Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Ez GÁZ - rákötési díjj a csúcson a TIGÁZ-nál
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
kortsnoi
Így kell a 4/2004. (I.19.) GKM rendeletb?l wc papírt csinálni:

Újonnan épült (nem nagy érték?) lakásomhoz Hajdúnánáson szerettem volna bekötni a gázt (4m3/h-nál kisebb fogyasztáshoz).
Az ingatlan egy hoszabb körút mellett fekszik. A szomszédomban, (az én lakásomtól 5m-re!) nyáron kötöttek rá, 40E ft-ért. (az egy nagy érték? lakás)

Akkor én is megígényeltem a Tigáznál: a Nagy Lajos nev? Úriember és csapata kemény 4 hónapig kotlott rajta Debrecenben.

Aztán többszöri sürgetés után méltóztattak küldeni egy szerz?dést, hogy áfával 368E ft-ba fog kerülni, merthogy 15m-nél hosszabb a távolság. Pontosan 18m a tervrajz szerint, ? szerintük 19.

A körúton sehol senki nem fizetett még ilyen szép, kvázi félmilliós összeget ki.

Megreklamáltuk szóban, kiderült, hogy a városban nem mi vagyunk az egyetlenek.
Szerz?désmódosítást kértem írásban, és erre csak kurtán annyit válaszolt Nagy Lajos úr és Kéki Sándor üzemvezet? úr, hogy a rendelet "F" pontja szerinti (ködös) képlet alapján "állapították" meg.

Mert a +4m szerintük "nagy beruházásnak" min?sül.
Az én értelmezésemben a 4m3/h-nál nagyobb fogyasztás kiépítése min?sül annak.

Ha arányosan számítjuk, a 15m:19m-hez: 50667+áfa díjjba kerülne.
(mert ezen felül semmilyen díjj nem fizettethet?)
Ezek szerint +4m vezeték (és a behúzása) 244E Ft-ba kerül egy kisfogyasztónak.
míg 15m csak 40E. NEM SEMMI KÉPLET!

Persze nem közölték a hozzá tartozó paramétereket, pedig fontos lenne.

Kérdésem, hogy van e valami mód arra, hogy reális áron megoldható legyen a rákötés, mert ezt én képtelen vagyok kifizetni és egyébként is pofátlanságnak tartom.

Illetve kihez lehet fordulni, hogy ezek az urak és az általuk vezetett társaság ügyei felül legyenek vizsgálva mihamarabb?

(Tudomásom szerint az EU-ban ez a legmagasabb összeg amit 4m vezetékért kérnek, nem csoda, hogy virágzik a korrupció)

kortsnoi@freemail.hu
TheElf
Nem reális az ár elsőre, de lenne egy kérdésem: Mi történne akkor, ha a kertben, 4 méterre a háztól lenne a gázóra, és a gázóraszekrényt saját mester kötné össze a házzal?

Ugyanis, az árban sokat számít az, hogyan lehet megoldani a telepítést, ha érdemben útbontás, árokásás, más ingatlanjának érintése nélkül be lehet kötni pár óra alatt, a 40000Ft reális, ha viszont kiderül, hogy az ilyenkor használt technológiához nagy a távolság, akkor jóval nagyobb területen utat, stb. kell megbontani, árokásás, helyreállítás, jóval több munkaóra, stb. Számít ám az is, hogy mikor kötöd be, ha valaki a vezeték építésekor köti be, akkor egyáltalán nincs plusz útbontásra, a meglévő cső megbontására szükség, utána viszont már van...
kortsnoi
(TheElf @ 2004 Oct 7, 04:59 PM)
Nem reális az ár elsőre, de lenne egy kérdésem: Mi történne akkor, ha a kertben, 4 méterre a háztól lenne a gázóra, és a gázóraszekrényt saját mester kötné össze a házzal?

Ugyanis, az árban sokat számít az, hogyan lehet megoldani a telepítést, ha érdemben útbontás, árokásás, más ingatlanjának érintése nélkül be lehet kötni pár óra alatt, a 40000Ft reális, ha viszont kiderül, hogy az ilyenkor használt technológiához nagy a távolság, akkor jóval nagyobb területen utat, stb. kell megbontani, árokásás, helyreállítás, jóval több munkaóra, stb. Számít ám az is, hogy mikor kötöd be, ha valaki a vezeték építésekor köti be, akkor egyáltalán nincs plusz útbontásra, a meglévő cső megbontására szükség, utána viszont már van...

A kerten belüli dolgokért nekem külön kell fizetni.

A munkálat egy egyszerű egyenes vonal, akadály tereptárgy nincs, 1db utat kell alul átfurni, mert az út túloldalán megy a gerincvezeték.

Ez a rákötés tulajdonképpen 4m-el több mint 15m. (az út ezen a részen "öblös" ezért nagyobb a táv nekem mint a szomszédaimnak 3.5 m-el)

15m esetén a GKM rendelet szerint 40E a díjj, fix összeg.

A rendelet továbbá kimondja, hogy ezen felül DÍJJ NEM FIZETTETHETŐ SEMMILYEN CÍMEN.

Ezért van az , hogy aki 15m -en belül van az 40-et fizet.

Azon felül meg egy zavaros képlet rejtélyes paraméterei alapján állapítják meg a díjjat. Sajnos a paraméterek nem publikusak, pedig kellene.

Igaz nem sok értelme van, mert egy egyszerű példából kiindulva:

díjj=munkadíjj+anyagkltsg
ahol a TIGÁZ megállapítja, hogy: munkadíjj=alvállalkozódíjja*10
valamint anyagkltsg=kiskerár*2

Szóval vastagon fog a ceruza, feltűnően.

Na és akkor mit csinál szerencsétlen polgár: fizet, perel, vagy szénnel fűt.
(én a minisztériumhoz fordultam, mert túl sok Hajdú-Biharban az összefonódás)
Fizetni meg nem tudok és nem akarok, mert ez képtelen összeg.

Persze kis hazánk korrupcióját ismerve eljátszhatunk a gondolattal, hogy hogyan lehet 40+baksisból kihozni mad.gif

--
Egyébként májusban adtam le, 4hónap múlva méltóztatott Nagy Lajos küldeni egy szerződést amit én diktátumnak nevezek, mert kérésemre sem hajlandóak egy betűt sem módosítani rajta. Sőt még a válaszlevél is egy széria-szöveg.
(nesze neked PTK.)
Aki jóval utánam kérte a rákötést, már rá is kötött. Nekem meg ketyeg az óra, ha nem csinálom meg novemberig, akkor ugrott az állami támogatás, szóval ez nem egy jópofáskodás, hanem jól kitervelt aljasság.

Hiába, a balkán az balkán marad. crybaby.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.