Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Karbanntartó Felelőssége
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
Tibi77
Egy karbantartási tevékenységgel kapcsolatos panasszom van, egyelőre nem tudom, mit kellene tennem.

Van egy 7 éves melegvíztárolós kombi gázkazánom, ez fűti télen a lakásomat, és innen jön a használati melegvíz is. Nemrég a fűtési rendszer nyomása nőni kezdett, és a túlnyomás miatt a kazánból folyni kezdett a víz. A kihívott szerelő megállapította, hogy a használati melegvíztartályban elhelyezkedő hőcserélő lyukadt át, és a teljes készülék cseréjén kívüli egyetlen megoldás a tartály cseréje, aminek költsége a 100 000 Ft-ot meghaladja. Több szakember is megerősített a tartályt cseréjének szükségességét, és azt mondták, hogy ez a meghibásodás a karbantartás elmaradása esetén, a korrózió ellen védő cink anód elfogyását követően szokott bekövetkezni.

A rendszeres karbantartásokat az éppen aktuális márkaszerviz végezte (időközben változott). Az utolsó karbantartás alkalmával én személyesen jelen voltam, így tudom, hogy nem került sor az anód ellenőrzésére.

Kérdésem, hogy van-e esély a karbantartást végző valamelyik cégtől sikeresen kártérítést követelni, illetve hogy ehhez milyen lépések szükségesek.
Blade
Ez nem egy gyakori szituáció, de a leírásod alapján abszolut felelősnek tűnik a karbantartást végző cég. Javaslom, hogy olvasd el a leírást, hogy mit is kellett volna karbanatartaniuk (biztosan van erről dokumentáció, ha nincs, fordulj a kazán gyártójához...), és ha abban is benne van, akkor keress meg egy ügyvédet.
lazurdeak
Kártérítést akkor kérhetsz, ha

- Károd keletkezett (ez megtörtént, a tartályt cserélni kellett)
- A kárt valaki / valamely cég jogellenes (pl. szerződésszegő) magatartása idézte elő (ha valóban a nem megfelelő karbantartás miatt kellett tartályt cserélni, akkor ez is fennáll, hiszen a szerviz meg volt bízva a karbantartással)
- Az ok-okozati összefüggés bizonyítható (esetünkben ez is megvan szerintem, ha az általad megkérdezett szakértőknek igazuk van: rendes karbantartás mellett nem kellett volna tartályt cserélned)
- A kárt okozó előre láthatta, hogy cselekedetének kár lesz a következménye (egy szakszerviztől ez is elvárható).

Ezért az általad leírtak alapján a kárigényed jogos, az a kérdés, hogy mindent tudsz-e hozzá bizonyítani. Ebből a szempontból a fogyasztó mindig hátrányban van a szakmabeliekkel szemben, mert egy szerviz változatos ürügyekkel tud előállni. Ha a károkozó nem ismeri el hibáját, akkor csak bíróság dönthet az ügyben, amely évekig tarthat és sok pénzbe kerülhet (ügyvédi költség), egy százezer forintos tétel kb. a határán van annak, amennyiért esetleg meg lehet kockáztatni egy pert.

Én a következőt tenném a helyedben: összegyűjteném a meglévő dokumentumokat (pl. számlák, munkalapok) és ezek birtokában egyezkedni próbálnék a szervizzel, úgy, hogy mindennek legyen írásos nyoma (lehet például kezdeni vásárlók könyvée történő bejegyzéssel vagy tértivevényes levéllel, másolatban elküldve a dokumentumokat - az eredetit soha ne add ki a kezedből!). Ha szóban / telefonon egyeztek meg, annak eredményét is írd le és küldd el "emlékeztetőül", hogy később ne lehessen letagadni.

Ha nem válaszolnak vagy nem sikerül velük megegyezni, elmehetsz az illetékes Békéltető Testülethez, ez olcsó és gyors, de nem kötelező érvényű a határozata, vagy indíthatsz polgári pert. Utóbbit csak végső esetben javaslom.

De előbb írd meg a fejleményeket itt, hátha a szerviz cég válasza alapján tudunk további tanácsot adni.

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.