Egy még garanciális videokártyát vittem vissza javításra/cserére a Bluefish Őrs Vezér téri üzletébe.
A műveletre két hét határidőt tüntettek fel, majd mikor eltelt 1 hónap, és érdeklődtem a kártya felöl, közölték, hogy sem megjavítani sem kicserélni nem tudják. Közöltem velük, hogy ebben az esetben elállok a vásárlástól. Barátnőm bement, hogy átvegye a Hardver vételárát. Miután átvette, hívott fel, hogy nem a vételárat adták neki vissza, hanem a jelenlegi árárt, ami majdnem a fele csak az eredeti vételárnak.
Még aznap e-mailben elküldtem nekik egy fizetési felszólítást, ezen a fórumon található sablon alapján, de erre válasz még nem érkezett.
A kérdésem az lenne, hogy jogosan járt-e el a bluefish ebben az esetben, valamint hogy mit tehetek az utólagos behajtás érdekében ?
Mozigépész
2007.09.11, 12:03
(Champ @ 2007.09.11, 11:39)

Egy még garanciális videokártyát vittem vissza javításra/cserére a Bluefish Őrs Vezér téri üzletébe.
A műveletre két hét határidőt tüntettek fel, majd mikor eltelt 1 hónap, és érdeklődtem a kártya felöl, közölték, hogy sem megjavítani sem kicserélni nem tudják. Közöltem velük, hogy ebben az esetben elállok a vásárlástól. Barátnőm bement, hogy átvegye a Hardver vételárát. Miután átvette, hívott fel, hogy nem a vételárat adták neki vissza, hanem a jelenlegi árárt, ami majdnem a fele csak az eredeti vételárnak.
Még aznap e-mailben elküldtem nekik egy fizetési felszólítást, ezen a fórumon található sablon alapján, de erre válasz még nem érkezett.
A kérdésem az lenne, hogy jogosan járt-e el a bluefish ebben az esetben, valamint hogy mit tehetek az utólagos behajtás érdekében ?
Rövide??? NEM! De ezt már más fórumokban kiveséztük. (szerintem)
(Champ @ 2007.09.11, 11:39)

Nem járt el jogosan.
Jog szerint Te az elállás jogával éltél, amikor a VÉTELár (vagyis ami a számlán szerepel) jár vissza, KP, levásárlást nem vagy köteles elfogadni.
A jogszabályokat megtalálod itt:
http://www.fogyasztovedelem.com/forums/ind...&#entry6873Ha minden igaz, akkor a 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet -ről lesz szó. Sajnos nekem nem akar megnyílni.
Hogy mit tehetsz, az attól függ, milyen papirod van a dologról: ha a barátnőd a pénzen kívül semmit nem kapott (odaadta a számlát és a kártyát, és csak pénzt kapott), akkot többnyire semmit... max. visszamehetsz, és a jogszabály lobogtatásával és perrel fenyegetőzéssel próbálhatod meg kisajtolni a maradékot.
Ha megvan a számla, akkor az alapján küldhetsz nekik tértivevényes levelet, amiben bejelented az elállást, és a jogszabályra vonatkozva kéred a pénzt (illetve a maradékot...).
Kapott róla egy helyesbítő számlát.. az megvan.
A nagyobb probléma az az, hogy nincs meg az eredeti számla... csak a garancia papír volt meg, de azt már ugye elvették
Elküldtem nekik tértivevényesen a felszólítást, amiben a fennmaradó összeget kérem tőlük. Remélem nem feltétlen szükséges az eredeti számla.
(Champ @ 2007.09.11, 16:56)

Kapott róla egy helyesbítő számlát.. az megvan.
A nagyobb probléma az az, hogy nincs meg az eredeti számla... csak a garancia papír volt meg, de azt már ugye elvették
Elküldtem nekik tértivevényesen a felszólítást, amiben a fennmaradó összeget kérem tőlük. Remélem nem feltétlen szükséges az eredeti számla.
Ha jóhiszeműek, és fizetnek, akkor nem kell. De ha bíróságon kell bizonyítanod, akkor elengedhetetlen lesz bizonyítani, hogy mennyiért vetted. Ha a helyesbítő számlán rajta van, az is elég.
Ariadne
2007.09.13, 14:11
Igen, mindenképp kell egy számla, amin az eredeti ár rajta van. Sajnos így utólag ez nem egyszerű.... Egyébként ez a cég csak névleg Bluefish, valójában már nem emlékszem, milyen kft. üzemelteti, tehát vigyázz, ha fizetési felszólítást küldesz, azt ennek a cégnek kell, ők nem Bluefish (ilyen néven cég ma már nem is létezik, csak a franchise központ, de te nem azzal állsz szerződésben).
Köszi a válaszokat!
Persze, a levelet nem a Bluefishnek címeztem, hanem az IT Megastore Kft-nek. Címnek a Bluefish központi boltját adtam meg (Podmaniczky u.) Az hogy a számla nincs meg, csak én tudom, ők nem lehetnek benne biztosak. Ezért is gondolom, hogy nem lehetnek annyira hülyék hogy vállaljanak egy peres eljárást.
De egyébként, most attól függetlenül, hogy én megkapom-e a pénz másik felét vagy sem, nem bírságolható valahogy a kft ? Mert az most hogy benyelem vagy sem, az szinte mind1, a lényeg az lenne, hogy mielőtt mást is át akarnak rázni, elgondolkodjanak, hogy megéri-e ?!
Mivel az végülis bizonyítható, hogy jogszerűtlenül jártak el.
Arról nem is beszélve, hogy gondolom a nagykeren ő bevasalja a teljes vételárat, és igy a fennmaradó haszont ő el sem könyveli.
Most ott tartok, hogy várom a tértivevényt a levél átvételéről.
Tényleg mi van akkor ha nem akarják átvenni ?
Üdv, Zoli
Bluefishek anno olvasgattak itt, ha jol emlekszem, sz'al mostantol mar akar ok is tudjak...
Ariadne
2007.10.02, 15:05
Nem jó helyre küldted. Azt hiszem, leírtam már, hogy ez teljesen más cég, nem a Bluefish, nem az IT Megaizé Kft., hanem a számlán szerepelnie kell, mi a neve annak a konkrét kft-nek, ami az örsnél lévő üzletet működteti. A központi kékhalálhoz tkp semmi közöd, ők franchise-ban adják ennek a kft.-nek a nevet, közös dizájnt, ilyeneket, de jogilag neked semmi dolgod a kékhalál utódcégével, csak ezzel a céggel. Szóval ezzel így nem sokra mész szerintem...
Érdekes hírt olvastam a Bluefish-ről:
"Közzétette legfrissebb adóslistáját az APEH. ... A listán a negyedik helyezett a Bluefish."
http://index.hu/gazdasag/magyar/adsl080130/
Blade: Szerinted, ha az APEH mellett megnézzük, hogy más hatóságoknak tartoznak-e (be nem fizetett bírságok) mennyire hízik az összeg?
Ariadne
2008.04.03, 22:12
Megmondjam pontosan?

Nekem megvan, de nem örülök neki...
Ariadne
2008.04.03, 23:31
Megtenném, de nem lehet, ezek a részletek tudtommal nem nyilvánosak. Meg vannak más dolgok (eljárások) is, amelyek indultak, de ez sem nyilvános. Bár sejthető, hogy ilyen összegű adósságoknál milyen eljárások indulhatnak a felszámolásin kívül...
Captain Crash
2008.04.16, 22:36
Itt a vége fuss el véle...
volt->nincs 
Úgy tetszik, hogy végre megtalálják azokat az embereket, akik gerinctelen módon kereskednek...és ezek neveztek bennünket nyerészkedőnek....cöh, pubikáim majd a rács mögött dünnyöghetnek.
Nem fognak hiányozni... Bízom benne, hogy a tulajdonosi kör nem fogja megismételni a "sikertörténetet" hanem ül egy pár évet.
(Captain Crash @ 2008.04.16, 22:36)

... cöh, pubikáim majd a rács mögött dünnyöghetnek.

Nem vagy egy "kicsit" optimista?
ChrissTa
2008.04.26, 14:28
Hello!
Sok mindent olvastam már a Bluefishről, és nem vagyok túl optimista ez alapján.
A problámam a következő. 2006 decemberében vásároltam egy 300Gb-os Samsung winchestert a Bluefish Podmaniczky utcai üzletében. A számlán az IT Megastore név szerepel. Az említett vinyó meghibásodott, ezért február végén visszavittem, hogy garanciálisan javítsák, vagy cseréljék. Két hetes határidővel vállalták, de addigra még csak a nagykernek sem küldték el. A lényeg, hogy azon a héten, amikor bezártak (péntek délután) bementem hozzájuk, hogy mi a helyzet, és közölték, hogy cserélni kell, mert nem lehet javítani, de jelenleg nincs ugyanolyan termékük raktáron. Erre én szerettem volna visszakérni a vételárat, de az eladó azt mondta, hogy nincs már itt az üzletvezető, és pénz visszafizetésre csak ő jogosult. Megkétdeztem, hogy mikor lesz bent, és azt a választ kaptam, hogy jövő héten ha korábban megyek be, akkor még ott találom. Kedden kora délután be is mentem (volna) az üzletbe, de ki volt írva az ajtóra, hogy korlátlan időre bezárt.
A neten elkezdtem keresgélni, hogy mi is történt. Mindenütt azt találtam, hogy a Bluefish nevű cég felszámolás alatt áll.
A kérdésem az lenne, hogy mivel a számlán az IT Megastore Kft neve szerepel, és a cegejgyzek.hu szerint nem állnak felszámolás, csődeljárás stb alatt, lehetőségem van-e valahogy a vinyóm vagy a pénzem visszaszerzésére?
Lehet, hogy volt már hasonló dologban leírva jogszabály más topicban, de nem igazán értek a jogi dolgokhoz, ezért kérem a segítséget, hogy mit és hol keressek.
A válaszokat előre is köszönöm.
ChrissTa
Ariadne
2008.05.04, 15:23
Kicsit visszaolvasva láthatnád, hogy ez egy másik cég. A Bluefish Computers áll felszámolás alatt milliárdos adótartozással, te viszont az IT Megastore-tól vásároltál, ami egyelőre legalábbis még nem áll felszámolás alatt. Viszont mivel nincs nyitva üzletük, nehéz dolgod lesz. Elvileg minden cégnek elérhetőnek kell lennie a székhelyén, ez viszont itt nem valósul meg. Ezt be lehet jelenteni a cégbíróságnál, akkor végső szankcióként akár törölhetik is őket a cégjegyzékből.
Jelen helyzetben nem sok ötletem van arra, mit tehetsz, nem valószínű, hogy újra kinyitna az üzlet. El tudom képzelni, hogy a részben azonos tulajdonosi kör miatt bukik be ez a cég is... Legfeljebb perelni lehetne őket, hogy vagy adják vissza, vagy fizessék ki az árát, de nem szokásuk pozitívan eljárni ilyen esetben sem, pláne ha már közel a vég. Szóval nem tudom, legvalószínűbb, hogy keresztet vethetsz rá sajnos...
ChrissTa
2008.05.05, 13:31
Köszönöm szépen a választ. Sajnos ettől tartottam én is, hogy nem lehet tenni semmit.
A tanulság: legközelebb megnézem, hogy nem áll-e felszámolás alatt cég, amitől vásárolok.