[SIZE=1][SIZE=1][SIZE=1]Kérdezem, hogy egy szolgáltatást árusító cég kizárhat-e bárkit egy akciójából?
Eset: egy szolgáltató akciós belépést kínál rendszerébe, mely akcióból kizárja azokat, akik a szolgáltatást már igénybe vették és 2003 december 15 után szüntették meg. Mit szól ehhez a Fogyasztóvédelem?
Üdv: oze
Erre így nehezen tudok válaszolni. Akkor lenne lehetséges, ha részletesebben leírnád a problémát. Elvben azt mondom, hogy nem zárható ki ilyen alapon senki. De mondom, ezt ennyi info birtokában nehéz kijelenteni.
Szia Juhfark!
Egyszer már válaszoltam, de úgy tűnik meg tapasztaltlan vagyok, mert a válasz nem jelent meg.
Tehát az eset kicsit konkrétabban: Egy internet-szolgáltató akciót hírdetett, miszerint ha valaki megrendeli a szolgáltatást és 1 éves szerződést köt, az kap egy nyomtatót ajándékba. Az akció célja nyilván újvevők az az Ő "hűségük" megszerzése.
Nos én már megrendelője vagyok ennek a szolgáltatásnak és a hűségnyilatkozatom már réges-rég lejárt. Tehát -elismerem kissé furcsa logikával- azt gondoltam, hogy az akcióban én is részt vehetek, hiszen mindkét célt teljesíteni tudom a szolgáltató számára: 1. Nem megyek el máshová (lásd:lesz plusz 1 vevőjük, azaz nem lesz minusz 1); 2. Aláírok egy 1 éves hűségnyilatkozatot. Mindezt megspékeltem egy eyszerűsítő javaslattal, miszerint én megkapom a nyomtatót és aláírok még egy évet és semmi sem változik. Ugye ez jó nekem, mert az email címem nem változik, és jó nekik mert nem kell kijönni felszerelni a modemet, majd újra kijönni és leszerelni a régi modememt, azaz olcsóbban megússzák a dolgot. Klasszikus win-win.
Mindezt megírtam nekik. 11 munkanap múlva jött a válasz, miszerint nem úgy van az: a szabályok szerint az, aki 2003 december 15 után mondta le a szerződését, az nem vehet részt az akcióban. Hoppá! Ez egy olyan szabály, ami eddig nem volt ismert, hiszen egyetlen általam látott reklámanyagon sem volt rajta. Na ezt gyorsan meg is írtam nekik, meg azt is, hogy az eredeti ajánlatomat továbbra is fenntartom, mert akkor nem én, hanem a feleségem rendeli meg a szolgáltatást. Erre egy 7 múlva egy elég arrogáns válasz jött: ha akarom mondjam fel a szolgáltatást, de különben is, a számlám így és így áll. Na ezen egy kicsit bepöccentem, ugyanis a fizetési határidő még nem járt le akkor amikor a levelet írták.
Szóval a kérdésem ennek az egész szép történetnek a magját boncolgatja: kizárható-e egy akcióból valaki azzal, hogy olyan szabályt hozok.
Üdv:
oze
Nem könnyű eset.
Amennyiben a reklámban nem tüntetik fel a kizártak körét, akkor hibát követtek el. Eljárni ilyen esetben reklámetikai bizottságok és szervezetek jogosultak, bár mi is szankcionálhatjuk.
Hogy kizárhat -e egyáltalán az akcióból? Nos ez nem egy könnyű kérdés. Talán megteheti, de Te meg jogosan kijátszhatod oly módon, ahogy Te azt élelmesen fel is fedezted. Amennyiben erre nem képesek, Téged meg már - ugyebár - nem is köt semmi - az ilyen arrogáns hangnem hatására én lépnék. Az, hogy az ember adott erkölcsi határokon belül ügyeskedik, szerintem természetes. Semmi nem indokolja a lekezelő, arrogáns, agresszív hangvételt. Erről egyszer és mindenkorra nem árt leszoktatni minden szolgáltatót.