Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben.
2007 jún.15-én az én gépkocsimmal unokaöcsém balesetet szenvedett Budapesten. Én és a feleségem is a gépkocsiban tartózkodtunk,ezért ismerem a részleteket. A belső sávban folyamatosan haladva a mellettünk lévő gépkocsi vezetője, hírtelen gázt adva kb 20cm-re bejött elébünk és vészfékezést alkalmazott, mert a közlekedési lámpa sárgára váltott. De ekkor már a kereszteződésben voltunk és mi hátulról belementünk a megállás helyét jelző vonaltól kb. 5-7 méterre. Ő a felelősséget nem ismerte el,(mondván,volt hasonló esete,ezért megpróbálja ezt is eljátszani) ezért rendőrt hívtam. A forgalomra való tekintettel és az ő kérésére félreálltunk. A rendőrség a mi féknyomunk alapján( mert neki ABS-e volt) leskiccelte. A következő munkanapon bementem az ő biztosítójához(Union) a kár felmérése végett,mire ők elutasították,hogy lehet,én vagyok a felelős. Az én biztosítom (K&H) ugyanezt mondta. Kb 6 hónap múlva megkaptam a rendőrségi határozatot, melyben a másik félt marasztalták el és megbüntették 60000FT-ra és 4 hónap vezetéstől való eltiltást kapott. Ezzel a határozattal bementem a biztosítóhoz,mire ők mondtál,hogy a kárszakértőt küldik pár napon belül. Ez meg is történt, felmérte a kárt, közölte,hogy megbontás után újra le kell fényképeznie és számlás kifizetés lesz, ezért vagy az én általam ismert vagy az ő általa ajánlott szerelőhöz vigyem. Nekem nem volt,így az ő általa ajánlottat fogadtam el. Mondta,hogy velem a kapcsolatot már nem tartja,ezeket a papírokat adjam a szerelőnek és vele fogják a továbbiakat intézni. Én a szerelőhöz a gépkocsit elvittem a megbeszélt időpontban átadtam neki minden papírral együtt. Kb. két hét múlva szólt, hogy mehetek a gépkocsiért, s amikor elmentem kérdeztem, hogy minden rendben lezajlott-e a biztosítóval és kifizették -e a pénzt? Mondta, hogy majd küldik nekem a pénzt, mert menet közben kézpénzesre vették, mert így jobban jön ki és majd ha megjön vigyem el. Természetesen megörültem a gépkocsinak és gondoltam mért ne. Kb 2 hét múlva még mindig nem jött a pénz, ezért érdeklődtem a biztosítónál, ahol elnézést kértek mert az email megjött, csak a karácsonyi ünnepek miatt elkeveredett és elfelejtették megnyitni. Türelmemet kérték és mondták, hogy 2 héten belül kifizetik. Sajnos 2 hét múlva sem érkezett meg, ezért újbóli megkeresésemre a hölgy azt a választ adta, hogy nem is fogják kifizetni, mert fellebbeztek a rendőrségi döntés ellen. Itt álltam 380 000ft adósággal , mert így rászedett a biztosító, holott ,ha tudom,akkor nem csináltatom meg(legfeljebb önerőből a legszükségesebbeket). Most kaptuk meg a határozatot és az Union-tól a büszke levelet, hogy a kizárólagos felelősséget a bíróság nem tudta megállapítani, ezért mindkét fél álja a maga kárát, a biztosító nem fizet. A
kérdésem az volna,hogyha a másik fél nem felelős akkor mért csökkentették a 60000Ft-os bírságát 40000fT-ra, illetve a jogosítvány elvételére nem kötelezték. Olvastam egy ilyet a neten, idézem "
A biztosító helytállásához kapcsolódóan fontos tudni, hogy amennyiben a balesetet az autóvezetők magatartása együttesen okozta, kármegosztásra kerül sor, és a megállapított felelősség arányában fizet megtérítést a biztosító".
Ebben szeretném a segítségüket kérni, hogy van-e rá mód,hogy a biztosító valamelyest a káromat megtérítse. Nem szeretnék a négy gyermekemmel adósságban és egyben fenyegetettségben élni.
Segítségüket előre is köszönöm.