Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mit Tehetek?
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
lani
Sziasztok.

Kérdésem a következő lenne.:

Vásároltam egy komplett kereskedelmi rendszert( pénztárgép, iroda stb ) minden tájékoztatást igényt megadtam a cégnek aki ezzel foglalkozott.
Előleget fizettem a rendszerre 900.000 FT.-ot.
2 hónappal később ( testreszabás miatt) meg is érkezett hozzám. 4 napba telt mire tesreszabtuk, mert azt nem csinálták meg.
Elkezdtük használni, de folyamatosan leállt, meghibásodott a rendszer.
2 hétig küzdöttünk vele, mire a pénztárszámítógép végleg megadta magát.
Mondták jönnek javítani, mondtam nem.. elvinni gyertek mert nekünk ez nem kell.
( a 2 hét alatt kiderült, hogy egy félkész programot adtak nekünk, ami még fejlesztés alatt áll..)

Jöttek is a gépekért, de nem adtam oda, mondtam majd ha visszafizetik a pénzem.
Egyezkedni kezdtek.
Oda adtam végül a rossz kasszát, a többi gépet magamnál hagytam.

telefon, telefon után.

Közölték hogy amíg nem küldök vissza minden gépet, addig nem fizetnek vissza pénzt.
Garanciát persze semmilyen formában nem vállaltak, csak telefonos ígéretet ( ami ugye elszáll)

Levelet írtam hogy amint utalnak vihetik a gépeket.

Ők nem akarnak utalni amíg itt vannak a gépek.

Mit tehetek ilyenkor???
Blade
Általánosságban: minden hivatalos ügyet intézz tértivevényes levélben.
Ha jól értem, elismerték a hibát, és beleegyeztek a szerződéstől történő elállásotokba (lehet, hogy sejtik, hogy akár kártérítési igényetek is lehetne...). Ebben az esetben állapodjatok meg, hogy egy helyen megjelentek ti a géppel, ők a pénzzel, és 2 tanu jelenlétében cseréltek, és aláírtok egy papírt a szerződéstől való elállásról.
Ha bonyolódik a dolog, javaslom, keress meg egy ügyvédet, elég jelentős összegről van szó...
lazurdeak
(lani @ 2008.09.08, 15:34) *

Sziasztok.

Kérdésem a következő lenne.:

Vásároltam egy komplett kereskedelmi rendszert( pénztárgép, iroda stb ) minden tájékoztatást igényt megadtam a cégnek aki ezzel foglalkozott.
Előleget fizettem a rendszerre 900.000 FT.-ot.
2 hónappal később ( testreszabás miatt) meg is érkezett hozzám. 4 napba telt mire tesreszabtuk, mert azt nem csinálták meg.
Elkezdtük használni, de folyamatosan leállt, meghibásodott a rendszer.
2 hétig küzdöttünk vele, mire a pénztárszámítógép végleg megadta magát.
Mondták jönnek javítani, mondtam nem.. elvinni gyertek mert nekünk ez nem kell.
( a 2 hét alatt kiderült, hogy egy félkész programot adtak nekünk, ami még fejlesztés alatt áll..)

Jöttek is a gépekért, de nem adtam oda, mondtam majd ha visszafizetik a pénzem.
Egyezkedni kezdtek.
Oda adtam végül a rossz kasszát, a többi gépet magamnál hagytam.

telefon, telefon után.

Közölték hogy amíg nem küldök vissza minden gépet, addig nem fizetnek vissza pénzt.
Garanciát persze semmilyen formában nem vállaltak, csak telefonos ígéretet ( ami ugye elszáll)

Levelet írtam hogy amint utalnak vihetik a gépeket.

Ők nem akarnak utalni amíg itt vannak a gépek.

Mit tehetek ilyenkor???

Itt ha jól értem, nem fogyasztói vásárlásról van szó, hanem két gazdálkodó szervezet közötti szerződésről.
Egy cégtől több gondosság várható el, mint egy "laikus" magánszemélytől, ezért őket kevésbé védik a törvények.

Elsődleges kérdés, hogy mi szerepel a szerződésben, ajánlatban, kapott reklámanyagokban. Ha ezeket a termék nem teljesíti, akkor a Ptk. általános szabályai vonatkoznak (javítás, csere stb.), kivéve, ha a szerződés mást mond. A pénzt visszakérni alapvetően akkor jogos, ha a javítási / csere kötelezettségnek nem tesznek eleget.

Egyébként úgy tűnik, hogy a cégetek messze nem járt el kellő gondossággal, tehát részben magatoknak köszönhetitek a problémát:
- Félkész programot adtak: miért nem ragaszkodtatok referencialátogatásokhoz, ahol pontosan ugyanazt a rendszert megnézhettétek volna működés közben, megkérdezve a felhasználó cégeket a tapasztalatokról?
- "Garanciát persze semmilyen formában nem vállaltak": miért nem kötöttétek ki a szerződésben?
- Hol maradt a tesztelés az üzemszerű működés előtt?

Ezzel együtt, ha bebizonyosodik, hogy a szállító hibája okozta a problémákat, kártérítést elvben követelhettek, de nem lesz könnyű ténylegesen behajtani. Elmehetsz ügyvédhez, de tudnod kell, hogy egy per évekig tarthat és bizonytalan a kimenetele. Egy biztos: az ügyvéd nem fog rosszul járni, mert ő beszedi tőletek a díját.

Első körben azt javaslom, hogy pótold az eddig elmulasztott házi feladatot: referencialátogatásokkal győződj meg arról, hogy a termék tényleg használhatatlan, vagy máshol esetleg működik és próbálj megegyezni a szállítóval.

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.