Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Világítótest Javítása
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Bútorok
susi.66
A tavasszal vásároltam ( 8 hónapja ) egy halogén mennyezeti lámpatestet. Az egyik karjának a foglalata meghibásodott. Az üzletben azt mondták vigyem be megnézik. Kit terhel a leszerelés és szállítás költsége. Ilyenkor kérhetem a helyszíni javítást?

blush.gif
Blade
(susi.66 @ 2008.11.25, 11:03) *

A tavasszal vásároltam ( 8 hónapja ) egy halogén mennyezeti lámpatestet. Az egyik karjának a foglalata meghibásodott. Az üzletben azt mondták vigyem be megnézik. Kit terhel a leszerelés és szállítás költsége. Ilyenkor kérhetem a helyszíni javítást?

Az attól függ, hogy 10 kg-nál nehezebb, tömegközlekedéssel nem szállítható a lámpa, vagy igen.
Amennyiben nehéz/terjedelmes, akkor a szállítást az eladónak kell bonyolítania, vagy helyben kell javítania.
Ellenkező esetben a vevőnek.
lazurdeak
(Blade @ 2008.11.25, 14:38) *

Az attól függ, hogy 10 kg-nál nehezebb, tömegközlekedéssel nem szállítható a lámpa, vagy igen.
Amennyiben nehéz/terjedelmes, akkor a szállítást az eladónak kell bonyolítania, vagy helyben kell javítania.
Ellenkező esetben a vevőnek.

Szerintem sajnos nem. Az általad idézett szabály csak a kötelező jótállás alá eső termékekre igaz, és ha jól látom, akkor a lámpák nem tartoznak ezek közé (151/2003 kormányrendelet melléklete).

Ezért marad a szavatosság. Arra vonatkozóan én nem tudok olyan jogszabályról, amely szabályozná, kinek kell leszerlnie és szállítania. A szokás általában az, hogy beszerelt cuccoknál a szerviz házhoz jön, és ezért vagy kér kiszállási költséget, vagy nem. (Ha kiderül, hogy nem garanciális a hiba, akkor általában kérnek.)

De nem tudok olyan szabályt, amely előírná, hogy kinek kell le-fel szerelgetnie. Elvileg ha szavatosság hatálya alá esik az áru és sikerül bizonyítani / a kereskedő elismeri, hogy gyári hibáról van szó, akkor követelheted a leszerelés és szállítás költségeinek megtérítését. De ritka eset, hogy ez sikerülne.

Szóval én ha le tudnám kapni szakszerűen, akkor megtenném és bevinném / elküldeném a kereskedőnek. Ha viszont nem értek hozzá, akkor megpróbálnám rávenni őket, hogy jöjjenek ki a helyszanen megnézni.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.