkezésben rögzítésre kerül, hogy a Pannon mindössze a sávszélesség tekintetében alkalmaz intézkedéseket. Az ÁSZF 6. sz. mellékletében rögzített célértékek az esetleges lassítás esetében is maradéktalanul teljesülnek és ezen keretek között az „átalány havidíjért” cserébe továbbra is bármekkora adatmennyiség letölthető.
A szolgáltató a korlátozást a következő számlaciklus kezdő időpontjával tudja csak feloldani, amelynek az az oka, hogy a tömeges szolgáltatások nyújtása esetén nem lehetséges minden egyes operációt egyedi paraméterek figyelembe vételével végrehajtani.
Reméljük válaszunkkal segítségére lehettünk.
Semmi ilyen felvilágosítást nem kaptam a vásárlásnál. Kérem, valaki segítsen, mit tudok tenni. Nem szeretném felmondani a mobilnetemet, de szeretném élvezni egész hónapban, nem csak 1 hétig.
Köszönettel:
Ivanhoe
Nos, elég világosan leírták: a szolgáltatás elviekben korlátlan, de a gyakorlatban akkor korlátozzák a sávszélességedet, amikor akarják.
Mivel nem olvastad el az ÁSZF-et szerződéskötés előtt, ezért... becsaptak.
(Vitatható, hogy a tájékozatlanságod kinek is a hibája: véleményem szerint az előfizetőtől nem várható el, hogy végigolvassa és * megértse * a 30 oldalas, jogi nyelven megfogalmazott ÁSZF-et. Ezért szerintem csalás ezt a reklámokban, tájékoztatókban másként feltüntetni... de ez jogilag semmit sem jelent.)
Mivel az ÁSZF a szerződés része (hiába nem írtad alá... ez is egy jókora jogi bukfenc), ezért az abban leírtak rád is vonatkoznak. Magyarul ha a szolgáltató úgy látja a forgalmadból, hogy az "sok" (a "sok" fogalmát szabadon meghatározhatják, semmi beleszólásod nincs), akkor korlátozza a sávszélességedet. Mindezt függetlenül attól, hogy a forgalmat P2P-vel, FTP-vel, YouTube-bal, vagy egyszerű e-mail klienssel követted-e el.
Sok mindent nem tehetsz: ha még a próbaidőszakban vagy (úgy tudom mobilinternetnél az első hónapot annak szokták tekinteni, nézz utána), akkor megszűnteted velük a szerződésedet, és keresel valami más lehetőséget. (A szakmai véleményem az, hogy a mobilinternet ma magyarországon ugyan jobb, mint két éve, de még mindíg elég fejletlen ahhoz, hogy bárki pénzt kérjen érte...)
Ha ez letelt, vagy nem is volt ilyen időszak, akkor sajnos így jártál: kénytelen vagy fizetni a hűségidőszak idejéig a "szolgáltatás"ért, majd felmondhatod. (Ha most mondod fel, akkor egy összegben fogják kérni a még hátralevő időszak teljes díját... nézd meg a szerződésedben...)
Pereskedni persze lehet, de nem hiszem, hogy bármi esélyed lenne... a szerződés egyértelmű, és míg a Pannonnak sok jól fizetett ügyvédje van, mögötted nem áll senki. Az ügyed a tárgyalásig sem jutna el, valamilyen formai indokkal elutasítanák közvetlenül a beadás után.
Sajnálom, hogy jobb hírekkel nem szolgálhatok...
Ivanhoe
2009.02.04, 16:44
Köszönöm a segítségedet. Azt hiszem igazad van. Szívhatom tovább. Nevetséges, amit manapság megtehetnek itt Magyarországon. Nincs valami szervezet, ami segítí az ilyen esetekben az embereket?