Sziasztok!
Az alábbiakban megpróbálom röviden, de kellő részeltességgel és objektivitással leírni a Digitall.hu-val kapcsolatos problémáimat.
Ha a téma címét eddig nem éreztétek jogosnak, ezután biztosan.
A történet:2008. augusztus 6-án vásároltam a Digitall.hu-tól (vagyis az azt működtető RoniCo Bt.-től; most már a Spot Deal Kft. működteti, de a személyek ugyanazok, csak a cégnév változott) Budapesten egy „Samsung VP-MX 10 H fehér/ezüst” típusú videokamerát. Hozzávetőlegesen 4 órányi felvételt készítettem a kamerával pár hónap leforgása alatt.
2008. november 10-én a videokamerát meghibásodás miatt visszavittem hozzájuk a budapesti üzletükbe. (Nem adtak gyártói garanciát, csak "digitallos garanciám" volt.) Jegyzőkönyvet vettek fel, majd később, kérésükre garanciális ügyet nyitottam honlapjukon (www.digitall.hu).
Meghibásodás: Kb. 1 hónap használat nélküli időszak után a termék nem üzemeltethető a gyári akkumulátorral, mivel annak "jelenlétét" nem ismeri fel a készülék. Ennek megfelelően az akkumulátor nem is tölthető fel. A készülék csak a fali konnektorhoz csatlakoztatva működik.
Telefonon, Skype-on és személyesen is érdeklődtem már náluk, mikor kaphatom vissza a videokamerát működésképesen, de 2009. FEBRUÁR 10-IG nem kaptam kielégítő visszajelzést, határidőt!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) álláspontja szerint, ha a fogyasztói reklamációval egyáltalán nem foglalkozik a kereskedő, az a fogyasztóvédelmi hatóság által szankcionálható jogsértés.
Az NFH honlapján (http://www.nfh.hu/portal/hasznos/jogszabalyok/torvenyek/torveny.html) olvasható jogszabályok, valamint az általuk kiadott Általános Jótállási Feltételek szerint „a kijavítást vagy kicserélést az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel, megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.” Ez, sajnos, nem történt meg.
A
http://www.nfh.hu/portal/hasznos/jogi_kala...zavatossag.html weboldalon található hivatalos információk szerint:
„A kijavítást úgy kell elvégezni, hogy az a fogyasztónak ne okozzon jelentős kényelmetlenséget, és törekedni kell arra, hogy a kijavítás 15 napon belül megtörténjék.”
a videokamerát 2008. november 10-én vittem vissza hozzájuk, és 2009. február 10-ig nem kaptam vissza! EZÉRT MEGKERESTEM ÉN ŐKET, MERT
ŐK NEM IS FOGLALKOZTAK VELEM!Írásban kérem őket, hogy 2009. február 18-ig (a leadástól számított 100. napig) keressenek fel az üggyel kapcsolatban. Nem kerestek meg.
A videokamerával kapcsolatos problémám ekkor már összekapcsolódott egy másik vásárlással:
2008. december 20-án (EKKOR MÉG BÍZTAM BENNÜK) vásároltam tőlük Budapesten kettő darab „ITRY FM-Transmitter/MP3 lejátszó + távirányító” típusú FM modulátort. Többszöri kipróbálást követően a transzmitterek nem megfelelően működnek. Hogy ezt jelezzem feléjük, garanciális ügyet nyitottam a honlapjukon.
Meghibásodás: Nem meghibásodásról, hanem a termék alapvetően elégtelen működéséről van szó. Első használatnál, tiszta időben az autorádióra átvitt hang zajos, erős recsegés hallatszik a zeneszám lejátszása közben és megszakításakor is. Több autorádión kipróbáltuk a transzmittert, változtattunk a rádió ill. a transzmitter beállításain, de a hangminőség nem javult, így számomra a termékek használhatatlanok.
Nagyon nehéz volt kapcsolatba lépnem a céggel. Többszöri próbálkozást követően, amikor sikerült telefonon elérnem őket (és ez nagy szó) jeleztem, hogy:
a Ptk. szerint a fogyasztó elsősorban - választása szerint - a termék kijavítását vagy kicserélését kérheti, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a forgalmazónak a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne.
Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a forgalmazó a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének nem tud megfelelő határidőn belül, jelentős kényelmetlenség okozása nélkül eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől.
Azt tapasztaltam, hogy a RONICO BT (DIGITALL.HU és SZILI RÓBERT, az egyik ügyvezető) a jótállási, szavatossági kötelezettségének nem tudnak megfelelő határidőn belül, jelentős kényelmetlenség okozása nélkül eleget tenni. Ezért kívántam elállni a szerződéstől. Sikerült egyeztetnünk (azaz ÉN ELMENTEM HOZZÁJUK), az egyik transzmittert sikerült beüzemelnünk és azóta is működik. A másik nem működött, ezért otthagytam, hogy javítsák meg, de jeleztem feléjük, hogy a legjobb lenne, ha kicserélnék, mert azt már láttam, hogy a javításból semmi se lesz! A CSERE AZÓTA SEM TÖRTÉNT MEG (2009.08.06.)
A KOMMUNIKÁCIÓ ÍGY ZAJLOTT KÖZÖTTÜNK (nem is nevezném komunikációnak, mert az kétirányú, itt meg csak 1 irányról van szó):
A RoniCo Bt. nem válaszolt az első emailemre, ezért postai úton jutattam el részükre az 1. számú email tartalmát. A gazdálkodó szervezet törvényben meghatározott garanciális javítási kötelességének (AKKOR JÁRTUNK 6 HÓNAPNÁL!!!) nem tudott elegett tenni.
A VIDEOKAMERA JAVÍTÁSÁRÓL HÓNAPOKIG NEM ADOTT TÁJÉKOZTATÁST!Írásos megkeresésemre (emailben és postai úton) pedig nem reagáltak, pedig kötelességük lenne!
Ezért személyesen a budapesti üzletükben, illetve telefonon a miskolci ügyfélszolgálattól kértem a videokamera vagy a vételár visszafizetését. A gazdálkodó szervezet mindkét lehetőséget ELUTASÍTOTTA, amelyről nem állított ki hivatalos okiratot annak ellenére, hogy „köteles a fogyasztónak erről haladéktalanul rövid indoklással ellátott írásbeli nyilatkozatot adni” (forrás:
http://www.ofe.hu).
Az FM transzmitter cseréjének kérelmét a gazdálkodó szervezet 2009.03.30-án elfogadta, de AZÓTA SEM teljesítette kötelességét. A vételár visszafizetését ebben az esetben is elutasította. A törvények szerint azonban „a forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze” (forrás:
http://www.nfh.hu).
Mivel reklamáltam a videokamera miatt, azzal HITEGETTEK, hogy "de jó hogy itt vagyok és hoztam minden kiegészítőt, dobozt, mert a következő héten megjönnek a kamerák a szervizből VAGY visszafizetik az árát, csak a bankszámlaszámom kell".
VÁRTAM 2 HETET, NEM TELEFONÁLTAK, PEDIG MEGÍGÉRTÉK!! FELHÍVTAM ŐKET, DE MEGINTCSAK VISSZAUTASÍTOTTAK!
Nagynehezen felajánlották (4 hónap után!!!), hogy adnak egy (új) cserekamerát, amelyik addig nálam lehet, ameddig a másikat ki nem cseréki vagy meg nem javítják. Ez az új kamera teljes mértékben különbzik az enyémtől és vennem kellett volna 1 minidiscet 600-800 Ft-ért, hogy egyáltalán használni tudjam a kamerát. Aztán ha megjönne az enyém, dobhatom el a minidiscet... NEM FOGADTAM EL A CSEREKAMERÁT (Ön szerint meddig lett volna nálam a cserekamera? szerintem még most is...), VÉGLEGES MEGOLDÁST KÉRTEM: VÉTELÁR VISSZAFIZETÉSÉT!
Mivel a RoniCo Bt. (Spot Deal Kft., Szili Róbert) egyik garanciális ügyben sem mutatta annak jelét, hogy törekedne a termékek minél előbbi cseréjére, illetve elutasította a vételár visszafizetésének igényét, a BUDAPESTI BÉKÉLTETŐ TESTÜLETHEZ (BBT) fordultam arra kérve Őket, kötelezze a gazdálkodó szervezetet a vételárak mielőbbi visszafizetésére.
A videokamerát immár 8,5 hónapja nem tudom használni, a vételárat nem kaptam vissza, saját költségemre kell a gazdálkodó szervezetnek postai levelet küldenem, illetve telefonálnom. Kártérítést persze nem kapok.
KÖVETKEZŐ LÉPCSŐ: BÉKÉLTETŐ TESTÜLET
2009. MÁJUSÁBAN (emlékeztető: 2008. november 24-én vették javításra a videokamerát) JÚNIUS VÉGÉRE lett kiírva a tárgyalás. A RONICO BT. részéről SZILI RÓBERT 2009.06.04-én AJÁNLÁST küldött a BBT-nek, amelyben leírta az Ő álláspontjukat és hogy a garanciális ügyet szeretné MIELŐBB (szerintem ezt nem gondolta komolyan...) lerendezni és visszafizetik a vételárat (kb. 50000 Ft) és hogy ezügyben MEGKERESNEK ENGEM! 2009.07.29-ig ez nem történt meg!
Érdekesség, hogy Szili úr felrótta a BBT-nek, hogy én, a fogyasztó meg sem említettem ama nemes gesztust, hogy 4 hónap után felajánlottak egy cserekamerát. Igaza van, én vagyok a szemét. Emellett kifogásolta, hogy "kissé megfoghatatlan hibával" vittem vissza hozzájuk a transzmitterek... csak annyi volt a probléma, hogy NEM TUDTAM ARRA HASZNÁLNI, AMIRE GYÁRTOTTÁK ÉS AMIRE ÉN MEGVETTEM! Az autórádión nem voltak foghatók a transzmitter jelei, talán nem is voltak. Így hát tényleg megfoghatatlan a hiba (nemlétező rádiójjelet megfogni...

).
Szóval, Szili úr megírta levelét a BBT-nek, de nekem telefonálni már elfelejtett. Ha pl. 2009.06.05-én felhívnak és megegyezünk, már rég lezártuk volna az ügyet. Nem, én megvártam a tárgyalást (június vége).
A RONICO BT. / SPOT DEAL KFT. / SZILI RÓBERT NEM JELENT MEG A BÉKÍTŐ TÁRGYALÁSON!
A BBT munkatársaival beszélgettem egy jót, továbbították az ajánlatot, amit persze ELFOGADTAM, hiszen ezért könyörögtem már hónapok óta. Elméletileg 15 (!!!) NAPON BELÜL a két fél meg kell kapja postán a határozatot. Eltelt 2-3 hét, a levél még nem érkezett meg. Telefonáltam a BBT-nek, akik megerősítették, hogy még nem postázták a határozatot.

2 nap múlva megkaptam a határozatot! Ezt követően 1 HÉTEN keresztül naponta felhívtam a RONICO BT.-T / SPOT DEAL KFT-T / SZILI RÓBERTET, ÍRTAM NEKIK EMAILT, KÜLDTEM FAXOT! De semmi visszajelzés, a telefonokat nem vették fel!
Még egy dolog:
a RONICO BT. munkatársai arra hivatkozva utasították el a pénzvisszafizetési kérelmemet, hogy a kamera bármikor megjöhet kijavítva. És amíg nem kapnak visszajelzést a szerviztől, nem fizethetik vissza a vételárat. Ha visszafizetik az árát, akkor mit kezdenek egy megjavított használt kamerával? akkor pereskedhetnek a partnercéggel...
Én JELEZTEM, HOGY ENGEM EZ NEM AZ ÉN PROBLÉMÁM! NEM A SZERVIZZEL ÁLLOK JOGI KAPCSOLATBAN, HANEM VELÜK!
És, ha már kapcsolat: kértem, hogy adják meg a SZERVIZ telefonszámát, majd én beszélek velük. Persze az a személy, aki kapcsolatban van a szervizzel, éppen nem volt benne... (sőt gondolom, azóta se ment dolgozni...)
FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN:
2009.07.27-én (hétfő) sikerült telefonon elérnem Szili Róbertet, aki jelezte felém: szerda-csütörtök felé bemehetek a budapesti üzletükbe. 2009.07.30-án kaptam az ügyfélszolgálatuktól egy email, mely szerint JÖVŐ HÉT szerdán vagy az azt követő napokban fáradhatok be a pénzért. Ekkor jár le a határozat kézhezvételétől számított 15 nap, amelyen belül a BBT határozatát teljesíteniük kell.
És eljött a nagy nap: 2009.08.06.!
Mint írtam, a kamerát 2008.08.06-án vásároltam, azóta eltelt 12 hónap, amelyből mindösszesen 3 hónapig volt nálam a videokamera, 9-et pedig a RoniCo Bt.- / Spot Deal Kft.-nél. Mondanom sem kell, hogy nem volt jó üzlet számomra.
A mai napon elfáradtam a budapesti üzletükbe és tényleg visszakaptam a készülékek vételárát.
Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog. Kiderült, hogy a kamera hónapok óta náluk van.
A probléma az, hogy ehhez a Samsung videokamerához szeria-hibás akksit adtak, emiatt nem ismerte fel a készülék 3 hónap után.
Megoldás: új akksi! Ezt nem sikerült beszerzni 8-9 hónap alatt! Bravo. Ők ugyan megrendelték, de még nem kapták meg a Samsungtól. Nos, attól hogy ők nem kapják meg az akksit, nekem azért lehetne szólni és ki is lehetne egyezni, mielőtt BBT-hez fordulok.
Az is kiderült, hogy a transzmitter is ott van náluk, működik. Sőt, az egyik munkatárs azt mondta, érte lehetett volna menni, ők szóltak. Mmmmm, persze. Kár, hogy nincs nyoma annak, hogy szóltak volna, de biztosan én vagyok szenilis. Szóval, nem szóltak a transzmitterről sem. Gratulálok nekik.
Bízom benne, hogy a fentiekből mindenki tanul, én biztosan.
És még egy szép megnyilvánulás: mint legelőször, amikor visszavittem nekik a kamerát, ma is jeleztem feléjük, hogy elsődlegesen a Samsung szervizhez fordultam, de nem tudtak segíteni, mert nem volt Samsungos garancialevelem, csak Digitallos.
Erre a válasz:
a legtöbb áru az EU-ból jön, kellett volna lennie gyári eu-s garanciának.
Na ezzel a probléma, hogy ha lett volna gyári eu-s gari, akkor azt nekik kellett volna kitölteni... ha pedig ők nem töltötték ki, akkor nincs is.
Egyik ismerősöm szintén tőlök akart videokamerát venni. A neten az állt: gyári garancia. A kamera átvételekor mégsem volt gyári gari. Ismerősöm reklamált, hogy vagy lesz gyári gari, vagy nem veszi meg a kamerát. Ezután mégiscsak előkerült gyári gari...

Sajnos ezt csak a napokban tudtam meg. Ha korábban tudom, én se veszem meg gyári garancia nélkül.
Ismerősöm jártas ilyen dolgokban. Elmondta,
azért olcsóbbak a termékek, mert kintről veszik meg, behozzák és így kimarad a ma.o.-i forgalmazó (ha van ilyen). Ha kintről jön, be akkor viszont nem biztos, hogy van ma.o.-i gyári garancia... de a lényeg, hogy te vedd meg olcsóbban.
EGY JÓ TANÁCS MINDEKINEK:
mielőtt megveszel egy készüléket, nézz utána a webáruháznak, kisüzletnek. Jól nézd meg a GARANCIA JEGYET is! Ha az üzlet / bolt garanciájáról van szó, könnyen úgy járhatsz, mint én. Ekkor ugyanis azért olcsóbba a készülét, mert nem gyári garancia van rá. A kereskedő személyesen továbbítja a külföldi szervíbe és kitudja, mikor jön vissza...
MEGOLDÁS:
1. gyári garanciás termék (bár lehet, hogy ott se segítenek neked azonnal)
2. megbízható eladó megtalálása (a RONICO BT, SPOT DEAL KFT, SZILI RÓBERT NEM ILYENEK)!
3. ha gyári garanciád van, ne fogadd el az üzlet saját garancialevelét, hanem követeld a megérdemelt gyári garancialevelet (tapasztalatból mondom)
Jobb előre gondolkodni, mint utána mérgelődni.Vagy egy nagyobb fix üzletben (pl. MM, Saturn) vagy gyári garanciát biztosító webáruházból veszem meg ugyanazt a terméket kicsivel drágábban, minthogy így járjak.
Remélem, más se fog így járni.
Üdv,
Egy fogyasztó