(cseresznye @ 2008.07.17, 11:06)

Üdv. mindenkinek!
98. szeptemberében vettem egy teljes tetőre való zsindelymennyiséget, amit aztán az ács jól fel is rakott.
A termékre 20 év garanciát ígértek. 2005-ben bementem hozzájuk, hogy potyog és szakadozik a zsindely, csináljanak valamit. Kijöttek, majd az utcáról felnéztek a háztetőre, megkérdezte, mikor raktuk fel, majd közölte, hogy szakszerűtlen volt. Pedig még a ragasztót és egyebeket is ott vettük. Azt is felvetették szóban, hogy zsindelyt csak nyáron lehet rakni tűző napsütésben, mi meg szeptember végén, október elején csináltuk.
Azt szeretném elérni, hogy a teljes mennyiséget cseréljék ki garancián belül díjmentesen.
Ha van valakinek ilyen vagy hasonló tapasztalata, szivesen venném, ha megosztaná. Illetve nem tudom, merre induljak. Tértiv levél a cégnek, de előtte puhatolózás telefonon?
KÖszi
A garancia időtartama alatt a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy nem rendeletetésszerű használat, hibás beszerelés stb. történt. Szóbeli benyögéseket nem vagy köteles elfogadni, csak független szakértő véleményét. (Ha tényleg szakszerűtlen volt a felrakás, akkor a károd attól követelhetnéd, aki felrakta, de ez 10 év után már sajnos nem esélyes, kivéve, ha ő is vállalt 10-20 év garanciát.)
Utólag nem mondhatnak szabályokat arra, mikor és hogy kell felrakni a zsindelyt. Ha adtak hozzá használati útmutatót, amely szerint nyáron kell felrakni, akkor jogos a védekezésük, ha ilyet nem írtak, akkor az ő hibájuk, amiért nem tájékoztattak erről. (Tehát ha sikerül velük leíratni az álláspontjukat és nem tudják bizonyítani, hogy ezt annak idején a tudomásodra hozták, akkor szerintem már bukták is az ügyet.)
A menet: tértivevényes levél, ha erre nem reagálnak vagy nem javítanak / cserélnek, akkor elállás, utána Békéltető Testület és / vagy bíróság. (Nem tudom, mennyibe került annak idején, de valószínűleg volt akkora összeg, hogy megéri perre vinni.)
Egyébként milyen az a zsindely (fából van?) és miért rak valaki ilyet a házára tetőcserép helyett?