sziasztok!
az egyik magyar apróhirdetési oldalon találtam egy angliai céget, olcsón adnak el telefonokat, nekem egy iphone 3g kellett. kapcsolatba léptem az egyik munkatársukkal, aki pontosan elmondta az árát és a szállítási költségeket. másnap elküldtem a pénzt elektronikusan, amit rögtön meg is kapott, azt mondta következő nap fog megjönni a telfonom. persze nem így történt. még aznap írt egy emailt, hogy nem tudja elküldeni, csak akkor, ha hármat rendelek belőle, mert egyenként a főnöke nem engedi. természetesen semmi ilyen nem volt feltüntetve a hirdetésben. később beszéltem vele, azt mondta vagy fizetek még, vagy nincs telefon. fogalmam sincs mitévő legyek, vagy hogy kihez forduljak. a pénzem nálluk van, telefon nincs. segítsetek! tanuló vagyok, ez volt az egyetlen megtakarított pénzem, muszáj visszaszereznem. szerencsére vannak bizonyítékaim, ezzel nincs gond. pár napja történt a dolog, úgyhogy gyorsan kéne lépnem.
előre is köszönöm: j
L_Matyi
2008.11.14, 23:21
Nem sok jó ötletem van, nagyon könnyelmű voltál. Semmiképp ne utaljál át még több pénzt. Ha három gépre való lesz náluk, akkor valószínűleg a főnök ötnek az árát fogja kérni!
Először is vedd fel velük a kapcsolatot és mondjad meg udvariasan, hogy akkor itt valami félreértés van, de szerencsére semmi baj nem történt, utalják vissza a pénzedet és felejtsétek el egymást.
Amennyiben nem érkezik meg a pénzed, vagy elzárkóznak ettől a megoldástól, akkor írjad meg nekik, hogy feljelentést fogsz tenni a rendőrségen lopás miatt és legyenek szívesek egy héten belül utalják át a pénzt.
Ezzel egy időben ahol a hirdetést olvastad ott érjed el, hogy azt leszedjék, vagy legalább jelezzed, hogy nem stimmel valami, hogy mások ne kerüljenek bajba emiatt.
Amennyiben ez egy rendesen bejegyzett, létező cég (kétlem), akkor megpróbálhatod a fogyasztóvédelemnél is. Hívjad fel őket és kérdezzed meg, mit lehet tenni.
Ha ez nem járható út, tényleg jelentsed fel őket (ezt még nem próbáltam, remélhetőleg neked se kell idáig elmenned).
Esetleg a bankodnál is van lehetőség arra, hogy egy utalás után nyúljanak és a túloldalon legalább jelezzék, hogy a másik fél kétes tevékenységet folytat. (A pénzt nemigen tudják visszaszedni, csak nehéz helyzetbe tudják hozni a másik felet, ami neked most jól jöhet nyomásgyakorlásnak.)
Mozigépész
2008.11.15, 09:09
Itt a probléma az lesz, hogy a cég Angol!
"az egyik magyar apróhirdetési oldalon találtam egy angliai céget"
Ezért kétlem, hogy a rendőrség és a fogyasztóvédelem bármit is tudna tenni! Illetve tanulva egy Vaterás esetből, nem e csak utánzat fog jönni?
Tehát szerintem ha nem küldik a megrendelt árut, követelni kell a pénzt, hisz jelen esetben ha Angliai a cég, rá az ottani törvények az irányadóak ebben az ügyben.
Más az eset ha Magyarországi székhelye telephelye van a cégnek, akkor az itthoni törvények vonatkoznak rájuk. Bár itt is van kiskapu, ha a papírokon az Angliai cím van, mert akkor még sem vonatkoznak rájuk a Magyar törvények....
Még ha akarnék se tudnék több pénzt átutalni. Amikor emailben írta, hogy nem tudnak, csak 3at átutalni, akkor rögtön beszéltem velük messengeren, és kértem hogy küldjék vissza a pénzem. Mindig kitért a válasz elől. De elmentettem a beszélgetést. A hirdetés linke:
http://www.eszakapro.hu/detail.php?id=36561
L_Matyi
2008.11.15, 10:17
Igazad van Mozigépész, de akkor sem szabad feladni.
Elvileg ezért hozták létre a fogyasztóvédelemnek a határon átnyúló részével foglalkozó
Európai Fogyasztói Központ-ot. Itt lehet
panaszt tenni és megpróbálnak valamit csinálni az ügy érdekében.
A rendőrségben meg úgyszintén nem bízunk manapság, jogosan, de szerintem érdemes megtenni a feljelentést, hogy legyen nyoma.
Elvileg a legvégső lehetőség a polgári per, de az már tényleg teljesen esélytelen és többe kerül mint maga a készülék.
Tényleg angol a cég, angliába küldtem a pénzt, de magánszemélynek(?ez mondjuk furcsa). Szerintem mindenhova adnak el, mert sok külföldi oldalon is láttam már a hirdetésüket. Sajnos nem tudom mit kéne tenni, pedig biztos van megoldás. A papír is meg van, hogy feladtam a pénzt, be is szkenneltem, ha valakit érdekelni. Várom az ötleteket.
Valami olyan kéne ami nem kerül pénzbe, mert tényleg nem tudok fizetni. Az Európai Fogyasztói Központnak már írtam emailt, még nem válaszoltak. A honlapjukon olvastam, hogy vannak ilyen békéltető központok, még ha a pézt nem is küldik vissza, legalább a telefont küldjék el.
L_Matyi
2008.11.15, 10:47
Szerintem nem adnak el sok helyen, mert még egy saját honlapjuk sincsen.
Biztos angliai számlára utaltál? A cég telefonszáma, ha minden igaz, egy VOIP szám, azaz a világ bármely részén lehet az illető és fogadhatja az "angliai" hívásokat (
Personal Numbering, Radiopaging & Mobile Service numbers,
Magrathea Telecommunications Limited).
Azért hívjad fel a bankodat és kérdezzed meg mi a teendő, mondjuk ha "véletlen egy nullával többet írtál az utalásra", vagy "elnézted és egy másik címre küldted mint ahová akartad". Ténlyeg nem tudom milyen lehetőségei vannak a banknak, de egy telefont biztos megér.
A fogyasztóvédelem válaszát várjad meg, a legnagyobb sanszod ott van, hogy történik valami az ügyben.
Nekem ez az egész nagyon hasonlít a
nigériai levelekre, amikor mindig csak még egy kicsi pénzt kell küldeni.
köszönöm az ötletedet. a pénzt sajnos nem bankon keresztül, hanem western unionnal adtam fel. és biztos hogy angliába küldtem, lancashire-be, arra a névre, ami a hirdetésben is szerepel.
Miert alap, hogy ebben az orszagban mindenki tovabb nyujtozkodik, mint a takaroja er ("tanuló vagyok, ez volt az egyetlen megtakarított pénzem")?
Amugy meg -gondolom mar te is rajottel- teged csunyan atvagtak, leven angliaban van a masik fel, haaaaat, en nem sok eselyet latom, hogy jol jojj ki ebbol.
Komolyan mondom, hogy nem értem az embereket. Minden további nélkül átutalnak súlyos tízezreket egy ígéret fejében. SOHA NEM FIZETEK ELŐRE ÁRUÉRT!!!! Ha korrekt az eladó akkor ugyan olyan érdeke az üzlet mint neked. Max. a postaköltséget vagyok hajlandó előre utalni, vagy esetleg PayPal-t használni.
Amit én tennék:
- Megvárnám a fogyasztóvédők reagálását;
- Rendőrségen feljelentést tennék (mivel elviekben Ő is egy EU-s ország polgára).
Szerintem ezt a pénzt buktad, jobb ha szoktatod magad a gondolathoz.
hidd el tanultam a dologból és én magamtól rájöttem már, hogy hülyeség volt. csak érdekel, hogy egyáltalán lehet e találni valami megoldást. amugy tényleg nem kellett volna, csak nagyon elvakut voltam...de ezen már nem lehet változtatni, mert a pénzt elküldtem...
(poor-j @ 2008.11.15, 13:43)

hidd el tanultam a dologból és én magamtól rájöttem már, hogy hülyeség volt. csak érdekel, hogy egyáltalán lehet e találni valami megoldást. amugy tényleg nem kellett volna, csak nagyon elvakut voltam...de ezen már nem lehet változtatni, mert a pénzt elküldtem...
Igen sajnos az ember a saját kárán tanul. Próbáld megbeszélni az eladóval, hogy vagy küldje a telefont vagy utalja vissza a pénzt. Mond meg neki, hogy feljelentést fogsz tenni a rendőrségen. Bár szerintem semmit sem akartak itt eladni csak szimpla csalók.
Akkor megjegyezted, hogy senkinek semmit sem fizetünk előre esetleg kivétel lehet a PayPal. Egyébként eleve gyanús a hirdetés, hogy nincs megadva honlapjuk és, hogy egy ingyenes email címet adott meg. Ilyennek aztán végképp semmit se utalunk.
igen, köszi, igazad van. bár nem tudom, mennyire lehet ezt békésen megoldani. nem úgy tűnnek, mint akik csakúgy mégis elküldenék, vagy visszaküldenék a pénzt.
Mindekit megkérek hogy ne vásároljon a CELCOMSLTD nevű 'cégtől'!
CSALÓK!
Mozigépész
2008.11.19, 23:15
Kicsit bővebben?