Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Mobil Internet
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
Zsoca20
Sziasztok!
Gondom a következő 2007.12.13.-án előfizettem mobil internetre ingyen modem 3000Ft havidíj 2 év hűség
A gondok fél év után kezdődtek a havidíj a duplájára emelkedett amikor megkérdeztem hogy mi a helyzet azt mondják hogy ez egy akció volt hogy fél évig 3000 de ezt nekem nem mondták el az előfizetés során és a szerződésbe sincs be akkor ez még nem volt elég gondoltam felmondom a szerződést kifizetem a szerződésbe írt ködbért 20000Ft. Bemegyek a boltba és újabb újdonságok fogadnak az a 20eFt nem is annyi hanem 70eFt mondom nekik akkor ezt most már tényleg mutassák meg a szerződésbe hogy hol van hát ez nincs benne de higgyem el hogy ez annyi. Most már megelégeltem ezt az egészet segítséget kérnek abba hogy ilynekor mi az eljárás. Hogy álljak neki a dolognak
Előre is köszi a segítséget
lazurdeak
(Zsoca20 @ 2008.11.05, 23:22) *

Sziasztok!
Gondom a következő 2007.12.13.-án előfizettem mobil internetre ingyen modem 3000Ft havidíj 2 év hűség
A gondok fél év után kezdődtek a havidíj a duplájára emelkedett amikor megkérdeztem hogy mi a helyzet azt mondják hogy ez egy akció volt hogy fél évig 3000 de ezt nekem nem mondták el az előfizetés során és a szerződésbe sincs be akkor ez még nem volt elég gondoltam felmondom a szerződést kifizetem a szerződésbe írt ködbért 20000Ft. Bemegyek a boltba és újabb újdonságok fogadnak az a 20eFt nem is annyi hanem 70eFt mondom nekik akkor ezt most már tényleg mutassák meg a szerződésbe hogy hol van hát ez nincs benne de higgyem el hogy ez annyi. Most már megelégeltem ezt az egészet segítséget kérnek abba hogy ilynekor mi az eljárás. Hogy álljak neki a dolognak
Előre is köszi a segítséget

Minden attól függ, mit tartalmaz a szerződés. Ha az lehetőséget ad arra, hogy a díjakat és kilépési "büntetést" korlátlanul emeljék, akkor nehéz az ügy, bár akkor sem reménytelen. Tehát:

1. Ha a szerződésben nincs lehetőség arra, hogy a díjat egyoldalúan megemeljék a hűségidő alatt, akkor nem jogos a követelésük. Nem vagy köteles fizetni, ha mégis követelik, akkor mondj nekik ellen (írásban, bizonyíthatóan). Legfeljebb bírósági úton próbálhatják meg a behajtást, amit nagy valószínűséggel elveszítenek.

2. Ha a szerződés lehetőséget ad egyoldalú emelésre (lefogadom, hogy ez a helyzet), akkor keresd elő a reklámjukat / tájékoztatójukat, ha megvan még. Gyanítom, hogy abban úgy van feltüntetve, mintha a díj fix lenne.
Reklamálj náluk, a következőkre hivatkozva a Ptk-ból:
4. § (1) A polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.
205/A. § (1) Általános szerződési feltételnek minősül az a szerződési feltétel, amelyet az egyik fél több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatároz, és amelyet a felek egyedi-leg nem tárgyaltak meg.
(2) Az általános szerződési feltételt használó felet terheli annak bizonyítása, hogy a szerződési feltételt a felek egyedileg megtárgyalták. Ezt a szabályt kell megfelelően alkalmazni abban az esetben is, ha a felek között vitás, hogy a fogyasztói szerződésben a fogyasztóval szerződő fél által egyoldalúan, előre meghatározott szerződési feltételt a felek egyedileg megtárgyalták-e.
209/A. § (1) Az általános szerződési feltételként a szerződés részévé váló tisztességtelen kikötést a sérelmet szen-vedett fél megtámadhatja.
(2) Fogyasztói szerződésben az általános szerződési feltételként a szerződés részévé váló, továbbá a fo-gyasztóval szerződő fél által egyoldalúan, előre meghatározott és egyedileg meg nem tárgyalt tisztességtelen kikötés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.

Esetedben fogyasztói szerződésről van szó, a havidíj duplájára emelése (ha ennek lehetőségéről előre nem tájékoztattak) nyilvánvalóan tisztességtelen kikötés. Ezért ha nem tárgyalták meg veled, akkor az semmis. (Olyan, mintha nem is lenne.) Ez ügyben persze vita esetén csak bíróság dönthet, odáig pedig gondolom, nem akarsz elmenni.

Így szerintem írásban közöld velük, hogy a díj emelése tisztességtelen kikötés, nem tárgyalták meg veled, ezért véleményed szerint semmis. Hajlandó vagy fizetni az eredeti díjat, többet nem. Ha ragaszkodnak az emelt díjhoz, meg fogod támadni a szerződést. Ha kötik az ebet a karóhoz, nem marad más hátra, mint ügyvédet keresni.

3. Fentiektől függetlenül feljelentést tehetsz a Gazdasági Versenyhivatalnál (ha nagyobb cégről van szó) és / vagy az NHH-nál.

4. Minél több helyen írd meg, milyen szemetek voltak, hogy mások ne járjanak így.

SZÓVAL A CÉG NEVE?

vargamac
Szia!

1./ Ha Neked két év hűségnyilatkozatot kellett tenni, akkor ez a céget is köti 2 évre a díjban, főleg, ha a díjváltoztatás nincs benne a szerződésben.
2./ Ha ők mégis emelni akarnak, Te kötbér nélkül elállhatsz a szerződéstől.

Persze mindez csak akkor igaz, ha mint azt Lazurdeak és Te is írtad, ilyen pont nincs a szerződésben. Egyébként pedig ha a reklámjukban nincs benne az, hogy csak fél évre 3000.-Ft a havidíj, utána pedig X a hűségnyilatkozat végéig, akkor szerintem már el is veszítették a pert....Sőt komoly fogyasztóvédelmi bírságot is kaphatnak.
Írd meg a cég nevét, lássa ország-világ.

Fenyegesd meg őket egy perrel.
Zsoca20
Hali!
Köszi szépen a válaszokat. Követni fogom tanácsaitokat.
Egyébként a PANNON volt.
lazurdeak
(Zsoca20 @ 2008.11.08, 11:18) *

Hali!
Köszi szépen a válaszokat. Követni fogom tanácsaitokat.
Egyébként a PANNON volt.

Az jó, ők már elég nagy cég ahhoz, hogy egy GVH feljelentést is megpróbálhatsz. (Előtte esetleg beszéld le velük e-mailben, hogy milyen jogcímen tudod megtenni.) Az is lehet, hogy azt mondják, nem ők az illetékesek, hanem a NFH, de azok jó eséllyel nem fognak csinálni semmit. Ekkor marad a NHH.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.