1.5 éve vásároltam egy vezeték nélküli egeret, amibe ceruza elem való.
A nyár folyamán többször előfordult, hogy a normál kattintást duplának érzékelte, illetve ha arrébb akartam húzni pl. egy ablakot, megragadtam (egérgomb letart), de az úgy érzékelte, mintha felengedtem volna.
(Most pl. nem csinálja, lehet a hűvös is segít rajta, de jó két hónapig nagyon sokat bosszankodtam miatta.)
Mit tesz ilyenkor az ember, felhívtam a Logitech ügyfélszolgálatot. Nagyon készségesek, felsorolják, miket csináljak, próbáljam ki másik gépen, telepítsem újra a drivert, meg a hozzá adott szoftvert, stb.
Mindezen túl vagyok, pl. munkahelyi gépemen is produkálta a hibát.
Ismét ügyfélszolgálat, jó, kicserélik, csak diktáljam be az egér adatait, gyáriszámát, stb., majd valahogy szóbakerült, hogy ceruza-akkumulátorral használtam.
Na erre ráharaptak, az a válasz érkezett, hogy sajnos az elemtartón is ott van, hogy "1,5 AA" elem kell bele, éshát az akkumulátor az 1,2V-os és mivel nem 1,5V-ossal használtam, így ez "nem rendeltetés szerű használat" (
Hát ezen kiakadtam.
1: Lehet ilyen? Hogy az AA méretű/típusú ceruza-elem alakú, mindenmáshol is használatos akkumulátor nem jó egy eszközbe?
2: Már hogy tudná tönkretenni, nem túlfeszültséget kötöttem rá, inkább hogy folyamatos átlagos feszültség-szintet, - utánakérdezve pár műszaki ismerősnél - a 1,5V-os elem ha merülni kezd, előbb 1,4, majd 1,3, 1,2,1,1, végül 1,0V feszülséget ad le. Ennél jobban lemeríteni nem nagyon tudjuk, mert az eszközök ezzel a feszültséggel már nem fogyasztanak.
Ráadásul az is felháborít, hogy most attól lett nem garanciális a termékem, hogy én rámondtam telefonban, hogy akkuval használtam, szakember nem is látta, meg sem állapította senki, hogy az egér nem megfelelő feszültség-ből adódó károsodást szenvedett... ami nonszensz amúgyis, de hogy mindez bemondásra...
Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendő?
Ki tudná nekem bebizonyítani, hogy ahol 1,5V-os elemet írnak, ott lehet használni 1,2V-os akkut is?
Egy furcsa gondolat, ha tényleg eltérő a két AA ceruzaelem viselkedése, miért AA és miért ceruza-méretű mindkettő, és miért nem hívják fel az emberek figyelmét erre a tényre?