Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Termékbemutató: Minden Horror-áron
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
hamburger
Tisztelt Fórum!

Egy családtagom résztvett egy termékbemutatón, ahol rátukmáltak egy "nagyértékű" árut. Hogy miért írta alá az adásvételi szerződést, az jó kérdés... De nem is ez most a fontos.
Az első sokk után megírtam a cég címére egy tértivevényes levélben, hogy elállunk a vásárlástól (A Fogyasztóvédelmi tv. erre 8 munkanapon belül lehetőséget biztosít.).
Néhány napon belül házhoz jött egy futár. Eredetileg a pénzért, de a csomagot bontatlanul visszavitettük vele. Közölte, mivel a szerződés x-pontjában leírtakat (Késedelmes fizetés vagy nemfizetés.) megszegtük, ezért 20% kötbért kell fizetnünk, ami nem kis összeg.
A kérdésem a következő:
Ha elálltunk a 8 munkanapon belül vásárlástól és ezt bizonyítani is tudjuk, akkor a szerződés egyéb pontjai érvényesek maradnak-e? Én nem vagyok jogász, de úgy gondolom, ha a szerződésbontás (Ez annak számít?/!) jogszerűen történt, akkor a továbbiakban nem hivatkozhatnak a szerződés egyes pontjaira.
Az ui, aminek alapján ők kötbért követelnek, nem ír arról, hogy a vásárlástól való elállás is nemfizetésnek minősül.

Várom mielőbbi (számomra) megnyugtató válaszukat.

Tisztelettel hamburger
L_Matyi
(hamburger @ 2008.10.24, 14:27) *
Egy családtagom résztvett egy termékbemutatón, ahol rátukmáltak egy "nagyértékű" árut.
Ha jól értem akkor nem egy bolban vásárolta, és ebben az esetben a "az üzleten kívül fogyasztóval kötött szerződésekről és az üzleten kívüli kereskedés folytatásának egyes feltételeiről" című kormányrendelet az irányadó. Olvass bele, hogy az a hely ahol "rátukmálta" az 1. § által egyértelműen lefedett-e.

Az első sokk után megírtam a cég címére egy tértivevényes levélben, hogy elállunk a vásárlástól
Nagyon jó, ebben az esetben nincs mit tenni, elvileg semmis a szerződés és annak minden pontja, gondolom nem sérült a termék, hiszen szó nélkül visszavitték.

Közölte, mivel a szerződés x-pontjában leírtakat (Késedelmes fizetés vagy nemfizetés.) megszegtük, ezért 20% kötbért kell fizetnünk, ami nem kis összeg.
A 4. § szerint:
(370/2004. (XII. 26.) Korm. rendelet @ 2004.)
(4) Az (1) bekezdés szerinti elállás esetén a fogyasztó nem köteles megtéríteni az árunak azt az értékcsökkenését, amely a rendeltetésszerű használat következménye, és nem köteles az áru használatáért használati díjat fizetni. Az átvett áru neki felróható értékcsökkenéséért azonban helytállni tartozik.
(5) A fogyasztó (1) bekezdés szerinti elállása esetén az eladó nem köteles az átvett vételár, illetve a szolgáltatás díja után kamatot fizetni.

Olvassad el a fenti rendeletet, és ha vonatkozik erre az esetre akkor szerintem semmivel se tartozol. Hívjad fel erre az ő figyelmüket is, és ne fizessed ki nekik a pénzt. Inkább ők pereljenek téged, mint. hogy neked kelljen a pénzed után futni.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor a Békéltető Testülethez is fordulhatsz, hogy "tegyenek igazságot", de szerintem a cég csak bepróbálkozik, ha látja, hogy nem ijedtek meg, békén fog remélhetőleg hagyni.
hamburger
Kedves L_Matyi!

Köszönöm a kimerítő választ. Én is pontosan ezt reméltem.
Az adásvételi szerz. megkötésének körülményei tökéletesen beleillenek az 1.§-ban foglalt 1.b pontjába ("az eladó vagy harmadik személy által szervezett utazás vagy rendezvény alkalmával").
Ha mégis csekket küldenének a 60ezer Ft-ról (Ennyi lenne a kötbér.), akkor ezt közlöm velük.
Mégegyszer kösz a választ.

üdv. hamburger
zsupy
Tisztelt Fórum!

Remélem jó helyre írok.
Nagyon SÜRGŐS!

Az egyik családtagom egy otthonában rendezett "háziparty-n",termékbemutatón vásárolt egy infra derákaljat,eléggé horrorisztikus áron,egy bizonyos gyapjutakaróval együtt került 144000Ft-ba.Ráadásul áruvásárlási kölcsönnel,melyet a Credigen bank fedez.Egyébként ez tegnap történt.Ma hogy segítettem rádöbbenteni az internet segítségével hogy ehez akár 20000Ft-ért is hozzá lehet jutni el akart állni a szerződéstől.Fel is hívtuk az üzletkötőt a termék eladóját,aki közölte velünk,hogy az elállás nem lehetséges,mert a bank már átutalta a pénzt és ezt nem lehet visszacsinálni.
Átnéztem az adásvételi szerződést és ott ez áll:Vevő jogosult a termék kézhezvételének napjától számított 8 munkanapon belül a szerződéstől indoklás nélkül elállni.213/2008-as Korm.rend.Ez eddig oké.
De az is ott áll: Amennyiben vevő elállását eladó elfogadja,vagy valamely hatóság vagy bíróság az elállás jogosságát megállapítja abban az esetben vevő köteles a szerződésben foglalt áru értékesítésének 10%-át meghiúsulási kötbér címén megfizetni.
Na most a kérdésem: A pénzt állítólag már átutalta a Credigen Bank, a terméket még nem kaptuk meg,az van a szerződésen hogy kiszállítás max 4-5 hét múlva.Ha elállunk a szerződéstől tényleg kötbért kell fizetnünk?
Nem lehetne ezt valahogy megúszni??

A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm.

üdv Zsupy.
Mozigépész
A jogszabály nem ír elő semmilyen kötbért, ezért az elállásnál nem jogos a dolog.
zsupy
Köszönöm a gyors választ.

Töltöttem fel képet a szerződésről:http://kepfeltoltes.hu/view/100129/img042_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Pedig itt ez áll.
Ez most valós állítás?
Most mi az igazság??
Nem igazán szeretnénk "tanuló pénz" címén kifizetni 14400Ft-ot.

Légyszi segítsetek. sad.gif
L_Matyi
Lényegtelen mi áll a szerződéseben, ha az ellentétes a jogszabállyal. Nem jogos. Elállsz, és csak a visszaszállítás költsége terhel. Semmi más!
L_Matyi
Azért a 8 munkanap az lényeges! Írásban, ajánlott tértivevényes levél, vagy vásárlók könyve!
zsupy
És ez biztos?100%?
Mert akkor hétfőn fel is adom nekik a levelet.
A visszaszállítás költsége meg lényegtelen mert,amint írtam még ki sem szállították a terméket.
A 8 munkanap sem lényeges ,mert hétfőn lesz 3.munkanapja hogy megkötetett a szerződés.

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. biggrin.gif

Mégegy kérdés.A szerződés apróbetüs része szerint e-mail-ben is lehet közölni az elállási szándékot,van is egy e-mail cím megadva.Szerintetek ez megbízható megoldás lenne?Vagy inkább a postai utat tanácsoljáto??

Köszi mégegyszer.

Zsupy
ityam
Email nem bizonyító erejű. Az ajánlott tértivevényes igen.
Úgyis belekötnek majd mindenbe amibe lehet.Ne add meg nekik azt a lehetőséget hogy letagadják hogy megkapták volna a levelet.
L_Matyi
(zsupy @ 2010.01.30, 19:44) *
És ez biztos?100%?
Biztos.

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi...id=99900017.KOR
(5) A vállalkozás köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni.
(6) A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt a termék visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli. A vállalkozás azonban követelheti a termék nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.
...
11. § (1) A fogyasztó a rendeletben meghatározott jogáról érvényesen nem mondhat le.
(2) A rendeletben foglaltaktól csak a fogyasztó javára lehet eltérni.

(ityam @ 2010.01.30, 21:42) *
Email nem bizonyító erejű. Az ajánlott tértivevényes igen. Úgyis belekötnek majd mindenbe amibe lehet.Ne add meg nekik azt a lehetőséget hogy letagadják hogy megkapták volna a levelet.
Pontosan. Emaillben is küldjed el, hogy feleslegesen ne szállítsák ki, és ne kelljen visszaküldeni (írd meg, hogy megy postán is), de az ajánlott tértivevényes levél nem kerülhető el.
hamburger
(zsupy @ 2010.01.30, 20:44) *

És ez biztos?100%?
Mert akkor hétfőn fel is adom nekik a levelet.
A visszaszállítás költsége meg lényegtelen mert,amint írtam még ki sem szállították a terméket.
A 8 munkanap sem lényeges ,mert hétfőn lesz 3.munkanapja hogy megkötetett a szerződés.

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. biggrin.gif

Mégegy kérdés.A szerződés apróbetüs része szerint e-mail-ben is lehet közölni az elállási szándékot,van is egy e-mail cím megadva.Szerintetek ez megbízható megoldás lenne?Vagy inkább a postai utat tanácsoljáto??

Köszi mégegyszer.

Zsupy

Régen jártam erre.
Megosztom veletek, mi is történt azóta.

Megkapták a tértivevényes levelet, amiben elálltunk a vásárlástól. Hamarosan megjelent egy furgon a cégtől és elvitték a cuccot úgy, ahogy volt. A biztonság kedvéért aláírattam a sofőrrel egy papirost, hogy az árut bontatlan csomagolásban, sértetlenül átvette tőlünk. Felháborodottan fenyegetőzött a kötbérrel, de azóta sem jelentkeztek. Mellesleg a furgonban még 3-4db ugyanilyen áru zötykölődött egymásra dobálva. (Más is visszaadta?) Nem tudom, említettem-e, hogy egy krómozott lábas-készletről van szó, ami "mindössze" 299ezer Ft-ba került (VOLNA). Igazán baráti ár...
A cég egyébként azóta más néven fut tovább.
Zsupy! Tértivevény! Nem árt belefogalmazni a levélbe a jogi hivatkozásokat, hogy lássák, nem egy hülyével állnak szemben, akit egy blöffel átverhetnek.
zsupy
Köszi mindent.

Még egy kérdés,egy Credigen bankos hitelszerződést is aláírattak velünk.Akkor a pénzt hogy fogjuk visszakapni?Azt is bele kell írni az elállási nyilatkozatba?
zsupy
Megírtam a levelet:

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Szerintetek így jó lesz?
L_Matyi
(zsupy @ 2010.01.31, 18:24) *

Köszi mindent.

Még egy kérdés,egy Credigen bankos hitelszerződést is aláírattak velünk.Akkor a pénzt hogy fogjuk visszakapni?Azt is bele kell írni az elállási nyilatkozatba?
Ez elvileg az ő problémájuk. A hitelszerződésre is igaz, hogy otthon kötötted, és még nem kezdted el használni se. Azt is felmondod ezáltal, gondolom azt is ők intézték nem?

(zsupy @ 2010.01.31, 20:13) *

Megírtam a levelet:

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Szerintetek így jó lesz?
Jó lesz, a lényeg benne van.
zsupy
Nagyon szépen köszönöm ezt a sok segítséget,és tanácsot.Nagyon hálás vagyok.
Ma el is küldtem az e-mailt holnap meg feladom a levelet a postán.

Majd megírom,hogy mi történt.

Még egyszer köszi mindent.

Sziasztok.

Zsupy. biggrin.gif
sosperec
[size=6]

sziasztok Fórumozók!

Légyszíves segítsen valaki ,mert megbolondulok! Édesanyám akinek agytumorja van ,termékbemutatón vett részt ,és majd 200000-ft-ért rátukmáltak egy edénykészletet. A csomagot futár hozta kb két hete ,és OTP árukölcsönre vetették meg vele.A dobozt persze felbontotta ,és az egyik edényt kipróbálta.Anya jelenleg a kórházban fekszik ,és nem valószínű hogy abban Ő még valaha is főzni fog crybaby.gif Nekünk pedig az ő távozása után a nyakunkon marad az a bóvli .SEGÍTSEN VALAKI ,MIT TEHETNÉK ,HOGY NE KELLJEN KIFIZETNI MÉG EZT IS!hogy lehetne elállni ettől a vásárlástól és visszaadni a terméket???

Legszívesebben beperelném ezeket a szemeteket ,hogy képesek így behúzni a szegény embereket ,akik a jóhiszemüség csapdájába estek.
Mozigépész
Távollevők között született szerződés esete ez, és akkor 8 napon belül az áru visszaküldhető.
sosperec
szia Mindenkinek!

Nálunk sajnos nem ilyen egyszerű az eset mivel 8napon már jóval túl vagyunk
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.