Szép estét!
Először járok erre,tetszik,amit látok!Érdekes esetek-okos tanácsok.Elmondom mai "kalandom",majd a teljesség igénye nélkül adnék pár tanácsot azon szerencsétleneknek,akik válság ide vagy oda,kopottas,megunt padlójukat szeretnék megújítani.
Nos hát!Eljött a járólapok lerakásának ideje,így elcammogtam egy kisker-hálózat egyik boltjába,ahol leltem is megfelelőnek látszó,ízléses,jó minőségűnek tűnő padlólapot.Egy szerb cég termékcsaládjáról van szó,mely a mintafalon legalább olyan tetszetősen festett,mint a legjobb olasz vagy spanyol lapok,de ára inkább azok alatt leledzett.Minthogy az összes eleme azt a színvilágot hozta,amely a Buda környéki kistelepülésre jellemző(halvány"földszínek" bézstől,tobaccón át a terrakottáig),ehhez a termékcsoporthoz terveztem meg (több napos munkával!) az egész ház burkolat-rendszerét.Családtagjaimat egyenként elcipeltem a tetthelyre,akik is egymástól teljesen függetlenül,minden ráhatás nélkül szintén ezt a greis-lapot találták a legszebbnek,így meg is rendeltem,kifizetve a vételár nagyobbik hányadát. Négy-öt hét múlva hívott a cég képviselője,hogy a gyártó cég elrontotta az egész szériát...legkorábban jó hónap múlva kerülhet újra gyártásba ez a méret...Kérdésemre,mi a gáz a lapokkal,azt a választ kaptam,kalibrációs gondja van,tehát nagy a méretszórás.Telefon vérprofi burkolómnak:nem gond,megvágjuk!Beszereztem hát két vadonatúj,jónevű ipari vizesvágót-had haladjon a munka!Persze jókora késéssel erkezett csak meg az árú,ugye nem kell mondanom,milyen csomagolásban?Szétázva,töredezve,ömlesztve!A sofőr srác becsületére legyen mondva,ragasztószalaggal nagyjából egybekötötte az együvé tartozókat...Pár nappal ezután már mehettem is a bordűrökért blink.gif ...Az egész holmit át kellett raknom,mert a késések miá burkolóm más munkába fogott...A várakozásból,ugye,nem fog megélni!A karácsonyi költözésből így semmi sem lett-ami nem kis veszteséggel járt családomnak (két házat kellett fűteni az egész szezonban!)
Eljött a kikelet,megkezdtük a burkolást,minek során rögvest kiderült,az "osztályosnak",mérethibásnak mondott (és ezért olcsóbban vásárolt)lapok egytől-egyig(100%!!!) csavarodottak!"Nem kicsit!Nagyon!"A sarkok 3-5 mm-t lógnak,van,ahol teljes színusz-görbe hullámzik a lapok oldalán!Műszaki ember vagyok,meg tudom különböztetni a mikrométert a rőftől,építési vállalkozóként nagyjából ismerem a magyar szabványokat,továbbá kereskedőként többé-kevésbé tisztában vagyok a szavatosság,jótállás és garancia fogalmaival,így hát felpakoltam a motyót kis ótómra,oszt vissza a kereskedőhöz."ÁÁÁááá!Nem veszik vissza!"volt a kereskedő válasza...No,uccu az ÉMI-hez!Kértem egy vizsgálatot,egyáltalán van é ezen terméknek helye a kereskedelmi forgalomban?Megfelel e a hatályos szabványoknak?
Itt tartok most...A munka áll.A vérnyomás nő...Józan paraszti eszemmel úgy gondoltam,legelsőbbűl is független szakértői véleményt kérek(szinte ingyen!),legyen mit lobogtatni!Tudnátok tanácsot adni,mi legyen a következő lépés?Esetleg a költségeim is megtérüljenek(rakodások fel-le,áru utaztatása kilométerek százain át,vizsgálatok költségei,hogy az időveszteségből eredő károkról ne is beszéljek!)Kérlek,segítsetek!
De,hogy ti ne járjatok így,ekként cselekedjetek!:
1.Csak raktáron levő terméket vegyetek!
2.Csak első osztályút.(megfelelőségi nyilatkozatot kérjétek el!)
3.Egy sorozatból(gyártási szám,raklap...)
4.Minden dobozt bontsatok ki!!! Legalább egyet vizslassatok meg dobozonként!Vigyetek magatokkal egy megfelelő méretű,lehetőleg fém vonalzót és az átlók,oldalak síkját ellenőrizzétek!
5.Végezzetek egy próbavágást még a helyszínen!Legfeljebb kifizettek egy darabot.Viszont sok "szakmunkás-fohászt" megspórolhattok
6.Ha mód van rá,legyetek ott a fel és lerakodásnál!Valamiért erősebbek azok az anyagok,amiket többen néznek...Fura...
Egyelőre ennyi...Ha valaki hozzátenne valamit,hajrá!A segítséget előre is köszönöm!
Francois