Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Candy - Sütő
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
babi

Többféle Candy berendezést vásároltam a Free-Trade 2000 Kft-nél a Candyplaza WEB áruházban. A szállítás e hónap 8-án volt. Sokkal nagyobb volt az elvárásom a márkával szemben, mint amit sajnos kaptam. A főzőlapot és a sütőt be is kellett jelentenem szervizre, mert hibásak. A főzőlapon billegnek az edények, a sütőben nem működik a grill és a program sem tökéletes rajta. Sajnos nem világosítottak föl az elállás jogáról, mert abban a pillanatban visszaküldtem volna a berendezést. Vagy a WEB lapjukon leírt alábbi információból tudni kellett volna?

Candyplaza WEB lapján szereplő információ (megjegyzés: nekem kellene utánanézni, hogy mit takar a 17/1999 kormányrendelet?):

Idézem:
-----------------------------------------------------------------------------------

„Garanciát adunk minden termékre az átadástól számított 12 hónapig -
kivéve ha a gyártó ennél hosszabb idejű garanciával hozza forgalomba
termékét Magyarországon.

Alkatrészek esetében a számla egyben jótállási jegyként is szolgál,
külön jótállási jegyet nem adunk. Minden hardver termék mellé
a gyártó/nagykereskedő által biztosított termékinformációs
anyagot szállítjuk.

Cseregarancia:

Hardverek esetén csak a sérülésmentes, tartozékokkal együtt,
hiánytalanul eredeti dobozban visszaküldött termékekre
érvényes.

Szoftvereknél csak az adathordozókra (CD, floppy lemez)
biztosítunk cseregaranciát, amennyiben azok nem olvashatók.

Ebben az esetben elégséges csak az adathordozót visszaküldeni.

Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk-ban és a
117/1991. (IX.10.) sz. Kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.

Elállás joga

Megrendelése során Ön élhet a 17/1999. Kormányrendeletben
részletesen rögzített feltétel nélküli elállási jogával. Felvilágosítás,
speciális kérés és esetleges probléma esetén kérjük, keresse meg
Vevőszolgálatunkat az info@candyplaza.hu címen.

Idézet vége
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A megrendelésemnél is a visszaigazolásban csak az alábbi információt kaptam:

Idézem:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Subject: [7241] Webáruház megrendelés - www.candyplaza.hu

CandyPlaza

Megrendelés száma: 7241
Megrendelési információk: http://www.candyplaza.hu/account_history_i...p?order_id=7241
Megrendelés dátuma: 2008 July 03, Thursday

Termékek: …………………..(itt szerepel a berendezések felsorolása és az áraik)

Idézet vége
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezek után a kérdésem az lenne, hogy élhetek-e azzal a jogommal, hogy nem kaptam írásos információt és 3 hónapon belül visszaszállíthatom a berendezést (igaz a csomagolás már nincs meg).

Egyébként felhívtam a kereskedőt és mondtam nekik, hogy hibásak a készülékek, azt mondták, hogy hívjam fel a Hoower Márkaszervizt. Most olvasom egyébként Önöknél, hogy ezt is a kereskedőnek kellene intézni. Egyébként a szervizbe bejelentettem egy hete és még azóta vissza sem hívtak időpont egyeztetésre. Most már semmilyen bizodalmam nincs a sütőhöz (FNP 827X típus), úgy érzem kidobtam 100.000,- Ft feletti összeget. Mit tudok tenni, hogy kicseréljék más típusra, vagy visszakapjam a pénzemet? A meghibásodás miatt kérhetem a cserét? A főzőlap reklamációnál (PG640/1 SQX típus) hitetlenek voltak, de megígérték, hogy kapok másik edénytartót, amin nem fog billegni az edény.

Mások okulására leírom egyébként, hogy a mosogatógépben (CDF 735X típus) nem állnak meg stabilan a tányérok, a mosógépemnél (AQ 1000 MET típus) pedig amikor az öblítőt öntöm a tartályba a mellette lévő résen mindig kicsorog a gép elejére. Ez utóbbi két gép a leírt apróbb bosszúságok és kezdeti nehézségek ellenére úgy néz ki, hogy legalábbis eddig szépen mos, illetve mosogat.

Egyébként még egy problémám van az összes berendezéssel kapcsolatban. A magyar nyelvű használati utasítás mellet semmilyen műszaki leírás, adatlap nincs, az elektromos szerelő is kérte ezeket az adatokat a vezeték terhelhetősége miatt. Ezeket nem kellene szolgáltatni? Akkor honnan tudjam, hogy az adott berendezésnek mit kell tudni?

Kérem szíves segítségüket, hogy most mit kell tennem, mit tehetek egyáltalán, kihez fordulhatok a problémámmal.

Köszönettel és szívélyes üdvözlettel

Blade
(babi @ 2008.07.28, 19:41) *

Többféle Candy berendezést vásároltam a Free-Trade 2000 Kft-nél a Candyplaza WEB áruházban. A szállítás e hónap 8-án volt.

Ha láttad, hogy nem azt kaptad, amit vártál, akkor 8 napon belül indoklás nélkül elállhattál volna a vásárlástól, a csomagolást sem kellett volna visszajuttatnod, csak az edényeket.
Ha nem szerepelt volna semmi a feltételekben, akkor ez tuti meghosszabbodna 3 hónapra (illetve én 30 napra emlékszem, de mindegy), de szerintem mivel - valamit - írtak a dologról, ezért már vitás eset, én nem forszíroznám. (Igen, a törvény ennél egyértelműbb tájékoztatást ír elő, de mivel csak egy weboldalról van szó, azt bármikor át tudják utólag írni... nehéz bármit is bizonyítani).
Ezek után a szokásos szavatossági illetve jótállásos jogok illetnek meg: kérheted a hibás termékek cseréjét vagy javítását a forgalmazótól. Ezt kérheted, hogy a forgalmazó intézze, ráadásul amennyiben 10kg feletti, illetve tömegközlekedésen nem szállítható az árú, akkor a szállítást is a kötelezettnek (a boltnak) kell végeznie.
Sajnos addíg nem állhatsz el a szerződéstől, amíg a kicserélésre illetve kijavításra nem adtad meg a lehetőséget a forgalmazónak - csak azután állhatsz el, ha nem törekszenek a 15 napon belüli javításra vagy cserére, illetve ha ez láthatóan jelentős kellemetlenséget okoz.
Ez gyorsan összejöhet, de elég sok huzavonával jár...
A tanulság az, hogy drága, tartós fogyasztási cikket nem érdemes (legalábbis Magyarországon) rendeléssel venni, kivéve, ha pontosan tudod, hogy az adott márka adott típusa milyen (mert mondjuk egy barátod már egy fél éve ezt használja...), és a bolt is egy stabilan működő, valamennyire megbízható cég. Szép dolog a 8 napos elállás, de a visszaszállítás díját a vevőnek kell ilyenkor állnia (ami nagy készülékek esetén elég borsos), ráadásul a webshopok alatti cégek még gyorsabban képesek köddé válni, mint a mistral, mert hogy nincs bolt, amit meg kellene szűntetni... ilyen esetben pedig sohasem látod viszont a pénzed.
babi
Köszönöm a gyors választ. El is indultam a javasolt úton, de nem várt dolog történt. A WEB áruházban jeleztem a csere igényemet és nagyon korrekten álltak a dologhoz, még pénz visszafizetést is felajánlottak, csak az volt a kérésük, hogy a szervízük - Candy Hoover Márkaszervíz -állapítsa meg a hibát és adjon egy cserére jogosító igazolást. Ezzel az igazolással visszavihetem a készüléket és kívánságom szerint akár a vételi árat is visszaadják. A szervíznél viszont a következőképpen jártam: Június 21-én bejelentettem a hibát, megadtam a telefonszámomat, címemet és vártam. Augusztus 11-én ismét felhívtam őket és akor kiderült, hogy rosszul írták le a telefonszámomat és állítólag azért nem kerestek (mellesleg megjegyzem, hogy a saját garanciajegyükön is nem kapcsolható telefonszámot írtak). Megegyeztünk, hogy 2 nappal később jönni fog a szervíz, várjam egész nap, mert időpontot nem tudnak mondani. Nem jöttek, nem is telefonáltak. Ma aug. 15-én ismét reklamáltam és azt mondták, hogy aznap többször is voltak nálam, csak nem voltam otthon. Ez persze, hogy nem igaz, el sem mozdultam otthonról.
Megígérték, hogy a 35. hét elején jelentkeznek. Kértem, hogy majd ha eljönnek a cserére jogosító igazolást állítsák ki, mert a kereskedő ezt kéri a pénz visszafizetéshez - szüksége van egy olyan papírra, amely szerint a gép hibás és ezt a szervíz tudja megadni. Legnagyobb meglepetésemre azt válaszolták, hogy ők ilyent nem állíthatnak ki, csak javíthatnak, de majd megbeszélik a szervízben. Ezek után felhívtam a kereskedőt, aki ismét nagyon korrekten azt mondta, hogy ragaszkodjak ehhez az igazoláshoz, mert ő csak ez alapján tudja a cserét, vagy visszafizetést elintézni.
Kérdésem az lenne, hogy a szervíz valóban nem köteles ezt az igazolást kiállítani? Mit tegyek most?
Köszönettel várom válaszát. Szívélyes üdvözlettel.
Blade
Amennyiben a szervíz szórakozik veled, megint csak a forgalmazóhoz kell fordulnod. A szervíznek tényleg nincs semmilyen kötlezettsége feléd, mert nem álltok szerződéses viszonyban.
Ilyenkor az az eljárás, hogy a forgalmazóval közlöd: az ő kötelessége a javítást vagy cserét lehetőleg 15 napon belül, a neked okozott jelentős kényelmetlenség okozása nélkül elvégezni. Ha erre nem képesek (függetlenül attól, hogy ők, vagy a szervíz az oka) elállhatsz a szerződéstől, és visszakövetelheted a vételárat.
Ezt normál esetben vásárlók könyvébe való bejegyzéssel szoktuk intézni, de tértivevényes levél is megfelel a célnak.
Muszály nyomatékosítani az igényedet, külömben a végtelenségig egymásra fognak mutogatni, hazudoznak...
Eddíg nagyon udvariasak voltak, legyél te is az, de mindenképpen legyen hivatalos felszólítás, hogy végezzék el időben a javítást illetve cserét, mert csak ezzel tudod később igazolni, hogy semmit nem csináltak.
Általában az ilyen problémákat a vásárlók könyvébe tett első bejegyzés szokta megoldani...
babi
Köszönöm a válaszodat, megpróbálok ennek szellemében cselekedni. Majd megírom, hogy mire jutottam. Üdvözlettel.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.