Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Háromszor Kellett Visszavinnem
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
Endre83
Kedves Mindenki,

Történetem a következő: 2006. novemberben vásárolt műszaki készülékem (2 év garancia) meghibásodott. 2008. szeptember közepén visszavittem A és B hibával. Október végén visszakaptam, A hibát javították, B-hez tartozó hibajelenség súlyosbodott (ami azt illeti, egy elemi funkció használhatatlanná vált). Másnap visszavittem. Január 5-én kaptam meg újból. 1 nap használat után ismételten meghibásodott (teljesen használhatatlanná vált). Ismét visszavittem a készüléket, majd írtam egy levelet, röviden a következő tartalommal
- a készüléket 3x kellett visszavinnem
- a készüléket több mint 120 napja nem tudom használni
- ennek szellemében, a nekem okozott jelentős kényelmetlenség okán elállok a szerződéstől
- az elállástól számított 7 napot adok az eredeti vételár visszatérítésére

A szervíz feltehetőleg a kézbesítés napján küldött egy SMS-t, hogy a készülék javítása elkészült, mehetek érte (megjegyzem: az első két alkalommal másfél, ill. két hónapig tartott a szervízelés, most pár nap alatt elkészültek, felteszem csak a kapott levél miatt.)

Kérdéseim:
- jogosan jártam-e el?
- van-e bármilyen jelentősége az általuk küldött SMS-nek?
- mire számíthatok az ügy folytatásaként?

Köszönöm szépen!

Ja igen, fontos még, hogy az első két alkalommal adtak cserekészüléket a javítás idejére, de mindkettő hibás volt, így azokat sem tudtam használni.
Lajosbá
(Endre83 @ 2009.01.24, 11:20) *

Kedves Mindenki,

Történetem a következő: 2006. novemberben vásárolt műszaki készülékem (2 év garancia) meghibásodott. 2008. szeptember közepén visszavittem A és B hibával. Október végén visszakaptam, A hibát javították, B-hez tartozó hibajelenség súlyosbodott (ami azt illeti, egy elemi funkció használhatatlanná vált). Másnap visszavittem. Január 5-én kaptam meg újból. 1 nap használat után ismételten meghibásodott (teljesen használhatatlanná vált). Ismét visszavittem a készüléket, majd írtam egy levelet, röviden a következő tartalommal
- a készüléket 3x kellett visszavinnem
- a készüléket több mint 120 napja nem tudom használni
- ennek szellemében, a nekem okozott jelentős kényelmetlenség okán elállok a szerződéstől
- az elállástól számított 7 napot adok az eredeti vételár visszatérítésére

A szervíz feltehetőleg a kézbesítés napján küldött egy SMS-t, hogy a készülék javítása elkészült, mehetek érte (megjegyzem: az első két alkalommal másfél, ill. két hónapig tartott a szervízelés, most pár nap alatt elkészültek, felteszem csak a kapott levél miatt.)

Kérdéseim:
- jogosan jártam-e el?
- van-e bármilyen jelentősége az általuk küldött SMS-nek?
- mire számíthatok az ügy folytatásaként?

Köszönöm szépen!

Ja igen, fontos még, hogy az első két alkalommal adtak cserekészüléket a javítás idejére, de mindkettő hibás volt, így azokat sem tudtam használni.

Ez valóban kellemetlen bár ha kaptál cserekészüléket akkor nem biztos hogy nevezhető jelentős kényelmetlenségnek. Szerintem az a kényelmetlen ha 15 napot jócskán meghaladja a javítás és ezalatt téged nem lehet elérni telefonon. Sajnos a szerződéstől való elállást nem igazán szokták díjazni és nem is nagyon mennek bele a boltok hiszen inkább ha úgy van akkor kicserélik egy újra, az nekik is jobban megéri. Bár ebben az esetben nem biztos hogy az is jogos. Kérdés hogy most működik e a készülék és jó azt is tudni hogy ilyenkor már neked kell azt bizonyítani hogy a termék hibás és nem a boltnak. A sok javítás után a garancia is gondolom hosszabbodott... Nekem is van személyes tapasztalatom hogy a garancia lejárta előtt igencsak nehéz kiszállni a dologból..nem beszélve a sok idegeskedés+idő.
Azért a szervizre biztos ráborítanám az asztalt én is, valami kompenzálást legalább kérnék tőlük, a jobb cégek ilyenkor ezt fel szokták ajánlani.
Kiváncsi lennék a szerviz álláspontjára is azért, gondolom válaszolnak a levélre.
Általában az ilyen levelek hatással vannak a javításra, bár mondjuk nem feltételezeném hogy a szerviz 120 napot csak ülne egy javítandó cuccon. Ők is tisztában vannak a törvényekkel..
Captain Crash
A bírói gyakorlat az, hogy a jogosult elállása jogszerű, ha a termék üzemeltetése során rendkívül nagyszámú, önmagában amúgy kisebb súlyú meghibásodás következik be és a jövőben is sorozatos – bár javítható – hibák előfordulásával kell számolni. A többszöri, eredménytelen javítás a hiba nagyságrendjétől függetlenül arra utal, hogy a hiba megfelelő határidőn belül, a jogosult érdekeinek jelentős sérelme nélkül nem javítható.
Endre83
Köszönöm szépen válaszaitokat. Ha jól gondolom, a levelemre küldött válaszukat mindenképp érdemes megvárnom.

Egyébként egy okostelefonról van szó. A különös kényelmetlenség nem abban állt, hogy nem tudtam telefonálni. Azért vettem okostelefont, mert használtam a funkcióit, úgy mint határidőnapló, kontakt lista, email, pénzügyi nyilvántartás, mp3 lejátszó, edzésnapló, navigáció, és még néhány egyéb, ami lehet, hogy a fő funkció mellett jelentőségében eltörpül, de éppen azért vettem okostelefont, hogy ezeket tudjam használni.
Lajosbá
(Endre83 @ 2009.01.26, 01:54) *

Köszönöm szépen válaszaitokat. Ha jól gondolom, a levelemre küldött válaszukat mindenképp érdemes megvárnom.

Egyébként egy okostelefonról van szó. A különös kényelmetlenség nem abban állt, hogy nem tudtam telefonálni. Azért vettem okostelefont, mert használtam a funkcióit, úgy mint határidőnapló, kontakt lista, email, pénzügyi nyilvántartás, mp3 lejátszó, edzésnapló, navigáció, és még néhány egyéb, ami lehet, hogy a fő funkció mellett jelentőségében eltörpül, de éppen azért vettem okostelefont, hogy ezeket tudjam használni.

És okostelefon cserét kaptál hogy addig használhatod? Vagy egy sima telót? Arra kiváncsi lennék hogy ki definiálja a jelentős kényelmetlenség kifejezést. Mondjuk ha veszek egy farrarit akkor azt azért veszem hogy ne döcögni kelljen vele.
Bár ha amig javítják a ferrarimat és kapok egy suzukit az is elvisz a munkahelyemre maximum nem néznek meg a lányok smile.gif
Valahogy úgy lehetne ezt az egész dolgot definiálni, hogy egy javítás idejére adott csere terméknek pótolni kell a javítandó termék alapfunkcióját.
Nagyon emberfüggő ez a "jelentős" dolog.

Captain Crash?
Mozigépész
Kezdjük ott, hogy a csere fogalom már nem létezik, tehát nem kötelesek cserekészüléket adni. Ha emlékeztek a régi szabályoknál a mérvadó az volt, ha kaptál cserekészüléket 30 napon belül kellet javítani a terméket, ha nem volt cserekészülék, akkor 15 napon belül.
"Jelentős", volt itt már rá bírói példa, hogy általában 30 nap után már meg áll a jelentős kellemetlenség javítás esetén, sőt tudtommal javítani annyiszor javíthatnak ameddig helyreállíthatják a javítással a terméket. De valaki már itt említett erre is bírói véleményt (talán Capitain ohmy.gif ), miszerint sok kicsi javítás is lehet jelentős kellemetlenség. Ez mégis mennyi kb. számot jelent, nem tudom.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.