Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Kitört Az Ajtaja
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
tatu
Szép napot, sziasztok.
Vettem egy automata kávéfőzőt áprilisban. Azóta már kétszer javították garanciálisan. Most kitört az ajtajának a felső sarka, gondolom a sok nyitogatástól, mert 25 főzés után tisztítani kell tongue.gif .
A szerviz szerint ez nem garis hiba, De új ajtó nincs hozzá és nem is lesz. Pénzért sem!! Ha az ajtó nincs becsukva, akkor viszont nem működik. Mit tehetek, kihez fordulhatok. Segítsetek ha tudtok. Köszi előre is.
Kenderice
(tatu @ 2008.12.03, 20:23) *

Szép napot, sziasztok.
Vettem egy automata kávéfőzőt áprilisban. Azóta már kétszer javították garanciálisan. Most kitört az ajtajának a felső sarka, gondolom a sok nyitogatástól, mert 25 főzés után tisztítani kell tongue.gif .
A szerviz szerint ez nem garis hiba, De új ajtó nincs hozzá és nem is lesz. Pénzért sem!! Ha az ajtó nincs becsukva, akkor viszont nem működik. Mit tehetek, kihez fordulhatok. Segítsetek ha tudtok. Köszi előre is.

Úgy tudom, hogy alkatrészt bizonyos ideig biztosítaniuk kell a tartós fogyasztási cikkekhez. Ha nincs alkatrész szerintem el lehet állni a szerződéstől és vissza lehet kérni a vételárat.
De majd jön valaki, aki megmondja a frankót.
L_Matyi
Sajnos, ha jól látom 2003-ban eltörölték azt a jogszabályt, amiben a kötelező alkatrészellátás szerepelt (35/1978. Mt Rendelet), így most mintha nem kéne biztosítaniuk, de ez egészen fura...

Viszont azt, hogy a te hibádból tört el, nekik kell bizonyítaniuk a garanciális időn belül. Így te hivatkozhatsz arra, hogy rendeltetésszerűen használtad. Ezt jó eséllyel meg is nyered, ha már kétszer javítani kellett és arról van is papírod.

Javaslom, hogy vissza oda hol vetted, adjad át nekik, és vegyetek fel jegyzőkönyvet, hogy te rendeltetésszerűen használtad (ha nem nyitogattad unalmadban, nem volt gyerek közelében stb.) ennek ellenére eltört, és ez már a harmadik alkalom, hogy valami rossz rajta, ezért te elállsz a szerződéstől, mert reggelente neked kell a kávé és ez nem megbízható.
tatu
Nos, bevittem oda ahol vettem,/Auchan/ de még csak nem is hallottak arról, hogy elállhatok a vásárlástól. Szervizbe küldték, 2 hónap szerintük. Én meg beírtam a vásárlók könyvébe. Mit tehetek még?
L_Matyi
Várjál több mint két hetet, kérdezzed meg, hogy hol tart. Ha semmit se tudnak, akkor megint kérjed, hogy adják vissza a pénzedet, mert ez neked már jelentős kellemetlenség.

Ha ez nem segít, írjál be a vásárlók könyvébe, hogy nekik törekedniük kell arra, hogy 14 napon belül megjavítsák, és már eleve két hónapot ígértek, neked meg ez jelentős kényelmetlenség, mert hát minden nap innál kávét...

Utána már csak a békéltető testület marad, de az Auchan szerintem nem fog szórakozni veled, ha tényleg látják, hogy nem jó a kávéfőző, akkor vissza fogják adni a pénzed, vagy felajánlják, hogy vásároljad le (amire nem kötelezhetnek, de ha úgyis szoktál ott vásárolni fogadd el és mindkettőtöknek jó lesz).
Mozigépész
Két hét nem 15 nap, és ráadásul ez még nem igazán jelentős kellemetlenség. Viszont egy hónap után már igen!
L_Matyi
Bocs, tényleg 15 nap, de szerintem egy éven belül harmadszor javítani egy kávéfőzőt jelentős kellemetlenség. Nekem már a második is az lenne, ha ki kéne mennem az Auchan-ba e miatt. smile.gif
Mozigépész
A jelentős kellemetlenség a javításra vonatkozik, nem pedig a javítás mennyiségére!!!!!
L_Matyi
(Mozigépész @ 2008.12.05, 21:29) *
A jelentős kellemetlenség a javításra vonatkozik, nem pedig a javítás mennyiségére!!!!!
Ez már csak akadékoskodás, nem viszi előre az ügyet, ilyet én is tudok: A jelentős kellemetlenség nem a javításra vonatkozik, mert ez nem egy foghúzás, nem fáj nekem, ha javítják a kávéfőzőt. tongue.gif

A jelentős kellemetlenség nincs pontosan definiálva, a javítás maga nem lehet jelentős kellemetlenség hiszen az valami szükségszerű dolog, így kizárólag annak a hossza és/vagy a hibák túl gyakori előfordulása minősülhet annak. A jelentős kellemetlenség kizárólag a vásárló szemszögéből értelmezhető. A szokásos példa a hűtőszekrény, amelyet nyáron egy napra se szívesen nélkülöz az ember. Akinek viszont kettő van, az nem hivatkozhat arra, hogy jelentős kellemetlenség, ha csak két hét múlva lesznek kész a javítással. Ugyanígy szerintem az első javításnál az ember türelmesebb, a harmadiknál pedig már egy hét is jelentősebb kellemetlenség, mert egyszerűen összeadódik az ember fejében az az idő, amíg a készüléket mellőzni kényszerült. (Anyagilag is összeadódik a kára, ha mondjuk emiatt 100Ft-os kávét kell innia reggelente a sarki boldban, hiszen azért vette a kávéfőzőt, hogy ne kelljen erre ennyit költenie.)

Szerintem tatu érti, hogy miről van szó, és majd ő eldönti mennyire kellemetlen neki a kávéfőző hiánya, nem érdemes erre több energiát pazarolni...
Kenderice
(Mozigépész @ 2008.12.05, 21:29) *

Gondolj bele. Veszel egy autót újonnan és két hét múlva egyszer csak menet közben leáll. Beszélsz a szervízzel, vidd be az autót. Beviteted (tréler, vontatás), ahol egy napon belül megjavítják. Elhozod, használod 1 hetet, megint leáll menet közben. Procedúra ugyanaz, 1-2 napon belül kész.
Ezt megcsinálják neked 5-6 alkalommal. Mit szólnál?

Jelentős kényelmetlenség? Nem, mert a javítás egyszer sem volt hosszabb 1-2 napnál!

Jelentős kényelmetlenség? Igen, mert sokadszor ugyanazzal a hibával kell szembesülnöd a legváratlanabb helyeken (autópályán, messze vidéken, esetleg külföldön)!

Ez is indok lehet az elálláshoz.
tatu
hát ami azt illeti már a szerviz is jelentös kellemetlenség volt, mert én erzsébeten lakom, az meg óbudán van. és kétszer nem is pecsételtek, mert megcsinálták helyben, szal ezt hagyjuk, mert 4szer voltam náluk.
A vicc az, hogy ez a gép tul sokat tud, és az a baja. Olyan mint a.nyósom biggrin.gif remélem nem olvassa. mert ha igen? bangin.gif
L_Matyi
Megtaláltam a választ az eredeti kérdésre, sajnos nem kedvező: Nincs változás az alkatrészellátás és a javítószolgálatok terén
(jogiforum.hu @ 2007.08.17) *
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és más fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek már többször jelezték a jogalkotónak – így például a 2007 júliusában hatályba lépett jogszabály, az üzletek működési rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007. (VI.13.) Korm. rendelet előkészítése során is -, hogy jelenleg nincs jogszabály a tartós fogyasztási cikkek kötelező alkatrész-ellátásáról.
Ez a kedvenc részem:
(jogiforum.hu @ 2007.08.17) *
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint nincs is szükség ilyen kötelezettség előírására, mivel a kötelező alkatrész-ellátás előírása nagymértékben sértené a vállalkozás szabadságát, emellett bármilyen kormányzati szintű előírás olyan mértékű beavatkozást jelentene, amely adott esetben többletköltséget eredményezne a vállalkozások számára.
Szerintem az adózás előírása is adott esetben többletköltséget jelent a vállalkozás számára. Töröljük el. biggrin.gif
tatu
köszi a választ
új fejlemény!!!
válaszolt az Auchan. Szerintük csak a vásárlástól számított 3 napon belül állhatok el a vásárlástól, és kész.
valamint megállapították hogy nem rendeltetés szerűen használtam a kávéfőzőt, ezért repedt be az ajtaja. vizsgálat nélkül csak így levágták biggrin.gif
és azt mondták, ha nem tetszik, menjek az NFH-hoz.
de hogy mi lesz a kávéfőzőmmel ami náluk van, azt nem írták meg.
Mit tehetek ilyenkor???
Mozigépész
Az oldalon leírt minta alapján küldj nekik tértivevényes ajánlott levelet, vagy azt a leírást írd be a vásárlók könyvébe. (elállási szándék)
tatu
(Mozigépész @ 2008.12.10, 18:37) *

Az oldalon leírt minta alapján küldj nekik tértivevényes ajánlott levelet, vagy azt a leírást írd be a vásárlók könyvébe. (elállási szándék)

Klassz. A NFH aszonta forduljak a Békéltető testülethez. Az ö válaszadási idejük90 nap. A gar 60 nap múlva lejár. A kávéfőzőm még mindig az auchanban.
Ez az egész fogyasztóvédelem egy kalap xar. Mindenki igyekszik eltolni maga elöl, de úgy is nekünk kell megenni
Mozigépész
Ha az ügyet a békéltető testülethez viszed, vagy a bíróságra, akkor azt az időpontot nézik mikor az ügyed kezdődött, közben lejárhat a gari, ha bíróság neked ítél, akkor meg mind egy, nem?
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.