Egyiptomi hajóútra mentem a Kartagu tours-szal. A katalógusban az szerepelt, hogy minimum 8 fő esetén idnul a csoport. A honlapon már hetekkel korábban olvasható volt, hogy minden hely elkelt. Nagy volt a megdöbbenésem, amikor késő este a buszon, útban a szálloda felé közölte a helyi magyar nyelvű képviselő, hogy a csoport összesen
2 főből áll (a 16 éves lányomból és belőlet). Ebből következően nem jár magyar nyelvű idegenvezető. Választhatok angolul, vagy németül szeretném hallani a sok-sok információt. Az angolt válsztottam, mert ugyan én nem tudok egy kukkot sem, de a gyerek angol kéttnanyelvűbe jár. Az nap ugyan a program szerint járt volna a vacsora és all inclusive ellátást fizettem, de egy falat ételt és egy korty italt sem kaptunk (a csapvizet még fogmosáshoz sem ajánlják). Másnap a buszos transzfer alatt ékes cseh nyelven

megkaptunk minden fontos információt az úttal kapcsolatban - mire kell vigyázni, milyen programok ill. fakultatív programok és mennyiért várnak ránk - az egész út alatt soha többet senkitől nem kaptunk ilyen jellegű tájékoztatást. Szerencsére kinyomtattam a teljes programot, így mindíg képben voltam. Azután úgy tűnt, hogy nem lesz gond, mert egy angolug kitűnően beszélű arab idegenvezető két napon keresztül gírdírozott. Ő mondta angolul, a gyerek fordított. Kicsit döcögött a dolog, de működött, ő legalább mindig ott volt velünk a helyszínen. A harmadik napon utánunk küldtek egy magyar nyelvű "idegenvezetőt". Az út folyamán több alkalommal megtette azt, hogy előző este, vagy útban az adott látványosság felé elmondta, hogy majd mit fogunk látni, és ezzel letudta az idegenvezetést. (Talán a belépője árát akarta így megspórolni.) De az is előfordult, hogy egész nap egy arab sofőr szállított egyik helyről a másikra, még a belépőt is nekem kellett kifizetni, és idegenvezetés még a "szokott" sem volt. A fakultatív programokért sem mindíg annyit fizettem, amennyi az előzetes tájékoztatóban szerepelt, és természetesen nem kaptam róla átvételi elismervényt. Ezért a körút utolsó napján aláirattatam egy cetlit az átvett összegekről. De arra már nem maradt idő, hogy jegyzőkönyvet írjunk. Azt tudtam, hogy itthon csak akkor reklamálhatok, ha jegyzőkönyvet vetetek fel. Gondoltam van még időm, hisz az utolsó két nap a tengerparti pihenésé. Folyamatosan probáltam az idegenvezetővel, telepített helyi képviselővel aláiratni az általam 4 oldalon leírt panaszáradatot, de szabályosan bujkáltak előlem. "Természetesen" a szállodában nem volt magyar nyelvű képviselő. Többször telefonáltam, még a budapesti irodát is felhívtam elkeseredésemben. ( Jó magas lett a telefonszámlám) Ott azt mondták, hogy feltétlenül irassam alá valakivel, mert az utasok olyan galádok, hogy minden féle kitalált dolgokkal zaklatják őket a hazaérkezésük után. Szerencsére a repülőtéren már nem tudtak kitérni előlem, pedig nagyon igyekeztek, és szereztem egy aláírást

. Itthon személyesen vittem el a panaszomat az utazási irodába, ahol egy jogász át is vette azzal, hogy 30 nap alatt majd kivizsgálják. De sokat ne várjak a dologtól, mert a fakultatív programokért nem vállalják a felelősséget, hiszen a partnercégük szervezi. Amit máig nem értek, hiszen én a Kartagoval kötöttem szerződést, és az ő idegenvezetőjük vette át az érte járó díjat, és neki kellett volna ezeket a programokat is megcsinálnia. A telefonszámlámhoz sincs semmi közük, miért telefonálgattam annyit? Az elmaradt étkezés pedig az én bajom, mert a konyha már bezárt, amikorra a szállodába értünk, arról ők nem tehetnek. Kifizettem egy kisebb vagyonat ezért az útért, és gyakorlatilag egy csomó idegeskedésen kívül mást nem nyújtott az iroda. Lassan lejár a 30 nap. Még nem kaptam választ a panaszomra. Tudja valaki, hogy van e egyáltán bármi féle esélyem az irodával szemben?
Minden esetre, ha valaki nem akarja végig idegeskedni a nyaralását keressen másik utazási irodát!
A Kartago tours egyszeri utasa (mert többször még véletlenül sem megyek velük sehová!)