Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Volán
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
Mika
Nem igazán fogyasztóvédelem és mégis, hiszen szolgáltatást "fogyasztunk".
Kíváncsi lennék, másfelé is történnek ilyen esetek?
Levél a volánhoz

Tisztelt Cím!
[Címzett: a volánbusz]

A tárgybeli mondattól zengett tegnap a sajtó.

Tisztelettel kérem, ne vezessék félre a tömegeket!
Igenis, otthagyják az utasokat!

Ismertetek Önökkel egy mai történetet, és ezzel kapcsolatban szeretnék néhány kérdésre választ kapni.

Tápiószecsőn élek.
A mai napon az Örs Vezér téri Árkád előtt lévő megállóhoz menetrend szerint 16.24 perckor érkező jászberényi távolsági járattal szerettem volna hazautazni, kb. nyolcadmagammal.
A fenti járat sofőre beállt a megállóba, majd ajtónyitás után közölte, hogy kizárólag Jászberénybe utazók szállhatnak fel, mást nem visz el.
Majd mondta, hogy néhány perc múlva jön a következő. A buszra az akkor ott várakozó utasok még fel tudtak volna szállni, nem volt dugig.

A néhány percből a következő menetrend szerinti járatok érkezése lett (nyilván terroristák eltérítették a sofőr által említett buszt). A tóalmási busz sofőre az ablakon keresztül kommunikált a várakozó utasokkal, miszerint szálljunk fel a jászberényi buszra, majd Tápiószecsőn átveszi a Tóalmásra utazókat. Természetesen az akkorra már 40-50 főre duzzadt tömeg nem fért fel a buszra, egyébként is a sofőr Szentmártonkáta, Nagykáta és azon túlra utasokat szállítja el, ha felférnek, mivel szerinte 16.45-kor 3, azaz három busz indult ebbe az irányba.
(A harmadik járat is a terroristák kezére juthatott, mivel a következő menetrend szerinti járatig ez sem érkezett meg.)

A menetrend szerint 17.24-kor érkező jámű vezetője rövidre zárta a közlendőjét, miszerint 5 perc múlva érkezik egy szecsői járat, ami majd elhoz minket.
Természetesen ez a járat sem érkezett meg.

Valamivel később érkezett egy Sülysáp-Kókára közlekedő busz, amivel azok el tudtak utazni, akik útvonalába ez a járat beleesett.
A tápiószecsői lakosok maradtak még fázni a megállóban.

A 17.54-es jászberényi busz vezetője szerint ugyanúgy 5 perc múlva ott a másik, ami felveszi az utasokat.

18.05 perckor valóban érkezett egy busz, amire fel tudtunk szállni.

És akkor a kérdések.

Eger expressz járatról tudok. Van már Jászberény expressz is?
(Mivel általában expressz járatok nem szoktak a célállomásig megállni.)

Mennyire jogszerű az, hogy egy távolsági járat, amelynek x községben van megállója, az oda utazni szándékozókat nem veszi fel (ha azok egyébként felférnek a buszra)?
Mennyire jogszerű az, hogy a sofőr meghatározza milyen távolságra utazókat hajlandó elszállítani?

Valaki hazudik.
Kérdés, hogy a forgalomirányítás tájékoztatja félre a menetrendszerinti járatok vezetőit, vagy a vezetők az utasokat?
Ha utóbbi, akkor mit tudnak tenni az utasok megfelelő, korrekt tájékoztatásáért?

Elfogadható, hogy a MÁV sztrájk miatt majd duplája a buszok menetideje, sokat késnek, az is el fogadható, hogy "pácolt hering" effektust kapunk a túlzsúfoltságtól.
De az inkorrektség, a visszaélés jellegű megnyilvánulások nem férnek az utasok toleranciájába. Nem kell csodálkozni, ha ilyen esetekben elkezdünk háborogni.

A levelet a címzetten kívül kapja:

Volán Egyesülés
Nemzeti Közlekedési Hatóság,
Közép-Magyarországi Regionális Közlekedésszervezési Iroda

Továbbá nyilvánosságra hozva:
figyelo.blog.hu
fogyasztovedelem.com
abbcenter.com/blog_hocipo

Üdvözlettel:
[név]
Hokuszpok
Nos, most ez lehet egyedi eset, eléggé nagy a kavarodás a tömegközlekedésben a hülye sztrájkok miatt.
Én északon, az esztergomi vonalon utazom. Ott jár a vonat is, mindig látni, ki van világítva, töküres, miközben a buszokon zsúfoltság és oxigénhiány van, mert a sok utas lélegzik!

Másféle dolgok, pl. a következők történtek meg velem:
-Busz megállás nélkül továbbhajtott, többször is. Mindannyiszor válaszul az jött a panaszomra, hogy kezdő sofőr nem igazán ismeri ezt a vonalat, (nem igaz, lassan 2 évtizede közlekedem, én ismertem a sofőrt), meg hasonlók.

-A megállóban volt egy jegenyefa (már kivágták), a járdasziget végénél, a törzséből kinőtt ágak miatt bokorszerű volt alul is. Egyik sofőr csak úgy tudott megállni, hogy az első ajtó, ahol felszállni kellett, pont szembekerült a jegenyefával, volt vagy 15 cm a busz és a fa között. Majd hülyén nézte, hogy préselik át magukat az utasok...

-Busz megállás nélkül továbbhajt, mert közvetlenül mögötte jön egy másik, amit ugyan nem látni a kanyar miatt, de a továbbhajtás miatt az utasok már kirohannak az útra az öklüket rázni... Ugyan renben van, hogy minek álljon meg, ha 2-en vannak, de villoghatna, vagy valamiképpen jelezhetné, hogy nyugi, itt a kolléga.

Solymárnál pár éve épült egy Auchan. Az utat is átépítették. A munkagépek itt kijártak egy földutat maguknak, ami párhuzamos a 10-es úttal, ahol örökös dugó van. A rafinált autósok rámennek erre a szervíz útra, (terepjárók előnyben), így jókora szakaszt megkerülnek / megspórolnak a dugóból.
Pofabőr kérdése, szerintem a szervíz út végén nem kellene felengedni őket az aszfaltra, dehát van akibe a jobbkéz szabály nagyon berögzült.
Volt több volán sofőr is, amelyik nagyon előzékenyen engedte ezeket kijönni a szervíz útról (volt olyan, hogy az autóbusz is felment a szervíz útra). Nem tudom miből gondolták ezek a sóförök, hogy az autósok sietnek, és ez rendben van, az utasok meg marhára ráérnek...)

Most új téma van: GPS alapján meghatározott díjszabás. Mondjuk nálunk pont nem tér el jeletősen a megszokottól, az új mérés alapján én kevesebbet utazom, de még mindig abba a zónába esek, ahova eddig is. (Bár a kerékpáros mérésem szerint még ennél is kevesebbet utazom. A GPS hibatűrése +/- 15 méter, a kerékpáros komputeré +/- 10 m/1 km. A 30 km-n tehát lehet 300 m az eltérés is a mérésemben, de szerintem a Volán 1 km-t téved pluszba. A térkép szerint is. Az 1 km híján egy kategóriával kevesebbet fizetnék.)

A másik dolog:
Rendben van-e egy olyan szolgáltatás, vagy kereskedés ahol olyan méréseket alkalmaznak, amit a másik fél nem tud ellenőrizni. A piacon, a boltban a mérleget látnia kell a vevőnek is, a mérleget hitelesíteni kell.
A villanyórát, a rőfősnél a centit mindenki láthatja, leolvashatja, utána mérhet.

Nade a GPS az nem a 100 Ft-os boltban kapható dolog!
-------------------------------------------------
http://www.volanbusz.hu/akcio.php?id=455

DÍJSZABÁSI TÁVOLSÁGOK VÁLTOZÁSA
2008.12.10., szerda

A Volán Társaságok a 4/2008. (II.29) GKM rendelet alapján a 2008/2009. évi menetrendváltozástól (2008. december 14-étől) a díjszámítási távolságokat GPS alapú technológiával határozzák meg, így a VOLÁNBUSZ Zrt. is a díjszámítást ezen mérésen alapuló távolságadatok alapján számolja.

A változás miatt az egyes viszonylatokban alkalmazott távolságok és így a díjszabások is változhatnak.
A GPS alapú mérések adatai nem kerültek átvezetésre a meghirdetett menetrendekben, ezért a díjszámítás nem a menetrend könyvben található km adatok alapján történik.
A 2008. december 13-áig megváltott bérletjegyek egész hónapban érvényesek, míg 2009. január 1-jétől már az új távolságnak megfelelő bérletjegy váltása szükséges.
A bérletigazolványok és viszonylat igazolások cseréjére 2009. március 31-éig díjmentesen van lehetőség.
A díjszabási távolságokat megtalálhatják a Belföldi utazás>>Menetrend menüpont alatt, az egyes vonalak menetrendi adatai mellett.
-----------------------------------

De ha már ilyen marha modernek vagyunk, valaki nem végezne méréseket a buszok utasterében?
Konkréten az oxigén szintre gondolok, az olyan szakaszokon, ahol sokáig nem nyitnak ajtókat.
Pl. Solymári elágtól Budapestig. Az új buszok nagyon hermetikusan zárnak, és az utasok nem nyithatják ki az ablakokat, le vannak zárva! Esős / párás időben nincs légcsere a beltér és a kinti világ között, mert a külső levegő fajsúlya több, annyi mint a buszon belül.
Az utasok elfogyasztják az oxigént. A többségnek ez nem számít, mert már elhalt minden agysejtje emiatt, de még vannak akiknek akad pár! Vannak kákabelű fiatalok is, akik sokszor rosszul lesznek. Ezeket kirakják ilyenkor az útra, hogy ott hányjon, a busz meg tovább megy, hisz nem várhat...
Mika
Érdekes dolgok ezek is...

A miénket nem lehet annyira egyedi esetnek felfogni, mivel normál esetben (senki nem sztrájkol) is eléggé tömötten megy egy-egy busz oda-vissza.

Nem tudom, hogy a levelem következménye-e, de ma már nemcsak hogy elhozta a 16.24-es busz az utasokat, de még ülőhely is volt az Árkádnál.

(Ellenben reggel 4 busz ment el úgy, hogy nem vett fel utasokat /eléggé tele voltak/, a 4. sofőre közölte, hogy Pestről elindult értünk egy mentesítő, 5.50-től 7.05-ig álltunk buszra várva...)

(Hokuszpok @ 2008.12.17, 15:24) *

Rendben van-e egy olyan szolgáltatás, vagy kereskedés ahol olyan méréseket alkalmaznak, amit a másik fél nem tud ellenőrizni. A piacon, a boltban a mérleget látnia kell a vevőnek is, a mérleget hitelesíteni kell.
A villanyórát, a rőfősnél a centit mindenki láthatja, leolvashatja, utána mérhet.

16-án meglepődtem, hogy a sofőr 600 Ft. helyett 675 Ft-ot kér egy jegyért. Azt mondta áremelés volt...

Lehet, hogy ez a dolog nem annyira jogszerű. Lehet ez is megérne egy "misét". Ha a buszokba beépítenek tachográfot, és az alapján mérik, akkor talán. Ha úgymond központilag mérik be, és ezt sehol nem lehet ellenőrizni, már nem vagyok benne annyira biztos. Mindenesetre szerintem lehetővé kellene tenniük a mérés, a hitelesített mérőeszköz és a hitelesítő okirat utazóközönség általi megszaktekintését. Szerintem. De majd jobban hozzáértő megmondja a frankót, remélem.
Hokuszpok
(Mika @ 2008.12.17, 20:07) *

Nem tudom, hogy a levelem következménye-e, de ma már nemcsak hogy elhozta a 16.24-es busz az utasokat, de még ülőhely is volt az Árkádnál.

(Ellenben reggel 4 busz ment el úgy, hogy nem vett fel utasokat /eléggé tele voltak/, a 4. sofőre közölte, hogy Pestről elindult értünk egy mentesítő, 5.50-től 7.05-ig álltunk buszra várva...)

Az, hogy megszűrik az utasokat, az északi, esztergomi vonalon nem szokott előfordulni,
régebb volt olyan, hogy gyorsjárat, ami csak kiemelt helyeken állt meg, meg volt olyan
járat amelyik itt-ott nem állt meg, ill. Budapesten befele jövet csak leszállni lehetett.
A gyorsjáratok megszűntek, és már az itt-ott nem álunk meg is nagyon kevés, mert
ezt egyértelműen nem lehetett az utasokban tudotosítani, és mindig baj volt, ha valaki
nem tudott leszállni akárhol.
Viszont! Van menetrend, letölthető is. Ha a menetrend szerint az adott járat megáll
akárhol, akkor az oda tartó utasokat nem utasíthatja vissza!

(Mika @ 2008.12.17, 20:07) *

16-án meglepődtem, hogy a sofőr 600 Ft. helyett 675 Ft-ot kér egy jegyért. Azt mondta áremelés volt...

Lehet, hogy ez a dolog nem annyira jogszerű. Lehet ez is megérne egy "misét". Ha a buszokba beépítenek tachográfot, és az alapján mérik, akkor talán. Ha úgymond központilag mérik be, és ezt sehol nem lehet ellenőrizni, már nem vagyok benne annyira biztos. Mindenesetre szerintem lehetővé kellene tenniük a mérés, a hitelesített mérőeszköz és a hitelesítő okirat utazóközönség általi megszaktekintését. Szerintem. De majd jobban hozzáértő megmondja a frankót, remélem.

Tudtommal nem volt áremelés, hanem most már a GPS mérésekre alapozzák a díjakat.
A jegyen a viszonylatot is feltüntetik, azon ellenőrizhető, hogy a vezető jogosan kérte-e
a díjat, az, hogy maga a cég jogosan állapitja-e meg, már más kérdés....
Szerintem a méréseket valami független szervnek kellett volna elvégezni, hamár a térképek ennyire megbízhatatlanok...
Hokuszpok
Nemrég értem haza, 20:45-kor szálltam le egy sárga buszról. No, nem arról, amelyikre 6:30-kor felszálltam az Árpád hídi Volán pályaudvaron.... Ja, a táv az új GPS mérés szerint is 30,2 km...

A következő történt:
6:30 kor sárga busz elindult Esztergom irányába.
Normális ütemben elérte Pilisvörösvárt, ahol a városháza magasságában beállt a sorba...
ami egy kb. 5 km-re történt baleset miatt állt az úton (Kopár csárda mögött Piliscsaba felé)
Na, álltunk szépen a zsúfolt busszal, ahogy az ilyenkor lenni szokott. (Megszokott dolog a baleset errefelé,
olyannyira, hogy évekkel ezelőtt kiszélesítették több sávosra az utat, de azóta a balesetek is kiszélesedtek).

Volt aki megunta a várakozást, leszállt, hogy átszáll a vonatra. Kis autók visszafordultak, így a busz araszolt előre, megállókból 1-1 fagyott ember felszállt, a sor nem nagyon haladt.

Aztán 20 óra után félrenyomták egy hókotróval a baleset résztvevőit, megindult a forgalom.
(Kertek alatt a kis autók már elkezdtek kóvályogni), A szembe jövő sávban jöttek ám sebesen az autók, kamionok, és: visszafele tartó sárga buszok. Ekkor már fellélegeztek az utasok, talán elérik a később induló utolsó csatlakozást. Közben a busz vezetője mobiltelefonált. Mindenfelé. Folyt az egyeztetés, hogy ki merre jár. Valami gond volt az induló járatokkal, amiben hát nincs is semmi csodálatos, amióta megnyirbálták az Árpád hídi állomást (váci járatok Újpestről indulnak), kevesebb busszal lehet gazdálkodni...
Nos, vagy az volt a gond, hogy nem volt indítható busz (ne felejtsük, mentek visszafele buszok, láttam),
vagy a sofőröknek borult a munkaidejük-nem tudom. De kitalálta a buszvezető, hogy mindjárt utoléri a következő busz, arra átszállítja az utasokat, és üresen visszafordul.
Ezt gyorsan le is egyeztette kb. 3 valakivel mobilon. Eközben állt, a forgalom meg vadul előzte a buszt, az utasok meg háborogtak, hogy miért nem megyünk.

És akkor bemondta, hogy hamarosan itt egy másik busz, arra mindenkinek át kell szállni. Na, kipattant a perlekedés. Panaszkodás fenyegetőzés, sofőr állta sarat. Nyugodtan lehet panaszt tenni, fődiszpécseri utasításra teszi ezt - na ennyi kellett, mindenki hallotta elől, hogy a sofőr találta ki a dolgot, a fődiszpécser max. egyet érthetett. Kiabálás, panaszkodás, kesergés, hogy lekésik az utolsó csatlakozásokat, a busz nem haladt tapodtat sem. Busz sofőr próbálta magyarázni a helyzetet, hogy az Árpád hídnál is várakoznak utasok, ha ott lennénk, akkor mit szólnánk. Meg aztán, hogy ha baleset miatt fél órával többet áll a forgalom, akkor mi van? Utasokat meg nem nagyon érdekelte, követelték vissza a jegy árát, felszólították a vezetőt, hogy vigye a buszt, az Árpád hídnál állítsanak be pótautóbuszt, mindenkinek volt számára kedvező javaslata :-))
kb. 10 perc múlva megjött a másik busz, és elállta a forgalmat, mert különben nem tudtak volna elindulni a sok türelmetlen autós miatt. Perlekedés nem szűnt, feljelentés ígérete már a minisztériumnál tartott. Ekkor a busz sofőrje tanúbizonyságát adta zsenialitásának:

Kijelentette, hogy nyugodtan fel lehet jelenteni akárhol, a jegyzőkönyvben az fog állni, hogy a busz meghibásodott, és azért kell átszállni. :-O

A utasok zúgolódtak, de végül átszálltak a következő buszra, amelyik ugyanolyan zsúfolt volt.
20:20-kor. Az elhagyott busz, meg szépen tovahaladt, és Csobánka felé elfordult...
Ha ez az USA-ban történik, már előkerült volna pár fegyver, olyan volt a hangulat.
Nem tudom, lemaradt-e valaki, én alig fértem fel, amúgy meg sötét is volt.
Valahogy megérkeztem, 2 tervezett programom is volt, de azokat már lemondtam....
fiona71
sziasztok Olyan kérdésem lenne hogy 2007.07.10-én jegy nélkül utaztam a vonaton kaptam utasleadási lapot de nem fizettem be, nem is kaptam levelet másfél éve, de most 2009. januárjában kaptam egy levelet a Credit Expresstől miszerint tartozom nekik 25834,-Ft-tal. A levél nem ajánlva jött. Szeretném tudni hogy ez a pótdíj elévült-e vagy mit tegyek-? Befizetni semmiképp sem szeretném illetve nem is tudom. Várom válaszotokat köszönettel Fiona71
Blade
Ha nem ajánlva jött, az azt jelenti, hogy bármikor letagadhatod, hogy megkaptad.
Ettől függetlenül a tartozásod nem évül el, sőt, gyarapszik... és amennyiben igazolni tudják a jogosságát, akkor bírósági úton behajtható.
Sajnos magyarországon nincs olyan szabály, ami szerint a ki nem számlázott bírság elévülne, mint ami innen nyugatabbra van... így játszhatta el pl. a Centrum, hogy öt év után küldött ki bírságokat, amiknek a jogosságára már senki sem emlékezett... így legtöbben (én is) befizettük azt a 3-5000 forintot, mint hogy hosszas meghurcolásnak tegyük ki magunkat... de azóta minden elismervényt elteszek. Pedig gyanítom, hogy a kiküldött bírságok jó részét nem tudták volna bizonyítani, mert meg sem törtőntek a szabálysértések...
Szóval ha tudod, hogy bizonyítható a szabálysértésed, akkor fizess, és kérj tőlük nyilatkozatot, hogy lezártnak tekintik az ügyet. Sajnos ezt Magyarországon meg lehet tenni... nyugaton ha 40 napig nem szóltak, akkor tárgytalan...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.