Csütörtökön miután vége volt a munakidőmnek elindultam a Bluefish-be, hogy jótállási ügyemben hátha foglalkozik valaki. Bevallom próbának szántam, hiszen a jogszabály is kimondja, hogy oda kell visszavinnem, ahol vettem, javítás esetén vihetem a megjelölt szervizbe is.
Nem ért nagyon meglepetés, azon érveimre, hogy a szerviz bőven munkaidőn belül tart nyitva és pénteken én nem érek rá, egyszerüen annyi volt a válaszuk, - 3-an tartózkodtak a pult mögött - hogy ők nem vehetik át, jöjjek pénteken, sőt szombaton is, mert akkor is nyitva van a szerviz.
Persze, ez is érv, én megértek sokmindent. Testvérem jelezte, - látván a pathelyzetet a két érv között - hogy az megoldás-e, ha ő hozza el. Mondták, hogy persze. Másnap úgy alakult, hogy ezt nem tudtuk megtenni, mert nálam maradt a számla. Így hát nehezen, de beletörődtem, hogy nekem munkaidő után, este, pénteken ezzel kell foglalkozzak.
Pénteken este fél 7-kor sietve odaértem a szervizbe, ahol nagy pangás fogadott. Úgy látszik ilyen kései időpontban ez így megy. Kijött a szervizes, majd elmondtam mi a problémám. Erre ő elkezdett kézzel írni egy papírfecnire, amit lepecsételt és elémrakta és vitte volna is el a terméket.
Jeleztem, hogy én nekem a jótállási jegyzőkönyvre van szükségem, amit ilyenkor ki kell állítani. A válasz először rövid volt: ott van. Mondtam, hogy hát ez nem az, mivel azon ennél jelentősen többmindennek rajta kellene lennie, példának okáért annak, hogy mi a jótállási igényem, javítás, vagy csere. Megkérdezte, hogy na mi? Mondtam, hogy csere. Mondta, hogy ezt nem nagyon lehet javítani, úgyis csere lesz belőle, úgyhogy nem érti mit akarok. Mondtam, hogy ha kell elmagyarázom. Erre mondta, hogy de gyorsan, mert rengeteg munkája van, és amúgy is már hatkor el akart menni, és nem ér rá.
Mondtam, hogy én nekem is rengeteg dolgom van, meg megértem, hogy ő már otthon szeretett volna lenni, de én nekem pedig ez a problémám és különben is 7-ig vannak nyitva. Mondtam, hogy ha gondolja meg is tudom mutatni, mert nálam volt a laptopom, hogy a jogszabály szerint ilyenkor milyen jegyzőkönyvnek kell készülnie, amin rajta kell lennie többek között az igényemnek, a hiba leírásának...stb. ha megoldható, akkor nyomtathatunk is.
Na végül arra jutottunk, hogy menjek fel, és beszéljem meg fenn, hogy nyomtathassak. Gondoltam remek, szebben le se rázhatott volna, mert mire felérek, és vissza, ő arra hivatkozva, hogy elmúlt 7 bezár. De felmentem, mert én bízok alapjában véve az emberekben, és abban, hogy ha a vevőnek problémája van, akkor segítenek.
Fenn is elmagyaráztam, hogy ez egy hibás merevlemez, amit szerenék, ha cserélnének, vagy javítanának. Mondta, hogy forduljak a szervizhez. Felvilágosítottam, hogy onnan jövök, csak az a baj, hogy a szerviz nem tud nekem jegyzőkönyvet adni. Felhívta a szervizt, majd a diskurzus után kérdezte, hogy miről is lenne szó? Mondtam, hogy ha van rá lehetőség, akkor itt a laptopom, meg tudom mutatni, hogy minek kellene ilyenkor készülnie, és már raktam is a pultra a laptopot, amin megmutattam a jogszabályt és a jegyzőkönyvet.
Értetlenkedtek egy sort, hogy ez ugyan miért számít, mert hát ők vállalják, hogy cserélik, akkor cserélik. Mondtam, hogy én megbízom, és elhiszem, hogy cserélik, de csak a jogszabályok szerint szeretnék eljárni, nem kérek mást, csak hogy legyen egy jegyzőkönyv, ahol ezt leírjuk. Ekkor - így utólag úgy érzem - kimondtam a kulcsmondatot. Mondtam, hogy én Takács Rolandnak is jeleztem, hogy a jegyzőkönyvet fogok kitöltetni, mert a jogszabályok szerint fogok eljárni és hogy köszönöm, hogy a számlát és a jegyzőkönyvet elküdlte nekem, mert ez koránt sem lenne kötelessége és hogy amint ennek az egészneka végére járunk, a 280 Ft-os postaköltséget meg fogom téríteni, mert így érzem fair-nek.
Kaptam egy pendrive-ot amire átmásoltuk a jegyzőkönyvet, majd kinyomtatták és kitöltötték. Majd közölték, hogy hát már a szerviz csukva van. Ezért nem tudják hogyan vegyék át, de hátha meg van a szervizes jelszava, vagy meg tudják kérdezni...stb. A lényeg, hogy átvették a terméket, a fogyasztó által érvényesíteni kívánt igény: csere, a kifogás rendezésének módja: garanciális időn belüli csere.
Aztán mondtam, hogy akkor átvételi elismervény is kellene. Mondták, hogy azért majd holnap jöjjek mert már zárnak. Mondtam, hogy hát nem biztos, de jó, akkor jövök majd. Másnap nem tudtam menni, de ma el fogok menni munka után, ha sikerül időben szabadulnom.
Úgyhogy most várok arra, hogy csereterméket kapjak. Kérdés már csak az, hogy nekem kell mennem kérdezgetni, vagy valahogy cserélnek.

Utólag néztem, javításnál kell átvételi elismervény, cserénél nem?
Most van jegyzőkönyvem, amiben cserét kértem, és cserét vállaltak, úgyhogy a cseretermékre várok.