Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Elmü
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
Shank
Szoba, konyha, fűrdőszobánkra megkaptuk a 17733 Ft-os számlát!(Gyárat nem üzemeltetek!) Rendszerhasználati díj, mindenki számára közérthető! Átviteli-Rendszerirányítási díj, Rendszerszintű szolgáltatási díj, Elosztói forgalmi díj, Elosztói veszteség, Menetrend kiegyensúlyozási díj. Vagy nem? huh.gif Telefon a szolgáltatónak. Megtudtam, ezt is az EU-nak köszönhetem. Ezt az 5717 Ft-ot minden hónapban fizethetem az ELMÜ-nek. Ha szolgáltatót váltok, az áram díját odafizetem, de mivel az ELMÜ hálozatát hsználom, a rendsz.haszn. díjat továbbra is az ELMÜ-nek. Hogyis van ez? Nagyanyámék annak idején fizettek érte. Saját szolgáltatóm, saját hálózatát használom. A villanyórát 2000. év X. hóban cserélték. Nem akarok tippet adni, de csoda, hogy a gázműveknek, v. a vízműnek még nem jutott eszébe.
Andoro
Sziasztok! Őszintén szólva én sem értem ezt a díjat.
Semmi bejelentés, semmi előzmény, csak egyszerűen van.
Eddig 8000 Ft-ot fizettem, most meg 3600 Ft-tal többet, mert a szerencsétlen ELMŰ-nek költségei vannak.
A díjak elnevezései teljesen arra emlékeztetnek mint amik nem lakossági felhasználóknak szoktak lenni hanem nagyipari felhasználóknak...
Eddig akkor mi volt? Eddig nem voltak ilyen költségek? Most meg hirtelen lettek? Hogy van ez? Valaki tájékoztasson már legyenszíves, mert nagyon nem ok, hogy majdnem 50%-al fizetek többet csak úgy ripsz-ropsz.

De most tényleg. Jogilag rendben van ez így??? sad.gif
Lemaradtam vmiről?
Nem lehet ez ellen tenni vmit?
A kormány miért nem szól ebbe bele?

Nincs áremelés, de lesz egy ilyen díj? Így könnyű nem emelni árat... mad.gif
lazurdeak
(Andoro @ 2008.09.05, 00:12) *

Eddig 8000 Ft-ot fizettem, most meg 3600 Ft-tal többet, mert a szerencsétlen ELMŰ-nek költségei vannak.
A díjak elnevezései teljesen arra emlékeztetnek mint amik nem lakossági felhasználóknak szoktak lenni hanem nagyipari felhasználóknak...
Eddig akkor mi volt? Eddig nem voltak ilyen költségek? Most meg hirtelen lettek? Hogy van ez? Valaki tájékoztasson már legyenszíves, mert nagyon nem ok, hogy majdnem 50%-al fizetek többet csak úgy ripsz-ropsz.

Lemaradtam vmiről?

Csak azt nem írta meg egyikőtök sem, hogy hány kwh fogyasztásért számolták fel a kifogásolt összegeket. Jelenleg a villamosenergia ára kb. 42 ft/kwh, a tavalyi kb. 38 ft-hoz képest. (Bruttó árak, ÁFA-val.) Ha ennél többet akarnak veletek fizettetni, akkor lehet reklamálni. Az Elmü honlapján van egy áramdíj kalkulátor, ahol pl. 10 kwh fogyasztásra kihozza a 416 forintot. (Az összes általatok kifogásolt költséggel együtt.) Ellenőrizzétek Ti is.

Én itt nem látok 50%-os áremelést...
Andoro
263 kWh van kiszámlázva...
Ekkor már megjelenik mindenféle egyéb díj 3622 Ft-os díjjal...

(lazurdeak @ 2008.09.05, 10:09) *

Lemaradtam vmiről?

Csak azt nem írta meg egyikőtök sem, hogy hány kwh fogyasztásért számolták fel a kifogásolt összegeket. Jelenleg a villamosenergia ára kb. 42 ft/kwh, a tavalyi kb. 38 ft-hoz képest. (Bruttó árak, ÁFA-val.) Ha ennél többet akarnak veletek fizettetni, akkor lehet reklamálni. Az Elmü honlapján van egy áramdíj kalkulátor, ahol pl. 10 kwh fogyasztásra kihozza a 416 forintot. (Az összes általatok kifogásolt költséggel együtt.) Ellenőrizzétek Ti is.

Blade
Miért nem az ELMÜ-t kérdezed arról, hogy a számlájukon mi miért van? Menj be egy ügyfélszolgálatba, és el fogják mondani, miért van a külömbség a két éves számláid között.
lazurdeak
"263 kWh van kiszámlázva...
Ekkor már megjelenik mindenféle egyéb díj 3622 Ft-os díjjal..."

263 kwh jelenlegi ára 11191 ft. Tavaly ugyanez kb. 10.000 forint volt, nem 8.000. Tehát valóban történt áremelés, messze az infláció felett, ahogyan a gáz, távfűtés, csatornadíj stb. esetében is, meg általában minden monopolhelyzetű szolgáltatónál.

De hol van ez az 50%-tól? Arról van szó, hogy korábban nem bontották meg költségeket, hanem egyben számlázták.
bradbury
(Shank @ 2008.08.19, 18:53) *

Szoba, konyha, fűrdőszobánkra megkaptuk a 17733 Ft-os számlát!(Gyárat nem üzemeltetek!) Rendszerhasználati díj, mindenki számára közérthető! Átviteli-Rendszerirányítási díj, Rendszerszintű szolgáltatási díj, Elosztói forgalmi díj, Elosztói veszteség, Menetrend kiegyensúlyozási díj. Vagy nem? huh.gif Telefon a szolgáltatónak. Megtudtam, ezt is az EU-nak köszönhetem. Ezt az 5717 Ft-ot minden hónapban fizethetem az ELMÜ-nek. Ha szolgáltatót váltok, az áram díját odafizetem, de mivel az ELMÜ hálozatát hsználom, a rendsz.haszn. díjat továbbra is az ELMÜ-nek. Hogyis van ez? Nagyanyámék annak idején fizettek érte. Saját szolgáltatóm, saját hálózatát használom. A villanyórát 2000. év X. hóban cserélték. Nem akarok tippet adni, de csoda, hogy a gázműveknek, v. a vízműnek még nem jutott eszébe.

Szia Shank,

jómagam szoba konyha fürdőszobáért 11.xxx-t fizetek havonta. simán belefér, ha az ember villanybojlert használ és mondjuk kicsit többet égeti a villanyt és járat egy két pc-t a lakásban.
szerintem nálad a 17.xxx úgy jön ki, hogy részszámlás vagy és túl magas a havi részfogyasztásod. győzödj meg róla, hogy valóban elfogyasztod-e egy hónap alatt azt a kWh mennyiséget, és ha nem akkor az interneten, vagy telefonon kb. 2 perc alatt módosítani tudod.

a rendszerhasználati díjak meg eddig is voltak, csak tavaly dec31-ig az egységárba volt benne. Annyi változott, hogy mostmár kötelesek minden egyes tételt lebontani és úgy számlázni.

fura, de sok ember úgy érzi, hogy többet fizet, pedig a lakossági energia kWh-nként - ha jól tudom - összesen csak négy forinttal drágult január 1-től. és én pl. pont azt a 800 forintot fizetem többletként csak.

lacu

A vízműveknek sajnos mindez már eszébe jutott, merthogy január elsejétől mindenütt be akarják vezetni azt az "alapdíjat", ami után gyakorlatilag még egy csepp vízet sem adnak.
Azonban nekem lenne egy ész-érvem velük szemben:
a legtöbb lakásban a több mellékvízmérővel kapcsolatosan arra gondoltam ...
miután azt teljesen saját költségen kell megvásárolni, "karbantartani", 6 évente hivatalosan hitelesíttetni, netán szerelővel fel-le szereltetni, stb. ..
vagyis annak minden költsége csakis a fogyasztót terheli, mivel az a mérő a saját tulajdona,
akkor vajon mi lenne, ha mellékvízmérő-tulajdonosok a Vízművek felé egy "vízmérő használati havidíj" igényével lépnének fel. Mert ugyebár egy piacgazdaságban a "bérbeadás" egy üzleti forma.
Mondjuk én a saját tulajdonú vízmérőmet felkínálom a Vízműveknek a fogyasztásom mérésére. (Mellesleg megjegyzem, ha ők ezt a mérőt már egyszer nyilvántartásba vették, reá nekem külön valami számlázási költséget is kirónak, akkor olybá vehetem, hogy mérőmet befogadták, tehát legalizálták.)
És a mérő bizony kopik, öregszik, amortizálódik. Az én költségemre de a vízműveknek teljesen ingyen!
Nem igazán igazságos ez.
Fzessen hát a Vízművek pl. havi 100 Ft. mellékmérő-használati díjat, vagy a minden elfogyasztott 10 m3 után valamilyen hasonló összeget, így a magántulajdon használata végre ne csak a tulajdonosnak a költsége legyen. Ha már egyszer a Vízművek a mindenféle semmikért (alapdíj, rendelkezésre állás, stb.) szedhet fizettséget, ne legyen az már ennyire egyoldalúra profilírozva.
Még logikusabb lenne az ingatlan határán belül eső, vagyis már az ingatlan tulajdonosának tulajdonjogával felruházott belső cső- és vezetékrendszer használatáért is valami csőhasználati díj kiszabása, hisz annak minden költsége szintén (csőrepedés, szerelvényhiba és csere, stb.) csakis a fogyasztó anyagi terhe.

Érdekes tény, hogy a Gázművek és az Elektromos Művek a lakásban található mérőt rendszerint mindenben a sajátjának tekinti, a Vízművek azonban csak a bekötési mérőt tekinti annak, de a mellékmérők számlázásáért mégis díjat számolnak.
A mellékmérő tulajdonlási joga, mindennemű költsége miért nem az övék?
Frankyy
Üdv mindekinek !

Röviden az ELMU vel való Kálváriám:
4 éve vásároltunk házat vidéken

Tavaly év elején egy este egyszer csak elment a házban az áram azonnal heleztem az ELMU-nek akik közölték hogy csak reggel tudnak kijünni mert nincs éjzsakai ügyelet (Tél volt és hideg, áram nélkül meg a cirko sem ment...de kihuztuk) REggel közölték hogy a Föld kábel szakadt el és mivel ugy látják nem ugyan az a kábel van az oszlopon és háznál valószinű toldott és egy kacsintás mellet közölte ez a Kábel nem az ELMU tulajdona, de megcsinálják a 3 vezetékből egy másikat kötnek a házra (szerelték a villanyoszlopot és az óra alatti bekötést), mivel csak 1 fázis van bekötve.

Tavaly nyáron a lakásunk előtti villanyoszlopon szikrákra lettünk figyelmesek, amelyet, bár a ház villamos ellátása zavartalan volt, jeleztük az ügyfélszolgálaton. A kiérkező szakemberek a villanyoszlopon található csatlakozást találták hibásnak, amely házunkat és a villanyoszlopot köti össze földkábelen. A hibát elmondásuk szerint valamilyen „Kábel vég” vagy „záró” hibája vagy hiány okozta. A hibát „ideiglenesen” elhárították és ígéretet tettek, hogy a következő héten a befejezik a javítást. Még aznap este jelentkezett nálunk az egyik szakember, miszerint az érintett kábel nem az Elmű tulajdona, annak javítása a mi feladatunk.

Jogállás
Az ELMUvel kötött Közüzemi szerződés (mellékletében (Adatfelvételi és Felül vizsgálati lap), a „Csatlakozási pont (tulajdonjogi határ)” –nak a „Kismegszakító” van megjelölve. Így a 2007. évi LXXXVI. törvény 3. § 5. Csatlakozási pont szerint, a csatlakozási ponttól a táppont irányában tulajdonjogilag és üzemeltetési kötelezettséggel együtt az ELMÜ-é, minden hálózati és csatlakozó vezeték is.

Ez alapján azt mondták hogy most az egyszer megcsinálják, nekem de vegyem tudomásul hogy ez az én kábelem.

Most újra kezdenek vibrálni lámpák a lakásban ami azt jelenti kábel már megint szikrát hány valahol, úgyhogy meg kellene javíttatni (konkréten cserélni a földkábelt), de hogyan?

1. A kábel a papíron (szerződés) az övek, hogy nyúlhatnék hozzá, és eddig amikor javításra kerül a sor minden esetben "SZÓBAN" közlik csak hogy ez nem az ő dolguk, soha semmilyen írásos megkeresés nem érkezett hogy hibás a szerződésem, sőt egyszer még tőlem, kérték szedjem elő az előző tulaj szerződés bizonyíték gyanánt hogy az enyém kábel (nem nekik kellene ezt elrakniuk)

2. Hogy lehetséges egyáltalán (ha mégis enyém lenne a kábel) hogy egy általam birtokolt kábelt nem javíthatók, mert ELMU oszlopra nem mászhatók, és a közutat sem túrhatok fel csak úgy, cserélni nem cserélhetem, csak ők javítohatják az ő áraik szerint, ez egy Jogi nonszensz ?

Mit tegyek, kezdjem követelni a szerződés alapján a javítást! Vagy csenben fizessek?Medig mehetek ell?

dudi
Legjobb tudomásom szerint a tulaj felelössége a mérö után következö belsö hálózat, amelybe beletartozik a méröhelyen található kismegszakító(k), valamint a méröhely kialakítása is.

Maga a bekötés az építkezés során történt, amikor azt az ELMÜ a tulaj költségére elvégezte. Ezt a mindenkori tulaj ki is fizette és a közmü ezen része az ELMÜ tulajdona és kizárólagos felelössége. (A kábelt a tulaj fizette ki, plusz a munkát, de az átszállt az ELMÜ-re.) Ezért fizeted a hálózatfenntartási díjat, meg a rendelkezésre állás díját is. (Meg a nyavalya tudja milyen egyéb díjakat)

Én ügyvéden keresztül felszólítanám az ELMÜ-t, hogy amennyiben nem orvosolják a nyilvánvaló kábelproblémát, akkor szerzödésszegés miatt bepereled öket. A meghibásodásokat az ö területükön ök kötelesek szakszerüen és maradandóan kijavítani. Amit pedig a szerelök (általában alvállalkozók) összehalandzsáznak, azt nem kell készpénznek venni.

Ha a földkábellel probléma van (zárlatos) az nekik is rossz mert a mérö elött nem fizetett fogyasztót jelent. De miután alvállalkozók, ezért nem nagyon érdekli a dolog öket. Neked akkor lehet komoly károd belöle, ha egyszer a kábel tényleg felmondja a szolgálatot, és neked a mélyhütödben tárolt élemiszer tönkremegy. Vagy télen távollétedben a fütés leáll és a vízvezetékek befagynak és szétrepednek.

Frankyy
Köszönöm a biztató szavakat, magam is az ügyvédet fontolgatom, csak bizonytalan vagyok hogyha kiderül, hogy mégis nekem kell fizetni, nehogy majd rám verjenek valami szép kerek összeget !

A szerelőkről (akik össze-vissza halandzsálnak) csak annyit, hogy ez állítólag valami területi mérnök volt, akivel konkrétan vitatkoztam a helyzetről (a nyári szikrázós elszállás után), ő azt mondta hogy a javítási költésgét neki a főnökének meg kell magyarázni, és ugye erről a kábelről látszik hogy nem ELMŰ-s (?!). Na gondoltam akkor írok egy Panasz levelet - mellékelve a szerződésemet - az ELMŰ-nek hogy rendezzék a kábel helyzetét (mérjék ki vagy valami hasonló) és javítsák, ezzel kívántam hozzájárulni a "főnőknél" az költségek igazolásához. (4 napra ki is javították a hibát.. "A most az egyszer..." mondattal körítve) 3 hét múlva !!! felhívott a az említett mérnök, hogy milyen leveleket írok én és hogy ezek a levelek is hozzá kerülnek ám ...(azaz ne is reménykedjek hogy valakivel normálisan tudok beszélni az ügyben) ..és hogy ő mindent elmondott már erről a dologról úgy hogy nincs mit válaszolnia....Sajnos balga módon és a telefon hangneme miatt nem ragaszkodtam a válaszhoz ..pedig abban az aktuális problémán kívül a dolog hosszú távú megoldásáról is érdeklődtem.

Azért valami pozitív is az ELMŰ-ről; a Telefonos ügyfélszolgálat műszaki adat szolgáltatás részlege azt mondta a panaszomra, hogy "nem kell vitatkozni, ha szerződésben a kis megszakító van, akkor az ELMŰ-e" csak előbb tisztázni kell valóban a kábel-e a hibás (kár hogy nem ő helyi illetékes), úgyhogy most kijött egy villanyszerelő és csekkelte a rendszert, meghúzott pár lazább csavart villanyóra előtti részről (amit utoljára szintén az ELMŰ bütykölt), és most lessük vibrál-e a lámpa. Jó esetben a probléma megoldódik, vagy legalább is kapok egy kis haladékot.
Lacko81
(Frankyy @ 2009.01.23, 09:37) *

Köszönöm a biztató szavakat, magam is az ügyvédet fontolgatom, csak bizonytalan vagyok hogyha kiderül, hogy mégis nekem kell fizetni, nehogy majd rám verjenek valami szép kerek összeget !

A szerelőkről (akik össze-vissza halandzsálnak) csak annyit, hogy ez állítólag valami területi mérnök volt, akivel konkrétan vitatkoztam a helyzetről (a nyári szikrázós elszállás után), ő azt mondta hogy a javítási költésgét neki a főnökének meg kell magyarázni, és ugye erről a kábelről látszik hogy nem ELMŰ-s (?!). Na gondoltam akkor írok egy Panasz levelet - mellékelve a szerződésemet - az ELMŰ-nek hogy rendezzék a kábel helyzetét (mérjék ki vagy valami hasonló) és javítsák, ezzel kívántam hozzájárulni a "főnőknél" az költségek igazolásához. (4 napra ki is javították a hibát.. "A most az egyszer..." mondattal körítve) 3 hét múlva !!! felhívott a az említett mérnök, hogy milyen leveleket írok én és hogy ezek a levelek is hozzá kerülnek ám ...(azaz ne is reménykedjek hogy valakivel normálisan tudok beszélni az ügyben) ..és hogy ő mindent elmondott már erről a dologról úgy hogy nincs mit válaszolnia....Sajnos balga módon és a telefon hangneme miatt nem ragaszkodtam a válaszhoz ..pedig abban az aktuális problémán kívül a dolog hosszú távú megoldásáról is érdeklődtem.

Azért valami pozitív is az ELMŰ-ről; a Telefonos ügyfélszolgálat műszaki adat szolgáltatás részlege azt mondta a panaszomra, hogy "nem kell vitatkozni, ha szerződésben a kis megszakító van, akkor az ELMŰ-e" csak előbb tisztázni kell valóban a kábel-e a hibás (kár hogy nem ő helyi illetékes), úgyhogy most kijött egy villanyszerelő és csekkelte a rendszert, meghúzott pár lazább csavart villanyóra előtti részről (amit utoljára szintén az ELMŰ bütykölt), és most lessük vibrál-e a lámpa. Jó esetben a probléma megoldódik, vagy legalább is kapok egy kis haladékot.

Üdv!

Mobiltelefon szerviz problémákkal kapcsolatosan regisztráltam ide, de mivel a szakterületem pont ez a fórum, hátha segíthetek.
Bár ebben az esetben majdcsak felesleges is.
Felhívod a szolgáltatót és kéred a hiba elhárítását. Ha nem teszik meg neked, akkor szépen ezt le is írod és elküldöd a panaszirodájuknak és az NFH-nak a hívásodra hivatkozva.
Tény, hogy ez simán lehet 1 hónap is, de így akár egy kis potyalóvé is leeshet a kötbérek miatt:)
Sőt írd bele, ha nem válaszolnak időben, akkor kötbért kérsz. Kész tongue2.gif tongue2.gif tongue2.gif

Egyébként bárkinek áramproblémája van, szívesen segítek. Gázhoz is értek kicsit, de azt kevésbé.
tyfel
(Lacko81 @ 2009.01.28, 16:21) *

Üdv!

Mobiltelefon szerviz problémákkal kapcsolatosan regisztráltam ide, de mivel a szakterületem pont ez a fórum, hátha segíthetek.
Felhívod a szolgáltatót és kéred a hiba elhárítását. Ha nem teszik meg neked, akkor szépen ezt le is írod és elküldöd a panaszirodájuknak és az NFH-nak a hívásodra hivatkozva.
Tény, hogy ez simán lehet 1 hónap is, de így akár egy kis potyalóvé is leeshet a kötbérek miatt:)
Sőt írd bele, ha nem válaszolnak időben, akkor kötbért kérsz. Kész tongue2.gif tongue2.gif tongue2.gif

Egyébként bárkinek áramproblémája van, szívesen segítek. Gázhoz is értek kicsit, de azt kevésbé.

Szia!

Kaptam egy levelet az Elmü-Émász Ügyfélszolgálati Kft-től, hogy felülvizsgálták a hálózatot és megállapították, hogy a 20 KW vételezéshez a méréstechnikai irányelveknek megfelelően az áramváltók és biztosítók cseréje szükséges.
Azt kérik, hogy vegyem meg az általuk javasolt alkatrészeket, majd a beszerzés után értesítsem őket hogy a csere időpontját és annak műszaki felteteleit rögzíthessék, amely csak az előzetes engedélyezés után kezdhető meg.
A közszolgáltatási törvény és a vonatkozó jogszabályok szerint a mérőóra előtti szakaszon vézett összes átalakítás nem az Elmü feladata az Elmü saját költségére?
Az ő érdekük a méréstehnikai irányelvek betatása. Nekem így megfelel a hálózat kifizettem minden számlámat soha nem volt tartozásom.
Oldja meg az Elmű a saját problémáját ha akarja.
Kérlek válaszolj, hogy igazam van-e.

Szia: Demeter L.

Lacko81
(tyfel @ 2009.02.10, 02:13) *

(Lacko81 @ 2009.01.28, 16:21) *

Üdv!

Szia!

Kaptam egy levelet az Elmü-Émász Ügyfélszolgálati Kft-től, hogy felülvizsgálták a hálózatot és megállapították, hogy a 20 KW vételezéshez a méréstechnikai irányelveknek megfelelően az áramváltók és biztosítók cseréje szükséges.
Azt kérik, hogy vegyem meg az általuk javasolt alkatrészeket, majd a beszerzés után értesítsem őket hogy a csere időpontját és annak műszaki felteteleit rögzíthessék, amely csak az előzetes engedélyezés után kezdhető meg.
A közszolgáltatási törvény és a vonatkozó jogszabályok szerint a mérőóra előtti szakaszon vézett összes átalakítás nem az Elmü feladata az Elmü saját költségére?
Az ő érdekük a méréstehnikai irányelvek betatása. Nekem így megfelel a hálózat kifizettem minden számlámat soha nem volt tartozásom.
Oldja meg az Elmű a saját problémáját ha akarja.
Kérlek válaszolj, hogy igazam van-e.

Szia: Demeter L.

Szia!

Őszinte leszek, nem az elmű-émász területen dolgozom, így a szabályeltéréseket nem tudom, de azért ez nem ilyen kérdés.

"A közszolgáltatási törvény és a vonatkozó jogszabályok szerint a mérőóra előtti szakaszon vézett összes átalakítás nem az Elmü feladata az Elmü saját költségére?"

Ez mondjuk így nem teljesen igaz. A szerződésben foglalt jogi határ előtti szakaszban lévő hiba az áramszolgáltató felelőssége, melybe nem tartozik bele, ha a háznál lévő távtartó cucc okozza a hibát.

Általában ilyenkor szoktak ilyet írni, mivel ilyen esetben áramtalanítani kell a munkafolyamat idejére. Viszont ez nem áramszolgáltatói hiba. Pontosan mit is kellene beszerezned szerintük?
Mozigépész
"megfelelően az áramváltók és biztosítók cseréje szükséges."
Ha biztosítók alatt a automata megszakítót (biztosíték, kisóramegszakító) értik, az fogyasztóé, áramváltó minek? Éjszakai áramotok van? Mert az megint csak a fogyasztóé, és ezek mind az óra után vannak.
Lacko81
(Mozigépész @ 2009.02.10, 12:25) *

"megfelelően az áramváltók és biztosítók cseréje szükséges."
Ha biztosítók alatt a automata megszakítót (biztosíték, kisóramegszakító) értik, az fogyasztóé, áramváltó minek? Éjszakai áramotok van? Mert az megint csak a fogyasztóé, és ezek mind az óra után vannak.

Szerintem ez nem pont így van. Kismegszakító hiba is szolgáltatóé. Van ilyen hibafelvétel a hibabejelentőn.
Csak akkor a fogyasztóé, ha az plusz relé!

Minden óra mellé van kismegszakító, csak szoktak lakáson belül tenni még. Ilyen nekünk is van.
nyugdíj
(lazurdeak @ 2008.09.05, 09:09) *

Lemaradtam vmiről?

asdf

Szoba, konyha, fűrdőszobánkra megkaptuk a 17733 Ft-os számlát!(Gyárat nem üzemeltetek!)
Az lehet, mindenesetre ez bazisok a felsorolt lakasra. Szerintem ugy masfelszerese a realisnak. Persze csak akkor, ha nincs valami osregi ejjel-nappal jaro melyhutod es/vagy hutod, meg 50-100W-okat standbyban fogyaszto eszkozod. En mindenesetre utananeznek, hogy mim mennyit fogyaszt, mert ez sok...

Rendszerhasználati díj, mindenki számára közérthető! Átviteli-Rendszerirányítási díj, Rendszerszintű szolgáltatási díj, Elosztói forgalmi díj, Elosztói veszteség, Menetrend kiegyensúlyozási díj. Vagy nem? huh.gif Telefon a szolgáltatónak. Megtudtam, ezt is az EU-nak köszönhetem.
Ezt regen is fizetted, csak nem volt reszletezve. Most amiatt, hogy tobb szolgaltatotol is lehet majd vasarolni az aramot, az osszehasonlithatosag vegett fel van bontva, hogy az a 42 Ft/KWh mibol is all pontosan.
lalaja
Az alábbi levelet a a Fogyasztóvédelmi Hatóság részére is elküldtem,van véleményetek,esetleg ujabb károsultak?

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Tisztelt Hatóság !
2010.09.10-én hajnali 1 órakor a VIII.ker József utca 43,45,47 ben mintegy 150 lakásra rászabadult a 400 volt elektromos feszültség.
Az állapot több órán át tartott pusztítva a konnektorba dugott műszaki berendezések százait. liftek,garázskapuk rendszereit leégetve tombolt az áram.
Csak a gondnok hozzáértésének volt köszönhető hogy nem égett le a ház.
Az ELMŰ szakemberei az éjszaka folyamán megállapították hogy 0 fázisú vezeték szakadás történt ,és elismerték a hibájukat szóban.
Ennek tudatában vártuk a kárfelmérőket,kiknek érkezéséről az ELMŰ HÁLÓZAT KFT egy levélben értesítést küldött.
Két dolgozó meg is jelent a ház pár lakásában jegyzőkönyv is készült melyet a lakóknak nem adtak át erre egy későbbi időpontra hivatkoztak.
A hidegzuhany akkor jött mikor múlt hétfőn mindenki értesítést kapott hogy az ELMŰ nem felelős a károkért, mivel azt kábel rongálás következtében történt.
A levélben az áll hogy a 45. szám alatti trafóházban kábel lopás miatt történt a túlfeszültség.
És erről rendőrségi feljelentést tettek,beszéltem a rendőrség gazdasági csoport vezetőjével aki azt tanácsolta hogy a 150 lakó helyett az ELMŰ feljelentéséhez csatlakozzunk. Megkerestem az ELMŰ-T az első zuhany itt jön hogy a jogi csoporthoz irányítottak ott kérelmezhetem a feljelentéshez való csatlakozást.
A gyanú tovább nőt mikor a rendőrkapitányságon kiderült hogy nincs is feljelentés,ezek után a ház gondnokával körbejártuk a trafóházat ,újabb meglepi hogy szándékos behatolásnak nyoma sincs.
Vissza a rendőrségre ahol azt a tanácsot kaptuk hogy itt az ELMŰ a hazug mert itt szándékos károkozásnak nyoma sincs igy tegyünk feljelentést csalás gyanújával az ELMŰ ellen. Konklúzió:ha egy multi a hatalma birtokában ilyen mérvű hazugságra vetemedik hogy kártérítési felelőssége alól hazugsággal kíván kibújni,milyen világban élünk?
A kár több mint 1000 db műszaki berendezés ami az utcák környékén minden nap szaporodik Mi történhetett volna ha csak egy lakásban tovább terjed a tűz,az épületek a nagyfeszültség alatt szétrobbantak volna?
Mennyi halott lett volna?
Miért nem oldanak a biztosítékok.
Milyen anyagból épült négy éve az épület hogy órákon keresztül pusztít a nagyfeszültség.
Milyen hatommal bír egy szolgáltató multi hogy 100 milliós anyagi felelőssége alól bártan próbál kibújni?
No, reggel minek után közöltem az előadóval hogy szakértő megállapítása szerint semmi külső behatolási nyom nem látható a trafó házon,a válasz szemrebbenés nélkül jött,- igen mert a réz tolvajoknak kulcsuk volt a trafóházhoz !!!!!! Mindezt így fejből egyből rávágva.
Azután közöltem az elő adóval hogy a rendőrségen semmi nyoma sincs hogy bármi feljelentést tettek volna ,kissé zavarba jött hogy a rendőrségen jártam,de a hazugság folyamatos volt.
Aztán közöltem vele hogy a mai napon esetleg tiszteletét teszi Dr Szanyi Tibor képviselő úr, és azután fog érdeklődni hogy milyen intézkedéseket tettek a több száz veszélyes hulladéknak számító leégett berendezések megsemmisítésére ?
Na ez volt az a pont ami kiverte a biztosítékot,és beindult a telefonálás.
Néhány perc múlva kitört az őszinteség, kiderült hogy a kábellopás és a rendőrségi feljelentés még májusban volt,és a szeptemberi vezeték szakadást erre datálták.

Tisztelt Hatóság!
A fentiek ismeretében kérem állásfoglalásukat,és intézkedésüket a kártérítési felelősség megállapítását,és intézkedésüket ,tekintettel arra hogy a trafóházak az ELMŰ által is ismerve gyakorlatilag egy piszkavassal is kinyithatók,és ott pár kiló réz ellopásával emberéleteket is veszélyeztető tűzek is keletkezhetnek.

A téma a neten is megjelent.

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=764022

Az elsö reakció a ház felháborodására a Kuruc infón jelent meg .
Kenderice
Nem a fogyasztóvédelem, hanem az energia hivatal az illetékes.
Az index tékozló homár rovatába is tetesd fel a történetet, nagyobb hatása lesz.
BRJudit
Tisztelt Uram!

Több fórumon olvastam a történetét, és szeretnék erről bővebb információt kérni Öntől. Hogyan végződött, illetve lett-e bármilyen szankció az ELMŰ-re nézve? Sajnos a történet folytatásáról már nem találok semmit a neten, kérem, hogy keressen a brjudit1@gmail.com címen.
Köszönettel!

(lalaja @ 2010.10.28, 22:36) *

Az alábbi levelet a a Fogyasztóvédelmi Hatóság részére is elküldtem,van véleményetek,esetleg ujabb károsultak?

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Tisztelt Hatóság !
2010.09.10-én hajnali 1 órakor a VIII.ker József utca 43,45,47 ben mintegy 150 lakásra rászabadult a 400 volt elektromos feszültség.
Az állapot több órán át tartott pusztítva a konnektorba dugott műszaki berendezések százait. liftek,garázskapuk rendszereit leégetve tombolt az áram.
Csak a gondnok hozzáértésének volt köszönhető hogy nem égett le a ház.
Az ELMŰ szakemberei az éjszaka folyamán megállapították hogy 0 fázisú vezeték szakadás történt ,és elismerték a hibájukat szóban.
Ennek tudatában vártuk a kárfelmérőket,kiknek érkezéséről az ELMŰ HÁLÓZAT KFT egy levélben értesítést küldött.
Két dolgozó meg is jelent a ház pár lakásában jegyzőkönyv is készült melyet a lakóknak nem adtak át erre egy későbbi időpontra hivatkoztak.
A hidegzuhany akkor jött mikor múlt hétfőn mindenki értesítést kapott hogy az ELMŰ nem felelős a károkért, mivel azt kábel rongálás következtében történt.
A levélben az áll hogy a 45. szám alatti trafóházban kábel lopás miatt történt a túlfeszültség.
És erről rendőrségi feljelentést tettek,beszéltem a rendőrség gazdasági csoport vezetőjével aki azt tanácsolta hogy a 150 lakó helyett az ELMŰ feljelentéséhez csatlakozzunk. Megkerestem az ELMŰ-T az első zuhany itt jön hogy a jogi csoporthoz irányítottak ott kérelmezhetem a feljelentéshez való csatlakozást.
A gyanú tovább nőt mikor a rendőrkapitányságon kiderült hogy nincs is feljelentés,ezek után a ház gondnokával körbejártuk a trafóházat ,újabb meglepi hogy szándékos behatolásnak nyoma sincs.
Vissza a rendőrségre ahol azt a tanácsot kaptuk hogy itt az ELMŰ a hazug mert itt szándékos károkozásnak nyoma sincs igy tegyünk feljelentést csalás gyanújával az ELMŰ ellen. Konklúzió:ha egy multi a hatalma birtokában ilyen mérvű hazugságra vetemedik hogy kártérítési felelőssége alól hazugsággal kíván kibújni,milyen világban élünk?
A kár több mint 1000 db műszaki berendezés ami az utcák környékén minden nap szaporodik Mi történhetett volna ha csak egy lakásban tovább terjed a tűz,az épületek a nagyfeszültség alatt szétrobbantak volna?
Mennyi halott lett volna?
Miért nem oldanak a biztosítékok.
Milyen anyagból épült négy éve az épület hogy órákon keresztül pusztít a nagyfeszültség.
Milyen hatommal bír egy szolgáltató multi hogy 100 milliós anyagi felelőssége alól bártan próbál kibújni?
No, reggel minek után közöltem az előadóval hogy szakértő megállapítása szerint semmi külső behatolási nyom nem látható a trafó házon,a válasz szemrebbenés nélkül jött,- igen mert a réz tolvajoknak kulcsuk volt a trafóházhoz !!!!!! Mindezt így fejből egyből rávágva.
Azután közöltem az elő adóval hogy a rendőrségen semmi nyoma sincs hogy bármi feljelentést tettek volna ,kissé zavarba jött hogy a rendőrségen jártam,de a hazugság folyamatos volt.
Aztán közöltem vele hogy a mai napon esetleg tiszteletét teszi Dr Szanyi Tibor képviselő úr, és azután fog érdeklődni hogy milyen intézkedéseket tettek a több száz veszélyes hulladéknak számító leégett berendezések megsemmisítésére ?
Na ez volt az a pont ami kiverte a biztosítékot,és beindult a telefonálás.
Néhány perc múlva kitört az őszinteség, kiderült hogy a kábellopás és a rendőrségi feljelentés még májusban volt,és a szeptemberi vezeték szakadást erre datálták.

Tisztelt Hatóság!
A fentiek ismeretében kérem állásfoglalásukat,és intézkedésüket a kártérítési felelősség megállapítását,és intézkedésüket ,tekintettel arra hogy a trafóházak az ELMŰ által is ismerve gyakorlatilag egy piszkavassal is kinyithatók,és ott pár kiló réz ellopásával emberéleteket is veszélyeztető tűzek is keletkezhetnek.

A téma a neten is megjelent.

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=764022

Az elsö reakció a ház felháborodására a Kuruc infón jelent meg .

Mozigépész
Egy éves a hozzászólás, az illető szerintem azóta nem járt erre, így nem hiszem, hogy válaszol.
kazinczyadri
Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakat már több fórumon megosztottam, és volt akin tudtam vele segíteni!
A problémájukkal kapcsolatosan tudok egy remek ügyvédet ajánlani, nekem is szerencsésen lezárta az ügyemet az ELMŰ-vel, édesanyám ügyét pedig a Főgázzal! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

e-mail címem: kazinczyadri@gmail.com

Üdv, szép napot mindenkinek!
balage51
levélke érkezett az ELMŰ-től, miszerint sérült volt a mérőórám, és 29.903 Ft kártérítést követelnek tőlem.

Távollétem során idejöttek valakik - akiket a szomszédasszonyom jó szándékkel engedett be a kapun, mert mérőcserére hivatkoztak. Szeretném tudni, hogy ki járult ahhoz hozzá, hogy a távollétemben lecseréljék a mérőberendezést, amikor nem vagyok jelen, nem tudom megvédeni magam, és nem vagyok szemtanúja a "mérőóra sérülésének"

Itt hagytak egy papírt, hogy a cserét elvégezték, ahogy azt már többször is tették. A mérőóra a ház falán, kívül, hozzáférhető helyen van, nem bent, a zárható, és távollétemben hozzáférhetetlen lakásban. Ennyire hülyének néznek, hogy úgy lopom az áramot, hogy mindenki lássa és bármikor lebukhassak???? Annyi közöm van az áramhoz, hogy a lámpát felkapcsolom, eszembe nem jutna hozzányúlni, hogy leégjen az egész ház. Nem tűnik fel senkinek, hogy 3 éve, amióta az óra a nevemen van, szinte fillérre ugyanannyi a fogyasztás? Többször voltak kint az ELMŰ leolvasói, azt hiszem fél vagy negyed évente, és rögzítették az óraállást. Mégis mikor csaltam???

Hogyha hosszú éveken át 500 kW lett volna havonta a fogyasztásom, ami most hirtelen lecsökken 50-re, akkor megértem a vádaskodásukat, de ezt kikérem magamnak!!!!!
Két óra van a falon, a házé és az enyém, azt sem tudom, melyik kié, mivel soha le nem olvasom, hiszen ezt az ELMŰ munkatársai csinálják, szintén akkor, amikor nem vagyok itthon. Segítőkészségből a szomszédok beengedik a leolvasókat, szerelőket, postást, hogy a lakók távollétében is lehessen intézkedni, és ne kelljen a leolvasóknak ötször jönni, addig, amíg itthon nem találják a tulajdonost, és akkor ezt kapom???

Mit képzelnek, hogy az idegrendszeremmel szórakoznak, és az időmet rabolják? Rendszeres leolvasás van, és eddig soha nem tűnt fel kiugróan magas, vagy alacsony fogyasztás, se az óra megbuherálása. Átalánydíjat fizetek, annyit, amennyire köteleznek, amennyit az ELMŰ állapít meg, jelenleg havi 75 kW-ot, 3708 Ft-ot.

44 m2-es lakásom van, egész nap nem vagyok itthon, nem nézek tévét, és energiatakarékos égőim vannak és vadkendert sem termesztek a szekrényben. Vajon milyen berendezéssel fogyasztottam el 8 havi számlának megfelelő összeget? Köszönöm, hogy ezt érdemlem, amikor rendszeresen a csekkek érkezését követő napon fizetek, soha egyetlen fillér elmaradásom nem volt. Most valakinek a hülyesége miatt a 70.000 ft-os kormánytisztviselői fizetésem felét fizessem ki a nagy büdös semmire??????? Mégis ki hatalmazta fel a kedves szerelőket erre az eljárásra? Egyszerűen torkig vagyok az összes szolgáltatóval, hogy kényük kedvük szerint sanyargatnak mindenkit. Kevés a pénz, a bevétel, ki lett adva, hogy be kell szedni még valahonnan pár ezret év végéig?

Kikérem magamnak ezt az egész ügymenetet, és el sem hiszem, hogy ez velem történik. Legyenek szívesek felszólítani a tisztelt szolgáltatót az eddigi fogyasztásom felülvizsgálatára, a számlaösszegek átnézésére, amiből egyértelműen kiderül, hogy évek óta szinte ugyanannyi a fogyasztásom. Arról ugyebár nem tudok, hogy az órával mi nem volt rendben, mert erről senki nem tájékoztatott. Meg sem említem, hogy feltételezhető, hogy az órával magukra hagyott szerelők miatt "sérült meg" a plomba....

Hornyák Balázs

Kérem, írjon az, akivel ugyanez megtörtént!
L_Matyi
(balage51 @ 2011.12.12, 20:35) *
Kérem, írjon az, akivel ugyanez megtörtént!
Nem írtad le, hogy pontosan mit állapítottak meg. Sok hasonló eset volt már, elvileg nekik kell bizonyítaniuk, hogy te okoztad pl. a plomba sérülését és nem a szomszédod akart kibabrálni veled.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.