Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Tanfolyami Díj Visszaigénylése
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
eci
Szép jóestét!

Egy autogén tanfolyamra jelentkeztem.Egy hétfői napon résztvettem az első foglalkozásomon (a többieknek ez a második volt, mert a tanfolyam első foglalkozásán nem sikerült részt vennem), a foglalkozás után befizettem egyhavi díjat.Két nappal később szerdán telefonon jeleztem, hogy nem fogok tudni résztvenni a képzésen, szeretném visszaigényelni a pénzemet. Másnap felhívtak, közölték,hogy nincs pénzvisszafizetés mad.gif .
Kérdezném,hogy mik a lehetőségeim. Visszakaphatom-e a pénzemet vagy annak egy részét, vagy felhasználhatom-e a pénzt egy ott induló másik tanfolyamra (ehhez már nem sok kedvem van).
Melyik jogszabályra hivatkozhatok?

Köszönöm: Ecetera wink.gif
Blade
Én nem tudok olyan jogszabályról, ami az esetedben segítene. Ha egy boltban vettél valamit, vagy TV előfizetést kötöttél fix időre, akkor sem köteles a bolt visszacsinálni az eladást, illetve akkor is fizetned kell az adásért, ha elromlott a TV-d.
Nézd meg a szerződést, amit kötöttél, van-e benne valami a szerződés felmondásáról.
eci
(Blade @ 2008.11.07, 15:42) *

Én nem tudok olyan jogszabályról, ami az esetedben segítene. Ha egy boltban vettél valamit, vagy TV előfizetést kötöttél fix időre, akkor sem köteles a bolt visszacsinálni az eladást, illetve akkor is fizetned kell az adásért, ha elromlott a TV-d.
Nézd meg a szerződést, amit kötöttél, van-e benne valami a szerződés felmondásáról.

Blade!
Nem írtam alá semmit, ez az érdekes. Semmilyen papírt nem kaptam,nem láttam.Még szerencse, hogy áfás számlát kértem. Úgy tudtam,hogy egyszeri megtekintés után még elállhatok a szándékomtól. Persze így lehet,hogy más,hogy már fizettem.
Egyébként tavaly volt egy hasonló esetem egy angol nyelvtanfolyamon.Ott a kifizetés másnapján derült ki,hogy nem lesz időm elmenni. Természetesen felhasználhattam egy későbbi időpontban kezdődő tanfolyamra.

Írjatok még, aki tud ötletet, jó megoldást, vagy hogy hol keresgessek ez ügyben.

Kösz: Ecetera
lazurdeak
(eci @ 2008.11.07, 18:02) *

(Blade @ 2008.11.07, 15:42) *

Blade!
Nem írtam alá semmit, ez az érdekes. Semmilyen papírt nem kaptam,nem láttam.Még szerencse, hogy áfás számlát kértem. Úgy tudtam,hogy egyszeri megtekintés után még elállhatok a szándékomtól. Persze így lehet,hogy más,hogy már fizettem.
Egyébként tavaly volt egy hasonló esetem egy angol nyelvtanfolyamon.Ott a kifizetés másnapján derült ki,hogy nem lesz időm elmenni. Természetesen felhasználhattam egy későbbi időpontban kezdődő tanfolyamra.

Írjatok még, aki tud ötletet, jó megoldást, vagy hogy hol keresgessek ez ügyben.

Kösz: Ecetera

Ha nincs írott szerződés, az mindig problémás. Vagy tudod bizonyítani, hogy miben állapodtatok meg, vagy nem. Ha nem, akkor azt mondanak, amit akarnak.
Ha visszakéred a pénzedet, azzal, hogy nem akarsz részt venni, az jogilag az "elállás" nevű dolog. Ilyenkor a pénzedet visszakérheted, de a szolgáltató elvileg követelheti a kárának megtérítését. Vagyis ha igazolja, hogy ő már leszerződött a tanárral, és előre kifizette a terembérletet, akkor nehéz lesz bármit elérni. Márpedig ők nyilván azt mondanak, amit akarnak, neked nehéz lesz az ellenkezőjét bizonyítani.

Másik tanfolyamra való átjelentkezés szerződésmódosítás lenne, melybe mindkét félnek bele kell egyeznie. (Nyilván Te sem szeretnél egy fordított helyzetet: felhívnak és közlik, hogy a tanfolyam csak két hónap múlva lesz, majd akkor gyere - ezt ők sem tehetik meg, csak ha beleegyezel).

Tanulság: máskor kérd el a részvételi feltételeket és fizetés előtt olvasd át őket - ha komolyabb összegről van szó. Ha írott feltételek nélkül akarnak nagyobb összeget kivaslni belőled, hagyd ott őket a francba.

Ha kisebb összegről van szó, akkor pedig nem érdemes sokat pedálozni. A jóindulat nem kötelező egyik fél részéről sem...

Blade

Nem írtam alá semmit, ez az érdekes. Semmilyen papírt nem kaptam,nem láttam.Még szerencse, hogy áfás számlát kértem.

A számla is papír... de létezik, hogy csak egy darab számlát kaptál, semmi mást?
És ki is fizetted még mielőtt szerződést kaptál volna?
Így persze nehéz bármit is számon kérni rajtuk, mert a befizetésen kívül semmit nem tudsz igazolni.
Persze a másik oldalról tudniuk kell igazolni az APEH felé, hogy mire is kapták azt a pénzt: valószínűleg
nekik van valamiféle szerződésük, amit ilyenkor az APEH felé tudnak lobogtatni.
De ez rajtad sajnos nem sokat segít. Ha nem akarnak szerződést adni, akkor megemlítheted nekik,
hogy az APEH is ezt fogja kérni tőlük, ha kapnak egy ellenőrzést.
Viszont a szerződésbe azt írnak bele, amit akarnak: miután kifizetted, hallgatólagosan már hozzájárultál...
eci
(Blade @ 2008.11.11, 11:34) *

Nem írtam alá semmit, ez az érdekes. Semmilyen papírt nem kaptam,nem láttam.Még szerencse, hogy áfás számlát kértem.

A számla is papír... de létezik, hogy csak egy darab számlát kaptál, semmi mást?
Így persze nehéz bármit is számon kérni rajtuk, mert a befizetésen kívül semmit nem tudsz igazolni.
Persze a másik oldalról tudniuk kell igazolni az APEH felé, hogy mire is kapták azt a pénzt: valószínűleg
De ez rajtad sajnos nem sokat segít. Ha nem akarnak szerződést adni, akkor megemlítheted nekik,
Viszont a szerződésbe azt írnak bele, amit akarnak: miután kifizetted, hallgatólagosan már hozzájárultál...

(eci @ 2008.11.19, 08:26) *

(Blade @ 2008.11.11, 11:34) *

[quote name='eci' date='2008.11.19, 08:27' post='33431']
[quote name='Blade' post='33355' date='2008.11.11, 11:34']
[quote name='eci' post='33305' date='2008.11.07, 18:02']
[/quote]
[/quote]

[quote name='eci' post='33431' date='2008.11.19, 08:26']
[quote name='Blade' post='33355' date='2008.11.11, 11:34']
[quote name='eci' post='33305' date='2008.11.07, 18:02']
[/quote]
[/quote]
Köszi, még folyamatban van az ügy. Egyenlőre kaptam egy visszahívást az ügyben, de a hölgy (a tréner) annyira nem volt kompetens az ügyben,hogy azt se tudta,hogy az áfás számlát sztornózni lehet, csak úgy gondolta majd jól kioktat, hogy hogy lehet viselkedni és hogy nem.Most várom az igazgatónak a visszahívását, reméljük ő jobban képben van.Okulásul írom majd a végkifejletet, remélem sikerül valamit elérnem.
Ecetera

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.