Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Szavatosság, Időkorlátok?
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
Csab
Sziasztok!

Vásároltam egy bőrgarnítúrát, július végén. Kiszállításkor kiderült, hogy az 3-as részen kis festékhiány van. Kértem a cserét azonnal (írásban is), mondták nogy OK, csak most leáll a gyár majd később térjünk vissza rá. Múlt héten felhívom őket már csak decemberre tudják vállalni a 3-as rész cseréjét, mert mindent eladtak!

Szerintem átvernek, mit lehet tenni?

Három napos cseregarancia mit ér? Hogyan érvényesíthető?
Inkább várjak? Akkor vajin mit fognak kitalálni, miért nem cserélik?
Ha várok, tartoznak valami kártalanítással? Behajtható ez, vajon?

Pénz nem kellene vissza mert a bútor nagyon szép. Valakinek van valami jó 5lete?
lazurdeak
(Csab @ 2008.09.01, 16:25) *

Sziasztok!

Vásároltam egy bőrgarnítúrát, július végén. Kiszállításkor kiderült, hogy az 3-as részen kis festékhiány van. Kértem a cserét azonnal (írásban is), mondták nogy OK, csak most leáll a gyár majd később térjünk vissza rá. Múlt héten felhívom őket már csak decemberre tudják vállalni a 3-as rész cseréjét, mert mindent eladtak!

Szerintem átvernek, mit lehet tenni?

Három napos cseregarancia mit ér? Hogyan érvényesíthető?
Inkább várjak? Akkor vajin mit fognak kitalálni, miért nem cserélik?
Ha várok, tartoznak valami kártalanítással? Behajtható ez, vajon?

Pénz nem kellene vissza mert a bútor nagyon szép. Valakinek van valami jó 5lete?

Használatot nem akadályozó, kisebb hibáról van szó. Ezért cserére vagy pénz visszakérésére (elállás) szerintem nem vagy jogosult. (Ha a kereskedő önként vállalta a cserét, az persze más.)
Ugyanakkor a kereskedőnek kötelessége lenne javítani a hibát. Ha erre nem hajlandó ésszerű időn belül, neked okozott jelentős kényelmetlenség nélkül, akkor a következőket teheted:
1. Megjavíttathatod a bútort saját költségeden, általad választott iparossal, utána követelheted a költségeidet a kereskedőn - jogilag lehetséges lépés, de nem javasolt, mert ha vitatja a javítás díját vagy más módon kötözködik, akkor gyakorlatilag nincs eszközöd leverni rajta.
2. Árleszállítást kérhetsz. Ennek az a hátránya, hogy meg kellene egyeznetek egy kölcsönösen elfogadható összegben, ami ritkán szokott sikerülni.

Ezért én a következőket tenném:
- Vásárlók könyvébe írnék vagy tértivevényes ajánlott levélet írnék, összefoglalva, hogy eddig mi történt, mikor mit ígértek. Megírnám, hogy amennyiben nem cserélnek vagy javítanak ésszerű időn belül, akkor mit fogok tenni (árleszállítás: milyen összeget fogok követelni tőlük, javíttatás: rajtuk fogom követelni a számlát).
- Ha erre nem reagálnak, akkor megpróbálnám a Békéltető Testületet. Sokat nem ér (határozata nem kötelező), de hátha megijednek tőle. Bíróságra is lehet menni, de ebben az esetben valószínűleg nem éri meg.
Megírnám az esetet cégnévvel, terméknévvel minél több fórumban, hogy mások ne vásároljanak tőlük.

Szóval nem sok fegyver van a kezedben. Jobb a hibás árut eleve nem átvenni.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.