Maximus
2004.09.17, 17:32
Udvozlom!
A kerdesem az hogy letezik-e meg a 72 oras altalanos penzvisszafizetesi illetve visszavasarlasi garancia.Vettem egy ruhadarabot es ay uzlet masnap nem volt hajlando a visszafizetni az arat,csak termekcserebe mentek bele ami viszont megoldhatatlan volt,meret beli gondok miatt.Jogosan jartak el? Vagy pedig a vasarlastol szamitott 72 oran belul kotelesek lettek volna visszavasarolni a termeket? Korulbelul fel evvel ezelott egy hasnolo esetben visszakaptam a penzem,de az nem ruha hanem szamitastechnikai eszkoz volt.Valtozott azota a jogszabaly vagy pedig a ruha nem szamit tartos fogyasztasi cikknek?
Valaszat elore is koszonom!
Budai Marton
Csak meghibásodás esetén van a 72 órára jogszabály és akkor is csak cserét ír elő.
Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a csere is csak a jótállási rendeletben van előírva 3 munkanap időtartalmig, ami azt jelenti, hogy csak tartós fogyasztási cikkek esetében fordulhat elő.
ruha (cipő) vásárlásnál ezek szerint a következők az érvényesek:
- 3 napig köteles kicserélni a bolt terméket minőségi hiba miatt (méretbeli probléma miatt nem)
- 6 hónapos garancia idő alatt a boltok a hibás terméket beveszik, ha nem tudják megjavítani, akkor cserét ajánlanak fel, de pénzt semmi esetben nem adnak vissza?
köszi
Bk
Igen, de a hibás terméknél is fontos, hogy rendeltetésszerű használattal álljon elő olyan hiba, ami valóban hiba nem természetes velejárója annak, hogy minden kopik, stb.
Shia-ko
2004.09.24, 13:25
(bkbkbk @ 2004 Sep 22, 11:58 AM)
de pénzt semmi esetben nem adnak vissza?
Ez így nem igaz, mert ha nem tud cserélni, és nem akarod másra levásárolni, akkor vissza kell adniuk, de az az utolsó lehetőség, ha másképp már nem tudtok megegyezni. Kompromisszumot kell kötni!
Emberek, emberek!!! Fentebb írtam, hogy a 3 nap csak tartós fogyasztási cikkek esetében áll fenn! A 151/2003 korm rend mellékletében a cipő nincsen felsorolva, így 3 nap arra nem érvényes!!!
Itt csak a kereskedő jóindulatában bízhatunk, ha nem hibás a termék.
HA hibás, akkor megnézik, hogy miért. HA a hiba rendeltetésszerű használat mellett állt elő, akkor javíthatja, vagy cserélheti. HA nem tudja megjavítani, s nincs is már ugyanolyan, akkor vissza kell térítenie a vételkor kifizetett árat (összeget).
A reklamációról a kereskedő köteles jegyzőkönyvet felvenni!