Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Érdekes Kérdés
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Cerberusz
Sziasztok!

Huszár Tibor vagyok, IV. éves Műszaki Menedzser hallgató a Szent István Egyetemen, és a következőben szeretném kérni a segítségetek legkésöbb feb 25-ig bezárólag, mert szerdán legkésőbb este 8-ig kell leadnom a választ.

Jog és minőség c. tantárgyból a következőt tanultuk:
"Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén az áru eladási árán, vagy a szolgáltatás díján a feltüntetett legalacsonyab eladási árat vagy szolgáltatási díjat kell érteni."

Két kérdésem lenne:

1. Ha van pl egy pulóver, aminek a bilétájára ráragasztottak egy árat, és azt több alkalommal is felülragasztották más árakkal, akkor lekaparhatom őket, és a legalacsonyabb lesz az ami számít? Mert ugyebár egy időben van feltűntetve az ár, csak nem egymás mellett, hanem egymáson.

2. Mi van akkor, ha ugyan így egy pulóvernél az árakat a bilétára kézzel, tollal írják rá, az árat tételezzük fel háromszor változtatják, és az előző három árat csak egy vonással húzzák át úgy, hogy az felismerhető és olvasható, akkor is a legalacsonyabb a mérvadó?

Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!
Ha nagy leszek majd meghálálom:)!

üdv
L_Matyi
(Cerberusz @ 2009.02.23, 17:23) *
1. Ha van pl egy pulóver, aminek a bilétájára ráragasztottak egy árat, és azt több alkalommal is felülragasztották más árakkal, akkor lekaparhatom őket, és a legalacsonyabb lesz az ami számít? Mert ugyebár egy időben van feltűntetve az ár, csak nem egymás mellett, hanem egymáson.
Nem kaparhatd le, hiszen neked tudnod kell, hogy a legfelső ár az érvényes. Ez majdnem olyan mintha egy olcsóbb termékről átragasztottad volna a címkét.

2. Mi van akkor, ha ugyan így egy pulóvernél az árakat a bilétára kézzel, tollal írják rá, az árat tételezzük fel háromszor változtatják, és az előző három árat csak egy vonással húzzák át úgy, hogy az felismerhető és olvasható, akkor is a legalacsonyabb a mérvadó?
Az emberi értelmet nem kapcsolhatod ki. Amennyiben egyértelmű, hogy át van húzva, akkor az nem érvényes. Nem kereshetsz rajra egy akármilyen számot se (mondjuk ruha mérete) és azt mondod, hogy az az ára.
Mozigépész
(L_Matyi @ 2009.02.24, 13:05) *

Nem kaparhatd le, hiszen neked tudnod kell, hogy a legfelső ár az érvényes. Ez majdnem olyan mintha egy olcsóbb termékről átragasztottad volna a címkét.

Az emberi értelmet nem kapcsolhatod ki. Amennyiben egyértelmű, hogy át van húzva, akkor az nem érvényes. Nem kereshetsz rajra egy akármilyen számot se (mondjuk ruha mérete) és azt mondod, hogy az az ára.

Ez tipikusan az az eset, hogy milyen okosságot talál ki az ember az adott árú olcsó megszerzésére. Ez olyan mint ha te szórólappal akarnál ingyen valamihez hozzájutni.
zille
Sziasztok!

Szerteném a segítségeteket vagy véleményeteket kérni, a következőkben:Én egy áruház infósaként dolgozom szóval nem csak a fogyasztói oldalt ismerem. Nálunk az árcímkék egy kifejezetten erre a célra készített nyomtatóval készülnek, ezt azért fontos megjegyezni mert nem amolyan hevenyészett rajzszakkörös írományok, hanem valóban a gyors és könnyű tájékozódást szolgálják (már ha a kedves vásárló is így szertene eljárni). A címkéken a következő adatok találhatók ebben a sorrendben: olvasható nagybetűkkel a termék neve (esetenként egy két adat nagyság,teljesítmény stb);egységár: 1db és az ár ez kissebb karakterekkel van írva; az ár kiírva nagy számokkal ; termékkód. A vásárló vásárolt egy terméket ami 2520 Ft-ba került. Valamilyen nyomtatási hiba kapcsán sajnos a 0 és a 2-es egy kis része hiányzott. Ezért a vásárló ragaszkodott ahhoz, hogy a terméket 252 Ft-ért vigye el. Amennyiben rossz ár van feltüntetve pl kint marad egy akciós ár stb természetesen a terméket az olcsóbb áron adjuk oda. De nyomtatási hibánál mi a helyzet? Ráadásul úgy, hogy a címkén a helyes ár is fel van tüntetve és a nyomtatási hiba jól látszik. Mi az idevonatkozó pontos jogzsabály ha esetleg vki tudja?
Azt hozzáteszem, hogy a vásárló viselkedése minősíthetelen volt a Mónika show az kellemes délutáni kamara színház ahhoz amit az művelt. Meddig mehet el a vásásrló "bűntetlenül" miért üvöltözhet és fenyegetőzheti az ott dolgozókat? Ilyenkor milyen jogszabály ami törvényesen alkalmazható?
Segítségeteket köszönöm.
L_Matyi
(zille @ 2009.04.23, 18:22) *
A vásárló vásárolt egy terméket ami 2520 Ft-ba került. Valamilyen nyomtatási hiba kapcsán sajnos a 0 és a 2-es egy kis része hiányzott. Ezért a vásárló ragaszkodott ahhoz, hogy a terméket 252 Ft-ért vigye el. Amennyiben rossz ár van feltüntetve pl kint marad egy akciós ár stb természetesen a terméket az olcsóbb áron adjuk oda. De nyomtatási hibánál mi a helyzet? Ráadásul úgy, hogy a címkén a helyes ár is fel van tüntetve és a nyomtatási hiba jól látszik.
A vásárló rosszhiszeműen járt el, nem jár neki a termék. Akkor jár neki, ha megtévesztésről van szó, vagy megtévesztésgyanús a dolog. Azaz, ha például 500 Ft helyett 400 van kiírva, akkor az hihető, és el kell adni ennyiért, de 10:1-es arány nem hihető, és a vásárlónak tudnia kellett, hogy hibáról van szó.
lazurdeak
(zille @ 2009.04.23, 19:22) *

Sziasztok!

Szerteném a segítségeteket vagy véleményeteket kérni, a következőkben:Én egy áruház infósaként dolgozom szóval nem csak a fogyasztói oldalt ismerem. Nálunk az árcímkék egy kifejezetten erre a célra készített nyomtatóval készülnek, ezt azért fontos megjegyezni mert nem amolyan hevenyészett rajzszakkörös írományok, hanem valóban a gyors és könnyű tájékozódást szolgálják (már ha a kedves vásárló is így szertene eljárni). A címkéken a következő adatok találhatók ebben a sorrendben: olvasható nagybetűkkel a termék neve (esetenként egy két adat nagyság,teljesítmény stb);egységár: 1db és az ár ez kissebb karakterekkel van írva; az ár kiírva nagy számokkal ; termékkód. A vásárló vásárolt egy terméket ami 2520 Ft-ba került. Valamilyen nyomtatási hiba kapcsán sajnos a 0 és a 2-es egy kis része hiányzott. Ezért a vásárló ragaszkodott ahhoz, hogy a terméket 252 Ft-ért vigye el. Amennyiben rossz ár van feltüntetve pl kint marad egy akciós ár stb természetesen a terméket az olcsóbb áron adjuk oda. De nyomtatási hibánál mi a helyzet? Ráadásul úgy, hogy a címkén a helyes ár is fel van tüntetve és a nyomtatási hiba jól látszik. Mi az idevonatkozó pontos jogzsabály ha esetleg vki tudja?
Azt hozzáteszem, hogy a vásárló viselkedése minősíthetelen volt a Mónika show az kellemes délutáni kamara színház ahhoz amit az művelt. Meddig mehet el a vásásrló "bűntetlenül" miért üvöltözhet és fenyegetőzheti az ott dolgozókat? Ilyenkor milyen jogszabály ami törvényesen alkalmazható?
Segítségeteket köszönöm.

Ha hibás a feltüntetett ár, a fogyasztónak a gyakorlatban akkor sincs semmilyen eszköze, hogy az eladót rákényszerítse az átadásra. Azaz ha nem adjátok oda annyiért, akkor nem adjátok.

Ha több ár van feltüntetve egy címkén, akkor az alacsonyabb az érvényes (törvény a fogyasztóvédelemről, a számát nem tudom fejből), de a gyakorlatban ez sem kikényszeríthető.

Feljelenthet meg amit akar, de ha ez tényleg egyedi eset, akkor szerintem nincs olyan hatóság, amelyik a vásárlónak adna igazat. Ha viszont rendszeresen előfordul, akkor az tisztességtelen piaci magatartás, jogosan bírságolhat érte a NFH vagy a GVH.

Ordítozni tudomásom szerint nem jogellenes, jogellenesen fenyegetni már az. Megoldás: biztonsági őr, vagy rendőrség.
Jogellenes pl. a fenyegetés, ha testi sértést helyez kilátásba, ha becsületsértő. Ilyet nem köteles senki tűrni. Ha ezzel szemben azzal fenyegetőzik, hogy feljelenti az egész boltot a GVH-nál, Fogyasztóvédelemnél, ÁNTSZ-nél, miniszternél, az ENSZ Biztonsági Tanácsnál, ehhez joga van.
sirol
Sziasztok!

Én egy webshopban vásároltam memóriát bruttó 178 forintért. Az ár szuper akciós, de valószínű inkább elírásról van szó. Mi ilyenkor a jogszabály, a webshop megtagadhatja az eladást ilyen áron, vagy van valami fogyasztói jogom ami kötelezi őt arra, hogy azon az áron adja amin én megrendeltem?

Köszönöm a választ,
Üdv. R.
lazurdeak
(sirol @ 2009.09.18, 16:07) *

Sziasztok!

Én egy webshopban vásároltam memóriát bruttó 178 forintért. Az ár szuper akciós, de valószínű inkább elírásról van szó. Mi ilyenkor a jogszabály, a webshop megtagadhatja az eladást ilyen áron, vagy van valami fogyasztói jogom ami kötelezi őt arra, hogy azon az áron adja amin én megrendeltem?

Köszönöm a választ,
Üdv. R.

Ha irreális az ár, akkor hivatkozhatnak tévedésre és elvileg sem kötelesek odaadni annyiért.

Ha olcsó, de nem irreális az ár (nem tudhattad a vásárláskor, hogy tévedésről van szó), akkor elvileg kötelesek odaadni, ha már a rendelést visszaigazolták - attól, hogy megrendelsz valamit, még nem jön létre köztetek szerződés, csak ha visszajelzik, hogy elfogadták.
A gyakorlatban azonban ilyenkor sincs eszközöd, hogy kényszerítsd őket az átadásra. Ha meggondolják magukat, akkor nem fognak szállítani.
Bővebben lásd pl. Önvédelmi kézikönyv példatár részében a 17-18. példák hasonlóak az esetedhez. Ott a megoldásban részletezem az indoklást.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.