Én egy műszaki bolt üzletvezetője vagyok (nem tulajdonos, csak alkalmazott) és szeretném a tapasztalataimat megosztani mindenkivel.
Nagyon örülök, hogy van egy ilyen oldal (és főleg, hogy megtaláltam), mert a legtöbb probléma szerintem is a tájékozatlanságból adódik.
Nem tartom magamat se értetlennek, se nehéz felfogásúnak, de tény, hogy az egész fogyasztóvédelmi törvény egy zavaros, kétértelmű és nehezen "emészthető" valami.
Mivel az esetek többségében én szembesülök a problémával szeretnék tisztán látni az ügyben, hogy mik a kötelességeim és mik a jogaim. Itt teszem hozzá, én általában arra törekszem, hogy inkább többet tegyünk a vásárlóért mint amennyit muszály mert csak az elégedett vásárló lesz visszatérő vásárló és az emberek egy termék meghibásodását nem azonosítják a "rossz bolt" fogalmával hanem tudomásul veszik, hogy a termék a hibás és legfeljebb nem vesz még egyszer ugyanolyat.
Persze ebben is vannak kivételek, mert némely embernek elég furcsa elképzelései vannak a garanciális jogokról.
Példa:
Vásárló két nap után visszahoz egy DVD lejátszót mondván, hogy rossz és cseréljem ki neki. Természetesen megteszem (általában 3 nap után is) de azért nézzük meg mi is a hiba. "Berakja a lemezt és nem történik semmi csak kiírja, hogy TITLE." Rendben akkor dobozból ki és nézzük meg. Meglepetésemre a dobozból egy agyonkarcolt tetejű DVD kerül elő, mint amin kieresztett karmokkal ötször-hatszor végigcsúszott egy macska. Mondom neki, hogy még ha hibás is a készülék akkor sem tudom kicserélni, mert ebben az állapotban nem vehetem vissza és különben is mi történt vele? Közli velem, hogy ne képzeljem már el, hogy úgy fog bánni a DVD-vel mint egy hímes tojással. Nincs itt semmi probléma "csak" egy videót tett a tetejére (a DVD használati útmutatójában benne van, hogy semmilyen készüléket nem szabad rátenni) és lehet, hogy az hagyott nyomokat de attól még cseréljem ki.
Kíváncsiságból kipróbáltam a készüléket és a TV-re rákötve azt tapasztaltam, hogy semmi baja. Ugyanis amíg a DVD lemez főmenüje van a képernyőn addig a DVD saját kijelzőjén a TITLE felirat látható és csak a képernyő menü valamely pontjának kiválasztása után indul a számláló. Csakhogy a vásárló TV-vel össze sem kötötte. Egyszerűbb volt a boltba visszahozni, mint a magyar nyelvű használati útmutatót elolvasni.
Ez csak egy példa volt arra, hogy nem minden kereskedő rosszindulatú, hülye vagy ellenséges, hanem igenis néha a vásárló is vehetné a fáradságot és utána nézhetne a dolgoknak.
Két kérdésem lenne FVF-hez.
1. Amennyiben a DVD tényleg rossz lett volna de két nap alatt agyonkarcolt, köteles vagyok-e kicserélni neki?
2. Ha bármilyen fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdésem merülne fel, azt feltehetem-e itt?
Ugyanis én már számtalanszor kerestem ide kapcsolódó oldalakat a neten, de ilyen esetekre konkrét választ még a FVF.HU-n sem találtam.
Előre is köszönöm!
TErmészetesen minden kérdésre igyekszem válaszolni, amire nem tudom biztosan a választ, arra kollégáimnál keresek megoldást.
Én úgy hiszem, hogy az igazi az olyan kereskedő, amilyen szemlélettel Téged/Önt is megáldotta a sors. Amúgy is válaszolok, de így kifejezetten szívesen. Véleményem az, hogy a fogyasztóvédelemnek a tevékenységét meghatározó jogszabály ellenére is segítenie kell a kereskedőt (információkkal persze), hiszen akkor akár több ezer fogyasztón segít.
Meg kell vizsgálni az adott esetben, hogy a készülék meghibásodását a látható sérelemmel összefüggő rongálás okozta -e. HA igen, akkor mindenképpen, de amúgy is lehetséges, bár ez a jótállási vállalástól függ.
Köszönöm a gyors válaszodat (mivel választás elé állítotál jobbszeretném a tegeződő formátumot mert ez talán fesztelenebb) bár nem igazán értem.
Tehát ha a hiba a rongálástól keletkezett akkor nem kell cserélnem de ha független tőle még akkor is ha megrongálódott cserélnem kell? És abba belegondolt már valaki, hogy ezzel a készülékkel mi történik utána? A beszállító nem viszi vissza mivel sérült és amikor hozta nem volt az. Eladni nem tudom, mert olyan szinten értékcsökkent, hogy ha veszteséggel rakom ki akkor se viszi el senki. Aztán X idő után a tulaj elkezd b...gatni, hogy mikor adom el végre mert csak áll benne a pénz és a végén mindig én maradok alul.
Szerintem a legtöbb kereskedőnél az a baj, hogy nem tudja megtalálni azt az egyensúlyt amivel a vásárlót sem károsítja és a főnöke is elégedett.
És sajnos a mai világban elég nagy luxus a tulajjal szembeszállni, mert könnyen az utcán találja magát az ember.
Számtalan olyan esetem volt amikor szívesen segítettem volna a vásárlón de a tulajdonos nem engedte mondván, hogy az üzlet érdekei mást kívánnak.
A jogszabály őt védte de igazából semmibe nem került volna segíteni.(Na ez a vásárló se teszi be többé a lábát). A mai multikkal teli világban szép lehetsz de okos nem. Azaz árban nem tudsz velük versenyezni de ha velük ellentétben Te kipróbálod, beüzemeled neki, elmondod mit tud és főleg odamész hozzá akkor van esélyed. Sok olyan ember van aki igényli a minőségi kiszolgálást és hajlandó 5-10 %-kal többet áldozni érte. Persze az ellenkezője is igaz. Van akinek az se számít ha úgy bánnak vele mint a kutyával (tisztelet a kivételnek de sajnos a legtöbb multinál már az is csoda ha találsz egy eladót nemhogy még értene is hozzá) a lényeg, hogy "óccsó" legyen.
Egy kicsi t elkanyarodtam de a lényeg az, hogy nem minden kereskedő rosszindulatú, csak meg van kötve a keze.
Én ezt tudom, nemcsak emiatt, de több mindenki elmondta már itt a hasonló véleményét, korábbi fórumon, hozzászólásokban.
A fejtegetésem elméleti jellegű, mivel egy ilyen, rongált készülék esetében a megitélés eléggé nehézkes. A lényeg mindig az, hogy rendeltetésszerűen használta -e valaki a terméket. Az, hogy mi a rendeltetésszerű használat, a használati útmutatóból derül ki. Amennyiben nem, akkor elutasítható, amennyiben igen, akkor nem. De ez egy igen leegyszerüsített verzió.
Én sem tartom normálisnak, hogy a kereskedő-beszállító kapcsolat nincsen jogilag eléggé rendezve. Az pedig, ha valakinek az üzleten belül még a főnökével is meg kell küzdenie, külön "öröm".