Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Ceruza Elem Vs. Ceruza Akkumulátor
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
LuiKang
Kedves Hozzáértők, fórumozók!

1.5 éve vásároltam egy vezeték nélküli egeret, amibe ceruza elem való.

A nyár folyamán többször előfordult, hogy a normál kattintást duplának érzékelte, illetve ha arrébb akartam húzni pl. egy ablakot, megragadtam (egérgomb letart), de az úgy érzékelte, mintha felengedtem volna.

(Most pl. nem csinálja, lehet a hűvös is segít rajta, de jó két hónapig nagyon sokat bosszankodtam miatta.)

Mit tesz ilyenkor az ember, felhívtam a Logitech ügyfélszolgálatot. Nagyon készségesek, felsorolják, miket csináljak, próbáljam ki másik gépen, telepítsem újra a drivert, meg a hozzá adott szoftvert, stb.

Mindezen túl vagyok, pl. munkahelyi gépemen is produkálta a hibát.

Ismét ügyfélszolgálat, jó, kicserélik, csak diktáljam be az egér adatait, gyáriszámát, stb., majd valahogy szóbakerült, hogy ceruza-akkumulátorral használtam.

Na erre ráharaptak, az a válasz érkezett, hogy sajnos az elemtartón is ott van, hogy "1,5 AA" elem kell bele, éshát az akkumulátor az 1,2V-os és mivel nem 1,5V-ossal használtam, így ez "nem rendeltetés szerű használat" ( bangin.gif ), ezért nem garanciális, nem tudják kicserélni.

Hát ezen kiakadtam.
1: Lehet ilyen? Hogy az AA méretű/típusú ceruza-elem alakú, mindenmáshol is használatos akkumulátor nem jó egy eszközbe?
2: Már hogy tudná tönkretenni, nem túlfeszültséget kötöttem rá, inkább hogy folyamatos átlagos feszültség-szintet, - utánakérdezve pár műszaki ismerősnél - a 1,5V-os elem ha merülni kezd, előbb 1,4, majd 1,3, 1,2,1,1, végül 1,0V feszülséget ad le. Ennél jobban lemeríteni nem nagyon tudjuk, mert az eszközök ezzel a feszültséggel már nem fogyasztanak.

Ráadásul az is felháborít, hogy most attól lett nem garanciális a termékem, hogy én rámondtam telefonban, hogy akkuval használtam, szakember nem is látta, meg sem állapította senki, hogy az egér nem megfelelő feszültség-ből adódó károsodást szenvedett... ami nonszensz amúgyis, de hogy mindez bemondásra...

Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendő?
Ki tudná nekem bebizonyítani, hogy ahol 1,5V-os elemet írnak, ott lehet használni 1,2V-os akkut is?

Egy furcsa gondolat, ha tényleg eltérő a két AA ceruzaelem viselkedése, miért AA és miért ceruza-méretű mindkettő, és miért nem hívják fel az emberek figyelmét erre a tényre?

vargamac
(LuiKang @ 2009.01.07, 23:26) *

Kedves Hozzáértők, fórumozók!

1.5 éve vásároltam egy vezeték nélküli egeret, amibe ceruza elem való.

A nyár folyamán többször előfordult, hogy a normál kattintást duplának érzékelte, illetve ha arrébb akartam húzni pl. egy ablakot, megragadtam (egérgomb letart), de az úgy érzékelte, mintha felengedtem volna.

(Most pl. nem csinálja, lehet a hűvös is segít rajta, de jó két hónapig nagyon sokat bosszankodtam miatta.)

Mit tesz ilyenkor az ember, felhívtam a Logitech ügyfélszolgálatot. Nagyon készségesek, felsorolják, miket csináljak, próbáljam ki másik gépen, telepítsem újra a drivert, meg a hozzá adott szoftvert, stb.

Mindezen túl vagyok, pl. munkahelyi gépemen is produkálta a hibát.

Ismét ügyfélszolgálat, jó, kicserélik, csak diktáljam be az egér adatait, gyáriszámát, stb., majd valahogy szóbakerült, hogy ceruza-akkumulátorral használtam.

Na erre ráharaptak, az a válasz érkezett, hogy sajnos az elemtartón is ott van, hogy "1,5 AA" elem kell bele, éshát az akkumulátor az 1,2V-os és mivel nem 1,5V-ossal használtam, így ez "nem rendeltetés szerű használat" ( bangin.gif ), ezért nem garanciális, nem tudják kicserélni.

Hát ezen kiakadtam.
1: Lehet ilyen? Hogy az AA méretű/típusú ceruza-elem alakú, mindenmáshol is használatos akkumulátor nem jó egy eszközbe?
2: Már hogy tudná tönkretenni, nem túlfeszültséget kötöttem rá, inkább hogy folyamatos átlagos feszültség-szintet, - utánakérdezve pár műszaki ismerősnél - a 1,5V-os elem ha merülni kezd, előbb 1,4, majd 1,3, 1,2,1,1, végül 1,0V feszülséget ad le. Ennél jobban lemeríteni nem nagyon tudjuk, mert az eszközök ezzel a feszültséggel már nem fogyasztanak.

Ráadásul az is felháborít, hogy most attól lett nem garanciális a termékem, hogy én rámondtam telefonban, hogy akkuval használtam, szakember nem is látta, meg sem állapította senki, hogy az egér nem megfelelő feszültség-ből adódó károsodást szenvedett... ami nonszensz amúgyis, de hogy mindez bemondásra...

Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendő?
Ki tudná nekem bebizonyítani, hogy ahol 1,5V-os elemet írnak, ott lehet használni 1,2V-os akkut is?

Egy furcsa gondolat, ha tényleg eltérő a két AA ceruzaelem viselkedése, miért AA és miért ceruza-méretű mindkettő, és miért nem hívják fel az emberek figyelmét erre a tényre?

Kedves LuiKang!

Ez egy rossz duma a Logitech részéről. Persze, hogy használható ceruza akkumulátorral. Vagy benne van a leírásában külön kiemelve, hogy ez az eszköz csakis ceruza elemmel működik, akkumulátorral használva elveszíti a garanciáját? Egyébként én is ilyen egeret használok, akkumulátorral, hibamentesen.
Mutasd meg nekik a leírást, és kérdezd meg, hogy hová van az leírva, hogy az AAA méretű akkumulátor nem használható? Ha nincs leírva, akkor ez logikusan alkalmazható itt is, mint minden ilyen jellegű készülékbe. box.gif
LuiKang
(vargamac @ 2009.01.07, 22:41) *

Egyébként én is ilyen egeret használok, akkumulátorral, hibamentesen.
Mutasd meg nekik a leírást, és kérdezd meg, hogy hová van az leírva, hogy az AAA méretű akkumulátor nem használható? Ha nincs leírva, akkor ez logikusan alkalmazható itt is, mint minden ilyen jellegű készülékbe. box.gif

Bocsánat, csak ne legyen keveredés, mindkettő AA, az AAA az a kisebb, vékonyabb.

Hát igen, nekem is ez a véleményem, a leírást nem tudta idézni az ügyfélszolgálati munkatárs tongue.gif , csak annyit, hogy ahol az elemet be kell tenni, oda van írva, hogy "AA 1,5V".
L_Matyi
Egyetértek vargamac-cal. Ma már teljesen általános, hogy tölthető elemet használunk, így ha ez nem használható, arra külön fel kell hívni a figyelmet. Egyébként is garanciális időn belül neki kell bizonyítania, hogy miattad ment tönkre a készülék. Sőt, ha te megkarcolod az egeret, akkor természetesen ott elkezd kopni, így nem tartoznak felelősséggel a külső réteg leválásáért, de ettől még nem veszted el a garanciát, csak erre a részére. Azaz neki eleve bozonyítania kéne, hogy egy ilyen elem ezt a hibát okozza, és szerintem mondjuk nehéz bebizonyítani, hogy pl. a gombok elkoptak, mert nem kapott megfelelő feszültséget az egér. wink.gif
Mozigépész
Nekem (igaz más gyártó egere) gyárilag tölthető elemet adtak.
Blade
(LuiKang @ 2009.01.07, 22:26) *

Ez teljesen arra utal, hogy egyszerűen kikopott a bal gombja az egérnek.
Ez másfél év aktív használat után elő is szokott fordulni.

Hogy te a Logitech-hez mentél, azzal feltételezem, hogy a bolt csak 1 év garanciát adott az egérre, de a gyártó többet.
A gyártói garancia tekintetében nincsenek törvényi szabályok, mint a bolti ("kötelező") garancia esetén, ezért minden attól függ, hogy a polgári peres bíró mit fog elfogadni kinek...

Szerintem nem éri meg az idődet ezzel jogilag foglalkozni...
LuiKang
(Blade @ 2009.01.09, 13:36) *

Hogy te a Logitech-hez mentél, azzal feltételezem, hogy a bolt csak 1 év garanciát adott az egérre, de a gyártó többet.
A gyártói garancia tekintetében nincsenek törvényi szabályok, mint a bolti ("kötelező") garancia esetén, ezért minden attól függ, hogy a polgári peres bíró mit fog elfogadni kinek...

Szerintem nem éri meg az idődet ezzel jogilag foglalkozni...

Azért mentem a Logitechhez, mert felhívtam őket, hogy mi a teendő ilyenkor. 5 év garancia van, a kereskedő is 5-öt adott rá, de 3 nap után szakszervízbe kell vinni, az van ráírva (nagyáruházban vettem).

Logitechnél nem is volt semmi gond, azt mondták, rendben, kicserélik, egészen addig, míg valahogy ki nem derült, hogy akkuval használtam...

Hát, polgári peres útra nem nagyon szeretném vinni, arra tényleg nincs energiám, de más út nincs is?

Ezt kérdezném, mi a teendő ilyenkor, kihez kell fordulni? Kermi, Fogyasztóvédelmisek-nek írni erről, vagy békéltetőkhöz, vagy hogy megy ez, azt nem tudom. sad.gif
L_Matyi
(LuiKang @ 2009.01.09, 15:52) *
Ezt kérdezném, mi a teendő ilyenkor, kihez kell fordulni? Kermi, Fogyasztóvédelmisek-nek írni erről, vagy békéltetőkhöz, vagy hogy megy ez, azt nem tudom. sad.gif
Szerezzed vissza az egész pakkot és menj be oda ahol vetted, és nekik add vissza. Nem kell semmit se mondani, csak nesze, nem megy, itt vettem.
Ők kötelesek visszavenni, ha öt év garanciát adtak rá, és ha tényleg egy nagy hely, akkor nem sokat fognak tökölni és kicserélik. Ha nem így lenne, akkor ott be kell írni a vásárlók könyvébe, hogy te javítást vagy cserét kérsz és rendeltetésszerűen használtad. (A 1,5V-os elemes kifogás nagyon gyenge próbálkozás, attól nem mehet tönkre semmi se, ennek ne dőlj be, csak igyekeznek elijeszteni.)
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.