szpsz911
2004.09.17, 10:27
Azonn csodálkozom a legjobban, hogy a fizetőparkolást szolgáltató (!) cégek hatóságosdit játszanak.
Ha nekem valaki tartozik, mert én szolgálattam neki valamit, akkor örülhetek, ha a jegybanki alapkamat kétszeresét, mint késedelmi kamatot, pótlékot ki tudok vele fizettetni. Ugyanez igaz, ha én tartozom egy beszállító cégnek. Ha perre kerül a sor, iszonyat sok idő energia és nem garantált sikerrel kecsegtető procedúra.
Namost a Centrum Parkoló KÁEFTÉÉÉÉ!!!! (vállalom, hogy a nevét megemlítem, de bármely másik parkolótársulást említhetném) az káefté, azaz egy gazdasági társaság, mely a szolgáltatószféra tagja. Akkor honnan kapja a jogot arra, hogy olyan mértékű pótdíjat és időfüggő pótdíjnövekményt vessen ki egyoldalúan, amit jelenleg kivet. Ha szolgáltat és én ingyen használtam a szolgáltatását, akkor neki a szolgáltatás ellenértéke, plusz a jegybanki alapkamat kétszerese jár és egy fillérrel sem több!!! Nem hatóság, csak annak játsza magát.
Tehát a gond nem az, hogy fizetni kell a parkolásért, mert ez egy szolgáltatás. Amit mi fogyasztók fogyasztunk. De a hatóságosdi játék ellen kellene fellépni fogyasztóvédelmi szinten!
Tévedés: Ha te parkolsz, ráutaló magatartással szerződést kötsz, amelyben jelzed ismered a parkolás feltételeit, a pótdíj nem késedelmi kamat hanem más tarifa. Te is alkalmazhatsz más tarifát az előre fizető ügyfélnél mint aki 45 nap után majd esetleg fizet. Ráadásul ha nem fizetsz a parkolásért nem lehet megállapítani mennyi ideig nem fizettél, így erre a jogviták és a többszöri fényképezés költségeinek elkerülése miatt ez mindenképpen egy fix pótdíj.
Egyszóval: A minden kedvezmény nélküli meghatározattlan idejű listaár, a követelés érvényesítéséhez szükséges költségek (parkolóőr bérének rádeső része, jogi osztályuk költségeinek rádeső része, esetleges levelezés költségeinek rádaső része), az adataid tárolásával, stb. kapcsolatos költségek + a kamatok.
+ ezeket a tarifákat nem a kft vezetése határozza meg, hanem pl. az önkormányzat mint hatóság, ugye ők viszont játszhatnak hatóságosdit... Pech.
Asteriksz
2009.07.13, 14:07
Mi a parkolasi szolgaltatasnak a celja? Gondolom nem az oncelu penzbeszedes. Ha nem, akkor miert terjesztik ki a kulonbozo keruletekre is - ugy, hogy kozben nem hagynak alternativat ingyen parkolni? Kozterulet - a penzunkert mit kapunk? Vigyaznak az autora? Vagy mit?
Azt, hogy a kozpontban szabalyozzak - rendben, ezzel is probaljak a szennyezettseget csokkenteni, hogy az ember ne autoval menjen be. De hova terjeszkednek?
Ugyanakkor a temahoz kapcsolodik: nekik miert nem szabalyozhato, hogy mekkora potdijat (vagy akarhogy nevezzuk) szabhatnak ki? Csak azert, mert onkormanyzat? Aminek (akiknek) mindent szabad? Kinek tartoznak elszamolassal - ha egyaltalan tartoznak?