(lalatoth @ 2008.12.02, 09:59)

Sajnos Ikea-ban vásároltam bútorokat, többek között egy gardrób szekrényt.Összeszerelés utolsó fázisában
derült ki hogy az egyik ajtón rossz helyen vannak a furatok ezért nem lehet felszerelni.Ráadásul a szállítónál
hagytam a számlát,aki valószínű elhagyta.Egyetlen bizonyítási alapom maradt a vásárlásra,hogy bankkártyával fizettem.Az ügyfélszolgálat szerint ez nem elfogadható.Valóban így van ?
Köszönöm a választ !
Szavatossági illetve jótállási igény érvényesítéséhez tudnod kell bizonyítani, kitől és mikor vetted az adott árut.
A jogszabály csak arról rendelkezik, hogy mi az, amit muszáj elfogadnia a kereskedőnek. Ez szavatossági igény esetén pénztárbizonylat, jótállás esetén jótállási jegy. Tehát ha ez megvan, akkor mást nem kérhetnek. De elvileg bármilyen egyéb módon is bizonyíthatsz, csak ha az eladó ezt nem fogadja el, akkor nem fogtok tudni megegyezni. Ekkor elmehetsz bíróságra, ahol előbb-utóbb (inkább utóbb) majd döntenek valamelyik fél javára.
Konkrtan a bankkártyás kérdés többször felmerült már, de nem emlékszem olyanra, aki megpróbálta volna a peres utat. E nélkül viszont marad a szép szó, a megegyezés.
Egyébként az új bútorok 10.000 forint vételár felett a kötelező jótállás alá esnek, ezért a kereskedő köteles jótállási jegyet adni hozzájuk. Ha ilyet nem kaptál, követeld (pl. vásárlók könyvébe írj be vagy küldj nekik faxot). A jótállási jeggyel aztán mehetsz reklamálni.